Η «καθιερωμένη» αναμνηστική φωτογραφία από τη συνάντηση του Ladies Run με τις γυναίκες που απαρτίζουν το Δίκτυο Μέλισσα.

    Το Ladies Run, σε συνεργασία με το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, δώρισε στο Δίκτυο Μέλισσα ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο, έναν προτζέκτορα για τις αίθουσες διδασκαλίας, στοχεύοντας να ενισχύσει το εκπαιδευτικό έργο του δικτύου και να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών που υποστηρίζει. Μάλιστα, διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη χαρά κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας, πως ο προτζέκτορας ήταν ήδη σε λειτουργία!

    Διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη χαρά κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας, πως ο προτζέκτορας που προσφέραμε ήταν ήδη σε λειτουργία.

    Το Δίκτυο Μέλισσα είναι μια ανοιχτή κυψέλη αλληλουποστήριξης που ιδρύθηκε το 2014.

    Πρόκειται για μια ανοιχτή κυψέλη αλληλουποστήριξης που ιδρύθηκε το 2014, προάγοντας την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, και την ανάπτυξη δεξιοτήτων γυναικών που έχουν βιώσει εκτοπισμό ή έμφυλη βία. Με έδρα το κέντρο της Αθήνας, το Δίκτυο παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για δημιουργική έκφραση, κοινωνική συμμετοχή, και ενδυνάμωση μέσω της τέχνης, της εκπαίδευσης και της αλληλεγγύης.

    Η Ντίντα Νάστου που πρώτευσε στο φετινό Ladies Run στην ηλικιακή κατηγορία 40+ ενημερώνεται για τις δράσεις του Δικτύου Μέλισσα.

    Με αυτή την αφορμή, επισκεφτήκαμε τον ζεστό χώρο τους, στο νεοκλασικό της οδού Φερών 18, στην πλατεία Βικτωρίας, όπου μας υποδέχτηκαν με πολλή χαρά, και εμείς πλημμυρίσαμε από χρώματα και φως. Μας προσέφεραν ζεστό καφέ, γεωργιανή πίτα και γλυκά. Εκεί, μας εξήγησαν με λεπτομέρειες πώς ακριβώς επιτυγχάνουν την ενδυνάμωση και την υποστήριξη γυναικών που το έχουν ανάγκη.

    Με έδρα το κέντρο της Αθήνας, το Δίκτυο παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για δημιουργική έκφραση, κοινωνική συμμετοχή, και ενδυνάμωση.

    Εκείνο που ξεχωρίζει το έργο της Μέλισσας, είναι πως μέσα από τις δράσεις της στοχεύει στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες και στην κοινωνία υποδοχής, οικοδομώντας γέφυρες επικοινωνίας και προωθώντας δημιουργικές συμπράξεις εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν περνάει απαρατήρητο πως έχει φιλοξενήσει μέλη από περισσότερες από 50 χώρες! Αυτό αντανακλάται στους τοίχους που κοσμούνται από πολύχρωμα υφαντά και ζωγραφιές, αποπνέωντας έναν ιδιαίτερα κοσμοπολίτικο αέρα. Αυτό που εισπράττει κανείς όσο βρίσκεται στον χώρο, είναι πως υπάρχει ειλικρινές νοιάξιμο από τους εκπαιδευτές και τους ψυχολόγους του δικτύου.

    Εκείνο που ξεχωρίζει το έργο της Μέλισσας, είναι πως μέσα από τις δράσεις της στοχεύει στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες και στην κοινωνία υποδοχής.

    Μέσα από τα μαθήματα ελληνικών ή από άλλα εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα, όπως είναι οι ομάδες χορού, τέχνης και χειροτεχνιών, οι γυναίκες δεν μοιράζονται μόνο τεχνικές, αλλά και βιώματα.

    Μέσα από τα μαθήματα ελληνικών ή από άλλα εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα, όπως είναι οι ομάδες χορού, τέχνης και χειροτεχνιών, οι γυναίκες δεν μοιράζονται μόνο τεχνικές, αλλά και βιώματα, τα οποία είναι πιθανό να περιέχουν τραύματα. Εκεί, η εξειδικευμένη ομάδα της Μέλισσας φροντίζει να υποστηρίξει τις συμμετέχουσες, οι οποίες συχνά αντλούν δύναμη και από τις υπόλοιπες γυναίκες.

    Ένας τοίχος με πορτραίτα πολαρόιντ της Μέλισσας σε συνεργασία με την Unicef και τον φωτογράφο Enri Canaj.

    Πρόσφατα, το Δίκτυο Μέλισσα άνοιξε στο κοινό μέρος των καθημερινών δράσεών του στο πλαίσιο της έκθεσης space of togetherness, και κάλεσε τους επισκέπτες της να συμμετέχουν και να μοιραστούν αυτόν τον κόσμο. Οι δράσεις περιελάμβαναν ένα Poetry Lab με την Α.Ε. Stallings, καθηγήτρια ποίησης στην Οξφόρδη, πρόβα και αυτοσχέδια παράσταση της πολυφωνικής χορωδίας της Μέλισσας, ουκρανική μπαντούρα, εργαστήρι οριγκάμι με την Φιλιππινέζικη Κοινότητα, εργαστήρι κολάζ-πάτσγουορκ, εργαστήρι χειροπλεκτικής, silent walk μέσα στον κήπο από την ομάδα ψυχικής υγείας και δραματοθεραπείας της Μέλισσας και έναν τοίχος με πορτραίτα πολαρόιντ της Μέλισσας σε συνεργασία με την Unicef και τον φωτογράφο Enri Canaj.

    Ο Κίμων Φραγκάκης (εμπνευστής του Ladies Run) με την Ντίντα Νάστου.

    Αυτή ήταν η έκτη κατά σειρά δράση του Ladies Run σε συνεργασία με τον «ΔΕΣΜΟ».

    Αυτή η έκθεση φωτογραφιών βρίσκεται τώρα στην μικρή βιβλιοθήκη που έχει ανοίξει το δίκτυο Μέλισσα, η οποία λειτουργεί και σαν ένα study room για τα παιδιά των γυναικών, ούτως ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους λόγους για να μην πάρουν μέρος στις δράσεις. Δεν είναι εύκολο, άλλωστε, να πείσεις ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον τόπο καταγωγής τους να εμπιστευτούν καινούριους ανθρώπους ανάμεσα σε ένα κλίμα κατεξοχήν εχθρικό. Μην ξεχνάμε τι έχει περάσει η περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας τα προηγούμενα χρόνια, με πογκρόμ και άλλες ρατσιστικές εκδηλώσεις.

    Ήταν η τελευταία δράση του Ladies Run από τον αγώνα της περυσινής χρονιάς. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

    Ας είναι, η κυψέλη της Μέλισσας είναι πραγματικά μια πολύχρωμη όαση και ελπίζουμε πως θα συνεχίζει να προσφέρει φως και νήμα για να στηρίζει όσες το χρειάζονται. Αυτή ήταν η τελευταία δράση του Ladies Run από τον αγώνα της περυσινής χρονιάς. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

    Το Ladies Run και ο “ΔΕΣΜΟΣ” συνεχίζουν για όσο υπάρχουν να στηρίζουν τις γυναίκες σε κάθε ευκαιρία. Η τέταρτη προσφορά του Ladies Run για το 2024, έγινε πρόσφατα και είχε να κάνει με την ενίσχυση της  οργάνωσης DCIG που υποστηρίζει μητέρες θύματα trafficking και τα παιδιά τους. Ακολούθησε η ενίσχυση της οργάνωσης A21 που βοηθά θύματα trafficking.

    Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες επισκέψεις μας στο Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Πειραιά και η ενίσχυση του σωματείου “ΔΕΣΜΟΣ” με την Εθνική Τράπεζα.

     

    Διαβάστε ακόμα: To Ladies Run ενισχύει την οργάνωση DCIG που υποστηρίζει μητέρες θύματα trafficking και τα παιδιά τους.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top