Ο Bill Gates συζητά με τον Ινδό ιδρυτή του Khan Academy, Salman Khan, στο TED 2011 (θέμα: «Knowledge Revolution»)

Ο Bill Gates συζητά με τον Ινδό ιδρυτή του Khan Academy, Salman Khan, στο TED 2011 (θέμα: «Knowledge Revolution»)

Δεν υπάρχει καλύτερη παρότρυνση από τη φράση του Κ. Φραγκάκη στο εναρκτήριο editorial του Andro «ο τρόπος που σκεφτόμαστε, καταναλώνουμε και ζούμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος…» για τη στήλη «Ελλάδα 2020»: ιδέες και ερεθίσματα για την αλλαγή παντού, τις καλές πρακτικές, τη δημιουργικότητα.

Είκοσι χρόνια ναρκωθήκαμε γλυκά, ζώντας το όνειρο. Τώρα το όνειρο στέρεψε και, εκτός των άλλων, έχουμε νέο πρόβλημα: το χάσμα της αναντιστοιχίας. Καθετί που λειτουργεί γύρω μας στήθηκε το 1980, ενώ πια ζούμε στο 2013. Αντιμετωπίζεται το μέλλον με δομές 33 ετών; Οι «ειδικοί» μορφώθηκαν τότε, οι επιχειρηματίες τότε έμαθαν ότι ο δανεισμός είναι «περιθώριο» λειτουργίας, οι επαγγελματικές ενώσεις έκαναν νόμο με το κράτος ό,τι τους ενοχλούσε. Οι παιδαγωγοί δεν ξέρουν τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Οι κοινωνικές πρωτοβουλίες χάθηκαν μεταξύ συμφερόντων. Τα απορρίμματα, αντί για πηγή ενέργειας, έγιναν συνδικαλιστικό θέμα. Αναντιστοιχία με ό,τι χρειαζόμαστε.

Έχουμε ανεργία, μιλούν για ρατσισμό. Έχουμε φαινόμενα βίας, μιλούν για τα καταστήματα τις Κυριακές. Επενδυτές σε λιμάνι εμποδίζονται, χωρίς σκέψη για όσους πιθανώς εργαστούν εκεί. Η ηλεκτρονική υπογραφή καταργεί χιλιάδες σφραγιδούχους, αλλά είναι (sic) διεθνής συνωμοσία. Τα εκπαιδευόμενα νιάτα δεν αποκτούν ικανότητες για τις οικονομίες, αλλά συζητούν το αυτοδιοίκητο. Το λαθρεμπόριο θα νικηθεί… με νέες προσλήψεις σε Δήμους!

Μην σας ξεγελάει η αναπαραγωγή των διεθνών ειδήσεων. Αναντιστοιχία είναι. Κανείς δεν θα σας εξηγήσει γιατί τοπικές κυβερνήσεις στη Γερμανία διαθέτουν κάρτα για υπηρεσίες και αγορές. Γιατί στην Κροατία συνδέουν τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας στο κινητό των πολιτών. Γιατί στην Ινδία έξυπνοι μετρητές ελέγχουν τις αγροτικές καλλιέργειες. Γιατί Δήμοι στις ΗΠΑ δημιουργούν ομάδες startups για να βελτιώσουν τη ζωή στην πόλη. Γιατί τα οινοποιεία της Ν. Αφρικής είναι ενταγμένα στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Γιατί κλείνουν τα φυσικά σημεία λιανικής πώλησης. Γιατί στήθηκαν τα δωρεάν πανεπιστήμια Coursera.org και Khan Academy. Δεν υπάρχει χρόνος να σας εξηγήσουν, επειδή εμείς μείναμε πίσω και εκείνοι μπαίνουν στην επόμενη εικοσαετία. Ούτε θα σας εξηγήσουν τις λέξεις εθελοντισμός, κοινωνική επιχειρηματικότητα, βιωσιμότητα, ηθική στάση, δημόσιος έλεγχος, τεχνολογία, διαβούλευση, συνεργασία.

Καθετί που λειτουργεί γύρω μας στην Ελλάδα στήθηκε το 1980, ενώ πια ζούμε στο 2013. Αντιμετωπίζεται το μέλλον με δομές 33 ετών;

Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να συμφωνήσουμε ποιο οικονομικό σύστημα είναι καλύτερο και ποιο σενάριο καταστροφής είναι πιθανότερο, αλλά θα έχουμε το ίδιο αγεφύρωτο χάσμα και ίσως μια γενιά τελειωμένη από όνειρα, ευκαιρίες, αλλαγές, βελτιώσεις. Πιθανώς τα ίδια πρόσωπα να ’ναι στους τηλεοπτικούς δέκτες, οι χορτασμένοι εξηντάρηδες που είναι λάβροι στην απόδοση ευθυνών, ποτέ όμως για πρακτικές λύσεις. Η πατρίδα μας θα νοσταλγεί το αρχαίο κάλλος, θα κατηγορεί άλλους, θα χαίρεται το μοναδικό καλοκαίρι με ούζο-μεζέ και θα κλαίει πάνω από τη «φωτιά» που ανάψαμε. Το έδαφος όμως θα υποχωρεί αργά και βασανιστικά, λεπτό προς λεπτό, και κάποιος θα χάνεται μαζί.

Όσο η Ελλάδα θα μένει στο σοκ της, ο κόσμος γύρω θα αλλάζει σαν μια αναπνοή. Αν μείνουμε κολλημένοι εκεί, 33 χρόνια πριν, ποιο συλλογικό μέλλον έχουμε; Γράφω γιατί με κόφτουν οι άνθρωποι, η δύναμή τους, το ταλέντο, τα νέα μυαλά, η δύναμη της συνεργασίας στην οικονομία των hashtags (#) και η ενδυναμωμένη κοινωνία. Με νοιάζουν οι αγορές, επειδή αφορούν όνειρα, ιδέες, επενδυτές, μοντέλα μόρφωσης.

Για αυτά θα είμαι στο Andro μαζί με ανθρώπους που βγαίνουν μπροστά ως πρεσβευτές της αλλαγής που χρειαζόμαστε. Να μην αφήσουμε να χαθούν κι άλλες γενιές σε μύθους. Να δείξουμε καλά παραδείγματα. Να σπάσουμε τα τείχη της φοβικής χώρας και να φέρουμε το έξω μέσα, μαθαίνοντας όλοι. Πες πες κάποιοι θα κάνουν ωραία πράγματα και θα γίνουν κεντρικά θέματα οι ιδέες, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η συνεργασία και η καλή Ελλάδα. Αλλιώς το χάσμα της αναντιστοιχίας θα μας βάλει οριστικά στα παγκόσμια αζήτητα.

O Τάσος Παγκάκης είναι στέλεχος επιχειρήσεων από το 1988.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top