Ήταν πριν από μια εβδομάδα, αν θυμάμαι καλά, όταν ο αθλητικός κόσμος της χώρας ένιωσε μεγάλη ντροπή και είδε μια ακόμα μαύρη σελίδα να γράφεται στην Βίβλο του. Ήταν τότε που έκανε την εμφάνισή του ένα βίντεο, που έδειχνε κάποιους γονείς να παίζουν ξύλο στην κερκίδα κατά την απονομή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Κορασίδων και μικρά κορίτσια να μην πιστεύουν στα μάτια τους, με μερικά από αυτά να έχουν βάλει τα κλάματα.
Ναι, τέτοιες ωραίες στιγμές ντροπής εξελίχθησαν για μια ακόμη φορά στα ελληνικά γήπεδα, σε πρωτάθλημα παιδιών και μετά αναρωτιόμαστε τι πάει στραβά στην Ελλάδα με τον αθλητισμό. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, αυτά τα περιστατικά με τις καφρίλες των γονιών στα παιδικά πρωταθλήματα, δεν συμβαίνουν μόνο στα μέρη μας. Συμβαίνουν και σε σπίτια καλύτερα από το δικό μας, όπως στη Σουηδία για παράδειγμα.
Ναι, ακόμα και στην πιο πολιτισμένη χώρα του κόσμου (όπως μας αρέσει να αποκαλούμε τη Σουηδία) πολλοί γονείς τη στήνουν στα κάγκελα των γηπέδων και αρχίζουν τις φωνές σε παιδιά-παίκτες, νέους διαιτητές, παράγοντες της ομάδας και όποιος άλλος βρεθεί στον δρόμο τους.
Για αυτό τον λόγο, οι 3 γνωστότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας (ΑΙΚ Στοχόλμης, Χάμαρμπι, Τζουργκάρντεν) ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα, προκειμένου να δουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Τα στοιχεία δεν ήταν και τα καλύτερα: ένα στα τρία παιδιά παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε να εγκαταλείψει το άθλημα μετά από υπερβολική πίεση των γονιών του, ενώ το 83% παραδέχθηκε ότι έχει δει γονείς να φέρονται ανάρμοστα σε αγώνες των παιδιών του.
Για αυτό το λόγο, οι ομάδες ΑΙΚ Στοχόλμης, Χάμαρμπι και Τζουργκάρντεν συνεργάστηκαν και αποφάσισαν να γράψουν έναν «ποδοσφαιρικό κώδικα συμπεριφοράς» που να το μοιράζουν σε γονείς. «Εγώ, ως γονιός, υπόσχομαι να στηρίζω το παιδί μου, τα άλλα παιδιά, τους μέλη των συλλόγων, τους διαιτητές, αλλά και τους άλλους γονείς, τόσο στους αγώνες όσο και στις προπονήσεις – πάντα με θετικό τρόπο» λέει ο κώδικας.
Ήδη περισσότεροι από 1.600 γονείς έχουν υπογράψει τον νέο ποδοσφαιρικό κώδικα συμπεριφοράς, ενώ οι τρεις σύλλογοι τους ζήτησαν να το τυπώσουν και σε μπλουζάκια προκειμένου να διαδοθεί το μήνυμα όσο πιο πολύ και γρήγορα γίνεται.
Θα μου πει βέβαια κάποιος «δηλαδή τώρα λύθηκε το πρόβλημα με τους κάφρους γονείς;». Φυσικά όχι, είναι η απάντηση, αλλά κάποιος πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Και όποιος έχει καλύτερες ιδέες ας τις πει. Ή τουλάχιστον στις ομάδες της Σουηδίας που φαίνεται να τους ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά.
Διαβάστε ακόμα: Τα κρυφά πολιτικά μηνύματα πίσω από το Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή