Ξεκίνησα να συναντήσω την ομάδα που δουλεύει για την πραγματοποίηση του TEDxAthens 2013 έχοντας κατά νου διάφορες προσωπικές απορίες: Γιατί για περισσότερο από ένα μήνα η αίτηση συμμετοχής μου παρέμενε αναπάντητη, ενώ το διήμερο διεξαγωγής του ολοένα και πλησίαζε; Γιατί μια εκδήλωση μη κερδοσκοπική ζητάει εισιτήριο της τάξης των 65 ευρώ; Τι είναι αυτό που παρακινεί 65 εθελοντές να εργάζονται επί μήνες για την προετοιμασία της και 35 ομιλητές να ταξιδεύουν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς; Και γιατί, τελικά, έπρεπε να αναζητήσω τις απαντήσεις από τον πυρήνα της οργανωτικής ομάδας στις 10 το πρωί μιας ηλιόλουστης Κυριακής, αντί να χαλαρώνουμε κι εγώ κι εκείνοι κάνοντας κάτι που να μη θυμίζει δουλειά; Μη με παρεξηγείτε –πήγα να τους γνωρίσω με τον ίδιο ενθουσιασμό που τους βρήκα να δουλεύουν και, μέχρι να φύγω, όχι μόνο ήθελα ακόμη περισσότερο να παρακολουθήσω το event, αλλά ήμουν έτοιμος να δηλώσω εγώ εθελοντής για του χρόνου, όσα σαββατοκύριακα κι ώρες ελεύθερου χρόνου κι αν απαιτεί αυτό!
Με υποδέχτηκε η Ειρήνη Πορτάλιου, Media Partnerships Coordinator του TEDxAthens (δηλαδή υπεύθυνη για όλες τις χορηγίες επικοινωνίας), που φέτος είναι ουκ ολίγες. «Εγώ πρέπει να βρω ποιος παίρνει τα λεφτά», της είπα χωρίς περιστροφές. «Δεν παίρνει κανείς λεφτά!» με διαβεβαίωσε, εξηγώντας το λόγο ύπαρξης εισιτηρίου: «Πρόκειται για ένα διήμερο event, το οποίο έχει τεράστιο κόστος παραγωγής. Μόνο ένα μέρος του καλύπτεται από χορηγίες, και όλοι εμείς δουλεύουμε εθελοντικά, διαθέτοντας το χρόνο που μπορεί καθένας». Είναι η πρώτη χρονιά που οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις τής επιτρέπουν να το κάνει και είναι πολλές οι ομιλίες που περιμένει με ανυπομονησία: «Θέλω να ακούσω τον James Castrission, ο οποίος έχει πατήσει το πόδι του στην Ανταρκτική, τον κωπηλάτη Steve Fisher, την Ozlem Denizmen, που θεωρείται μια από τις ισχυρότερες γυναίκες της Τουρκίας, τον αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος έχει υπάρξει επικεφαλής ερευνητής σε σημαντικές αποστολές της NASA, τον Ευγένιο Τριβιζά, με τα βιβλία του οποίου όλοι μεγαλώσαμε, τη 19χρονη φωτογράφο Olivia Bee. Ειδικά φέτος όλοι οι ομιλητές είναι εξαιρετικοί και τόσο διαφορετικοί που δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μη σε αγγίξει. Είναι, άλλωστε, μια ιδιαίτερη χρονιά, αφού το TEDxAthens κλείνει τα 5 του χρόνια».
Για όποιον αναρωτιέται πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σε τι ακριβώς συνίσταται, η αρχική ιδέα γεννήθηκε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και το αρκτικόλεξο TED προκύπτει από τις λέξεις Technology- Entertainment-Design. Από αυτούς τους τομείς προέρχονταν αρχικά οι ομιλητές που καλούνταν στις εκδηλώσεις TED, έχοντας βήμα να μιλήσουν για 18 μόνο λεπτά. Στην πορεία, τα γνωστικά πεδία διευρύνθηκαν, ενώ στόχος παρέμεινε πάντα η «διάδοση αξιόλογων ιδεών» (ideas worth spreading), οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τροφή για το μυαλό του κάθε θεατή και να οδηγήσουν σε έναν παραγωγικό προβληματισμό.
Το διαβατήριο του TED για την Ελλάδα το εξασφάλισε ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, «παιδί για όλες τις δουλειές» όπως αυτοχαρακτηρίζεται εξηγώντας τι σημαίνει ο τίτλος Curator & Founder του TEDxAthens. «Παρακολουθούσα TED Talks στο ίντερνετ από το 2007, όταν ήμουν φοιτητής Νομικής στην Αγγλία», θυμάται. «Τον Απρίλιο του 2009 είχα να δώσω το τελευταίο μάθημα για το πρώτο μου πτυχίο κι ένα βράδυ το διάβασμα δεν πήγαινε καλά. Αποφάσισα, λοιπόν, να μπω στο Facebook και τότε ακριβώς το TED ανακοίνωσε το πρόγραμμα TEDx, ότι δηλαδή θα έδινε άδειες για ανεξάρτητες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους κανόνες του TED. Σκέφτηκα ότι έλειπε στην Ελλάδα ένα όμορφο event γύρω από την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, και ότι θα ήταν καλό να συμμετέχουμε ως χώρα σε μια παγκόσμια πλατφόρμα διάδοσης ιδεών και καλών πρακτικών. Έκανα αίτηση, πέρασα δύο συνεντεύξεις μέσω Skype με τα κεντρικά του TED στη Νέα Υόρκη και στις 5 Μαΐου 2009 πήρα την έγκριση για το TEDxAthens, το πρώτο που διοργανώθηκε στα Βαλκάνια και 19ο στον κόσμο. Ήμουν 21 ετών και δεν ήξερα τίποτα σχετικό. Πολλές φορές, όμως, η άγνοια κινδύνου λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για να κάνεις πράγματα. Το πρώτο TEDxAthens δεν επιτρεπόταν να έχει δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100 ατόμων. Σήμερα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση TEDx –ανάμεσα σε 7.000 παγκοσμίως– από πλευράς social footprint, που εκπροσωπεί ισχύ ως προς το επικοινωνιακό του κομμάτι. Πέρυσι, παρακολούθησαν τη livestream μετάδοση 11.000 άτομα από 35 χώρες του κόσμου».
Το TEDxAthens 2013 πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 29 και 30 Νοεμβρίου, με 1.200 θεατές, παρουσιαστή (για τρίτη χρονιά) τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο και θέμα «Uncharted waters – Αχαρτογράφητα Νερά». Sold out όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η διοργάνωση σύμφωνα με τον Δημήτρη εξελίχθηκε ενάντια στην κρίση, ή μάλλον εξαιτίας της: «Πριν την κρίση, πολύ λιγότερος ο κόσμος θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι, όταν είναι σε μια κατάσταση ευφορίας, δεν ψάχνουν πράγματα που θα τους παιδέψουν το μυαλό. Επαναπαύονται. Μετά από 5 χρόνια με πολλή δουλειά, νομίζω ότι φέτος παρουσιάζουμε το πιο ώριμο αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν θα αρέσουν σε καθένα όλες οι ομιλίες, αυτό είναι δεδομένο, ωστόσο και οι διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν νομίζω έχουν ενδιαφέρον».
«Το TEDx δίνει στους ανθρώπους μια έμπνευση να κινητοποιηθούν», λέει ο Δημήτρης Κόκκορης, που ως Project Director & Team Builder έχει τη γενική εποπτεία όλων των ομάδων και όλων των διαδικασιών της εκδήλωσης. «Είναι ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με την έννοια ότι έχει να δώσει πολλά πράγματα απλόχερα. Δεν προβάλλουμε μόνο φτασμένους επιχειρηματίες. Έχουμε κι αυτούς που δοκιμάζουν τα όρια, εκείνους που αναμετριούνται με τα στοιχεία της φύσης, της οικονομίας ή της κοινωνίας, όπως και ανθρώπους που στην απλή καθημερινότητα κάνουν πράγματα πολύ κοντινά στον καθένα μας. Όλοι σε κάποια πτυχή της ζωής μας βιώνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την έννοια των “Αχαρτογράφητων Νερών”, που σημαίνει τι; Σημαίνει ότι χρειάζεται να βγει κανείς έξω από τα όρια της άνεσής του για να κάνει πράγματα».
Ο ίδιος είναι ο πλέον αρμόδιος να μου εξηγήσει πώς αξιολογούνται οι αιτήσεις όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση από κοντά: «Στα guidelines που έχει θέσει το TED, υπάρχει κι ένας περιορισμός για το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο χώρος διεξαγωγής των TEDx. Φέτος τα διαθέσιμα εισιτήρια περιορίζονται σε 1.100, ενώ είχαμε περίπου 2.000 αιτήσεις. Παρόλο που σε ποσοστό 98-99 % είναι πολύ αξιόλογες, κάποιες χρειάζεται να κοπούν. Δεδομένου ότι επιδιώκουμε να πραγματοποιούνται ζυμώσεις στα διαλείμματα, ώστε η εμπειρία του κόσμου έξω από την αίθουσα των ομιλιών να είναι εξίσου σημαντική, θέλουμε να έχουμε συμμετέχοντες από διαφορετικά backgrounds, με διασπορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Θεωρούμε επίσης δίκαιο και σημαντικό να έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν ξαναζήσει αυτή την εμπειρία, οπότε δεν γίνονται δεκτές κατ’ ανάγκη οι αιτήσεις που φτάνουν πρώτες, καθώς προέρχονται συνήθως από τους πιο “ενταγμένους” ας πούμε στο TEDx. Διαθέτουμε πάρα πολύ χρόνο και διαβάζουμε τις αιτήσεις μία προς μία, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ίσως παίζει ρόλο και η τύχη, αφού ως εθελοντές έχουμε περιορισμένα εργαλεία στα χέρια μας».
«Το τηλέφωνό μου έχει χτυπήσει ακόμα και στις 3 η ώρα τη νύχτα, με κάποιον να ζητάει μια αλλαγή στην πτήση του», λέει η Χρύσα Κωνσταντοπούλου, Hospitality Director του TEDxAthens, που συνδυάζει τις υποχρεώσεις της σε αυτό με την κανονική –πλήρους απασχόλησης– δουλειά της, όπως άλλωστε οι περισσότεροι της ομάδας. «Η επικοινωνία με τους ομιλητές ξεκινάει από τη στιγμή που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους, προκειμένου να κανονίσουμε όλα τα διαδικαστικά της μετάβασης και διαμονής του στην Αθήνα, να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμά τους τυχόν επιπλέον δραστηριότητες –από συνεντεύξεις μέχρι επαγγελματικές συναντήσεις– και παράλληλα να τους “χτίσουμε”, θα έλεγα, μια εμπειρία μέσα από την οποία θα γνωρίσουν την πόλη και την Ελλάδα. Προσπαθούμε να τους δώσουμε την αίσθηση ότι ερχόμενοι εδώ γίνονται μέλος της ομάδας μας».
Όταν ρωτάω αν έχουν υπάρξει παράλογες απαιτήσεις απ’ την πλευρά τους, η απάντηση είναι καταφατική, χωρίς όμως να κρύβει (όπως θα ήθελα…) διάθεση κουτσομπολιού: «Όλα σχετίζονται με το γεγονός ότι οι ομιλητές έχουν ένα πάρα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Το να συντονιστούν όλα έχει μεγάλη δυσκολία. Γενικά, όσο καλύτερα μας γνωρίζουν μέσα από την επικοινωνία για τα διαδικαστικά, τόσο πιο ευέλικτοι γίνονται. Προσπαθούμε κι εμείς να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε μια εθελοντική ομάδα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ικανοποιήσουμε, αλλά υπάρχει σίγουρα και σ’ αυτό κάποιο όριο». Κανείς, λοιπόν, δεν ζητάει να ταξιδέψει business class και να μείνει σε σουίτα, ως αντιστάθμισμα του ότι δέχεται να μιλήσει χωρίς χρηματική αμοιβή; «Τα έξοδα φιλοξενίας καλύπτονται από χορηγίες και πολύ καλές συνεργασίες», τονίζει η Χρύσα. «Αν υπάρξουν ανάλογες απαιτήσεις από ομιλητές, τους εξηγούμε ότι το TEDx είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ότι όλοι δουλεύουμε σε εθελοντική βάση και ότι το budget μας είναι πολύ συγκεκριμένο. Αν κάποιοι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν, ίσως δεν έχουν και το mentality να μιλήσουν σε ένα τέτοιο event».
Το πρόγραμμα των ομιλιών ανακοινώνεται στο κοινό σταδιακά, μέσα από το επίσημο blog της διοργάνωσης. «Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του TEDxAthens», λέει η Blog Editor in Chief Βασιλική Μπέσιου. «Είναι το μέσο με το οποίο διαχέεται όλη μας η πληροφορία, ο τρόπος επικοινωνίας μας». Εδώ και κάποιους μήνες, στον τίτλο της έχει προστεθεί και η ιδιότητα Speaker’s Lead: «Για μένα οι ομιλητές είναι ίσως το ίδιο το event. Η λογική με την οποία επιλέγονται είναι να εκπροσωπούν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Είναι πολύ ωραίο να προσπαθείς να φτιάξεις ένα ετερόκλητο lineup, γιατί ακριβώς έχεις ένα ετερόκλητο κοινό. Είναι σαν ένα παζλ και η διαδικασία είναι μακρά. Συχνά, ενδέχεται η προσέγγιση κάποιου που θέλεις να καλέσεις να είναι δύσκολη, οπότε αρχίζει και γίνεται όλο και μεγαλύτερη η πρόκληση να εντοπίσεις τον “αχαρτογράφητο” ομιλητή σου. Είναι σπουδαία η εμπειρία να τους γνωρίζεις, κι ακόμα πιο σπουδαίος ο τρόπος με τον οποίο εκτιμούν την προσπάθεια που κάνεις».
Κατά την άποψή της, η αναγνώριση που εισπράττουν τα μέλη της οργανωτικής ομάδας τόσο από τους ομιλητές όσο και από το κοινό, είναι το ισχυρότερο κίνητρο: «Ζούμε σε μια κοινωνία που, όπως λέω, αυτή τη στιγμή έχει κατάθλιψη και δεν μας δίνει την αξία που θα έπρεπε να μας δώσει. Εδώ, αυτό που με κάνει να νιώθω όμορφα είναι ότι νιώθω σημαντική. Σκέψου κάποιον που, ενώ αντιμετωπίζει απόρριψη από παντού, βοηθάει εδώ και την ημέρα του event καταχειροκροτείται για την προσφορά του –κι ας μη συνοδεύεται αυτό ούτε από λεφτά, ούτε από δόξα ή οτιδήποτε άλλο». Όσο για εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο, επισημαίνει ότι υπάρχουν λύσεις: «Έχουμε το live streaming, δηλαδή την απευθείας μετάδοση των ομιλιών μέσω ίντερνετ, καθώς επίσης το TEDxAthens Simulcast Event στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπου με δωρεάν δελτίο εισόδου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ό,τι γίνεται στην κεντρική σκηνή του TEDxAthens σε ζωντανή μετάδοση, και το ανάλογο Simulcast στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα».
Εκτός από τις ομιλίες, στο πρόγραμμα υπάρχουν και εμφανίσεις καλλιτεχνών, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι απλά ψυχαγωγικά διαλείμματα. «Η φιλοσοφία μου όταν επικοινώνησα αρχικά μαζί τους ήταν η εξής: Έχετε στη διάθεσή σας μια σκηνή, στην οποία μπορείτε να κάνετε ό,τι δεν μπορείτε να κάνετε πουθενά αλλού αυτή τη στιγμή, ό,τι πιο πειραματικό, από το μεγαλύτερό σας όνειρο μέχρι τη μεγαλύτερη τρέλα – ελάτε να το συζητήσουμε», εξηγεί η Music & Performance Director του TEDxAthens, Έλενα Παπαδημητρίου. «Σκέφτηκα καλλιτέχνες που με γενικότερο ή ειδικότερο τρόπο έχουν πλεύσει ή ακόμα πλέουν σε «Αχαρτογράφητα Νερά». Θέλαμε να μπουν στη διαδικασία να ετοιμάσουν κάτι σαν ομιλία, αλλά με τα δικά τους εκφραστικά μέσα. Το ξεκίνημα θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο από αέρος, σε μια εμφάνιση που κρατάμε όσο γίνεται έκπληξη».
Η εμπλοκή της με τη διοργάνωση έχει και ένα δεύτερο, τελείως διαφορετικό κομμάτι: Το Human Grid, πρωτοβουλία του TEDxAthens που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ως μια προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του ανθρώπινου δικτύου εθελοντισμού και αλληλεγγύης στην Αθήνα και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα. «Το Human Grid είναι, νομίζω, η απόλυτη σύνδεση του TEDxAthens με την κοινωνία», λέει η Έλενα. «Έχοντας δει ότι τα τελευταία χρόνια διαμορφωνόταν ένα σχετικό ρεύμα, θελήσαμε να φτιάξουμε ένα χρηστικό εργαλείο, το οποίο θα διευκολύνει όποιον θέλει να συνδράμει. Έτσι δημιουργήθηκε ένας ηλεκτρονικός χάρτης πάνω στον οποίο βρίσκονται “καρφιτσωμένες” περίπου 350 οργανώσεις. Από τη δεξαμενή αυτή προέρχονται ορισμένοι από τους ομιλητές του φετινού TEDxAthens, ενώ το Human Grid αναπτύσσει όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Έχουμε αναλάβει να συντονίζουμε προσπάθειες, να φέρνουμε σε επικοινωνία οργανώσεις για να κάνουν κοινές δράσεις, ενώ διοργανώνουμε workshops για ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ τους και, βέβαια, δημοσιοποιούμε μέσω του blog αυτά που κάνουν».
Εκτός από το blog, σημαντικά εργαλεία για την ομάδα του TEDxAthens είναι οι –όλο και δημοφιλέστερες– εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία στο Facebook, στο Twitter, στο Flickr, όπου ανεβάζουμε φωτογραφίες και από προηγούμενα events, στο Instagram, όπου προβάλλουμε περισσότερο και το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, και στο Google+, που είναι το νέο αγαπημένο social network πολλών σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο Head of Social Media, Δημήτρης Καλογερόπουλος. «Επίσης, έχουμε παρουσία στο YouTube, στο οποίο ανεβάζουμε όλα τα βίντεο από προηγούμενα events, ενώ υπάρχει κι ένα γκρουπ στο LinkedIn. Φέτος θα είμαστε και στο Foursquare, μέσω του οποίου θέλουμε να προσφέρουμε κάτι στους χρήστες, πέρα από τη δυνατότητα να δηλώσουν την παρουσία τους στο event. Δεν αντιμετωπίζουμε τα social networks όπως την τηλεόραση, όπου η επικοινωνία ήταν μονόδρομη, αλλά ως ένα αμφίδρομο κανάλι μέσω του οποίου ο κόσμος λέει τι πιστεύει για εμάς, κι εμείς ακούμε τις προτάσεις του και απαντάμε».
Η παρουσία του TEDxAthens στα social media είναι κάτι που χτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού, όπως καταγράφεται σ’ αυτά, αυξάνεται κοντά στις ημέρες της διοργάνωσης. «Πέρυσι, κατά τη διάρκεια του event είχαμε περισσότερα από 16.000 tweets με το hashtag μας, και κάποια στιγμή το απόγευμα του Σαββάτου γίναμε worldwide trending topic, ανεβήκαμε δηλαδή στα 5-6 πιο πολυσυζητημένα θέματα στο Twitter παγκοσμίως. Αυτό για μας ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι στο Twitter ο ανταγωνισμός σου δεν είναι άλλα TEDx events, αλλά η Katy Perry και ο Justin Bieber, που έχουν περισσότερους από 47 εκατομμύρια followers ο καθένας. Το TEDxAthens αυτή τη στιγμή έχει περίπου 13.250 followers, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 400 με 500 χιλιάδες users, δηλαδή μικρό ποσοστό σε ένα παγκόσμιο social network που, αν δεν κάνω λάθος, έχει 500 εκατομμύρια users. Το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση και όσοι την παρακολουθούσαν μέσω του livestream μας έφεραν τόσο κοντά στην κορυφή ήταν πολύ σημαντικό για μας και μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνουμε είναι ενδιαφέρον».