"Σεβασμός στους πελάτες και τους συνεργάτες, διότι ακόμα και το καλύτερο προϊόν του κόσμου να χειρίζεται κάποιος μονοπωλιακά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι άνθρωποι" λέει ο Τίμος Τζάννες.

“Σεβασμός στους πελάτες και τους συνεργάτες, διότι ακόμα και το καλύτερο προϊόν του κόσμου να χειρίζεται κάποιος μονοπωλιακά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι άνθρωποι” λέει ο Τίμος Τζάννες.

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Διαβάζοντας τα «Άγουρα χρόνια» του Κρόνιν, ήθελα να γίνω γιατρός χειρουργός. Η απόφαση μου άλλαξε στην πορεία, όταν συζητώντας με ένα φίλο του πατέρα μου, με γοήτευσε και με έπεισε να σπουδάσω Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Το 1969, όταν πρωτοπήγα στην Αγγλία και δούλεψα σε όλα τα τμήματα του εργοστασίου της τότε Ronson και γοητεύτηκα απ’ τον κόσμο των επιχειρήσεων και της παραγωγής και διανομής προιόντων.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Σεβασμός στους πελάτες και τους συνεργάτες, διότι ακόμα και το καλύτερο προϊόν του κόσμου να χειρίζεται κάποιος μονοπωλιακά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι άνθρωποι.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε, παρά τις αντιξοότητες, όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι σπαρμένος με ρόδα και αγκάθια. Για να γευτείς τα πρώτα, πρέπει να νιώσεις τα δεύτερα. Το όραμα που σε οδηγεί είναι η δημιουργία.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Η αναγνώριση των προσπαθειών κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από την αγορά, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν την τύχη ενός ονόματος στα χέρια σου. Αυτό θα φέρει αργά η γρήγορα όλα τα υπόλοιπα.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Νομίζω ότι για κάθε άνθρωπο που δραστηριοποιείται σε ένα επάγγελμα, τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Εξάλλου, στους σημερινούς ρυθμούς είναι πολύ δύσκολη η δημιουργία στεγανών. Απλώς, το ένα βοηθάει το άλλο στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Η δημιουργία ενός καταστήματος που είχε σχεδιαστεί πιο αισιόδοξα απ’ ό,τι απέδειξε η πραγματικότητα. Γεγονός που το οδήγησε στη διάρκεια ενός χρόνου στο κλείσιμο. Καθώς και οι κακές συνεργασίες με ανθρώπους που δεν μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και τα ίδια οράματα.

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι φτάνουν κάποια φορά στο σημείο να μετανιώνουν για κάτι που έκαναν. Αλλά το χειρότερο στη ζωή είναι να μετανιώνεις για μια απόφαση που δεν πήρες.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε επιχειρηματίας αποσκοπούν, εκτός των άλλων, στη βελτίωση της προσωπικής τους ζωής και της οικογένειάς τους από την εργασία και τον κόπο τους. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτό αποτελεί αυτοσκοπό, με αποτέλεσμα να χάνεται το μέτρο και η είσπραξη ικανοποίησης από τις μικρές απολαύσεις της ζωής.

Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι φτάνουν κάποια φορά στο σημείο να μετανιώνουν για κάτι που έκαναν. Αλλά το χειρότερο στη ζωή είναι να μετανιώνεις για μια απόφαση που δεν πήρες.

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Μέσα από τα τόσα χρόνια συνεργασίας με τη Montblanc ήταν αδύνατο να μην υιοθετήσω την άποψη ότι «κάθε επιτυχημένη εταιρεία οφείλει να επιστρέφει μέρος των κερδών της στην κοινωνία και ιδιαίτερα στον πολιτισμό της τέχνης και τα γράμματα». Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να διοργανώσουμε διάφορες εκδηλώσεις με αυτό το αντικείμενο. Σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω ότι κατάφερα να μπολιάσω τις κόρες μου με αυτές τις αρχές.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Εδώ και πολλά χρόνια ξυπνάω γύρω στις 7, και τα τελευταία 2 χρόνια έχω την τύχη να απολαμβάνω την ανατολή του ήλιου μέσα από τη θάλασσα, από το μπαλκόνι μου, κάτι που μου δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας και με γεμίζει ενέργεια.

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Δεν έχω καμία εξάρτηση από οποιαδήποτε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Θεωρώ ότι οι ώρες εργασίας (όσες και αν χρειαστούν) είναι ιερές, είναι όμως και ιερές οι ώρες ανάπαυσης. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να περάσω αρκετές ώρες στο γραφείο το Σαββατοκύριακο.

Στη χώρα μας έχει δαιμονοποιηθεί το κέρδος. Το κέρδος, όμως, μιας υγιούς επιχειρηματικότητας είναι αυτό το οποίο κινεί τη ζωή και την πρόοδο ενός κράτους. Ακόμη και σήμερα, στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, αυτό εξακολουθεί να είναι επιεικώς συγκεχυμένο.

Στη χώρα μας έχει δαιμονοποιηθεί το κέρδος. Το κέρδος, όμως, μιας υγιούς επιχειρηματικότητας είναι αυτό το οποίο κινεί τη ζωή και την πρόοδο ενός κράτους. Ακόμη και σήμερα, στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, αυτό εξακολουθεί να είναι επιεικώς συγκεχυμένο.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Στη χώρα μας έχει δαιμονοποιηθεί το κέρδος. Το κέρδος, όμως, μιας υγιούς επιχειρηματικότητας είναι αυτό το οποίο κινεί, μέσω φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και πάσης φύσεως τελών, τη ζωή και την πρόοδο ενός κράτους. Ακόμη και σήμερα, στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης στη χώρα μας, αυτό εξακολουθεί να είναι επιεικώς συγκεχυμένο.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής περιόδου της σύνδεσης της Ελλάδας με την –τότε- ΕΟΚ, κάποιος φίλος είχε πει ότι «Αν πρόκειται να γίνουμε γκαρσόνια των Ευρωπαίων, τουλάχιστον ας γίνουμε ΚΑΛΑ γκαρσόνια». Η απλοϊκή αυτή φράση αρχίζει να βρίσκει την εφαρμογή της σήμερα με την πλημμυρίδα των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα. Διότι, δυστυχώς, οι λόγοι της παραπάνω ερώτησης απαξιώνουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εξάλλου, η Ελλάδα, ως προνομιακό οικόπεδο του πλανήτη με τον ήλιο και τη θάλασσα που διαθέτει, θα έπρεπε να είναι το κατ’ εξοχήν προϊόν πολυτελείας, αλλά με ποιότητα, αξιοπιστία και ιδανική σχέση αυτού που διεθνώς ονομαζεται «good value for money». Τα έσοδα αυτής της βιομηχανίας θα είναι ικανά να κινήσουν άπειρες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στις επιχειρήσεις του δικού μας μεγέθους χρειάζεται συνεργασία, επικοινωνία, αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Αυτό που οι Τρείς Σωματοφύλακες του Δουμά εξέφραζαν με το «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Είμαι οπαδός του υγιούς ανταγωνισμού, της πρωτοτυπίας και της φαεινής ιδέας που θα σηματοδοτήσει τη διαφορετικότητα στο αγοραστικό κοινό.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν δημοκρατικά και να αφουγκράζονται τις απόψεις και τις ιδέες όλων τών στελεχών τους και όλων των εργαζομένων. Όμως, η τελική απόφαση, είναι ευθύνη ενός, ο οποίος θα εισπράξει συλλογικά την επιτυχία, αλλά μοναχικά την αποτυχία. Απαιτώ λοιπόν τη συστράτευση όλων στην υλοποίηση κάθε απόφασης και είμαι απέναντι στην αδράνεια όποιων τυχόν δεν συμφωνούν.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Στις επιχειρήσεις του δικού μας μεγέθους, βασικοί συντελεστές είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια για την επίτευξη των στόχων τους. Με απλά λόγια, αυτό που οι Τρείς Σωματοφύλακες του Δουμά εξέφραζαν με το «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Αξιοπιστία, συνέπεια και μπέσα.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Στη σημερινή εποχή, ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά. Πιστεύω όμως ότι μία ικανή γυναίκα μπορεί ίσως να εμπνεύσει περισσότερο τους συνεργάτες της που είναι απαλλαγμένοι από εμμονές του παρελθόντος.

Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Η διαχείριση ανθρώπινου κεφαλαίου απαιτεί μαθήματα ψυχολογίας. Άρα, αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι να αντιμετωπίζει κάποιος τους συνεργάτες του ως ανθρώπους και όχι ως αριθμούς, κατανοώντας ακόμη και τα προσωπικά τους προβληματα, ώστε να διαμορφώνεται η κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση που θα τους επιτρέψει να αποδώσουν το maximum.

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Την καμιά φορά υπέρμετρη καλοσύνη μου.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Ως αυθεντικός Ζυγός, νομίζω ότι αν δεν είχα ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, θα με είχε απορροφήσει η μουσική ή το θέατρο.

Διαβάστε ακόμα: Τώρα τα Montblanc γράφουν και στην οθόνη.

Κυρίαρχη θέση στις αποφάσεις μου είναι κάτι που είχε πεί ο συγγραφέας του παραμυθιού των παιδικών μας χρόνων «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», Jonathan Swift: «Όραμα είναι η τέχνη του να βλέπεις αυτό που είναι αόρατο στους άλλους».

Κυρίαρχη θέση στις αποφάσεις μου είναι κάτι που είχε πεί ο συγγραφέας του παραμυθιού των παιδικών μας χρόνων «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», Jonathan Swift: «Όραμα είναι η τέχνη του να βλέπεις αυτό που είναι αόρατο στους άλλους».

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Προσπαθώ να συγκεράσω και τα δύο, αν και πολλές φορές υπερισχύει το ένστικτό μου. Αλλά πάντα με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του ρίσκου.

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Πιστεύω πως ένας επιχειρηματίας οφείλει να τείνει ευήκοον ους προς όλο το δυναμικό της επιχείρησής του. Απομένει σε εκείνον να διαφοροποιήσει τη βαρύτητα κάθε άποψης.

Eκείνο που θαυμάζω είναι τους ανθρώπους που έστησαν μια επιχείρηση και έκαναν το όνομά της και το όνομα του προϊόντος της γνωστό από το μηδέν.

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Πολλά είναι τα ρητά που μπορεί να καθοδηγούν κάποιον, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική του ζωή. Κυρίαρχη θέση στις αποφάσεις μου είναι κάτι που είχε πεί ο συγγραφέας του παραμυθιού των παιδικών μας χρόνων «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», Jonathan Swift: «Όραμα είναι η τέχνη του να βλέπεις αυτό που είναι αόρατο στους άλλους».

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που μπορούν να εμπνεύσουν με την επιτυχία τους ανθρώπους σαν και μένα, αλλά εκείνο που θαυμάζω είναι τους ανθρώπους που έστησαν μια επιχείρηση και έκαναν το όνομά της και το όνομα του προϊόντος της (το brand τους) γνωστό από το μηδέν.

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Παρότι στην προσωπική μου ζωή είμαι ιδιαίτερα τακτικός, το γραφείο μου είναι συνήθως ένα χάος από βομβαρδισμούς πάσης φύσεως χαρτιών, τα οποία όμως κατά ένα μαγικό τρόπο δεν χάνω ποτέ.

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Συνήθως, τα βιβλία αυτού του είδους έχουν τη μορφή εγχειριδίων και θεωρώ ότι είναι λίγο έξω απο τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχουν πάγιες συνταγές. Γι’ αυτό έχω πάντοτε στο μυαλό μου τα λόγια από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις ενός οραματιστή ανθρώπου με ιδιαίτερη διορατικότητα, επιμονή και θέληση που δημιούργησε την επιτυχημένη ανάπτυξη της Montblanc από το 1992 και μετά, όπου αποχωρώντας, άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Δεν τολμώ να αναφέρω ούτε ως αστείο πνευματική ταύτιση με οποιαδήποτε ιστορική προσωπικότητα που κατάφερε μέσα από το έργο της να αφήσει το όνομα της γραμμένο ανεξίτηλα στην ιστορία.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να μάθω αν έχω πραγματικά ταλέντο στο τραγούδι και θα το καλλιεργούσα έστω και ερασιτεχνικά. Πιστεύω, όμως, πως έστω ένα μικρό ταλέντο υποκριτικής το καλλιέργησα ερασιτεχνικά.

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις για την προβολή και την παρουσίαση των προϊόντων της Montblanc. Η καθεμία κρίνεται ανάλογα με το χρόνο κατά τον οποίο έγινε και με την εποχή της. Επομένως, ακριβότερη ήταν η δημιουργία της boutique στη Στοά Σπύρου Μήλιου το 2005, η οποία άντεξε μέχρι το 2012, οπότε και έκλεισε για να μεταφερθεί στην οδό Κριεζώτου 7. Χωρίς όμως συναισθηματικές αναστολές, διότι αυτού του είδους οι αποφάσεις πρέπει να είναι συνετές και ρεαλιστικές. Αυτήν τη στιγμή πιστεύω ότι οι «φθηνότερες» επενδύσεις μου είναι οι κόρες μου, και αισιοδοξώ ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ανταπόδοση.

Αποκαλύψτε μας μία από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Επειδή το Αμβούργο, λόγω του ότι είναι η έδρα της Montblanc, αποτελεί ένα βασικό προορισμό, χαίρομαι πάντα να επισκέπτομαι το «members only» club του φίλου μου του Karl και να απολαμβάνω μαζί του ένα ωραίο κρασί δικής του επιλογής από την προσωπική του κάβα.

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Νομίζω ότι από τους ανθρώπους που έζησαν και δημιούργησαν στις αρχές του 20ου αι. με τα πενιχρά μέσα και τις δυσκολίες της εποχής, η πολυτιμότερη κληρονομιά είναι ένα όνομα, χάρη στο οποίο γίνομαι πολλές φορές δέκτης εκτίμησης και φιλίας από ανθρώπους που δεν γνώριζα προσωπικά. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να διατηρήσω και να κληροδοτήσω στα παιδιά μου.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Το εύχομαι! ΄Εχω όλα τα απαραίτητα δείγματα για να το πιστέυω.

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Οι άνθρωποι είμαστε περαστικοί από αυτήν τη ζωή. Και στο διάβα του χρόνου, γρήγορα ξεχνιούνται αυτοί που φεύγουν. Αλλά σαν απάντηση στην ερώτησή σας, αυτοί που θέλουν να με θυμούνται, ας με θυμούνται σαν ένα καλό πατέρα, φίλο και εργοδότη, κι ας μην το ξέρω εγώ εκεί που θα είμαι.

web-Nikos_Karanikolas-4220-2

“Είμαι οπαδός του υγιούς ανταγωνισμού, της πρωτοτυπίας και της φαεινής ιδέας που θα σηματοδοτήσει τη διαφορετικότητα στο αγοραστικό κοινό”, λέει ο Τίμος Τζάννες.

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Δρανδάκης, Ο Ιδρυτής & CEO του Taxibeat.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top