DSC_4263

    «Δεν μπορεί να πηγαίνεις για αναδάσωση το σαββατοκύριακο, αλλά να παρκάρεις πάνω σε ράμπες αναπήρων, να πετάς φαγητό ενώ ο απέναντι πεινάει, να αφήνεις τα κακά του σκύλου σου στη μέση του δρόμου…» Φωτογραφία: Χλόη Κριθαρά

    Πρόκειται για ένα εγχείρημα, ένα πείραμα, ή αλλιώς μια δυνητική, διαδραστική πλατφόρμα που από πίσω της δεν κρύβονται avatars, cybors και υβρίδια, αλλά πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι με κοινή ταυτότητα την αγάπη τους για την πόλη. Στόχος του CoE είναι η αντιμετώπιση και η διόρθωση προβλημάτων, μέσω της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (κοινωνικά δίκτυα, smartphones, cross-media, onlinegaming), ώστε να αφυπνιστούν οι χρήστες για τα προβλήματα της πόλης, μέσα από τρόπους που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν επιλέξει να δράσουν και να λύσουν.

    Το City of Errors (CoE) συνιστά μια δυναμική, συνθήκη ανάπτυξης του δικαιώματος στην πόλη. Μέσα από μια διαλεκτική της θεωρίας πάνω στην πράξη, η κοινότητα του City of Errors χτίζει εννοιολογικές κατασκευές, μέσα από ακαδημαϊκά στεγανά και κατανοεί τη σύγχρονη κοινωνική σημασία του χώρου προωθώντας την προσωπική αλλαγή του πολίτη.

    Όραμα των ανθρώπων του CoE είναι η εν λόγω πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να γίνει ένα «βήμα» για όσους θέλουν να φτιάξουν βιώσιμες πόλεις όπου θα ζουν υπεύθυνοι πολίτες. Με αρχικό πεδίο την Αθήνα, και στη συνέχεια άλλες πόλεις εντός και εκτός της Ελλάδας, έχουν φτιάξει ένα δυνητικό περιβάλλον, όπου ο πολίτης θα πηγαίνει για να βρει έμπνευση, ιδέες και εργαλεία για να γίνει καλύτερος. Μια οπτικοακουστική βιβλιοθήκη, με άλλα λόγια, ιστοριών με λυσιτελείς πράξεις από τους ίδιους τους χρήστες, που θα αποδεικνύουν πως το «εγώ» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του «εμείς».

    «Ψάχνοντας μέσα στα ”σκουπίδια”, βρήκαμε ανθρώπινους θησαυρούς. Η μάχη μεταξύ τσιμέντου και πάρκου, καφρίλας και ευαισθησίας, αδιαφορίας και αλληλεγγύης δεν είναι χαμένη».

    «Μετά από ένα χρόνο ύπαρξης μπορούμε πια να πούμε με σιγουριά πως αυτό είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα στην Αθήνα, αλλά όχι αδύνατο. Γιατί, ψάχνοντας μέσα στα ”σκουπίδια”, βρήκαμε ανθρώπινους θησαυρούς, που μας έκαναν να πιστέψουμε πως η μάχη μεταξύ τσιμέντου και πάρκου, καφρίλας και ευαισθησίας, αδιαφορίας και αλληλεγγύης δεν είναι χαμένη. Τους θησαυρούς αυτούς τους διαδίδουμε μέσα από τα ντοκιμαντέρ και τις συνεντεύξεις μας, ώστε να παραδειγματιστούν κι άλλοι και να προσπαθήσουν να πάρουν τη πόλη στα χέρια τους», λέει ένα μέλος της κοινότητας.

    Με λυδία λίθο τη σύγχρονη τεχνολογία της «δυνητικής πραγματικότητας» το CoE αρχικά αποτελούνταν από το Life in a City Full of Errors. Mια διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 10 επεισοδίων, που καταγράφουν τα προβλήματα της πόλης σε συνδυασμό με το Fix Tank, μια σειρά συνεντεύξεων, οι οποίες παρουσιάζουν καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που μάχονται με τα λάθη της πόλης.

    DSC_4250

    «Αν αλλάξει η καθημερινή μας συμπεριφορά, τότε οι συλλογικές δράσεις θα είναι αυτονόητες, όχι απλώς επιθυμητές». Φωτογραφία: Χλόη Κριθαρά

    Το δεύτερο σκέλος του CoE είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι, με τίτλο Life in a City Fullof (T)errors. Ένας διαδραστικός, ασπρόμαυρος χάρτης της Αθήνας, στον οποίο οι παίχτες, δηλαδή οι πολίτες, δημιουργούν ένα προφίλ στην πλατφόρμα του CoE, βγαίνουν στο δρόμο και τραβάνε με το κινητό τους ένα σύντομο βίντεο, που περιλαμβάνει ένα πρόβλημα της πόλης σε συνδυασμό με τη δική τους δράση ή αντίδραση. Στη συνέχεια, θα ανεβάζουν στο χάρτη τα λάθη αυτά, με τη χρήση μιας εφαρμογής smartphone, ώστε να δημιουργούν χρωματιστά σημεία, να μαζεύουν πόντους, να κερδίζουν βραβεία, αντιλαμβανόμενοι πως έχουν ένα κοινό πεδίο έκφρασης και πράξης για το πώς θέλουν να είναι η πόλη τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η επανάδειξη της πόλης ως έργου, ενός έργου που θα παράγεται συλλογικά από τους κατοίκους μέσω της χρήσης των νέων μέσων σε συνδυασμό με την προσωπική βούληση και την ατομική ελευθερία στον πραγματικό χρόνο. Μια δυνητική, δημόσια σφαίρα, με άλλα λόγια, από την οποία δημιουργείται η θρυαλλίδα για μια αλλαγή στη συλλογική συνείδηση των πολιτών.

    Περπατώντας στη ράγα της θετικής σκέψης, η ομάδα του CoE ποντάρει «σε ένα καλύτερο αύριο» μέσα από την συνειδητοποιημένη, αλληλένδετη και όχι αποσπασματική, προσπάθεια του κάθε πολίτη: «Δεν μπορεί να πηγαίνεις για αναδάσωση το σαββατοκύριακο, αλλά να συνεχίζεις να παρκάρεις πάνω σε ράμπες αναπήρων, να πετάς φαγητό ενώ ο απέναντι πεινάει (και μάλιστα να το πετάς στον κάδο της ανακύκλωσης), να αφήνεις τα κακά του σκύλου σου στη μέση του δρόμου, να κάθεσαι παρατηρητής όταν κάποιος κακομεταχειρίζεται ένα μετανάστη μπροστά στα μάτια σου…. Αν αλλάξει η καθημερινή μας συμπεριφορά, τότε οι συλλογικές δράσεις θα είναι αυτονόητες, όχι απλώς επιθυμητές. Και θα τις έχουν οργανώσει οι ίδιοι οι πολίτες και όχι εμείς».

     

    Δείτε το εγχείρημα εδώ.

     

    //Aν ενδιαφέρεστε για μια προσωπική αλλαγή με συλλογικό αντίκρισμα, στείλτε email στο [email protected]

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top