«Μετά τον ακρωτηριασμό, δοκίμασα αρκετά αθλήματα και ένα από αυτά ήταν η ποδηλασία. Το αγάπησα κατευθείαν, γιατί βρήκα και ένιωσα το αίσθημα της ελευθερίας».

  Ο άνθρωπος είναι η άτρωτη θέλησή του. Κόντρα σε όλα τα γυρίσματα της μοίρας, ενάντια σε κάθε δυσκολία, έρχεται η βούληση για δράση. Να αρπάξεις τη ζωή από τα μαλλιά. Εν προκειμένω, να την κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο. Ο Νίκος Παπαγγελής είναι μια τέτοια περίπτωση αδάμαστου ανθρώπου και αθλητή.

  Πριν από λίγα χρόνια, ο 23χρονος ποδηλάτης νίκησε τον καρκίνο. Χρειάστηκε να χάσει το ένα του πόδι, όμως, αυτό που κέρδισε από την περιπέτεια της υγείας του ήταν η μεγαλύτερη όρεξη για ζωή, για αθλητισμό, αλλά και για αλληλεγγύη σε όσους πάσχουν.

  Ο Νίκος Παπαγγελής όλα τούτα τα αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις. Aνεβαίνει στο ποδήλατό του και διανύει χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων. Είναι μέλος του προγράμματος ΟΠΑΠ Champions και ανέλαβε την πρωτοβουλία Wheels of Will μαζί με την εταιρεία UPGR8. O βασικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου.

  Στο πλαίσιο του Wheel of Will, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ, Νίκος Παπαγγελής διήνυσε την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα με το ποδήλατό του. Χρειάστηκε συνολικά 21 ώρες ποδηλασίας, με ενδιάμεσες στάσεις σε Λάρισα και Λαμία,  για να ολοκληρώσει την απαιτητική απόσταση των 515 χλμ.

  Στη συνέντευξη που παραχώρησε μιλάει για το καθημερινό του πρόγραμμα, τους λόγους που τον οδήγησαν στην ποδηλασία, την εμπειρία του από τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, αλλά και για την ενεργό συμμετοχή του στην πρωτοβουλία Wheels of Will.

  «Στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο κατέλαβα την 6η θέση, που ήταν ο στόχος μου. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία».

  «Το ποδήλατο πλέον είναι η ζωή μου. Περνάω καθημερινά πολλές ώρες κάνοντας πετάλι».

  – Έχεις επιλέξει ένα άθλημα, την ποδηλασία, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα; Πώς το αποφάσισες;

  Η ποδηλασία μπήκε στην ζωή μου τυχαία. Μετά τον ακρωτηριασμό, δοκίμασα αρκετά αθλήματα και ένα από αυτά ήταν η ποδηλασία. Το αγάπησα κατευθείαν, γιατί βρήκα και ένιωσα το αίσθημα της ελευθερίας, ότι μπορούσα να κάνω τα πάντα, να πάω όπου θέλω, όσο γρήγορα θέλω, χωρίς κανέναν περιορισμό.

  – Κάποιοι λένε «έγινε η ζωή μου ποδήλατο» για να περιγράψουν μία άσχημη κατάσταση. Τι σημαίνει για εσένα το ποδήλατο;

  Το ποδήλατο πλέον είναι η ζωή μου. Περνάω καθημερινά πολλές ώρες κάνοντας πετάλι. Έχουμε αναπτύξει μια σχέση αγάπης-μίσους μπορώ να πω, καθώς οι προπονήσεις είναι πολύ απαιτητικές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην το απολαμβάνεις. Από την άλλη, όμως, είναι αυτό που αγαπώ όσο τίποτα.

  Ο Νίκος Παπαγγελής με τον Γιάννη Ρόκκα, Chief Marketing Officer του ΟΠΑΠ, τον Θανάση Μπασδέκη, Head of Sponsorships του ΟΠΑΠ, και τις ΟΠΑΠ Champions Σπυριδούλα Καρύδη και Σεμέλη Ζαρμακούπη.

  «Στόχος μου είναι να κατακτήσω ένα παραολυμπιακό μετάλλιο, καθώς και μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα».

  – Είσαι μόλις 24 ετών και έχεις πάρει μέρος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πώς ήταν η εμπειρία σου στο Τόκιο;

  Ήταν η πρώτη συμμετοχή μου σε Παραολυμπιακοί Αγώνες. Πρώτα από όλα, ήθελα να απολαύσω την κάθε στιγμή και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Κατέλαβα την 6η θέση, που ήταν στόχος μου. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, παρότι – λόγω κορωνοϊού – δεν ήταν όπως οι συνηθισμένοι αγώνες. Ανυπομονώ για τους επόμενους!

  – Ποιες είναι οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου;

  Χωρίς σκέψη το Τόκιο. Οι Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου μέχρι σήμερα.

  – Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον και το μεγαλύτερό σου όνειρο;

  Τα σχέδια μου έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και την ποδηλασία. Θέλω κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος. Στόχος μου είναι να κατακτήσω ένα παραολυμπιακό μετάλλιο, καθώς και μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Παράλληλα, σπουδάζω στα ΤΕΦΑΑ και τελειώνω του χρόνου, οπότε θα ήθελα να ασχοληθώ με το κομμάτι της προπονητικής.

  «Ο δρόμος για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σίγουρα δεν είναι εύκολος, αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρω να προκριθώ».

  – Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024. Πώς είναι ο δρόμος για το Παρίσι; Μέχρι πού μπορείς  να φτάσεις στη 2η συμμετοχή σου στην κορυφαία διοργάνωση;

  Ο δρόμος για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σίγουρα δεν είναι εύκολος, αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρω να προκριθώ. Χρειάζονται πολλοί αγώνες στο εξωτερικό, με θέσεις μέσα στην 1η δεκάδα. Δουλεύουμε για αυτό, είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και θα τον πετύχουμε. Δεν θέλω να λέω πολλά λόγια, αλλά στο Παρίσι ο στόχος είναι ένας: το μετάλλιο.

  «Το Wheels of Will ήταν μια ιδέα που είχα καιρό. Ήθελα να συνδυάσω την αγάπη μου για το ποδήλατο με την επιθυμία μου να βοηθάω όποιον έχει ανάγκη».

  – Πρόσφατα σε είδαμε – και σε θαύμασε όλη η Ελλάδα –  στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα, την οποία έκανες με το ποδήλατό σου για καλό σκοπό. Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία, το Wheels of Will;

  Το Wheels of Will ήταν μια ιδέα που είχα καιρό. Ήθελα να συνδυάσω την αγάπη μου για το ποδήλατο με την επιθυμία μου να βοηθάω όποιον έχει ανάγκη. Έτσι, μετά τους αγώνες στο Τόκιο μοιράστηκα την ιδέα με τον μάνατζερ μου Ηλία Πάνου και την εταιρία Upgr8 και το δημιουργήσαμε. Ήθελα να το κάνω για να βοηθήσω τον σύλλογο «Η Φλόγα», που με στήριξε όταν έδινα τη δίκη μου μάχη με τον καρκίνο. Να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να δει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι δυσκολίες σε αυτήν τη διαδρομή ήταν πολλές, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, καθώς κάθε ημέρα ποδηλατούσα 6-8 ώρες, περίπου 180 χλμ. Ο σκοπός, όμως, ήταν τόσο ιερός και μπόρεσα να ξεπεράσω κάθε δυσκολία. Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι ο τερματισμός, όπου με περίμεναν η οικογένεια, οι φίλοι μου, καθώς και «Η Φλόγα» με τα παιδιά της που δίνουν μάχη με τον καρκίνο.

  «Είμαι πολύ τυχερός και ευλογημένος που έχω δίπλα μου τον ΟΠΑΠ και το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Champions».

  «Είναι δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα αυτή την εποχή και σίγουρα χωρίς τη στήριξη του ΟΠΑΠ δεν θα είχα καταφέρει να πετύχω όλα αυτά».

  – Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα είχες στο πλευρό σου και τον ΟΠΑΠ, που πιστεύει σε σένα και σε στηρίζει μέσω του χορηγικού προγράμματος ΟΠΑΠ Champions. Πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια τόσο μεγάλη εταιρεία ως χορηγό;

  Είμαι πολύ τυχερός και ευλογημένος που έχω δίπλα μου τον ΟΠΑΠ και το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Champions, που στηρίζει τόσο εμένα σε κάθε μου προσπάθεια, όσο και το «Wheels of Will».  Είναι δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα αυτή την εποχή και σίγουρα χωρίς τη στήριξη του ΟΠΑΠ δεν θα είχα καταφέρει να πετύχω όλα αυτά. Το ευχαριστώ είναι πάρα πολύ λίγο.

  Ο Βασίλης Πρίφτης, Sponsorships Specialist του ΟΠΑΠ, ο Γιάννης Ρόκκας, Chief Marketing Officer του ΟΠΑΠ, ο Νίκος Παπαγγελής και ο Θανάσης Μπασδέκης, Head of Sponsorships του ΟΠΑΠ.

  – Ποια είναι η μεγαλύτερη διαδρομή που έχεις κάνεις μέχρι σήμερα με το ποδήλατό σου;

  Συνήθως οι προπονήσεις δεν ξεπερνάνε τα 100-120 χλμ. την ημέρα. Η προηγούμενη μεγαλύτερη διαδρομή που είχα διανύσει ήταν 135 χλμ. Τα 515 χλμ. Θεσσαλονίκη-Αθήνα ήταν ένα πραγματικό challenge που με έφερε στα όρια μου.

   

  Διαβάστε ακόμα, Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Είτε γίνουν καλοί αθλητές είτε όχι, θα γίνουν σίγουρα καλά παιδιά.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top