Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης είναι γενικός διευθυντής και συνιδρυτής του οργανισμού ethelon.

  – Τι είναι το Career Fair.4all για όσους δεν το γνωρίζουν;
  Είναι μια μέρα καριέρας και προσανατολισμού αφιερωμένη σε ανθρώπους με αναπηρία, και σε εταιρείες που είναι ανοικτές στη διαφορετικότητα και στο να τους προσλάβουν και να τους ενσωματώσουν. Γίνεται για 3η χρονιά φέτος.

  – Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Πώς πρωτοεκδηλώθηκε η ευαισθησία για κάτι τέτοιο;
  Από το 2012 που ασχολούμαστε η ομάδα μου κι εγώ με το κομμάτι του εθελοντισμού, προσπαθούσαμε να εντάσσουμε στο δυναμικό μας άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας, που είχαν τη διάθεση και να βοηθήσουν αλλά και να αποκαλύψουν τις ικανότητές τους. Για παράδειγμα, ακόμα και στο πλαίσιο του TEDx που δουλεύαμε, ένας πολύ ικανός contributor ήταν ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο που όμως αποτελεί έμπνευση για πολλούς. Πάντα στοχεύαμε στο να είναι προσβάσιμες όλες οι δράσεις μας, και έπρεπε κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε έναν θεσμό που θα ενώνει την αγορά εργασίας με τα άτομα που βρίσκουν μια έξτρα δυσκολία στο να ενταχθούν ομαλά σε αυτήν.

  – Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος αυτή την προσπάθεια; Βρήκατε ανοιχτές πόρτες ή σας αποθάρρυναν;
  Υπήρχαν άνθρωποι που δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε, και άλλοι που το πίστεψαν. Το ίδρυμα Αγγελοπούλου ας πούμε μας βοήθησε πολύ στην αρχή, πριν καν το Career Fair.4all πάρει τη σημερινή του μορφή. Μετά έπρεπε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που ήδη είχαμε ως ομάδα στο project & event management και να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα. Κάναμε δεκάδες συναντήσεις με οργανισμούς που στηρίζουν άτομα με αναπηρίες, προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τις εταιρείες που είναι κοινωνικά υπεύθυνες και ανοικτές στη διαφορετικότητα, μιλήσαμε με τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρίες για να δούμε τις ανάγκες τους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τις πιθανές λύσεις.

  Το Career Fair.4all θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου στο Serafio – Sports, Culture and Innovation Center του Δήμου Αθηναίων.

  – Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
  Ναι, δεν υπήρχε προηγούμενο. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια ημέρα καριέρας στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το 2016. Την επόμενη χρονιά, η Βουλγαρία διοργάνωσε κι εκείνη κάτι αντίστοιχο, και τώρα η ιδέα και οι μέθοδοι του Career Fair.4all έχουν γίνει η μαγιά για να επιτευχθεί μια πιο συλλογική προσπάθεια στο θέμα της ένταξης των ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

  «Φέτος, στην τρίτη της χρονιά, η διοργάνωση ήδη μετράει 500+ συμμετέχοντες, 30+ διαφορετικές εταιρείες, ενώ ήδη έχουν γίνει και 11 προσλήψεις σε άτομα με αναπηρία».

  – Είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι Κωσταπάνο;
  Στην Ελλάδα το 10% του πληθυσμού έχει κάποιου είδους αναπηρία. Από αυτό το ποσοστό, ένα 15% είναι τα λεγόμενα exceptional άτομα, δηλαδή παραολυμπιονίκες και άλλοι με πολύ υψηλές επιδόσεις και ικανότητες. Όμως ένα 50% είναι άνθρωποι που έχουν κλειστεί στο σπίτι ή στον εαυτό τους, κι αυτό σημαίνει έλλειψη κινήτρου και είναι πολύ άσχημο. Αυτό πάμε να αλλάξουμε.

  – Η καμπάνια σας IAMHERE και το Career Fair.4all βοήθησαν λίγο να αλλάξει αυτό τα τελευταία τρία χρόνια;
  Ναι, η καμπάνια με διάφορους επιδραστικούς ανθρώπους, ηθοποιούς, παρουσιαστές, αθλητές κλπ, αύξησε την ευαισθητοποίηση όλων μας. Και το Career Fair.4all έδωσε ευκαιρίες σε ανθρώπους που τις δικαιούνταν απολύτως και τις χρειάζονταν. Φέτος, στην τρίτη της χρονιά, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, η διοργάνωση ήδη μετράει 500+ συμμετέχοντες, 30+ διαφορετικές εταιρείες, ενώ ήδη έχουν γίνει και 11 προσλήψεις σε άτομα με αναπηρία.

  Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις από το Ashoka Foundation ως Global Changemaker και έχει βρεθεί στη λίστα του Forbes 30 Under 30, στην κατηγορία Social Entrepreneur.

  – Οι ελληνικές εταιρείες δηλαδή ανταποκρίνονται;
  Υπάρχουν εταιρείες που είναι πολύ ανοικτές και προσβάσιμες, πχ η Apivita, η Vodafone, η Nescafé, ο Βασιλόπουλος, το MyMarket, η Travelplanet24, και αυτά τα ονόματα είναι μόνο ενδεικτικά.

  – Φέτος το Career Fair4.all θα γίνει στις 12 Μαΐου. Έχει αλλάξει κάτι αυτή τη χρονιά στις εταιρείες που θα έρθουν να δουν υποψηφίους;
  Το πολύ θετικό είναι ότι φέτος οι εταιρείες δεν έρχονται ανιχνευτικά όπως τις προηγούμενες δύο χρονιές για να δουν ανθρώπους που μπορούν να εντάξουν στο δυναμικό τους. Αυτή τη χρονιά ζητήσαμε από τις εταιρείες να δηλώσουν ποιες συγκεκριμένες θέσεις θέλουν να καλύψουν, οπότε έρχονται με συγκεκριμένο στόχο και πλάνο. Όπως μας έλεγαν όσοι μοιράζονταν το όραμά μας, αυτό που βλέπαμε στην αρχή σχετικά με τις δυνατότητες ένταξης ανθρώπων με αναπηρία στο ελληνικό εργασιακό τοπίο, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τώρα αρχίζει και αποκαλύπτεται ένα μεγαλύτερο μέρος, και όλο και περισσότεροι κινούμαστε προς μια πιο προσβάσιμη και ισότιμη εργασιακή πραγματικότητα.

   

  ⇒ Το Career Fair.4all θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, ώρες 10.00-18.00, στο Serafio – Sports, Culture and Innovation Center του Δήμου Αθηναίων. Διοργανώνεται από την ethelon με την υποστήριξη του kariera.gr.

  Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ. Είσοδος δωρεάν.

  +Σεμινάριο Προετοιμασίας Υποψηφίων για το Career Fair.4all, Τετάρτη 9 Μαΐου, 17.00-19.30 στο The Cube Athens.
  Με τη βοήθεια των kariera.gr, Career Sign, cvexperts.gr, Job-Pairs
  Προεγγραφή εδώ

   


  Who is who
  Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης είναι γενικός διευθυντής και συνιδρυτής του οργανισμού ethelon, προωθώντας τον εθελοντισμό στην ελληνική κοινωνία και δημιουργώντας την ιδανική σχέση συνεργασίας και συμπόρευσης στην πράξη, μεταξύ ατόμου/εθελοντή, ΜΚΟ και εταιρειών, με στόχο το κοινό καλό. Μέσω της ethelon έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις από το Ashoka Foundation ως Global Changemaker και έχει βρεθεί στη λίστα του Forbes 30 Under 30, στην κατηγορία Social Entrepreneur.


   

  Διαβάστε ακόμα: Κωσταπάνος Μηλιαρέσης – «Έτσι με έκανε “πλουσιότερο” ο Σκρουτζ Μακ Ντακ»

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top