IMG_4756-1190

  Exitus Acta Probat λέει το χαρακτηριστικό τατουάζ. Ή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Φυσικά, όταν πρόκειται για καλό σκοπό.

  Με τι τρέχετε αυτόν τον καιρό; Και κυριολεκτικά και μεταφορικά!

  Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με την προπόνηση μου και με τη φιλανθρωπική μας εκστρατεία «The Extra Mile – Ξεπερνώντας τα Όρια για τα Παιδιά», η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα κορυφωθεί με τον τέταρτο και τον τελευταίο άθλο της καμπάνιας, το «Arch-to- Arc». Η πρώτη φάση της εκστρατείας ξεκίνησε τον Απρίλιο και περιελάμβανε 40 χλμ. τρέξιμο, 18 χλμ, κολύμπι και 120 χλμ. ποδήλατο. Η δεύτερη – λιγότερο από ένα μήνα μετά – είχε 450 χλμ. ποδήλατο μέχρι την Κατερίνη, προκειμένου να συμμετάσχω εκεί σε Αγώνα Τριάθλου, το «AlmiraMan» (1,9 χλμ. κολύμπι, 90 χλμ. ποδηλασία και 21 χλμ. τρέξιμο). Η τρίτη προσπάθεια της εκστρατείας πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες –κολυμβητικός γύρος Σπετσών, 25 χλμ.

  Τώρα, είμαι στη φάση προετοιμασίας για την τέταρτη και πιο κρίσιμη προσπάθεια, η οποία αποτελεί το πιο απαιτητικό τρίαθλο του πλανήτη: το «Enduroman, Arch to Arc». Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις πρώτες φάσεις, ευτυχώς και οι τρεις με μεγάλη επιτυχία σε σχέση με τους χρονικούς στόχους μου. Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για τους χρηματικούς μας στόχους. Η αλήθεια είναι πως με απογοητεύει το γεγονός ότι περισσότερη έμφαση δίνεται στον extreme χαρακτήρα του θέματος και σαφώς λιγότερη στο φιλανθρωπικό. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολοι οι καιροί, αλλά όπου κοιτάω, βλέπω καφέ γεμάτα με κόσμο. Δεν ζητάμε να δωρίσουν την περιουσία τους, έστω και €3 ο καθένας, δηλαδή τον καφέ τους. Αυτό και μόνο θα έκανε όλη τη διαφορά.

  IMG_4724-1190

  ” Εγώ είμαι άσχετος από δημόσιες σχέσεις. Αυτό το οποίο ξέρω να κάνω και με το οποίο νιώθω άνετα είναι να προπονούμαι και να αγωνίζομαι. Χρησιμοποιώ τις “extreme” αθλητικές προσπάθειες μου ώστε να κινητοποιήσω τον κόσμο!”

  Τι είναι αυτό που επιδιώκετε μέσα από το The Extra Mile;

  Αυτό που επιδιώκω μέσα από αυτήν τη δράση είναι να κινητοποιήσω τον κόσμο, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα, μέσω crowdfunding και της διαδικτυακής πλατφόρμας ammado, για το Σύλλογο Ατόμων με Κινητική Αναπηρία «ΠΕΡΠΑΤΩ» και την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου. Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν μέσω του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), για την κάλυψη, σε είδος πάντα, βασικών αναγκών των παραπάνω Ιδρυμάτων.

  IMG_4618-1190

  “Στέκονται πολλοί στην extreme πλευρά μου. Η φιλανθρωπική, όμως, πλευρά της εκστρατείας αυτής είναι σαφώς ιερότερη.”

  Πόσο εύκολο είναι για εσάς να προβάλετε το εγχείρημα αυτό;

  Καθόλου εύκολο. Δημιουργήσαμε την εκστρατεία με μια ομάδα τριών φίλων μου και με μηδέν budget για διαφήμιση ή οτιδήποτε άλλο. Τα παιδιά δουλεύουνε στον ελεύθερο χρόνο τους και εννοείται αφιλοκερδώς. Ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, το έχουμε πετύχει χωρίς καθόλου χρήματα και με τη βοήθεια κάποιων υποστηρικτών μου. Χρησιμοποιούμε τις «extreme» αθλητικές προσπάθειές μου για να προβάλουμε τη δράση, ώστε να κινητοποιήσω τον κόσμο και να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Εγώ είμαι άσχετος από δημόσιες σχέσεις. Αυτό το οποίο ξέρω να κάνω και με το οποίο νιώθω άνετα είναι να προπονούμαι και να αγωνίζομαι… Ο στόχος που προσπαθώ να επιτύχω – η προσφορά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, δηλαδή – είναι πολύ πιο ενδιαφέρων και αξιοσημείωτος από τον extreme χαρακτήρα του αγώνα, ο οποίος είναι σαφώς πολύ εντυπωσιακός. Η φιλανθρωπική, όμως, πλευρά της εκστρατείας αυτής είναι σαφώς ιερότερη.

  IMG_4779-2-1190

  “Το ULTRAMAN είναι ο αγώνας που με δυσκόλεψε περισσότερο. Έχω ακόμα ένα πολύ μεγάλο σημάδι στο πόδι από τραυματισμό να μου τον θυμίζει για πάντα.”

  Πόλο, κολύμβηση, τρίαθλο; Έχετε θητεύσει και στα τρία. Ποιο σας έμαθε περισσότερα για την πειθαρχία, για την αντοχή και για το κίνητρο; 

  Η πειθαρχία αποκτήθηκε από την κολύμβηση. Είναι κατεξοχήν απαιτητικό άθλημα. Χωρίς πειθαρχία και υπομονή δεν μπορείς να ασχοληθείς σοβαρά και να έχεις επιτυχίες. Το κίνητρο είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς και που εσύ καλείσαι να ανακαλύψεις συν τω χρόνω. Η αντοχή αποκτιέται μόνο μέσα από τη σκληρή προπόνηση.

  Διαβάστε ακόμη:  Για τη ζωή ενός φίλου -ένας ανιδιοτελής, παλιότερος άθλος του Λευτέρη Παρασκευά.

  IMG_4641-1190

  “Ότι έμαθα για την πειθαρχία στη διάρκεια ενός αγώνα το οφείλω στην κολύμβηση. Το κίνητρο το δημιουργείς μόνο σου. Και την αντοχή, με τη σκληρή προπόνηση.”

  Είναι η φιλανθρωπία μια έκφραση ενοχής για πολλούς στο δυτικό κόσμο; Εσείς γιατί συνδυάζετε τις δράσεις σας με το φιλανθρωπικό έργο; Τι εκφράζει για σας κάτι τέτοιο;

  Το αίσθημα ενοχής και το πώς θα το συσχετίσει κάποιος είναι καθαρά προσωπικό θέμα και δεν σχετίζεται άμεσα, πιστεύω, με τη φιλανθρωπία και την ανιδιοτέλεια. Στην περίπτωσή μου, η διάθεση για φιλανθρωπική προσφορά προηγήθηκε του τριάθλου. Για να το πω διαφορετικά, το τρίαθλο είναι ο τρόπος που έχω εγώ επιλέξει κι εκφράζει εμένα περισσότερο, προκειμένου να βοηθήσω κάποιες ευπαθείς ομάδες.

  IMG_4585-1190

  “Ναι, αλήθεια είναι. Δε γίνεται να βαρεθείς, όταν κάθε μέρα ξεκινά στις 7 το πρωί και τελειώνει τα μεσάνυχτα.”

  Τον Ιούλιο θα επιχειρήσετε το «Arch-to- Arc». Ειλικρινής απορία: Πώς προετοιμάζεται κάποιος για έναν τέτοιο υπεράνθρωπο άθλο; Παίζει περισσότερο ρόλο η προετοιμασία του μυαλού από αυτήν του σώματος; 

  Δύο χρόνια πριν, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Από τη στιγμή που με δέχτηκαν στον αγώνα, μελετάω για ώρες ατελείωτες και σκέφτομαι όλες τις λεπτομέρειες, και ιδιαίτερα το πέρασμα στη Μάγχη. Θεωρώ ότι θα τα καταφέρω, διότι γνωρίζω ότι η προετοιμασία που έχω κάνει είναι επαρκής, σε όλα τα επίπεδα. Μόνο αστάθμητοι παράγοντες θα καταφέρουν να με σταματήσουν από την προσπάθειά μου (σοβαρός τραυματισμός και στα τρία σκέλη του αγώνα, ψάρια, καρχαρίες στη Μάγχη, υποθερμία). Η προετοιμασία που απαιτείται εμπεριέχει σωστό προγραμματισμό προπόνησης και αγώνων και πολλή υπομονή!

  To «Arch to Arc»; Θα τρέξω 140 χλμ. από το Λονδίνο έως το Ντόβερ, θα κολυμπήσω 33,8 χλμ. διασχίζοντας το στενό της Μάγχης και, τέλος, θα κάνω ποδήλατο για 289,7 χλμ., μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.  Μόνον αστάθμητοι παράγοντες θα καταφέρουν να με σταματήσουν: Ένας σοβαρός τραυματισμός ή καρχαρίες στη Μάγχη! 

  Ως προς τα τεχνικά κομμάτια, θα ξεκινήσω από τη Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου, θα τρέξω 140 χλμ. από το Λονδίνο έως το Ντόβερ, θα κολυμπήσω 33,8 χλμ. διασχίζοντας το στενό της Μάγχης ως το Καλέ στις ακτές της Γαλλίας και, τέλος, θα κάνω ποδήλατο για 289,7 χλμ. μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι! Μόνο 18 αθλητές παγκοσμίως έχουν τερματίσει τη συνολική απόσταση των 463,5 χλμ. Πέρα από το να τερματίσω, στόχος μου είναι να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο είναι 61 ώρες και 27 λεπτά συνεχούς αγώνα!

  IMG_4693-1190

  “Στην αρχή μιας απαιτητικής δοκιμασίας σκέφτεσαι πράγματα που σε ευχαριστούν. Από ένα σημείο και μετά, μόνο τον τερματισμό!”

  Είστε από τους ανθρώπους που έχετε ως πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να το πιστέψει;

  Ναι, το πιστεύω πολύ αυτό. Ξεκίνησα να τρέχω πριν από ελάχιστα χρόνια 3-4 χλμ. τη μέρα με το ζόρι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρώτο IRONMAN, και κατέληξα πια να μπορώ να τρέχω όσες ώρες θέλω.

  Ποιο είναι το καλύτερο αντίδοτο στο φόβο;

  Να μη σκέφτεσαι αρνητικά και να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

  Είμαι από αυτούς που λένε ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να το πιστέψει. Ξεκίνησα να τρέχω πριν από ελάχιστα χρόνια 3-4 χλμ. την ημέρα με το ζόρι. Κατέληξα πια να μπορώ να τρέχω όσες ώρες θέλω.

  Πώς συγκεντρώνεστε όταν βρίσκεστε στη μέση μιας ακραίας αθλητικής δοκιμασίας; Είστε στην κατάσταση “κενού”, το κεφάλι σας είναι άδειο από οποιαδήποτε άλλη σκέψη; Έχετε κάποιο μυστικό με το οποίο πετυχαίνετε να συγκεντρωθείτε;

  Σε μεγάλες προσπάθειες, το δύσκολο μέρος για να συγκεντρωθείς είναι οι πρώτες ώρες του αγώνα. Ψάχνεις να βρεις κάτι να σκεφτείς που σε ευχαριστεί, σε κάνει να νιώθεις καλά, ώστε να καταφέρεις να φέρεις σε πέρας τον αγώνα, όσο το δυνατόν πιο εύκολα και αβίαστα γίνεται. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μετά από ώρες μέσα στον αγώνα και με την ανάλογη κόπωση να έχει σωρευτεί, καταλήγω να σκέφτομαι το στόχο και να συγκεντρώνομαι μόνο σε αυτόν που είναι τελικά ο τερματισμός.

  IMG_4819-1190

  “Για να χαλαρώσω, μετά από ακόμη μια εξαντλητική μέρα, μου αρκεί να δω την οικογένειά μου και το παιδί μου. Και να κοιμηθώ!”

  Γιατί πιστεύετε ότι κάποιοι άνθρωποι απλώς βαριούνται; Γιατί υπάρχουν τεμπέληδες άνθρωποι; 

  Δεν πιστεύω πως υπάρχουν τεμπέληδες άνθρωποι. Απλώς άνθρωποι που δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο ή που δεν έχουν πίστη στον εαυτό τους.

  Πώς επιχειρείτε να πείσετε όσους είναι διστακτικοί να συμμετάσχουν σε ένα crowdfunding, έστω κι αν αυτό είναι για τον καλύτερο σκοπό;

  Ο καλύτερος τρόπος που έχουμε πια για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο είναι οι συλλογικές δράσεις. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος θέλει να βοηθήσει, απλώς δεν ξέρει με ποιον τρόπο μπορεί να το κάνει. Στην περίπτωση του «The Extra Mile» επιδιώκουμε μέσα από τον προσωπικό αγώνα, το δικό μου και όλων όσων συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια, να δείξουμε ότι το πνεύμα συνεργασίας, η ομαδικότητα και η ειλικρινής θέληση για προσφορά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που το χρειάζονται.

  Ironman, Celtman, Ultraman και μια σειρά ακόμη από δοκιμασίες. Ποια από όλες και γιατί σας έχει δυσκολέψει περισσότερο;

  Το «Ultraman» είναι ο αγώνας που με δυσκόλεψε περισσότερο. Δύο σοβαρά ατυχήματα και πολλές ατυχίες μου έκαναν τη ζωή πολύ δύσκολη. Αρκετές φορές μου πέρασε από το μυαλό να εγκαταλείψω, αλλά ευτυχώς είχα το ψυχικό σθένος και την υπομονή να τερματίσω. Έχω ακόμα ένα πολύ μεγάλο σημάδι στο πόδι να μου θυμίζει αυτόν τον τραυματισμό.

  IMG_4859-1190

  “Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τεμπέληδες άνθρωποι. Απλά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πίστη στον εαυτό τους…”

  Πώς συνδυάζονται η πλευρά του υπεραθλητή με αυτή μιας κανονικής καθημερινότητας, του κομμωτή σε κινηματογραφικές παραγωγές; Φαντάζομαι δεν θα βαριέστε ποτέ!

  Δεν γίνεται να βαρεθείς όταν έχεις μια τόσο έντονη ζωή: Η μέρα ξεκινά στις 7 το πρωί και τελειώνει γύρω στις 12 το βράδυ. Διπλή προπόνηση επί 6 φορές την εβδομάδα. Η κομμωτική και οι υπερ-μαραθώνιοι δεν συνδυάζονται εύκολα: ώρες ορθοστασίας στο
  μαγαζί και πολλές ώρες γυρισμάτων στον κινηματογράφο επιβαρύνουν το σώμα και το εμποδίζουν από το να αποδώσει τα μέγιστα. Πέρυσι το Νοέμβριο, που βρισκόμουν στους Νέους Πόρους για τα γυρίσματα μιας ταινίας, αναγκαζόμουν να πηγαίνω για τρέξιμο και κολύμπι μετά από 12 ώρες συνεχούς δουλειάς.

  Πώς χαλαρώνετε; Ποια είναι η καθημερινή σας τελετουργία αποφόρτισης;

  Βλέπω την οικογένειά μου, το παιδί μου και κοιμάμαι.

  ⇒Φωτογραφίες: Χριστίνα Πάπας

  Διαβάστε ακόμη: Πώς ο Βαγγέλης Χατζής παίζει επαγγελματικό μποξ με ένα χέρι!

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top