« Στην Ελλάδα κάθε χρόνο, φάρμακα αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ καταλήγουν στα σκουπίδια. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι από το μηδέν, για να μην πετιούνται φάρμακα χωρίς λόγο».

    Πολλές φορές έχω παρατήσει φάρμακα που δεν τα χρειάζομαι πια, μέχρι να λήξουν σε ένα συρτάρι μέσα στο σπίτι ή σε ένα κουτί. Μετά φυσικά τα πηγαίνω στο φαρμακείο και τα πετάω στην ανακύκλωση, νομίζοντας ότι κάτι έκανα… Σπάνια σκέφτομαι ότι θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει κάποιον πριν λήξουν. Ότι θα μπορούσε να τα έχει κάποιος που τα έχει ανάγκη και δεν έχει την δυνατότητα να τα αποκτήσει.

    Πριν λίγο καιρό συνάντησα το GIVMED, μια ομάδα νέων που σκέφτηκαν αυτό ακριβώς: πώς ό,τι για εμάς είναι πια περιττό, μπορεί για κάποιον άλλον να είναι απαραίτητο. Έτσι έφτιαξαν ένα δίκτυο –το πρώτο για την ακρίβεια δίκτυο- αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα, με την μορφή ενός καινοτόμου app που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πανεύκολα από το κινητό σου. Αυτή είναι η κουβέντα μας με τον Ηλία Καρλή, έναν από τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτή την ολοένα αναπτυσσόμενη εφαρμογή/μη κερδοσκοπική εταιρεία.

    «Συνεργαζόμαστε κατευθείαν με φορείς που διαθέτουν φαρμακοποιό και δίνουν φάρμακα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ».

    – Τι ήταν αυτό που σας κλόνισε και είπατε: «Θα φτιάξουμε κάτι τέτοιο!»;
    Πριν λίγο καιρό, ένα μέλος της ομάδας έχασε τον παππού του. Έτσι βρέθηκε με μια μεγάλη σακούλα φαρμάκων στα χέρια του, που ενώ ήταν σίγουρος ότι υπήρχε κόσμος που έχει ανάγκη και τα χρειάζεται, δεν υπήρχε κάποιος δομημένος τρόπος να φτάσουν τα φάρμακα εκεί που πρέπει. Ήταν τρελό! 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και παρόλα αυτά δεν μπορείς να βοηθήσεις ακόμα και αν θες. Ψάχνοντάς το λίγο ανακαλύψαμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο, φάρμακα αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ καταλήγουν στα σκουπίδια. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι από το μηδέν, για να μην βρεθεί κανείς άλλος σε αντίστοιχη θέση.

    – Πώς ξέρετε ποιος χρειάζεται τι ώστε να βοηθήσετε;
    Συνεργαζόμαστε κατευθείαν με φορείς που διαθέτουν φαρμακοποιό και δίνουν φάρμακα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ. Αυτές οι δομές συχνά δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζεται ο κόσμος, και αναγκάζονται είτε να τα αγοράζουν είτε ακόμα χειρότερα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν! Επικοινωνούμε μαζί τους και μας ενημερώνουν λοιπόν κάθε μήνα για τα φάρμακα που τους λείπουν. Για την ακρίβεια είμαστε ο μόνος οργανισμός που έχει αυτή την πληροφορία συγκεντρωμένη! Έτσι είμαστε σίγουροι ότι κάθε φάρμακο φτάνει ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.

    Στους 12 μήνες που λειτουργεί η εφαρμογή, έχουν δωρηθεί 5.500 κουτιά φαρμάκων, αξίας 52.000 ευρώ.

    – Πόσο εύκολο είναι να βοηθήσουμε εμείς;
    Όσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει! Συγκεκριμένα αρκεί κάποιος να κατεβάσει την εφαρμογή για android ή iOS και να ακολουθήσει 3 βασικά βήματα:
    1. να καταχωρήσει τα φάρμακα που θέλει να δωρίσει απλώς σκανάροντας τον κωδικό του κουτιού
    2. να τα αντιστοιχήσει με τις φαρμακευτικές ελλείψεις των φορέων, που γίνεται αυτόματα μέσω της εφαρμογής
    3. τέλος να διαλέξει τον τρόπο που θέλει να φτάσουν στον κάθε φορέα. Δηλαδή εάν θέλει να το παραδώσει μόνος του, ή εάν θέλει να επικοινωνήσει μαζί του ο φορέας για να συντονίσουν τη μεταφορά.
    Επίσης μπορεί να καταχωρήσει φάρμακα που δεν είναι ακόμα σίγουρος αν θα τα χρειαστεί στο μέλλον, κι η εφαρμογή θα φροντίσει να τον ενημερώσει 3 μήνες πριν αυτά λήξουν, για να τα δωρίσει τότε!

    – Ποιους ακόμα νεοσύστατους οργανισμούς ή apps στην Ελλάδα ξεχωρίζετε για αντίστοιχα ανθρωπιστικά προβλήματα;
    Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιείται η τεχνολογία για την λύση κοινωνικών προβλημάτων. Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι πολλές προσπάθειες εμφανίζονται σιγά σιγά! Ενδεικτικά το The Tipping Point, μια πλατφόρμα διασύνδεσης μαθητών με μέντορες με στόχο τον ολοκληρωμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, κάνει εντυπωσιακή δουλειά! Και φυσικά εδραιωμένες ιδέες όπως αυτές που προσφέρει το Μπορούμε ή ο Δεσμός που έχουν ενσωματώσει πλατφόρμες στις δράσεις τους, είναι σίγουρα καθοριστικά παραδείγματα που άνοιξαν το δρόμο για νέες προσπάθειες.

    Με 3 απλά βήματα, ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του GIVMED.

    Το GIVMED σε αριθμούς:
    * 12 μήνες μέχρι στιγμής μετράει η εφαρμογή
    * 5.500 κουτιά φαρμάκων έχουν δωρηθεί
    * 52.000 ευρώ είναι η συνολική αξία τους
    * 38 κοινωφελείς δομές συνεργάζονται με το GIVMED
    * 6.000+ φαρμακευτικές ελλείψεις έχουν καλυφθεί
    * 140 ασθενείς έχουν λάβει πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη για ένα χρόνο

    Πόσοι άνθρωποι πίσω από το εγχείρημα:
    8 άτομα ομάδα, με μηχανικούς, designer, γιατρούς και άλλες ειδικότητες
    15 εθελοντές που πίστεψαν από νωρίς στην ιδέα και την στηρίζουν σε κάθε βήμα. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα είχε δουλέψει αποτελεσματικά!

    // Το GIVMED συμμετείχε πρόσφατα ως φιναλίστ στο Social InnovationTournament της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων για το 2017. Ανάμεσα σε 300 ομάδες από όλη την Ευρώπη το GIVMED επιλέχθηκε σαν μία από τις 15 καλύτερες ιδέες για να συμμετέχει στα τελικά του διαγωνισμού, και ως η μοναδική ομάδα από την Ελλάδα. Όπως μας είπαν «η εμπειρία αυτή μάς προσέφερε πολλές ευκαιρίες για επαφή με αξιόλογο κόσμο, χρήσιμο feedback και πολλές ακόμα ιδέες για να βελτιωθούμε!».

    ⇒ Στο GIVMED μπορούν να δωρηθούν όλα τα φάρμακα, εκτός από: ανοιχτές κρέμες και σιρόπια, ληγμένα φάρμακα και φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο.
    Κατεβάστε την εφαρμογή σε android εδώ & σε iOS εδώ.

     

    Διαβάστε ακόμα: Clio Muse – Ένα Ελληνικό app για τον πολιτισμό που ταξιδεύει από την Κίνα ως τη Βραζιλία

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top