Με ένα βανάκι, 5 βασικοί άνθρωποι, συν 50 μόνιμοι εθελοντές και 150 εθελοντές δράσεων, οργώνουν τους δρόμους και κάνουν όλη τη δουλειά. (Όλες οι φωτογραφίες είναι του Σόλωνα Μάλκα)

    «Εξαιρετική δουλειά». «Μια πραγματικά αφοσιωμένη ομάδα που δουλεύει ακούραστα για να βελτιώσει τις ζωές αυτών που έχουν χάσει τόσα πολλά». «Είστε οι ήρωές μου». «Κάνετε αυτόν τον κόσμο λιγότερο οδυνηρό. Είστε παράδειγμα».

    Αυτά είναι λίγα μόνο από τα reviews που βρίσκει κανείς για τους Emfasis, σχετικά με τις δράσεις τους. Δεν είναι παράξενο που από όσους είχαν την τύχη να τους ανακαλύψουν, θεωρούνται αληθινός φάρος, όχι μόνο για το πόσο βοηθούν σιωπηρά ως εθελοντική ανθρωπιστική ομάδα τους πιο ευάλωτους από μας, αλλά και για τον τρόπο που το κάνουν. Ποιος είναι ο τρόπος; Ένα μείγμα μεθόδων με προεξάρχουσα τη μέθοδο του street work, που στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι πολύ γνωστή, αλλά τα οφέλη της είναι ασύγκριτα.

    Με το street work, τη δουλειά δρόμου δηλαδή, οι Emfasis προσεγγίζουν οι ίδιοι απειλούμενους και κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους, Έλληνες και μη, μικρά παιδιά και μεγάλους, χωρίς διακρίσεις, και τους βοηθούν κοινωνικά και ψυχολογικά. Τους στηρίζουν με επιμονή και υπομονή να ενταχθούν -όσο μπορούν- στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια. Με ένα βανάκι, 5 βασικοί άνθρωποι, συν 50 μόνιμοι εθελοντές και 150 εθελοντές δράσεων, οργώνουν τους δρόμους και κάνουν όλη τη δουλειά. Οι ερωτήσεις μας, όταν τους βρήκαμε και τους μιλήσαμε είναι περιττές. Οι απαντήσεις τους είναι αυτές που έχουν αξία.

    «Το να πάρουμε, στο ξεκίνημά μας, μικρά παιδιά από το δρόμο και να μπορέσουμε να τα επανεντάξουμε στο σχολείο ήταν κομβικό σημείο για εμάς, μας έδωσε φοβερά “ψυχικά” καύσιμα αυτό».

    * «Όταν πηγαίνεις εσύ στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αντί να περιμένεις να έρθουν αυτοί σε σένα, είναι νομίζουμε πιο ανθρώπινο ως προσέγγιση και δίνεις το περιθώριο να σου πουν με μεγαλύτερη ελευθερία και ειλικρίνεια τι τους συμβαίνει».

    * «Χαρτογραφούμε την πόλη και βρίσκουμε τις ευάλωτες ομάδες που μπορούμε να στηρίξουμε: άστεγους, άνεργους, κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογένειες, παιδιά στο δρόμο κ.ά. Τους προσεγγίζουμε, χτίζουμε ειλικρινείς σχέσεις μαζί τους και αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες τους με εξατομικευμένο τρόπο».

    * «Το Street work, η δουλειά αυτή που κάνουμε στο δρόμο μπορεί να ξενίζει στην αρχή, ειδικά στην Ελλάδα που ακόμα δεν είναι διαδεδομένη, αλλά μακροπρόθεσμα βοηθάει πολύ περισσότερο τους ανθρώπους να επανακάμψουν».

    * «Η Emfasis το κάνει αυτό 4 χρόνια και έχουμε κλείσει σχεδόν 110.000 ώρες street work μέχρι σήμερα. Είμαστε 5 βασικοί άνθρωποι, η Μαρία Καρρά, ο Απόστολος Βαφέας, η Τζοάννα Τσουκαλά, ο Σόλωνας Μάλκας και η Κατερίνα Μάρκουλα. Και οι πολύτιμοι, πραγματικά πολύτιμοι, εθελοντές μας».

    «Όταν μιλάς με έναν άνθρωπο που έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από σένα, σίγουρα αυτό βάζει τα πάντα σε μια καινούργια, εξισορροπητική, προοπτική».

    * «Το να πάρουμε, στο ξεκίνημά μας, μικρά παιδιά από το δρόμο και να μπορέσουμε να τα επανεντάξουμε στο σχολείο ήταν κομβικό σημείο για εμάς, μας έδωσε φοβερά “ψυχικά” καύσιμα αυτό».

    * «Σήμερα, βλέπουμε περισσότερες “πληγές” στις οικογένειες που ζουν σε ένδεια».

    * «Ένα δεύτερο κομμάτι που βλέπουμε με λύπη μας να έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ανέργων, απόρων και αστέγων. Όταν ξεκινήσαμε την Emfasis το 2013 βλέπαμε άνδρες 60+ και όσο περνούσαν οι μήνες συνειδητοποιούσαμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έπεφτε κοντά στα 37-38».

    «Για να ασχοληθείς με τα προβλήματα των άλλων δεν ισχύει ότι πρέπει να έχεις τα δικά σου προβλήματα λυμένα. Ο καθένας παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσφέρεις».

    * «Κάποιοι από τους άνδρες αυτούς δεν έχουν πει καν στο στενό τους οικογενειακό περιβάλλον ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους, φεύγουν το πρωί από το σπίτι τους και μένουν σε κάποιο σημείο της Αθήνας περιμένοντας να περάσει η ώρα για να γυρίσουν στο σπίτι τους».

    * «Οι ομάδες μας απαρτίζονται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και κάθε άλλο άνθρωπο που μπορεί να συμβάλλει. Στην αρχή οι άνθρωποι που μας βοηθούσαν ήταν ηλικιακά γύρω στα 30, ενώ σήμερα έχουμε όλο και περισσότερους νέους γύρω στα 18-19 που ευαισθητοποιούνται».

    * «Πριν λίγες μέρες ήμασταν σε μια αποστολή στην Αγγλία, στην οποία για πρώτη φορά συνδυάσαμε εθελοντές και ωφελούμενους. Δεν ξέρουμε αν είναι αντιληπτό αυτό. Δηλαδή, είχαμε μια ομάδα εθελοντών, και μαζί υπήρχαν, από αντίστοιχες οργανώσεις της Αγγλίας και της Σλοβακίας, ευάλωτοι νέοι με πολύ βαριά κοινωνικά ιστορικά, οι οποίοι δούλεψαν μαζί μας για μια εβδομάδα. Ήταν μια φοβερή εμπειρία».

    «Οι ομάδες μας απαρτίζονται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και κάθε άλλο άνθρωπο που μπορεί να συμβάλλει».

    * «Για να ασχοληθείς με τα προβλήματα των άλλων δεν ισχύει ότι πρέπει να έχεις τα δικά σου προβλήματα λυμένα. Είναι ένα στερεότυπο και μια άτοπη τοποθέτηση. Ο καθένας παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσφέρεις».

    * «Όταν μιλάς με έναν άνθρωπο που έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από σένα, σίγουρα αυτό βάζει τα πάντα σε μια καινούργια, εξισορροπητική, προοπτική».

    * «Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν με καχυποψία οργανώσεις που βοηθούν. Σε αυτή την εποχή που η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση είναι πάρα πολύ συγκεχυμένες, καλό είναι ο καθένας να εξασκεί και τη δική του κρίση. Η άποψη ας προκύπτει από μια καλύτερη κριτική διαδικασία».

    //Μάθετε περισσότερα για την Emfasis εδώ.

    ⇒ Όποιος πιστεύει στο έργο τους και θέλει να βοηθήσει μπορεί να το κάνει εδώ. Όπως μας είπαν και οι ίδιοι «δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι κάποιος εθελοντής. Βοηθώντας, για παράδειγμα, έναν εθελοντή μέσα από το πρόγραμμα “Υιοθεσίας εθελοντών”, είναι σαν να βοηθάει κανείς 100 ανθρώπους».
    Η Emfasis δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, είναι απολύτως αντίθετη σε αυτό και βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

     

    Διαβάστε ακόμα: Η ελληνική ομάδα Spin the Wheel θέλει να «χαρίσει» 4.500 χαμόγελα από το Μαλάουι έως την Τανζανία

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top