417255_309592625772081_117331088_n

  Ο Armani, μέσα από την «Acqua for Life» συνεργάζεται με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Green Cross International», με σκοπό να διευκολύνουν την πρόσβαση στο νερό σε χιλιάδες ανθρώπους.

  H2O ή αλλιώς νερό. Κοινό αγαθό για μας, σπάνιο είδος για κάποιους άλλους και μάλιστα πολλούς. Η υπόθεση εξασφάλισης καθαρού, πόσιμου νερού δεν απασχολεί μόνον κρατικούς φορείς και ΜΚΟ. Εμπλέκει και διεθνείς προσωπικότητες, όπως τον Giorgio Armani. Ο γεωμέτρης της μόδας, μέσα από την «Acqua for Life» συνεργάζεται με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Green Cross International», με σκοπό να διευκολύνουν την πρόσβαση στο νερό σε χιλιάδες ανθρώπους.

  Φέτος είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά του προγράμματος και το λόγο έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία, για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση. Η πρόκληση είναι εδώ και μοιάζει με παιχνίδι: η «Acqua for Life» προσκαλεί bloggers, ανθρώπους των media και διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της μόδας, της ομορφιάς και όχι μόνο να ζήσουν για μια μέρα με 10 μόνο λίτρα νερό. Στο hashtag #1dayon10liters τα σχόλια έχουν την τιμητική τους κι έτσι διαμορφώνεται μια viral καμπάνια με καλό σκοπό.

  10513497_772456812818991_1895207180366156210_n

  Πέρυσι στην Γκάνα, το “Acqua for Life” επεκτάθηκε από τις αγροτικές κοινότητες σε αστικές περιοχές και εγκατέστησε γεωτρήσεις για την παροχή νερού στους κατοίκους της παραγκούπολης Aboabo, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κουμάς.

   Oι σταγόνες που αλλάζουν ζωές

  «Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και προσβλέπω στη συνέχεια της προσπάθειάς μας να διαθέσουμε πόσιμο νερό σε όσους το έχουν ανάγκη» τονίζει ο Giorgio Armani. Kαι τι είναι αυτό που ωθεί ένα ιερό τέρας της μόδας να οργανώσει μια καμπάνια κοινωνικής ευθύνης; Η «στεγνή» πραγματικότητα που ορίζει ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό, ένα ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη του ΟΗΕ το 2010. Επίσης, 4.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από αρρώστιες που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

  Είναι ένας αγώνας δρόμου και στα πέντε χρόνια της δράσης της η «Acqua for Life» έχει εξασφαλίσει 530 εκατομμύρια λίτρα καθαρού νερού με την παράλληλη κατασκευή έργων υποδομής, όπως πηγάδια, συλλέκτες βρόχινου νερού, εγκαταστάσεις άντλησης σε οχτώ συνολικά χώρες (Γκάνα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Βολιβία, Μεξικό, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σενεγάλη και από φέτος και η Αργεντινή). Τα αποτελέσματα του «Acqua for Life», σύμφωνα με τους υπεύθυνους, έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής και απομακρύνοντας τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών.

  Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν 43,3 εκατ. λίτρα νερού, ο στόχος να επιτευχθεί και η Green Cross να δημιουργήσει σημαντικές υποδομές ύδρευσης στην Γκάνα. Έκτοτε η «Acqua for Life» επέκτεινε τη δράση της σε τρεις ηπείρους.

  Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το «Acqua for Life», οι κοινότητες έχουν διατροφική επάρκεια, αφού μπορούν να ποτίζουν τη γη και τα ζώα τους, ενώ τα παιδιά, αντί να περπατάνε χιλιόμετρα για να βρουν νερό, μπορούν πλέον να πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι ενδιαφέρον κάποιος να δει πώς άλλαξαν οι συνθήκες ζωής στις περιοχές που εφαρμόζεται το «Acqua for Life», γιατί πολύ απλά κάθε περίπτωση είναι και ένα πραγματικό success story (ζωής και όχι αριθμών).

  Στη Charagua, Βολιβία, ο "Διεθνής Πράσινος Σταυρός "και η τοπική αυτοδιοίκηση εγκαταθειστά περίπου 25 δεξαμενές νερού στο χωριό.

  Στη Charagua της Βολιβίας, ο “Διεθνής Πράσινος Σταυρός “και η τοπική αυτοδιοίκηση εγκατέστησε 25 δεξαμενές νερού στο χωριό.

  Από τη Σρι Λάνκα και τη μεγάλη γεώτρηση της περιοχής Pulawala, με την οποία διοχετεύεται νερό σε 200 οικογένειες (πριν είχαν πρόσβαση μόνο 56), μέχρι τη διασυνοριακή υποδομή άρδευσης που κατασκευάζεται μεταξύ Ακτής Ελεφαντοστού και Γκάνας, στον ποταμό Bio, η «Acqua for Life», o Giorgio Armani και η Green Cross έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο νερό σε χιλιάδες ανθρώπους από ογδόντα περίπου κοινότητες.

  Για την ιστορία, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 στην Γκάνα μέσα από τη δράση «Smart Water for Green Schools» (Έξυπνο Νερό για Πράσινα Σχολεία) της Green Cross International, το οποίο εστίασε στη δημιουργία βιώσιμων υδάτινων αποθεμάτων στη συγκεκριμένη χώρα. Ο οίκος Armani συμμετείχε δωρίζοντας 100 λίτρα νερού με κάθε αγορά των αρωμάτων «Acqua di Gio» και «Acqua di Goia». Επίσης, με κάθε like στη σελίδα «Acqua for Life» στο Facebook προστίθεντο άλλα 50 λίτρα.

  Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν 43,3 εκατομμύρια λίτρα νερού, ο στόχος να επιτευχθεί και η Green Cross να δημιουργήσει σημαντικές υποδομές ύδρευσης στην Γκάνα. Έκτοτε η «Acqua for Life» επέκτεινε μαζί με την Green Cross International τη δράση της σε τρεις ηπείρους και η ιστορία συνεχίζεται. Mέχρι που όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα λένε το νερό νεράκι σε αυτό τον κόσμο.

  //Αν περάσετε μια μέρα με 10 λίτρα νερό, κάντε hashtag #1dayon10liters.
  //Περισσότερες πληροφορίες στο acquaforlife.org

   

  Διαβάστε ακόμα: O Kωνσταντίνος Καμπιώτης και ο οργανισμός “Save the Children”.

  Μπολιβία

  Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το «Acqua for Life», οι κοινότητες έχουν διατροφική επάρκεια, αφού μπορούν να ποτίζουν τη γη και τα ζώα τους, ενώ τα παιδιά, αντί να περπατάνε χιλιόμετρα για να βρουν νερό, μπορούν πλέον να πηγαίνουν στο σχολείο.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top