Ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με έναν υπολογιστή που του έκανε δώρο ο πατέρας του και σήμερα η περιουσία του αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια. (Φωτογραφία: alchetron.com)

    «Στη ζωή μου ακολουθώ πάντα μια ιδέα: ξεκίνα κάτι μικρό και προκάλεσε αναστάτωση για να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο». Αυτό είχε δηλώσει παλιότερα ο Xavier Niel, λόγια που τα κάνει πράξη στη ζωή του από τότε που ήταν πιτσιρικάς. Γιατί, ο -πλέον- 50χρονος Γάλλος επιχειρηματίας, από πολύ νέος έδειξε ότι είναι από εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν και βλέπουν το μέλλον. Και όταν λέμε από πολύ νέος, εννοούμε προτού καν ενηλικιωθεί. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Σε έναν κόσμο που όλα τα (tech επιχειρηματικά) βλέμματα είναι στραμμένα σε ανθρώπους όπως οι Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk, Evan Spiegel κ.ο.κ., το όνομα του Xavier Niel δεν το γνωρίζουν πολλοί. Λογικό αν σκεφτείς ότι δεν έχει δημιουργήσει κάποιο social media, application ή ιντερνετική μηχανή αναζήτησης. Κι όμως, στη Γαλλία θεωρείται το κορυφαίο tech μυαλό τα τελευταία 25 χρόνια και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους, καθώς σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια.

    «Θέλουμε να κάνουμε τη Γαλλία την μεγαλύτερη tech δύναμη στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι το επόμενο Facebook θα ξεκινήσει από το Παρίσι».

    Η ενασχόληση του με τον επιχειρηματικό τεχνολογικό κόσμο ξεκίνησε προτού καν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Ήταν τότε που ο πατέρας του τού έκανε δώρο έναν υπολογιστή Sinclair ZX81 και ο Niel ανακάλυψε σε αυτόν το μέλλον (του). Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στα 19 του θα πουλήσει την πρώτη του εταιρία, την Minitel και από τότε θα αρχίσει ένα παιχνίδι «δημιουργίας-επένδυσης-πώλησης» διάφορων ιντερνετικών εταιριών.

    Ωστόσο, η κίνησε-ματ, που θα τον μετατρέψει σε έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Γαλλίας θα έρθει στα τέλη του 20ου αιώνα, όταν θα δημιουργήσει την εταιρία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου με την ονομασία Free. Η αυτοκρατορία του είχε στηθεί και το μόνο που έμενε ήταν να επεκταθεί – και αυτό θα το πετύχει δημιουργώντας συνεχώς νέες ιντερνετικές υπηρεσίες και πακέτα, που τον μετέτρεψαν στον κυρίαρχο του net κόσμου στη Γαλλία.

    Ο Niel πήρε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό και τον μετατρέπει σε έναν χώρο που θα μπορεί να στεγάσει τουλάχιστον 1.000 startup εταιρίες κάτω από την ίδια στέγη. (Φωτογραφία: Wikipedia)

    Ωστόσο, ο Niel έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν τον ενδιαφέρει μόνο να βγάζει χρήματα. Ο στόχος του είναι να μετατρέψει το Παρίσι σε μια tech-δύναμη, μια πόλη που θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Σίλικον Βάλεϊ. Το πρώτο βήμα για να το πετύχει αυτό ήρθε το 2010, όταν μαζί με τον Jeremie Berrebi ίδρυσαν την Kima Ventures – μια εταιρία που απλά θα επένδυε σε startups προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Το 2013 δημιούργησε το 42, ένα tech σχολείο που δεν έχει καθηγητές και βιβλία, είναι δωρεάν και κάθε χρόνο μπορεί να υποδεχθεί μέχρι και 1.000 μαθητές.

    Και τώρα ήρθε η στιγμή για να ολοκληρώσει την «τριλογία» του, με την δημιουργία μιας «πανεπιστημιούπολης» για startuppers στο κέντρο του Παρισιού. Ο Niel πήρε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό στο κέντρο της πόλης, τον Station F, και τον μετατρέπει σε έναν χώρο που θα μπορεί να στεγάσει τουλάχιστον 1.000 startup εταιρίες κάτω από την ίδια στέγη.

    Για να το πετύχει αυτό, αναμένεται να επενδύσει 250 εκ. ευρώ, ενώ εταιρίες όπως οι Facebook Inc., Microsoft Corp. καιUbisoft Entertainment SA έχουν συμφωνήσει ήδη να στείλουν ανθρώπους στην πανεπιστημιούπολη σε ρόλο καθηγητών, ώστε να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους νέους επιχειρηματίες.

    «Οι άνθρωποι στη Γαλλία πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και να τα καταφέρουν» δήλωσε ο Niel στο Bloomberg TV και συμπλήρωσε: «Για αυτό οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι απαραίτητες αυτό τον καιρό. Θέλουμε να κάνουμε τη Γαλλία την μεγαλύτερη tech δύναμη στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι το επόμενο Facebook θα ξεκινήσει από το Παρίσι».

     

    Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, «δεν βλέπω αδιέξοδα, αλλά προκλήσεις που κρύβουν ευκαιρίες»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top