Το αεροπλάνο της πτήσης AF1532 με την σημαία του Ουράνιου Τόξου.

    Η παράδοση της βολταιρικής tolérance, δηλαδή της ανεκτικότητας, φαίνεται ότι ζει και ταξιδεύει με την Air France, η οποία συμμετείχε και φέτος με τις αεροπορικές δράσεις της στην Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, γνωστή και με το αρκτικόλεξο IDAHOT (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) που εορτάσθηκε εχθές, όπως κάθε χρόνο, στις 17 Μαϊου.

    Για την ημέρα αυτή, ο γαλλικός αερομεταφορέας έχει καθιερώσει την ετήσια LGBT+ friendly πτήση, που πραγματοποιείται παραδοσιακά από το Παρίσι στο Σαν Φρανσίσκο (μια πόλη πρωτοπόρο για τα δικαιώματα της gay κοινότητας), στην οποία για το 2021 προστέθηκε και μια ευρωπαϊκή πτήση από την Πόλη των Φώτων (Παρίσι) στην Πόλη των Γλαυκών (Αθήνα) μετ’ επιστροφής.

    Η LGBT+ friendly πτήση πραγματοποιείται παραδοσιακά από το Παρίσι στο Σαν Φρανσίσκο. Για το 2021 προστέθηκε και μια ευρωπαϊκή πτήση από το Παρίσι στην Αθήνα.

    Σε αυτές τις πτήσεις οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να πετάξουν με αεροσκάφη που εξυπηρετούνται από πληρώματα που ανήκουν εξολοκλήρου στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά κυρίως να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι αφορά ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

    Ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, η εμπέδωση της ισότητας και της αξιοκρατίας που εξασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζονται με μόνο κριτήριο τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, η δημιουργία ενός συμπεριεκτικού εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, όπου ο καθένας μπορεί να είναι ελεύθερα ο εαυτός του, αυτές είναι οι δεσμεύσεις που η Air France θέλει να υπενθυμίσει μέσα από τις δράσεις της για την ημέρα.

    Οι ιδέες αυτές διατυπώνονται με σαφήνεια στο μικρό, τρίγλωσσο φυλλάδιο στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου, που το προσωπικό εδάφους μοιράζει στους επιβάτες που αναμένουν στην Πύλη Β3 του «Ελ. Βενιζέλος».

    Η αεροσυνοδός Lou-Andréa Colliaux-Leclair προσελήφθη στην εταιρεία ως άνδρας (steward) αλλά κατόπιν έγινε γυναίκα (hôtesse de l’ air).

    Καθώς με ενδιαφέρει να μάθω τι μπορεί να σκέπτεται το κοινό που μόλις μαθαίνει για την ιδιαιτερότητα της πτήσης, παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε δύο κυρίους που κάθονται στα μπροστινά καθίσματα και φαίνεται να αντιδρούν με μεγάλο ενδιαφέρον για να τους ρωτήσω τη γνώμη τους. Ομολογώ ότι είμαι υπερβολικά τυχερός, γιατί, όπως μου εξηγούν, επιδοκιμάζουν απολύτως την πρωτοβουλία, καθώς άλλωστε τους αφορά άμεσα.

    Ο Ξαβιέ και ο Ερίκ είναι λοιπόν επισήμως σύζυγοι, και θεωρούν πολύ σημαντική τη δράση. Ασφαλώς τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, διαβεβαιώνουν, μολονότι αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για όσους ζουν στο Παρίσι, όπως αυτοί, σε σύγκριση με πιο συντηρητικές περιοχές. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας άνθρωποι που οι οικογένειές τους τους απαρνούνται εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα. Οι ίδιοι ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, οι δικοί τους τους έχουν αποδεχτεί, με καθησυχάζουν. Για τη χώρα μας εκφράζουν τα εξόχως φιλικά τους αισθήματα, χρησιμοποιώντας και κάποιες λέξεις που γνωρίζουν από τη γλώσσα μας.

    Ο Xavier και Eric είναι επισήμως σύζυγοι και θεωρούν πολύ σημαντική τη δράση της Air France.

    Έτσι η ώρα περνάει πιο ευχάριστα μέχρι να εμφανιστεί το αεροσκάφος με την πολύχρωμη σημαία. Το προσωπικό πτήσης βγαίνει και αυτό για να μιλήσουμε, και ο κυβερνήτης ανακοινώνει αυτοπροσώπως από το μικρόφωνο της πύλης γιατί αυτή η πτήση είναι ιδιαίτερη. Εμείς έχουμε τη ευκαιρία να μιλήσουμε για λίγα λεπτά με την υπεύθυνη καμπίνας Lou-Andréa Colliaux-Leclair, αεροσυνοδός η οποία προσελήφθη στην εταιρεία ως άνδρας (steward) αλλά κατόπιν έγινε γυναίκα (hôtesse de l’ air), εμπειρία την οποία έχει περιγράψει σε βιβλίο με αντίστοιχο τίτλο και περιεχόμενο, ενώ έχει αποτελέσει και θέμα ταινίας. Ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση στην Air France πριν από είκοσι χρόνια και, όπως παραδέχθηκε, η αρχή ήταν πολύ δύσκολη και χρειάστηκε χρόνος και κόπος προκειμένου να επανενταχτεί στην εργασία της. Είναι λοιπόν εξαιρετικά χαρούμενη και υπερήφανη που συμβαίνει αυτή η πτήση.

    Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα περιβάλλον πλήρους ένταξης και μηδενικής ανοχής σε κάθε είδους διακρίσεις, όπου ο καθένας, είτε επιβάτης είτε εργαζόμενος, είναι ευπρόσδεκτος όντας ο εαυτός του και χωρίς να ντρέπεται για αυτό. Η Air France, μας διαβεβαιώνει η Lou-Andréa Colliaux-Leclair, προωθεί ενεργά την προσπάθεια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αλλαγή φύλου, επισημαίνει ότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία την οποία κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί καλά πριν αποφασίσει, τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Για αυτό σήμερα η  Air France διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που φροντίζει για την ομαλή πορεία μετάβασης κάθε τέτοιας περίπτωσης στο εσωτερικό της εταιρείας. Τέλος, μας εξηγεί ότι η Αθήνα επιλέχθηκε φέτος ως προορισμός επειδή είμαστε μια κοινωνία ανεκτική και ανοιχτόμυαλη, για αυτό μάλιστα σε δυο εβδομάδες θα επιστρέψει για διακοπές στη Μύκονο.

    Στο σημείο αυτό επιβάλλεται μια μικρή παρέκβαση για ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο, καθώς το 2020 η Air France συμμετείχε στο 2ο βαρόμετρο «Πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία στη Γαλλία», μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 17.000 υπαλλήλοι που εργάζονται σε οργανισμούς που έχουν υπογράψει το Καταστατικό Δεσμεύσεων της L’ Autre Cercle (η  Air France το υπέγραψε το 2019), μεταξύ αυτών πάνω από 1.200 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο ευρύτερο Παρίσι.

    Tα μέλη του πληρώματος με τη Lou-Andréa Colliaux-Leclair στο κέντρο.

    Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 600 εργαζόμενοι της Air France και σχεδόν το 90% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική της εταιρείας υπέρ της διαφορετικότητας και κατά των διακρίσεων. Αποτελέσματα που σίγουρα θα κάνουν υπερήφανη την κα Anne Rigail, CΕΟ της  Air France, η οποία ενέταξε στο πρόγραμμα της ημέρας ένα ειδικό webinaire (διαδικτυακό σεμινάριο) στο οποίο συμμετείχε η ίδια με εκπροσώπους της  L’ Autre Cercle και της ένωσης Personn’ailes, της  LGBT και Gay Friendly ένωση εργαζομένων της Air France, πρώτης αυτού του είδους στον αεροπορικό κλάδο στη Γαλλία, που φέτος εορτάζει αισίως 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. Η δε συνομιλήτριά μου Lou-Andréa Colliaux-Leclair, που αυτή τη στιγμή μας αποχαιρετά βιαστικά για να φροντίσει τους επιβάτες της, το 2020 αναδείχθηκε Leader στην κατηγορία LGBT+ στη λίστα της L’ Autre Cercle, η οποία περιλαμβάνει 95 επαγγελματίες που έχουν ξεχωρίσει για τις ενέργειές τους για την ένταξη των LGBT+ ατόμων στο επαγγελματικό περιβάλλον.

    Η επιλογή της Αθήνας, που συνέπεσε με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, αποτελεί διπλή έκφραση εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

    Μετά το επιτυχές πέρας της αναγκαστικά σύντομης συνάντησης και τη διάψευση της κάπως υπερβολικής ελπίδας ότι ο κυβερνήτης θα με προσκαλέσει αυθόρμητα στο κόκπιτ για μια βόλτα στο Παρίσι και εγώ αυθόρμητα θα δεχθώ (έχω βάλει καλού-κακού μια αλλαξιά στο σακίδιό μου), μεταβαίνουμε στο lounge της Goldair για μια χαλαρή ανακεφαλαίωση με τον περιφερειακό διευθυντή του ομίλου Air France-KLM, Γιάννη Πανταζόπουλο.

    Όπως επισημαίνει, η επιλογή της Αθήνας, που κατά ευτυχή συγκυρία συνέπεσε με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, αποτελεί διπλή έκφραση εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας: αφενός σε ό,τι αφορά την υγειονομική κατάσταση, αφετέρου επειδή η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Γαλλίας και της Ευρώπης αναγνωρίζει την Ελλάδα ως τόπο φιλόξενο, ασφαλή και ανεκτικό. Για αυτό και είναι αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε. Μια αισιοδοξία που όλοι μοιραζόμαστε και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε με τη στάση μας ώστε το άμεσο μέλλον να την επιβεβαιώσει.

     

    ΥΓ: Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005 ως Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και έκτοτε εξελίχθηκε για να γίνει πιο πλουραλιστική, πιο συμπεριεκτική και διεθνής. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για να μνημονεύει το γεγονός ότι στις 17 Μαϊου του 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, δηλαδή έπαψε να την θεωρεί ασθένεια ή εν γένει μη φυσιολογική συμπεριφορά.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ταξίδι στο Άγιο Όρος εν μέσω καραντίνας.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top