«Επιτυχία είναι να παραμένεις ζωντανός στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας ζωής ενδιαφέρουσας». (Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος)

– Ποιο είναι το αντικείμενο της δουλειάς σας;
Είμαι ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Group Lysys, το οποίο έχει θέση κορυφαίου παίκτη στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο χώρο των Συστημάτων Ολοκλήρωσης. Κατέχω μεταπτυχιακό στη Διεθνή Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Είμαι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Encode SA, παγκόσμιου ηγέτη και πρωτοπόρου στην Ασφάλεια του Κυβερνοχώρου, την οποία απέκτησε η Lysys το 2013. Από το 2015 έχω τη θέση του Country Manager της Ravago Greece, μιας πολυεθνικής με ετήσιο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα που ξεπερνά τα €250 εκατ.

– Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Μου άρεσε από πολύ μικρός το επάγγελμα του αεροπόρου και ήμουν πάντα λάτρης της ταχύτητας. Έτσι, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιπροσώπευε το «απόλυτο όνειρο» για μένα.

– Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να εκτελώ απλώς οδηγίες άλλων σε συνδυασμό με το ότι δεν μπορούσα ποτέ να προσποιούμαι για να επιζήσω σε ένα οικοσύστημα μιας ιεραρχίας από την οποία θα έπρεπε να εξαρτήσω το μέλλον μου. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι θέλω να έχω μερίδιο στο ρίσκο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, με μοιρασμένες όμως πάντα στη ζυγαριά την ευθύνη, αλλά και την εξουσία.

– Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε, παρά τις αντιξοότητες, όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Ήθελα να κάνω κάτι που να με έκανε μέτοχο στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής. Όλοι ζούμε. Αυτό δεν φτάνει νομίζω. Το να ζούμε είναι από μόνο του ένα θαύμα. Αλλά η συμμετοχή στη δημιουργία ενός θαύματος είναι κάτι μοναδικό. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι πέρα από την επιβίωση. Κάτι που να σου δίνει την δύναμη και το κίνητρο να ξανασηκώνεσαι όταν πέφτεις.

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Επιτυχία είναι να παραμένεις ζωντανός στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας ζωής ενδιαφέρουσας. Να αποφεύγεις καθημερινά την πλήξη και την αδιαφορία που σκοτώνουν τους περισσότερους γύρω μας. Πάνω απ’ όλα επιτυχία είναι να είσαι υγιής εσύ και οι άνθρωποι που αγαπάς.

– Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Απολύτως. Είναι βασικό να περνάς καλά με αυτό με το οποίο ασχολείσαι τις περισσότερες ώρες της μέρας σου.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Το κέρδος της αποτυχίας είναι πάντα η δοκιμασία των ορίων σου. Το να ξανασηκωθείς είναι η βάση του μετρήματος.

«Τα χρήματα είναι μέσο. Χωρίς το μέσο δύσκολα πας το ταξίδι. Είναι και παγίδα. Είναι και μέτρημα του χαρακτήρα. Είναι και αξία. Πολλά πράγματα είναι το χρήμα».

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Δύσκολα μετανιώνω για κάτι. Η μόνη μου ενοχή είναι οι απώλειες οι συναισθηματικές που έχω όταν παίρνω κάποιες αποφάσεις αναπόφευκτες. Ακόμα και αυτά που κάνουμε γιατί δεν γίνεται αλλιώς έχουν κόστος. Κάθε απόφαση, όσο εύστοχη και νά ‘ναι, έχει απώλειες. Όταν παίρνεις μια απόφαση κάτι αλλάζει, κάτι δεν μένει όπως ήταν.

– Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Τα χρήματα είναι μέσο. Χωρίς το μέσο δύσκολα πας το ταξίδι. Είναι και παγίδα. Είναι και μέτρημα του χαρακτήρα. Είναι και αξία. Πολλά πράγματα είναι το χρήμα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάς ποιος είσαι όταν έχεις χρήματα. Γιατί, πάνω απ’ όλα, το χρήμα είναι καθρέφτης των ελαττωμάτων σου και των προτερημάτων σου.

– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Πάντα θέλω, όταν μπορώ, να μοιράζομαι με τους συνεργάτες μου, τους φίλους και την οικογένειά μου το αποτέλεσμα, το πλεόνασμα. Υπάρχουμε γιατί υπάρχουν κι όλοι αυτοί που αγαπάμε γύρω μας. Δεν είμαστε μόνοι. Ζούμε και κάνουμε τα πάντα σε σχέση με όλους τους άλλους. Πάντα ένα μέρος της επιτυχίας μας ανήκει και στους άλλους. Τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ή ελάχιστα θα κάναμε χωρίς τους άλλους. Αυτό που επιστρέφεις στην κοινωνία, όμως, θεωρώ ότι δεν πρέπει να διαφημίζεται. Το κάνεις γιατί το αισθάνεσαι, για να είσαι καλά μέσα σου.


Διαβάστε ακόμα: Δυο Γερμανοί φιλέλληνες αναζητούν τους τελευταίους τεχνίτες στον τόπο μας


– Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
08:00 το πρωί, καφέ και διάβασμα στο Διαδίκτυο ειδήσεων και αθλητικών.

– Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Δυστυχώς ναι σε όλα.

– Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Στη χώρα μας έχει δαιμονοποιηθεί η διάκριση. Όποιος ξεχωρίσει, σηκώσει κεφάλι, καίγεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην επιχειρηματικότητα. Σε αυτήν τη χώρα δεν αντέχουμε τον εαυτό μας όταν κάποιος άλλος τα καταφέρνει.

– Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Δουλειά, δουλειά και, τέλος, πάλι δουλειά. Σεβασμός στους κανόνες. Δεν γίνεται παιχνίδι χωρίς κανόνες. Προσήλωση στο στόχο με πειθαρχία. Και να δώσουμε σημασία σε αυτό που μπορούμε κι όχι να κυνηγάμε τυφλά αυτό που θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε. Πολύ λιγότερο κράτος και πολύ περισσότερη αξιοκρατία. Χώρος στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

«Με τους συνεργάτες μου γίνομαι σκληρός όταν καταλαβαίνω ότι γυρίζουν την πλάτη σε αυτό που θα τους δώσει λόγο να υπάρχουν αύριο».

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Την ευρηματικότητα και τη συνεχή διάθεση να κάνουν κάτι ξεχωριστό, να ξεπεράσουν έστω και για λίγο το μέτρο των δυνατοτήτων τους και να ανακαλύψουν αυτό που υπάρχει αλλά δεν το βλέπουμε.

– Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Όταν καταλαβαίνω ότι γυρίζουν την πλάτη σε αυτό που θα τους δώσει λόγο να υπάρχουν αύριο. Όταν κυνηγούν το μεγαλύτερο χωρίς ένα ανοιχτό μυαλό και μια ψυχή που καίει…


Διαβάστε ακόμα: Πέντε συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων


– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Να καταλαβαίνω που πάμε και να κάνω ό,τι μπορώ για να φτάσω στο στόχο. Στη διαδρομή αυτή, να χτίζω μέρα με τη μέρα μια σχέση εμπιστοσύνης με όλους όσους έρχομαι σε επαφή και να είμαι όσο το δυνατόν πιο άμεσος και ειλικρινής. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα στο περίπου. Πάντα πρέπει να ξέρεις ότι είσαι στη μέση μιας θάλασσας που πολλοί σαν εσένα παλεύουν να πετύχουν το ίδιο με σένα.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Τη γρήγορη αναγνώριση του λάθους και την ευκολία να σκέφτεται θετικά εκτός πλαισίου (out of the box), βλέποντας το στόχο κι όχι τον εαυτό του.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Όποια αρετή θαυμάζω και σε έναν άνδρα χωρίς καμία διαφορά.

«Δυστυχώς σε αυτήν τη χώρα δεν αντέχουμε τον εαυτό μας όταν κάποιος άλλος τα καταφέρνει».

– Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Δουλεύοντας περισσότερο και δικαιώνοντας την προσπάθεια όποιου τα καταφέρνει να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

– Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Αισθάνομαι. Δεν σκέφτομαι μόνο, συχνά αισθάνομαι. Ξέρω ότι αυτό είναι μειονέκτημα, αλλά εμένα δεν μου έχει βγει σε κακό.

– Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Θα ήθελα να πετάω ή να έχω μια εταιρεία στο χώρο των extreme sports. Η εργασία για μένα είναι συνεχής δοκιμασία. Κάνω ό,τι κάνω στη ζωή μου για να γνωρίσω ποιος είμαι.

– Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Κυρίως με τη λογική, αλλά και με το ένστικτο. Το ένα δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο.


Διαβάστε ακόμα: Αθανάσιος Γκλίνος – «Οι επιχειρήσεις, όπως και η ζωή, είναι ένα συνεχόμενο σχολείο μάθησης»


– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Ακούω και βλέπω. Αυτές είναι οι επιρροές μου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αναλαμβάνουν μια θέση, τυφλώνονται και κουφαίνονται. Νομίζουν ότι αυτοί ξέρουν πλέον τα πάντα. Μόνο που το μυστικό βρίσκεται και σε αυτά που δεν ξέρουμε και τα ξέρουν οι άλλοι. Γι’ αυτό οφείλεις να είσαι «ανοικτός» πάντα.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Το πλατωνικό: Όταν δεν έχεις γνώση δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη.

«Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδα θα έπρεπε να είναι δουλειά, δουλειά και, τέλος, πάλι δουλειά. Σεβασμός στους κανόνες. Δεν γίνεται παιχνίδι χωρίς κανόνες».

– Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
O Bernard Arnault, ιδιοκτήτης των Louis Vuitton, Bulgari, Dom Pérignon και πολλών ακόμη εταιρειών, τον οποίο έτυχε να γνωρίσω από κοντά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Γαλλία στο μέρος που γεννήθηκε, σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα με το Βέλγιο.

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Σαν ένας ζεστός, οικιακός θα έλεγα, χώρος ικανός να σε κρατήσει εκεί για περισσότερες από 10-12 ώρες καθημερινά.

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Όσο και να σας ακουστεί περίεργο, κανένα σχετικό με τη διοίκηση και το επιχειρείν, αλλά το Ένα παιδί μετράει τα άστρα. Ο Μέλιος με ακολουθούσε σε όλη την παιδική μου ηλικία και εκεί θεωρώ ότι συνάντησα τα πρώτα σημάδια μιας μετέπειτα πορείας και το κυριότερο τον τρόπο τού να κυνηγάς τα «θέλω» σου.

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Δυστυχώς δεν νομίζω ότι πλησιάζω σε πνευματική συγγένεια καμία ιστορική προσωπικότητα.

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να έχω μέσα στο μυαλό μου μουσικές. Πραγματικά, θεωρώ το ταλέντο τού να γράφει κάποιος μουσική το μεγαλύτερο όλων. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει και κάποιοι προικισμένοι με αυτό το ταλέντο άνθρωποι να δίνουν σε όλους εμάς αυτό το δώρο.

«Τον αδιαπραγμάτευτο αυτοσεβασμό, την αίσθηση του δικαίου, της αξιοπρέπειας και του καθήκοντος είναι πράγματα που μου δίδαξε ο πατέρας μου».

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η φθηνότερη αφορά σε οποιαδήποτε αγορά υλικοτεχνικών αγαθών ανεξαρτήτως ποσού και η ακριβότερη αυτή σε ανθρώπινο δυναμικό.

– Αποκαλύψτε μας μία από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
H μπιραρία «Kuminator» στην Αμβέρσα για την περίφημη De Koninck, που συνοδεύει την πιο γευστική μοσχαροκεφαλή.

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Τον αδιαπραγμάτευτο αυτοσεβασμό, καθώς και την αίσθηση του δικαίου, της αξιοπρέπειας και του καθήκοντος.

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Είναι κάτι που θα το ήθελα, οφείλω να σας πω. Όπως και τα παιδιά μας, τα κάνουμε για να «μείνουν» πιο πολύ από μας. Το αν θα διαρκέσει, όμως, από τη στιγμή της «φυγής» μου και μετά θα απασχολεί άλλους.
Άλλωστε, δεν θα μπορώ να κάνω κάτι από κει που θα βρίσκομαι, οπότε δεν θα μπορεί και να με αγχώνει πια…

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Σαν κάποιον που θα τους λείψει πολύ.

 

Διαβάστε ακόμα: Χρύσανθος Πανάς – «Πηγαίνω ευθεία στη ζωή, δεν μου αρέσουν οι στροφές»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top