Ο Μιχάλης Αφολάνιο, μετανάστης δεύτερης γενιάς, μαζί με την Δάφνη Ασημακοπούλου δημιούργησαν το 2005 το πολιτιστικό κέντρο «ANASA» –που στα Σουαχίλι σημαίνει «χαρά της ζωής»– με πεδίο μελέτης, παρατήρησης και αναφοράς την αφρικανική κουλτούρα. Το «ANASA» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στο διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών, στην ένταξη και ενδυνάμωση των νέων αφρικανικής καταγωγής που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.
Γεννήθηκα στην Ελλάδα και κατάγομαι από την Νιγηρία. Άρχισα να ασχολούμαι με την αφρικανική κουλτούρα από το 2000. Ο λόγος ήταν η ανάγκη μου να μάθω πιο πολλά πράγματα γύρω από τον συγκεκριμένο πολιτισμό. Από την εφηβεία μου μέχρι τα χρόνια της ενηλικίωσής μου οι αναφορές μου για αυτή την κουλτούρα ήταν λίγες. Δεν υπήρχαν πηγές που θα μπορούσαν να με κατατοπίσουν και να με βοηθήσουν, κι έτσι άρχισα την έρευνά μου μελετώντας αφρικανικά κρουστά. Μέσα από αυτό, άρχισα να μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα γύρω από τα ήθη και τα έθιμα του αφρικανικού πολιτισμού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο ανοιχτό σε όποιον θέλει να μελετήσει παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και μαθαίνοντας την κουλτούρα μέσα από τις αρχές που την διέπουν, κι όχι μέσα από ντοκιμαντέρ που βλέπουν στις τηλεοράσεις.
Το 2003 γνώρισα την Δάφνη Ασημακοπούλου και το 2005 δημιουργήσαμε την ομάδα αφρικάνικου χορού και κρουστών «ANASA»: έκτοτε είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση, μουσικά και χορευτικά, με αρκετές παρουσιάσεις και live. Ο άξονας του πολιτιστικού κέντρου είναι η δημιουργικότητα από όπου και αν προέρχεται, χωρίς να εξαρτάται από χρώματα και φύλα. Στόχος μας είναι να καταρρίψουμε τα όρια και τις διακρίσεις , αγκαλιάζοντας όλους τους μετανάστες, τους καλλιτέχνες, τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν και να προωθήσουν την αφρικανική κουλτούρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο ανοιχτό σε όποιον θέλει να μελετήσει παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και μαθαίνοντας την κουλτούρα μέσα από τις αρχές που την διέπουν, κι όχι μέσα από ντοκιμαντέρ που βλέπουν στις τηλεοράσεις.
Η μουσική και ο χορός αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους των ανθρώπων με τη φύση. Μέσα από τη μουσική και το χορό και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, το «ANASA» επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πεδίο παρατήρησης, μελέτης και έρευνας πάνω στην αφρικάνική κουλτούρα. Ακολουθώντας την παραπάνω λογική, θεωρώ πως τα κρουστά και ο αφρικάνικος χορός είναι τα πρώτα εργαλεία για να ξεκινήσει κάποιος να μελετά τον αφρικάνικο πολιτισμό.
Θεωρώ ότι η αφρικανική κουλτούρα έχει αρκετά κοινά με την ελληνική –όσο περίεργο κι αν ακουστεί αυτό σε κάποιους. Ο χορός ενηλικίωσης των Μασάι, για παράδειγμα, είναι αντίστοιχος με τον αρχαίο ελληνικό πολεμικό χορό Πυρρίχιο. Και οι δυο λαοί τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό στους δεσμούς της οικογένειας και η φιλοξενία είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους.
Η αφρικανική κουλτούρα, όπως τη βιώνω μέσα από τη μουσική και τον χορό, έχει μια έντονη αίσθηση ελευθερίας, δυναμισμού και πηγαίας ευτυχίας! Αυτό θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την προσπάθεια του ANASA Cultural Center, μια συνεύρεση ανθρώπων και πολιτισμών με στόχο την ελευθερία, την δημιουργία και την ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών.
http://www.circusdayz.gr/25/anasa.html