Γιατί να θέλουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες και οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα να σκοτώσουν έναν πανύψηλο κατάξανθο Δανό από μια μικρή άγνωστη πόλη; (Φωτογραφία: speakerpedia.com)

    «Εσύ ξέρεις ότι ο Ομπάμα μου χρωστάει πέντε εκατομμύρια δολάρια;». Αυτή ήταν η πρώτη πρόταση που μου έγραψε ο Μόρτεν Στορμ σε συνομιλία μας στο messenger του Facebook.

    Είχα συνεργαστεί πρώτα με τον Tim Lister και ύστερα με τον Paul Cruishank, chief reporters του CNN σε θέματα τρομοκρατίας για άρθρα σχετικά με την απειλή των τζιχαντιστών στην Ελλάδα, όταν έμαθα για ένα βιβλίο που είχαν επιμεληθεί και γράψει μαζί με τον Μόρτεν Στορμ. Αγόρασα λοιπόν το βιβλίο, το 2015, καθώς στους κινηματογράφους παιζόταν η ταινία James Bond Spectre, κι αμέσως κατάλαβα ότι εκεί, στην ιστορία του Στορμ, βρισκόταν η πιο αληθινά επίκαιρη ταινία. Αποφάσισα να το μεταφράσω στα ελληνικά και όταν όλα δρομολογήθηκαν θέλησα να τον ευχαριστήσω, γιατί είχε συμβάλει και αυτός ώστε το βιβλίο του να εκδοθεί στην Ελλάδα.

    Τον βρήκα μέσω του Facebook. Έχοντας διαβάσει την ιστορία του φοβόμουν να του μιλήσω· αισθανόμουν ότι δεν μπορεί, όλο και κάποιος θα μας παρακολουθούσε! Ήταν η εποχή των Αμερικανικών εκλογών, τον Νοέμβριο του 2016. Πήρα όμως το θάρρος, του έγραψα, και μέσα σε δευτερόλεπτα μου απάντησε. Μου είπε να τον βρω σε ένα άλλο προφίλ που διατηρούσε γιατί, όπως μου είπε, πράγματι πολλοί τον παρακολουθούσαν και αρκετοί για να τον σκοτώσουν. Τρομοκρατήθηκα είναι η αλήθεια – άλλωστε το 2012 είχε κυκλοφορήσει λίστα της Αλ Κάιντα, της πιο επικίνδυνης μέχρι τότε Ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία ο Στορμ βρισκόταν τρίτος κατά σειρά προς εκτέλεση. Σε λίγες αράδες, σκόρπια και χωρίς κανένα ειρμό, άρχισε να μου λέει πώς ευχόταν να εκλεγεί πρόεδρος ο Donald Trump γιατί μισεί τους Δημοκρατικούς, πώς ζούσε με ένα μικρό βοήθημα από το Δανέζικο κράτος, και πώς έψαχνε να μετακομίσει από την Δανία σε άλλη χώρα.

    Πέρασε καιρός, δεν τον ενόχλησα ξανά. Ξαφνικά μια μέρα μου στέλνει μήνυμα:
    – Εσύ πιστεύεις ότι στο βιβλίο λέω όλη η αλήθεια;
    – Δεν ξέρω Μόρτεν, πού να ξέρω; Υποθέτω πως ναι…
    – Αν έλεγα τα πάντα θα ήμουν τώρα νεκρός.

    Γιατί να θέλουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες και οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα να σκοτώσουν έναν πανύψηλο κατάξανθο Δανό από μια μικρή άγνωστη πόλη;

    Tο 1997 ο Στορμ πήγε στην Υεμένη για να γνωρίσει το αυθεντικό Ισλάμ. Μια θητεία στην Υεμένη αρκούσε τότε για να κερδίσεις σεβασμό και αποδοχή, κάτι που ο Στορμ, ο «Μουράντ» όπως αποκαλείτο πια, ήθελε όσο τίποτα. (Φωτογραφία: Newsweek)

    Η ιστορία

    Ο Στορμ μεγάλωσε στην Κόρσορ, μια μικρή κωμόπολη της Δανίας που κατοικείται από αρκετούς μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η ιστορία του ξεκίνησε ως κλασσική περίπτωση παιδιού διαλυμένης οικογένειας: μεγάλωσε με τη μητέρα του και τον μέθυσο και βίαιο πατριό του, ώσπου στα 13 έγινε μέλος μιας μικρής συμμορίας. Όλα τα γυμναστήρια πυγμαχίας στην Κόρσορ είχαν τότε την αφίσα του σημαντικότερου Δανού πυγμάχου όλων των εποχών, του Μπράιαν Νίλσεν, που είχε αντιμετωπίσει τον Μάικ Τάισον (λογικό, ήταν η γενέτειρα του), κι έτσι και ο (δίμετρος πια) Στορμ ακολούθησε την πυγμαχία. Είχε δυνατότητες σαν μποξέρ, αλλά τον τραβούσε η παρανομία. Ο προπονητής του, που διατηρούσε και νυχτερινό κλαμπ με διακίνηση παράνομων τσιγάρων μέσω Γερμανίας και Πολωνίας, του ζήτησε να μπει στο κόλπο κι ο Στορμ έγινε ο οδηγός των βαν. Ακολούθησε μια περίοδος με γυναίκες, κόκες και φυλακές, όπου γνώρισε και τον διαβόητο αρχηγό της ομάδας biker «Bandidos» Michael Odenvold (κάτι σαν τον Jax Teller των Sons of Anarchy).

    Κάπου εκεί συνάντησε και το Ισλάμ: όπως και πολλοί άλλοι, βρήκε στη θρησκεία αυτή και αυτός ο περιθωριακός, ο απόβλητος, μια ταυτότητα που του επέτρεψε να ενταχθεί σε κάτι συλλογικό· κάτι που θα τον έκανε αποδεκτό σε έναν νέο κύκλο.

    Μέσω γνωριμιών που είχε κάνει στην φυλακή έφυγε για την Αγγλία. Στο Μίλτον Κέινς, λίγο έξω από το Λονδίνο, δούλεψε αποθηκάριος και οδηγός ταξί ενώ παράλληλα σύχναζε στα τοπικά τζαμιά. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 οι πιο φτωχές γειτονιές και τα περίχωρα του Λονδίνου είχαν γίνει χωνευτήρι των καλόπαιδων της τζιχάντ: Πακιστανοί, Αφγανοί, Ινδονήσιοι, όλοι στο λεγόμενο «Λονδονιστάν». Και το 1997 ο Στορμ πήγε στην Υεμένη για να γνωρίσει το αυθεντικό Ισλάμ. Μια θητεία στην Υεμένη αρκούσε τότε για να κερδίσεις σεβασμό και αποδοχή, κάτι που ο Στορμ, ο «Μουράντ» όπως αποκαλείτο πια, ήθελε όσο τίποτα.

    Το 2012 αποφασίζει να κάνει γνωστή την ιστορία του και γίνεται ο απόλυτος προδότης για την Αλ Κάιντα: σε fora, σε βίντεο και με κάθε άλλο τρόπο τον απειλούν ότι θα τον σκοτώσουν.

    Η επόμενη περίοδος της ζωής του πέρασε ανάμεσα στην Υεμένη και στην Αγγλία όπου στο Μπρίξτον, στο Λούτον, στο Μπέρμιγχαμ και φυσικά στη «Μέκκα του Λονδίνου», στο τζαμί του Πάρκου του Φίνσμπουρι δηλαδή, συναναστρεφόταν την crème de la crème των εξτρεμιστών. Ανάμεσα τους ο Ζακαρίας Μοσάουι, ο γνωστός μετέπειτα «20ος αεροπειρατής της 11ης Σεπτεμβρίου», ο Αντζέμ Σουντάρι που σήμερα είναι φυλακισμένος αλλά θεωρείται ο εγκέφαλος των πρόσφατων επιθέσεων στο Λονδίνο, και ο σημαντικότερος όλων: ο Ανουάρ Αλουάκι, ο Αμερικανοθρεμένος και σπουδασμένος Υεμενός που είχε αφήσει την Αμερική για την Υεμένη όπου έχτιζε το προφίλ του πνευματικού καθοδηγητή της Αλ Κάιντα. Ουσιαστικά προοριζόταν για επόμενος αρχηγός μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν όμως πιο σοφιστικέ, γνώριζε τις νέες τεχνολογίες και κυρίως προσέγγιζε τους νέους εύκολα. Με τον Αλουάκι έγιναν φίλοι.

    Την ίδια περίοδο, ο Στορμ είχε παντρευτεί, για δεύτερη φορά με μουσουλμάνα, είχε επιστρέψει στη Δανία για να οργανώσει τις επαφές του με ακραίους στο Βολμός, στο Οντένσε και το Κόγκε, αλλά και είχε μπει πια στα ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Παράλληλα διακατεχόταν από ένα συνεχές αίσθημα αμφισβήτησης, που στην περίπτωσή του είχε να κάνει και με διαταραχή προσωπικότητας (πιθανόν στα όρια της ψυχασθένειας). Όμως είχε σιχαθεί, όπως λέει ο ίδιος, το ότι σκοτώνονταν αθώοι, ότι του έδιναν αστείες δικαιολογίες για αυτούς τους θανάτους. Οι φόβοι του, οι αμφισβητήσεις του και σίγουρα και η διαταραχή του τον στέλνουν, ως διπλό πράκτορα πια, στην Δανέζικη CIA, την PET. Η αποστολή του ήταν να παρακολουθεί, μέσω των ισλαμιστικών επαφών του, τα δίκτυα των ακραίων στη Δανία. Οι γνωριμίες του ήταν τέτοιες που το 2007 μπόρεσε να δώσει έγκαιρα την πληροφορία για μια σχεδιαζόμενη επίθεση που θα διέλυε ολόκληρη την Κοπεγχάγη: οι αρχές συνέλαβαν έναν Πακιστανό και σε ένα διαμέρισμα βρήκαν εκρηκτική ύλη ικανή να ισοπεδώσει την πόλη. Αυτό ήταν και το διαβατήριό του για την MI5 και την ΜΙ6, τις μυστικές υπηρεσίες των Βρετανών (τις υπηρεσίες του James Bond, για να συνεννοούμαστε!). Εκεί και πάλι διέπρεψε, δίνοντας πληροφορίες για έναν Σύρο που ετοίμαζε κάτι στην περιοχή του Σμολ Χιθ, και έτσι οι Βρετανοί τον σύστησαν πια στον Uncle Sam, τους Αμερικανούς δηλαδή.

    Γίνεται μήλο της έριδας. Οι Δανοί τον θέλουν για πάρτη τους, οι Βρετανοί τον θέλουν για τα δικά τους, και οι Αμερικανοί τον θέλουν για την Υεμένη. Επικρατεί φυσικά το «βαρύτερο πορτοφόλι», αυτό με τα δολάρια, κι έτσι οι Δανοί συμφωνούν με τους Αμερικανούς και αφήνουν τους Άγγλους «απ’έξω».

    Η τελευταία αποστολή

    Φωτογραφία που έστειλε ο Στορμ στον Γιάννη Μαντζίκο μέσω του Facebook.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλουάκι ζήτησε τότε από τον Στορμ να του βρει για νύφη μια Ευρωπαία Μουσουλμάνα και να του την πάει στην Υεμένη, και οι Αμερικάνοι του υποσχέθηκαν 250.000 δολάρια αν κατάφερνε να φυτέψει τους κοριούς τους στην νύφη. Και ο Δανός το κατάφερε, κερδίζοντας παράλληλα και την ευγνωμοσύνη του Αλούακι. Ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία οι Αμερικάνοι ξέκοψαν μαζί του χωρίς εμφανή λόγο, κι αυτός ξανακύλησε στις κόκες ξοδεύοντας όλα του τα χρήματα. Και μετά, οι Αμερικανοί τον θέλουν πάλι: να πάει ο ίδιος στην Υεμένη, να έρθει σε επαφή με τον Αλουάκι και να τον φέρει στο πιάτο των Αμερικανών. Αμοιβή: πέντε εκατομμύρια δολάρια. Ο Στορμ πράγματι πήγε στην Υεμένη, συναντήθηκε με τον Αλουάκι κι άρχισε να χτίζει ένα δίκτυο πληροφοριών προετοιμάζοντας την τελική παράδοση, όμως στο μεταξύ οι Αμερικάνοι σκότωσαν με drone τον Αλουάκι. Αυτό ήταν. Ο Στορμ ήταν πια άχρηστος και αναλώσιμος, κι οι Αμερικανοί θέλησαν να τον χρησιμοποιήσουν ξανά σε μια άλλη επιχείρηση με σκοπό (όπως υποστηρίζει ο Στορμ στο βιβλίο του) να σκοτωθεί αυτή τη φορά αυτός ο ίδιος.

    Αποφάσισε λοιπόν να μιλήσει δημόσια. Η ιστορία του γίνεται γνωστή το 2012, μέσω της Δανέζικης εφημερίδας Jyllands Posten: δίνει στην δημοσιότητα έγγραφα, συνομιλίες και διάφορα άλλα αποδεικτικά. Προκαλεί πολιτική θύελλα στην Δανία, αφού μετά τις αποκαλύψεις του ότι οι δανέζικες μυστικές υπηρεσίες σπαταλούσαν χρήματα για πουτάνες, άσκοπα ταξίδια και ακριβά ρούχα και αξεσουάρ ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών παραιτείται. Παράλληλα όμως ο Στορμ είναι πια και ο απόλυτος προδότης για την Αλ Κάιντα: σε fora, σε βίντεο και με κάθε άλλο τρόπο τον απειλούν ότι θα τον σκοτώσουν. Οι Βρετανοί τον προσεγγίζουν για τελευταία φορά και υπόσχονται, με αντάλλαγμα να μην τους αναφέρει πουθενά, να τον βοηθήσουν να αλλάξει πρόσωπο και ταυτότητα και να περάσει έξι μήνες στον Καναδά. Αυτός αρνείται.

    Σήμερα ο Στορμ ζει μόνος, με ένα μικρό βοήθημα από το Δανέζικο κράτος, και περιμένει με ανυπομονησία να ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας για τη ζωή του. Τα δικαιώματα τα έχει αγοράσει η Sony, και σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση είναι στα σκαριά μια τηλεοπτική σειρά για την ιστορία του. Κι όσο για μένα… Τελευταία φορά που μου έστειλε μήνυμα, πάντα μέσω Facebook, μου είπε: «Μην ανησυχείς. Αν σε απειλήσει κανένας μαλάκας τζιχαντιστής στην Ελλάδα, θα έρθω να τον σκοτώσω».

     

    Διαβάστε ακόμα: Η άγνωστη (και ηρωική) ιστορία του Steve Buscemi μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top