AG_160414_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0033

  “Η Σπιναλόγκα είναι ένα απίστευτο από πλευράς ιστορίας μέρος, το οποίο συγκινεί όσους γνωρίζουν το τι ακριβώς έγινε εκεί με τους λεπρούς τον 20ο αι”.

  Τι είναι το Freerunning;
  Το Freerunning είναι η ομορφιά της κίνησης σε οποιοδήποτε χώρο, χρησιμοποιώντας φιγούρες, styles, το σώμα το μυαλό και το περιβάλλον μας.

  Γιατί διάλεξες το Freerunning και όχι κάτι πιο συνηθισμένο, όπως το ποδόσφαιρο;
  Η αλήθεια είναι ότι έπαιζα πολύ ποδόσφαιρο στο παρελθόν μέχρι που βρήκα κάτι πολύ πιο δημιουργικό, διαφορετικό, κάτι που με έκφραζε πολύ περισσότερο, κάτι που στη συνέχεια κατάλαβα ότι μπορούσα να χτίσω πάνω του.

  AG_160414_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0031

  “Στη Σπιναλόγκα έφτασα στο σημείο να πω «ήμαρτον»”: Δεν υπήρχε σταθερή πέτρα να πιαστώ!”

  Πώς κατάφερε ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή του αθλήματός του;
  Έβαλα στόχους στη ζωή μου από την αρχή, όχι απαραίτητα στο Freerunning και στο Parkour, έβαζα στόχους στα πάντα. Και, δόξα τω Θεώ, είμαι πολύ motivated πάντα, ώστε να τα δίνω όλα γι’ αυτά που αγαπάω. Κι έτσι κάποια στιγμή, μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια, το 2013, κατάφερα να περάσω στο διεθνή διαγωνισμό του Red Bull Art Of Motion στη Σαντορίνη. Την πρώτη χρονιά πέρασα στον Τελικό και βγήκα έβδομος… Ήταν ήδη μεγάλο βήμα. Τη δεύτερη χρονιά, όμως, ήρθα αποφασισμένος και βρέθηκα στην πρώτη θέση του βάθρου. Από εκεί και μετά μεγάλωσαν όλα, άρχισα τα ταξίδια, έκανα νέες γνωριμίες και συμμετείχα σε δεκάδες contest σε όλον τον κόσμο. Την επόμενη χρονιά επανέλαβα τη νίκη μου, συνεχίζοντας να κάνω αυτό που αγαπώ!

  Σε γνωρίσαμε στην κορυφή του βάθρου για δύο χρονιές στο Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη, το οποίο θεωρείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Freerunning. Να σε περιμένουμε και φέτος στην πρώτη θέση;
  Κοιτάξτε, πάντα είχα ως στόχο να κερδίσω κάποια στιγμή το Red Bull Art Of Motion. Όμως, όταν είμαι εκεί, δεν είναι η νίκη το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι. Αυτό σε αγχώνει και χάνεις όλο το νόημα αν δεν κερδίσεις στην τελική. Οπότε κοιτάω την υγεία μου, κοιτάω να περάσω καλά, να το διασκεδάσω, να μην πέσω, να μη χτυπήσω και για όλα τα άλλα έχει ο Θεός. Εγώ είμαι υπερευχαριστημένος από τον εαυτό μου, δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα παραπάνω. Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, εκπροσωπώ την Ελλάδα, είμαι αθλητής του Red Bull και ανήκω στο Team Tempest.

  AG_160413_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0023

  “Έπρεπε να προσέχω πολλά πράγματα μαζί στη Σπιναλόγκα: Πρώτον, τη σωματική μου ακεραιότητα. Δεύτερον, να μην κάνω καμία ζημιά, διότι όλα εκεί είναι ερείπια”.

  Τι κάνεις για να διατηρείς τη φυσική σου κατάσταση;
  Κάνω αρχικά πολύ καλό ζέσταμα, στη συνέχεια πολύ καλή αποθεραπεία, κάνω γυμναστική, συγκεκριμένα Street Workout, και πρόσφατα ξεκίνησα να τρώω και πιο σωστά (γιατί δεν έδινα πολύ προσοχή!).

  Αν όλα ήταν εύκολα, δεν θα είχε νόημα ούτε αυτό που κάνει ο καθένας μας ούτε κι η ζωή μας.

  Φοβάσαι; Και αν ναι, πώς το αντιμετωπίζεις;
  Φόβος υπάρχει παντού, στο δρόμο, στο σπίτι, σ’ ένα ταξίδι και σίγουρα στα αθλήματα. Αυτό είναι, όμως, που σε κάνει να μην τα παρατάς. Αν όλα ήταν εύκολα, δεν θα είχε νόημα ούτε αυτό που κάνει ο καθένας μας ούτε κι η ζωή μας. Προσωπικά, κάνω το σταυρό μου και δεν φοβάμαι τίποτα μετά.

  AG_160413_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0019

  “Είχα την ευκαιρία, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, να κάνω αυτό που αγαπάω σ’ αυτόν το μοναδικό τόπο”.

  Πώς είναι η διατροφή σου;
  Δεν είχα τίποτα συγκεκριμένο μέχρι πρότινος. Τώρα ξεκινάω με αβγά το πρωί, σπιτικό φαγητό το μεσημέρι, (τουλάχιστον 2-3 φορές τη βδομάδα όσπρια), όποτε τρώω κρέας συνήθως θα είναι κοτόπουλο και το βράδυ συνηθίζω πλέον να τρώω σαλάτα, κυρίως τονοσαλάτα. Επίσης, μέσα στη μέρα, συνηθίζω να τρώω αρκετό ταχίνι με μέλι.

  Διαβάστε ακόμα – Βασίλης Ορφανός: «Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί για να κερδίσω το Ντακάρ!»

  Ποιο είναι το ωραιότερο ταξίδι που έχεις κάνει ποτέ με αφορμή το Freerunning;
  Το ωραιότερο ήταν στη Myanmar, για 15 μέρες με τους Team Jestion. Απίστευτη εμπειρία. Με γέμισε πάρα πολύ, έμαθα πολλά πράγματα, γνώρισα έναν τελείως διαφορετικό πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Εξωπραγματικά τοπία και μέρη για Freerunning. Έρχεται το φθινόπωρο ένα ντοκιμαντέρ που γυρίσαμε εκεί και σε άλλες 2 χώρες.

  Σε είδαμε σε ένα video project στη Σπιναλόγκα. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
  Η Σπιναλόγκα είναι ένα απίστευτο από πλευράς ιστορίας μέρος, το οποίο συγκινεί όσους γνωρίζουν το τι ακριβώς έγινε εκεί με τους λεπρούς τον 20ο αι. Είχα λοιπόν την ευκαιρία, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, να κάνω αυτό που αγαπάω σ’ αυτόν το μοναδικό τόπο. Φυσικά, ήταν απίστευτα δύσκολο για μένα, προφανώς το μέρος δεν είναι φτιαγμένο για Freerunning. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να προσέχω πολλά πράγματα μαζί: Πρώτον, τη σωματική μου ακεραιότητα. Δεύτερον, να μην κάνω καμία ζημιά, διότι όλα εκεί είναι ερείπια. Τέλος, να σκέφτομαι ταυτόχρονα πράγματα, lines, tricks, τα οποία θα ήταν αρκετά καλά πρώτα για μένα προσωπικά και μετά και για το βίντεο.

  Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Σπιναλόγκα;
  Θα ξεκινήσω με τη χειρότερη στιγμή: έφτασα στην αρχή στο σημείο να πω «ήμαρτον», δεν υπήρχε σταθερή πέτρα εκεί, όπου ακουμπούσαν τα χέρια μου πονούσαν από τις πέτρες κ.λπ.
  Η καλύτερη στιγμή ήταν το σημείο με τη σκάλα, που πέφτω στην ουσία από τη μία μεριά στην άλλη. Ήταν κάτι καινούργιο και δημιουργικό για μένα.

  Η προσευχή μου είναι το πιστεύω μου και αυτό που με βοήθησε και με βοηθάει και τώρα με τα πάντα στη ζωή μου. Ο στόχος μου είναι, πέρα από το σώμα μου, να καλλιεργώ και το χωράφι της πίστεως μου.

  Πόσο σημαντικό είναι το Internet και τα social media στη δουλειά σου;
  Τα social media στην ουσία είναι η δουλειά μου πλέον. Προσπαθώ να αποκτήσω μία δυναμική που θα με κάνει και εμένα καλύτερο, αλλά θα βοηθήσει στην προώθηση και των χορηγών μου. Όλα ξεκίνησαν μετά το Red Bull Art Of Motion 2014, όταν πήρα για πρώτη φορά την πρώτη θέση και έγινα αθλητής του Red Bull. Ό,τι έχω καταφέρει στα social media, κυρίως Facebook και Instagram, είναι από τότε. Το Youtube μου ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο για Freerunning και Ελλάδα από πριν.

  AG_160414_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0032

  “Φόβος υπάρχει παντού, στο δρόμο, στο σπίτι, σ’ ένα ταξίδι και σίγουρα στα αθλήματα”.

  Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Ναθαναήλ – Ο πρώτος Έλληνας που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής του σλάλομ στο θαλάσσιο σκι.

  Τα μαλλιά σου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σου. Σκέφτεσαι να τα αλλάξεις κάποια στιγμή;
  Το μαλλί μου με εκφράζει, είναι κάτι που μ’ αρέσει να το φτιάχνω όπως το φτιάχνω, μου παίρνει 1 λεπτό max. Όμως, δεν το σκέφτομαι και όλη την ώρα… Δηλαδή, δεν είναι και το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου, ώστε να το σκέφτομαι υπερβολικά. Δεν ξέρω αν θα το αλλάξω, ίσως να το κάνω κι εγώ κάποτε όπως το έχουν οι επιχειρηματίες (χα,χα!).

  Κάνεις πάντα την προσευχή σου προτού ξεκινήσεις ένα run – είναι συνήθεια ή ανάγκη;
  Η προσευχή μου είναι το πιστεύω μου και αυτό που με βοήθησε και με βοηθάει και τώρα με τα πάντα στη ζωή μου. Ο στόχος μου είναι, πέρα από το σώμα μου, να καλλιεργώ και το χωράφι της πίστεως μου.

  Αν δεν ήσουν freerunner, τι θα ήθελες να είσαι;
  Επειδή πέρα από Freerunning και Parkour ασχολούμαι ταυτόχρονα και με Breakdance, Tricking, Street Workout κ.ά., η ερώτηση γίνεται δύσκολη… Θα ήθελα να είμαι pro σε μία από τις άλλες τέχνες που ασχολούμαι, κυρίως το Break.

  Λίγοι με βλέπουν ως τον Δημήτρη που γνώρισαν, οι περισσότεροι με βλέπουν σαν έναν διάσημο freerunner, ο οποίος, από κει που ήταν στα πάρκα και έκανε τούμπες, ξαφνικά ταξιδεύει τον κόσμο.
  AG_160413_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0022

  “Στόχος μου για το μέλλον είναι να δημιουργήσω τη δικιά μου σχολή, στην οποία ο κόσμος θα μπορεί να μαθαίνει όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια το Freerunning, το Parkour, το Tricking”.

  Μετά από αυτήν την έκθεση και αναγνωρισιμότητα, έχεις αλλάξει;
  Σίγουρα άλλαξα, κι αυτό γιατί ο κόσμος άλλαξε απέναντί μου. Οι φίλοι περιορίστηκαν και η γνωστοί αυξήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που μπορώ να μιλάω και να ανοιχτώ πραγματικά ως φίλος είναι πολύ πολύ συγκεκριμένα. Λίγοι με βλέπουν ως τον Δημήτρη που γνώρισαν, οι περισσότεροι με βλέπουν σαν έναν διάσημο freerunner, ο οποίος, από κει που ήταν στα πάρκα και έκανε τούμπες, ξαφνικά ταξιδεύει τον κόσμο κάνοντας αυτό που αγαπάει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως νιώθω άβολα κάποιες φορές, παρότι δεν το δείχνω παραέξω. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ακριβώς «διάσημο». Θα ήθελα να φτάσω με τον τρόπο μου ακόμα πιο ψηλά και θα το καταφέρω. Σε κάποια περίοδο είχα αλλάξει προς το αρνητικό, η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που απλώς έσκασα. Τώρα βλέπω τον εαυτό μου να προχωράει, δόξα τω Θεώ.

  Τι έχεις να πεις στα μικρά παιδιά που σε βλέπουν και θέλουν να κάνουν το ίδιο;
  Guys, βάλτε στόχους στη ζωή σας, κυνηγήστε τα όνειρα σας, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι «δεν μπορείτε». ΜΠΟΡΕΙΤΕ! Απλώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικά παντού, ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει να προσπαθεί το δύσκολο της υπόθεσης. Μακριά από τσιγάρα, ναρκωτικά, κακές παρέες. Δημιουργήστε ένα δυνατό χαρακτήρα και κρατήστε τον!

  Πώς μπορεί κάποιος να μάθει Freerunning; Υπάρχουν σχολές;
  Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία σχολή που να είναι εξειδικευμένη και να μπορεί να διδάξει Freerunning. Υπήρχαν 1-2 στο παρελθόν, όμως δεν υπήρχε υποστήριξη από τη χώρα μας, κι έτσι έκλεισαν. Εμένα, ο στόχος μου για το μέλλον είναι να δημιουργήσω τη δικιά μου σχολή, στην οποία ο κόσμος θα μπορεί να μαθαίνει όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια το Freerunning, το Parkour, το Tricking.
  Ωστόσο, ο τρόπος που μπορεί να μάθει κάποιος Freerunning είναι να βρει μία παρέα που ασχολείται ήδη και να ξεκινήσει αργά-αργά μαζί τους. Όπως όταν πάμε να μάθουμε σκι, για παράδειγμα, ξεκινάμε μαθαίνοντας πώς να ισορροπήσουμε, έτσι κι εδώ δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις να μάθουμε backflip από την πρώτη μέρα!

  AG_160412_Dimitris_Kyrsanidis_Spinalonga_0045

  “Το μαλλί μου με εκφράζει, είναι κάτι που μ’ αρέσει να το φτιάχνω όπως το φτιάχνω, μου παίρνει 1 λεπτό max!”

   

  Διαβάστε ακόμα: O Charlie Makkos, φωτογράφος και ειδικός στο crossfit, μοιράζεται τα fitness μυστικά του.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top