Μέσα σε τρεις μήνες έγιναν μια σειρά από σωτήριες εργασίες στο δάσος της Βαρυμπόμπης.

    O περσινός Αύγουστος θα μείνει χαραγμένος βαθιά στη συλλογική μνήμη. Ήταν το σκληρό τέλος του καλοκαιριού που άφησε πίσω του καμένες εκτάσεις, κατεστραμμένα σπίτια, δάση που έμοιαζαν σαν μαύρα σκιάχτρα, ανθρώπους σε κατάσταση απόγνωσης. Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και το Τατόι δεν άφησε πίσω της τίποτα άθικτο.

    Σ’ αυτές τις οριακές καταστάσεις, όμως, δεν πρέπει να αποδεχθεί κανείς τη μοίρα του. Πολύ περισσότερο η οργανωμένη πολιτεία αλλά και οι ιδιωτικοί φορείς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον επειδή διαθέτουν την απαραίτητη κοινωνική υπευθυνότητα. Το ζητούμενο είναι πάντα τι κάνεις μετά την καταστροφή. Τι προσπάθειες καταβάλλεις για να αναστρέψεις την κακή κατάσταση και να δημιουργήσεις κάτι νέο και βιώσιμο πάνω στα αποκαΐδια.

    Οι κορμοί θα συγκρατήσουν τα χώματα και τα φερτά υλικά έπειτα από τη βροχή.

    Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ άλλων να μην ξεχαστεί ποτέ η καταστροφή που βιώσαμε.

    H Coca-Cola στην Ελλάδα έπραξε αυτό ακριβώς. Με τη δωρεά της ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι (σε έκταση 7.715 χιλιάδων στρεμμάτων), έδειξε το δρόμο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν στέκει αμέτοχη στα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά μπορεί και να τα επουλώσει. Μέσα σε τρεις μήνες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, επομένως πήραμε και ένα ακόμη «μάθημα» από τη χορηγία της Coca-Cola στην Ελλάδα: κάτι που σχεδιάζεται ωραία και μεγαλόπνοα «στα χαρτιά», μπορεί και πρέπει να υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος.

    Όλη αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται στο μίνι ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Μετά τη φωτιά» και παρακολουθεί την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας της φύσης της περιοχής. Εδώ οι πρωταγωνιστές είναι σημαντικοί διότι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου και πρέπει να τους ακούσουμε πρώτους. Στόχος αυτής της αποτύπωσης είναι να μην ξεχαστεί ποτέ η καταστροφή που βιώσαμε. Και να μας υπενθυμίζει πάντα την ελπίδα για την αναγέννηση της φύσης.

    Κατεστραμμένο μεν, αλλά το δάσος μπορεί να αναγεννηθεί.

    Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, σημειώνει στο ντοκιμαντέρ την  άμεση ανάγκη που προέκυψε για να οριστούν ιδιώτες ανάδοχοι που θα αναλάμβαναν το έργο της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων στη Βαρυμπόμπη.

    Επιπλέον, μας θυμίζει πως η περιοχή της Βαρυμπόμπης πριν από την πυρκαγιά είχε πολύ πράσινο και υψηλό βαθμό επισκεψιμότητας. Ήταν ένας άκρως ελκυστικός προορισμός. «Ο στόχος μας είναι αυτόν τον χώρο πολύ γρήγορα να τον αποδώσουμε στην κοινωνία των πολιτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Είναι απαγορευτικό να γίνει αυτή τη στιγμή τεχνητή αναδάσωση, καθώς γίνεται φυσική αναγέννηση.

    Από την μεριά της, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής, Ιωάννα Βέρδη, σημειώνει το είδος των έργων που έγιναν με τη χορηγία της Coca-Cola στην Ελλάδα. Αναφέρεται ιδιαιτέρως στον αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα των έργων, καθώς η διάβρωση του φυσικού εδάφους είναι ο άμεσος κίνδυνος και χρήζει εξίσου άμεσης αντιμετώπισης.

    Επίσης, επισημαίνει με επίταση πως είναι απαγορευτικό να προβούμε αυτή τη στιγμή σε τεχνητή αναδάσωση όπου υπάρχει φυσική αναγέννηση.

    Άκρως σημαντική είναι η αντιδιαβρωτική πλευρά των έργων.

    Στο στόχο των έργων αναφέρεται και ο Δασολόγος και υπεύθυνος επίβλεψης του έργου, Νίκος Χλύκας. Στόχος ήταν να συγκρατηθεί το χώμα έπειτα από έντονη βροχόπτωση που όλοι καταλαβαίνουμε τι θα δημιουργούσε στο αστικό περιβάλλον και τις καλλιέργειες. Τα κλαδιά και τα ξυλοφράγματα που δημιουργήθηκαν μέσα στα ρέματα λειτουργούν στο να κρατηθούν τα φερτά υλικά που κατεβάζει μια βροχόπτωση.

    Ακόμη και η ακτίνα του ήλιου πάνω σε ένα γυαλί, είναι ικανή να προκαλέσει φωτιά.

    Διευκρινίζει, δε, πως σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που βιώνουμε στις μέρες μας, ένα τυχαίο περιστατικό φτάνει για να προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές. Ακόμη και η ακτίνα του ήλιου πάνω σε ένα γυαλί, είναι ικανή να προκαλέσει φωτιά.

    Χάρη στη χορηγία της Coca-Cola στην Ελλάδα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ αποκαθίστανται 7.715 στρέμματα καμένης γης στην Βαρυμπόμπη.

    Την προσωπική του μαρτυρία καταθέτει και ο εργοδηγός Δημήτρης Πίσπας: «Αγαπάω πολύ το δάσος γιατί γεννήθηκα εκεί. Έτυχε πέρυσι να χαίρομαι αυτό το δάσος, αλλά πλέον κάηκε. Είναι ό,τι χειρότερο. Δουλεύουμε για να ξαναγίνει αυτό το τοπίο όπως ήταν πριν». Από τη μεριά του ο δασεργάτης, Βασίλης Κουφονίκος λέει: «Κάνω αυτή τη δουλειά πέντε χρόνια. Έχω πάει σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Την περιοχή της Βαρυμπόμπης δεν την ήξερα πώς ήταν πριν τη φωτιά. Αυτό που βλέπω είναι πως έχει καταστραφεί ολοσχερώς…».

     

     

    Διαβάστε ακόμα: Coca-Cola Τρία Έψιλον, δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top