Οι οικοδέσποινες του «Μεγάλου μας Σπιτιού» Ελισάβετ Κούκη (στο κέντρο), ανάμεσα στις Διονυσία Παναγίδου και Ανδρεάνα Μαραγκού, με τον εμπνευστή του Ladies Run Κίμωνα Φραγκάκη (δεξιά), τον εκπρόσωπο του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ Χρήστο Παϊκόπουλο (δεύτερο από αριστερά), και μικρούς φίλους.

    Λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, η οικογένεια του Ladies Run (σ.σ. το «αδελφάκι» του Andro) υλοποίησε μια ακόμη κοινωνική δράση, μέσα στις γιορτές, με γνώμονα να προσφέρει χαμόγελα και χαρά σε μικρά παιδιά. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της ψυχαναλύτριας Ελισάβετ Κούκη, επισκεφτήκαμε «Το Μεγάλο μας Σπίτι», έναν πρότυπο χώρο συναντήσεων, ψυχολογικής υποστήριξης και πρώιμης κοινωνικοποίησης για παιδιά  έως 4 ετών.

    Αποστολή μας, να προσφέρουμε μικρά και μεγάλα παιχνίδια στον κοινωνικό αυτό χώρο, για να εμπλουτίσουμε έξυπνα τις ώρες που περνούν εκεί τα μικρά παιδιά. Παιχνίδια διαχρονικά και δημιουργικά, ποιοτικής κατασκευής, πολλά εξ αυτών ξύλινα, όχι εφήμερες «πλαστικούρες».

    ΔΕΣΜΟΣ και Ladies Run εν τη ενώσει.

    Ήταν η πρώτη μας δράση για τη φετινή χρονιά, και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο εντός του 2020, πάντα σε συνεργασία με το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ. Οι δράσεις της προηγούμενης χρονιάς μας είχαν φέρει στο ΛΥΡΕΙΟ παιδικό ίδρυμα, στο κέντρο θεραπευτικών αλόγων «Ιππόλυση» και στο Καταφύγιο Γυναικών Θυμάτων Βίας και Trafficking του ΕΚΚΑ.

    Ήταν η πρώτη μας δράση για τη φετινή χρονιά, και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο εντός του 2020.

    Το Ladies Run πρόσφερε παιχνίδια συνολικής αξίας χιλίων ευρώ.

    Το «Μεγάλο μας Σπίτι» ιδρύθηκε το 2015 στην Αθήνα από μία ομάδα επαγγελματιών από τον χώρο της ψυχικής υγείας (Έλληνες ψυχολόγοι και παιδαγωγοί με ψυχαναλυτική εκπαίδευση), στα πρότυπα του περίφημου «Πράσινου Σπιτιού», που δημιούργησαν η κορυφαία παιδοψυχαναλύτρια Φρανσουάζ Ντολτό και οι συνεργάτες της το 1979 στο Παρίσι. Από τότε υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 αντίστοιχες δομές λειτουργούν στη Γαλλία και πολυάριθμες ανά τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Όλες έχουν εμπνευστεί από το «Πράσινο Σπίτι», αλλά η κάθε δομή έχει την ιστορία της, τη σφραγίδα της ομάδας της, των ανησυχιών, του πολιτισμικού περιβάλλοντός της.

    Ο χώρος γέμισε χαμόγελα και παιχνίδια.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ανεξάρτητο Σωματείο «Α΄ Παιδική Ηλικία και Γονεϊκότητα – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ», φιλοξενείται σε κτίριο που παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

    Το μεγάλο σε καρδιά και προσφορά αλλά όχι σε τετραγωνικά «Σπίτι», στεγάζεται σε µια όµορφη και ήσυχη γωνιά των Αµπελοκήπων, στο πρώην πάρκο ΚΑΠΑΨ. Το ίδιο το κτίριο έχει ένα μοναδικό παρελθόν. Το ακρωνύµιο ονοµασίας του πάρκου σηµαίνει Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού και πράγματι, το κτιριακό συγκρότηµα στο οποίο ανήκει και ο χώρος που επισκεφτήκαμε, οικοδοµήθηκε το 1957 και σύντομα αποτέλεσε εκπαιδευτικό κέντρο για ανάπηρους του Β’ Παγκοσµίου πολέµου και του εµφυλίου.

    Έξυπνα παιχνίδια και ντροπαλά χαμόγελα.

    Κάθε χρόνο από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, εκατό περίπου άτοµα αποφοιτούσαν από το κέντρο µε ειδικότητες όπως ωρολογοποιοί, υποδηµατοποιοί, ξυλουργοί κ.ά. Μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του διπλανού στο «Μεγάλο μας Σπίτι» κοινωνικού café, στο Μύρτιλλο, µπορεί κανείς να δει τα µηχανήµατα στα οποία µάθαιναν την τέχνη τους οι ανάπηροι πολέµου και ήταν δωρεά της πρεσβείας της Νορβηγίας.

    «Το Μεγάλο μας Σπίτι» είναι ένας χώρος πρώιμης κοινωνικοποίησης που μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη ψυχολογικών δυσκολιών στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

    Το Ladies Run ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ψυχαναλύτριας Ελισάβετ Κούκη (δεύτερη από δεξιά στη φωτογραφία).

    Σε αυτόν τον ιστορικό χώρο λοιπόν το «Μεγάλο μας Σπίτι» δεν είναι παιδικός σταθμός, ούτε χώρος φύλαξης και απασχόλησης παιδιών, αλλά ούτε και συμβουλευτικό κέντρο. Είναι ένα φιλόξενο περιβάλλον, όπου μωρά, μικρά παιδιά και οι ενήλικες συνοδοί τους μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας, μέσα από το παιχνίδι και το λόγο.

    Ο Κίμων Φραγκάκης μεταφέροντας τα «καλούδια» για τα παιδιά.

    Είναι ένας χώρος πρώιμης κοινωνικοποίησης που μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη πιθανών δυσκολιών στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Ένα περιβάλλον στο οποίο δοκιμάζονται και δομούνται τα θεμέλια για έναν ασφαλή αποχωρισμό και για μία ομαλή μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο).

    Δεν υπάρχουν οργανωμένα παιδαγωγικού τύπου παιχνίδια ή δραστηριότητες. Τα παιδιά ξεδιπλώνουν την κοινωνικότητά τους με την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά και τους συνοδούς τους, την κατάκτηση του χώρου και των αντικειμένων.

    Τα παιχνίδια απλώνονται στο χώρο για να…υποδεχθούν τα παιδιά.

    Από την πλευρά τους οι γονείς έχουν τη δυνατότητα κι αυτοί να γνωριστούν με άλλους ενηλίκες που βρίσκονται στο χώρο. «Το Μεγάλο μας Σπίτι» μπορεί να αποτελέσει λοιπόν ένα χώρο που επιτρέπει στους γονείς­ – συνοδούς να βγουν από την σχετική «απομόνωση», από τα μοναχικά ερωτήματα που γεννιούνται αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή που αντιπροσωπεύει η άφιξη ενός παιδιού, η οποία έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες της οικογένειας.

    Ο εμπνευστής του Ladies Run ενημερώνεται για τις δράσεις του «Μεγάλου μας Σπιτιού».

    Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση του χώρου είναι δωρεάν. Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους και δεν χρειάζεται εγγραφή, ούτε ραντεβού. Μπορεί κάποιος να έρθει όποτε θέλει και να παραμείνει για όσο χρόνο θέλει. Οι μελλοντικοί γονείς είναι επίσης ευπρόσδεκτοι. Καθημερινά το «Σπίτι» δέχεται περίπου 25 παιδιά και συνοδούς.

    Εντός του Πάρκου που στεγάζεται το «Μεγάλο μας Σπίτι» βρίσκεται το κοινωνικό café Μύρτιλλο, το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

    Η Ελισάβετ Κούκη που έχει εργαστεί για χρόνια στη Γαλλία, έφερε στο «Μεγάλο μας Σπίτι» πολύτιμα διδάγματα από το «Πράσινο Σπίτι» της Φρανσουάζ Ντολτό.

    Όπως αναφέραμε παραπάνω, εντός του Πάρκου που στεγάζεται το «Μεγάλο μας Σπίτι» βρίσκεται το κοινωνικό café Μύρτιλλο, το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ακόμα και αν δεν συνοδεύετε παιδιά, αξίζει να επισκεφτείτε το Μύρτιλλο για έναν καφέ ενισχύοντας έτσι και το έργο των ανθρώπων που το στελεχώνουν.

    Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους, δωρεάν, και δεν χρειάζεται εγγραφή, ούτε ραντεβού.

    Και στην μικρή αυτή εξόρμηση του Ladies Run, όπως σε όλες τις προηγούμενες, βρεθήκαμε συνοδοιπόροι με τους ανθρώπους του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ. Η ομάδα του σωματείου με επικεφαλής τον Χρήστο Παϊκόπουλο φρόντισαν να αποκτηθούν τα δώρα του Ladies Run με μέρος των χρημάτων που τους επιδόθηκαν στις 20 Οκτωβρίου στην Astir Beach, και ανέλαβαν τη μεταφορά και παράδοσή τους στο «Μεγάλο μας Σπίτι». Τώρα, ετοιμάζουν την επόμενη κοινωνική δράση σε συνεργασία με το Ladies Run για την οποία σύντομα θα μάθουμε περισσότερα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το Ladies Run στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top