Στις 15 Ιανουαρίου 2019 η διεθνής κοινότητα συγκλονίστηκε από ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ήταν απόγευμα (τοπική ώρα) όταν γύρω από το συγκρότημα Riverside 14, άρχισαν να ακούγονται επανειλημμένοι πυροβολισμοί, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε και πυρκαγιά στον ίδιο χώρο (στο ξενοδοχείο και σε παρακείμενα γραφεία).
Πλήθος κόσμου που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο συγκρότημα, υπό το κράτος του πανικού, άρχισε να βγαίνει από το κτήριο για να σωθεί. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι. Δυστυχώς, δεν ήταν ένα ατύχημα, αλλά μια τρομοκρατική επίθεση. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε στη συνέχεια η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ με ανακοίνωσή της σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Να σημειωθεί πως η Αλ Σααμπάμπ έχει τη βάση της στη Σομαλία, αλλά συχνά εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της Κένυας. Χαρακτηριστικότερη αυτή του 2013 όταν μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate, 67 άτομα έχασαν την ζωή τους. Ενώ τον Απρίλιο του 2015 σε επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα 145 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.
Αυτή τη φορά ο τραγικός απολογισμός ήταν 21 νεκροί, εκ των οποίων έξι ήταν υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Τα τραγικά εκείνα γεγονότα εξιστόρησε αποκλειστικά στο Andro, o Έλληνας Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου DusitD2, Μιχάλης Μεταξάς. Είχε το θλιβερό προνόμιο να είναι παρών στην επίθεση και στη συνέχεια το καθήκον -ως εκ της θέσεώς του- να διαχειριστεί τα ψυχικά τραύματα των υπαλλήλων, τον βαρύ ίσκιο του πένθους, αλλά και να οργανώσει εκ νέου την επιχείρηση για να επαναλειτουργήσει.
Με την ευκαιρία της συνέντευξης, ο κ. Μεταξάς, έχοντας μακρά εμπειρία και στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης του οποίου ήταν ο προτελευταίος Γενικός Διευθυντής, κατέθεσε και τις απόψεις του για τη νέα μορφή του υπό την σκέπη του Four Seasons, ενώ σκιαγράφησε και τις προοπτικές που ανοίγονται (ή οφείλουν να ανοιχτούν) στο άμεσο μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό.
-Το ξενοδοχείο που διευθύνετε στο Ναϊρόμπι δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση. Συνεργάτες σας έπεσαν νεκροί. Σας στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Παρακαλούμε να μας περιγράψετε τι συνέβη ώστε να γνωρίζουν και οι Έλληνες αναγνώστες το περιστατικό από πρώτο χέρι.
Στις 15 Ιανουαρίου, το συγκρότημα Riverside 14 όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, δέχθηκε πράγματι μια φονική τρομοκρατική επίθεση. Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν ο θάνατος 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και 6 υπάλληλοι του ξενοδοχείου μας που βρίσκονταν στο συγκρότημα. Η επίθεση ήταν βίαιη και οι τρομοκράτες δεν έδειξαν κανένα έλεος για τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο συγκρότημα. Οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης του ξενοδοχείου εφαρμόστηκαν βέβαια κατά γράμμα και δεν υπήρξε καμία απώλεια ζωής εντός των τειχών του ξενοδοχείου μας. Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις εξόδους κινδύνου του ευρύτερου συγκροτήματος. Πλέον, κάθε μέρα ζούμε ενθυμούμενοι αυτούς τους έξι ήρωες που στην προσπάθειά τους να σώσουν άλλους, έχασαν τη ζωή τους. Τα γεγονότα ήταν δραματικά και η εμπειρία θα με ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής μου.
-Σε τι οφείλεται η επίθεση αυτή; Είναι διαδεδομένες τέτοιες ενέργειες στην Κένυα;
Αυτού του είδους οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι συνήθεις σε όλα τα σημεία του κόσμου και τις βλέπουμε να συμβαίνουν, ολοένα και πιο συχνά, σε προορισμούς και χώρες που θεωρούσαμε πως είναι ασφαλείς.
-Υπήρχαν άλλοι Έλληνες στο ξενοδοχείο; Επλήγησαν;
Eκείνη την περίοδο δεν φιλοξενούσαμε κανέναν Έλληνα.
-Προσωπικά, ως επικεφαλής μιας μικρής “πολιτείας” όπως είναι ένα resort, ποια είναι τα συναισθήματα που νιώσατε και τι ψυχικές δυνάμεις επιστρατεύσατε για να στηρίξετε και να καθοδηγήσετε την ομάδα σας;
Ως επικεφαλής είναι πολύ σκληρό να χάνω μέλη της ομάδας μου, τη στιγμή μάλιστα που λίγα μόλις λεπτά πιο πριν συνομιλούσα μαζί τους. Ξαφνικά να χάνεις συνεργάτες με τους οποίους μοιραζόσουν πράγματα κάθε μέρα, ανθρώπους με τους οποίους γίναμε φίλοι και στο τέλος της ημέρας μετρούσαμε πολλές ώρες μαζί. Συνεχώς ρωτάω τον εαυτό μου «ΓΙΑΤΙ αυτοί;» Το δύσκολο έργο της επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων ξεκίνησε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, έπειτα από δύο μήνες καταφέραμε χάρη στην ενότητά και στο αίσθημα «Στεκόμαστε δυνατοί» μεταξύ συναδέλφων να φανούμε, όντως, δυνατοί και καλύτεροι στις υποχρεώσεις μας.
-Σας ευχόμαστε ταχεία αποκατάσταση. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Θα παραμείνετε στο Ναϊρόμπι; Θα συνεχίσετε τη δουλειά σας όπως πριν;
Η δουλειά μου στο Ναϊρόμπι μόλις έχει ξεκινήσει. Στόχος είναι να οικοδομήσω μια πιο δυνατή ομάδα, να αλλάξω κάποιες κατευθύνσεις στα εστιατόρια και να επαναλειτουργήσω το ξενοδοχείο μέσα σε δύο μήνες έτσι ώστε να είναι καλύτερο και πιο ενδυναμωμένο. Η ομάδα μου δεν με βλέπει μόνο ως τον γενικό διευθυντή τους, αλλά σαν πατέρα που θα καταφέρει να επουλώσει αυτή την τρομακτική και τραυματική εμπειρία.
-Ήσασταν Διευθυντής του περίφημου “Αστέρα” της Βουλιαγμένης, ως το 2015. Περίπου ενάμισι χρόνο μετά, το ιστορικό συγκρότημα έκλεισε για ανακαίνιση / ανακατασκευή. Ποιες αναμνήσεις κρατάτε από την εποποιία του Αστέρα;
Ο Αστέρας είναι ένας μύθος από μόνος του. Οι αναμνήσεις που κουβαλάω είναι πιο δυνατές παρά ποτέ και ήταν τιμή που βρέθηκα εκεί ως το τέλος. Ο Αστέρας θα επανέλθει σύντομα και μάλιστα καλύτερος από πριν και με αρτιότερο σέρβις από κάθε άλλη φορά. Κατά την άποψή μου, το Four Seasons είναι μια αλυσίδα ξενοδοχείων επιπέδου Rolls Royce. Σε καλύτερα χέρια από αυτά δεν θα μπορούσε να βρεθεί ο Αστέρας.
-Ο νέος Αστέρας ανοίγει σε λίγες ημέρες. O Ελληνικός τουρισμός σήμερα καλπάζει. Ποιες είναι οι προοπτικές; Μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος; Είμαστε στο σωστό δρόμο από πλευράς ταυτότητας, υπηρεσιών, στρατηγικής;
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί άνοδος στον ελληνικό τουρισμό κι αυτό θα συνεχιστεί. Η πιο σημαντική πτυχή είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες, και οι τιμές να παραμείνουν ανταγωνιστικές δίχως υπερβολικές επιβαρύνσεις. Παράλληλα οι υπηρεσίες των ξενοδοχείων γίνονται ολοένα και καλύτερες και βλέπω περισσότερες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες να μπαίνουν στο παιχνίδι μαζί με ντόπιους ξενοδόχους. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί η εικόνα της Ελλάδας με καλύτερο τρόπο στην αγορά και πρέπει να προωθηθεί η Ελλάδα ως προορισμός 365 ημερών το χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τη θάλασσα, τον ήλιο και την άμμο κι αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Ο θρησκευτικός, ο ιατρικός ή ο αθλητικός τουρισμός αποτελούν μορφές τουρισμού που μπορούμε να προτείνουμε και να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξή τους.
-Η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, είναι λαβωμένη βαριά βεβαίως και θα “κουτσαίνει” για χρόνια. Ωστόσο δεν είναι πια το πρώτο αρνητικό θέμα στις διεθνείς ειδήσεις. Τι μηνύματα εισπράττετε από το εξωτερικό;
Τα μηνύματα γύρω από την ελληνική οικονομία είναι ακόμη πολύ αντιφατικά και αυτό το ακούς παντού, σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να μην βρίσκεται στο 100% μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων. Σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό, όσο οι τιμές παραμένουν ανταγωνιστικές και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι σε υψηλό επίπεδο, ο τουρισμός μας θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις. Ωστόσο, το επιθετικό μάρκετινγκ και οι δημόσιες σχέσεις της χώρας θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειες των ξενοδόχων και όλων των υπόλοιπων που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία.
Διαβάστε ακόμα: Το Four Seasons στον «Αστέρα» ανοίγει σε λίγες ημέρες. Δείτε πώς θα είναι.