Ο νεαρός Καλιφορνέζος, έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στις πιο απότομες πλαγιές των ΗΠΑ, έχει βραβευτεί με το Golden Piton για τα παράτολμα εγχειρήματά του, ενώ έχει κερδίσει τον «τίτλο» Rock God από το περιοδικό GQ. (Φωτογραφίες: Jimmy Chin)

  Ήταν αρχές άνοιξης, πριν από περίπου 30 χρόνια. Πιτσιρικάς εγώ, με τους δικούς μου στο εξοχικό του θείου μου στους Αγίους Θεοδώρους, αποφασίσαμε μια μέρα να πάμε προς τον Ισθμό της Κορίνθου, έτσι για βόλτα και να περάσουμε περπατώντας τη γέφυρα. Θυμάμαι την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στη γέφυρα και είδα το κενό από κάτω: ξαφνικά ένιωσα σαν να πάγωσαν όλα γύρω μου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αδερφή μου, βλέποντας τον τρόμο στα μάτια, με ψαρώνει λέγοντας πώς αν αρχίζει να χοροπηδάει, μπορεί να πέσει η γέφυρα. Εφιάλτης!

  Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ήρθα αντιμέτωπος με το ύψος – και έχασα. Όμως, να πω την αλήθεια, πάντα θαύμαζα αυτούς που αψηφούσαν το κενό κάτω από τα πόδια τους και τους κινδύνους, σκαρφαλώνοντας στις πιο άγριες και επικίνδυνες πλαγιές του πλανήτη. Και καλύτερος από όλους τους είναι ένας άνθρωπος: ο Alex Honnold.

  Ο νεαρός Καλιφορνέζος, έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στις πιο απότομες πλαγιές των ΗΠΑ, έχει βραβευτεί με το Golden Piton για τα παράτολμα εγχειρήματά του, ενώ έχει κερδίσει τον «τίτλο» Rock God από το περιοδικό GQ. Κι αν σκεφτεί κανείς πώς είναι μόλις 32 ετών, τότε σίγουρα υπάρχουν πολλές απότομες πλαγιές που τον περιμένουν τα επόμενα χρόνια.

  «Κανένας φίλος μου δεν ήθελε να ακούσει για αυτό το εγχείρημα. Όλοι μου έλεγαν ότι είναι κακή ιδέα, αλλά ήταν κάτι που σκεφτόμουν από το 2008».

  Γεννημένος το 1985 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, ο Honnold έδειξε από νωρίς την αγάπη του στην αναρρίχηση. Ξεκίνησε να σκαρφαλώνει σε ηλικία 11 ετών, στα 18 του αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα για να σπουδάσει μηχανικός στο University of California Berkeley αλλά ένα χρόνο αργότερα είδε ότι δεν μπορεί μακριά από τον κίνδυνο. Έτσι στα 19 του τα παρατάει όλα και αφοσιώνεται στην αναρρίχηση.

  Και από τότε δεν κοίταξε πίσω του. Παράτησε τα πάντα, μπήκε στο βαν του και ξεκίνησε να γυρνάει τα πάρκα των ΗΠΑ ψάχνοντας τις πιο δύσκολες κορυφές.

  Αλλά δεν του έφτανε μόνο αυτό. Ήθελε να είναι ο καλύτερος και γρηγορότερος από όλους. Τα τελευταία 10 χρόνια ο Honnold πάει εκεί που άλλοι δεν τολμούν. Και όσοι έχουν τολμήσει ο 32χρονος τους δείχνει ότι είναι καλύτερος, κάνοντας πάντα έναν πιο γρήγορο χρόνο από τους «αντιπάλους» του.

  «Όταν τελειώνει μια αναρρίχηση ξέρεις ότι υπάρχει μια καινούργια που σε περιμένει. Αυτό είναι που μου αρέσει».

  Μάλιστα οι παράτολμες προσπάθειές του, τον έχουν μετατρέψει σε «ήρωα» στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πώς όταν η δημοσιογράφος Lara Logan του πήρε συνέντευξη για την εκπομπή 60 Minutes του CBS, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια θεατές καθηλώθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις του, για να δουν τι είχε να πει.

  Αγαπημένο του μέρος είναι το πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια, του οποίου έχει ανέβει όλες τις κορυφές. Όμως το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Alex Honnold πήγε την έννοια «κίνδυνος» σε άλλα επίπεδα. Στις 3 Ιουνίου του 2017, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει τα 914, 4 μέτρα του θρυλικού Ελ Καπιτάν χωρίς σχοινί. Κανείς άλλος παλιότερα δεν είχε τολμήσει κάτι ανάλογο.

  Στις 3 Ιουνίου του 2017, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει τα 914, 4 μέτρα του θρυλικού Ελ Καπιτάν χωρίς σχοινί.

  «Κανένας φίλος μου δεν ήθελε να ακούσει για αυτό το εγχείρημα. Όλοι μου έλεγαν ότι είναι κακή ιδέα, αλλά ήταν κάτι που σκεφτόμουν από το 2008» είπε στο GQ, ενώ αποκάλυψε ότι για αυτό του το εγχείρημα πήγε στο πάρκο Γιοσέμιτι από τον Απρίλιο και έμεινε εκεί μέχρι την ημέρα της αναρρίχησης – περίπου 2,5 μήνες μετά. «Δεν απαντούσα σε mail και τηλέφωνα. Ήθελα να προετοιμαστώ ψυχολογικά για κάτι τέτοιο, να φτιάξω στο μυαλό μου την διαδρομή».

  Χρειάστηκε τελικά 3 ώρες και 56 λεπτά μέχρι να φτάσει στην κορυφή του Ελ Καπιτάν – 3 ώρες και 56 λεπτά είχε το απόλυτο κενό κάτω από τα πόδια του, χωρίς σκοινιά, όπου ένα λάθος μπορούσε να του κοστίσει τη ζωή. «Σε όλη την διαδρομή ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να πέσω. Και όταν έφτασα στην κορυφή ήταν υπέροχα».

  Όσο για τον επόμενο στόχο; Το σίγουρο είναι ότι ο Alex Honnold θα βρει κάτι. Άλλωστε όπως έχει πει «όταν τελειώνει μια αναρρίχηση ξέρεις ότι υπάρχει μια καινούργια που σε περιμένει. Αυτό είναι που μου αρέσει».

   

  Διαβάστε ακόμα: Βήμα-βήμα η προσπάθεια της Κικής Τσακαλδήμη για να αγγίξει την κορυφή του κόσμου

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top