Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στάθηκε δίπλα μας.

  Αν «κατάφερε» κάτι ο κορονοϊός ήταν να αναδείξει εκείνα που πρόσωπα που κόντρα στους δύσκολους καιρούς, συνέχισαν να παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα τους θεωρούσαμε δεδομένους ή που δεν μας κινούσαν το ενδιαφέρον, τώρα βγήκαν στο προσκήνιο και δικαίως τους αντιμετωπίζουμε με περισσότερο σεβασμό.

  Για τους γιατρούς δεν ξεπέρασαν ακόμη και τις ανθρώπινες δυνάμεις τους.

  Πρόκειται για συμπολίτες που τους βλέπουμε καθημερινά, έχουν πάψει να είναι αθέατοι και που, πλέον, τους χρωστάμε πολλά για το γεγονός ότι κάποια πράγματα συνέχισαν να λειτουργούν με εύρυθμο τρόπο, σε μια άκρως άρρυθμη συγκυρία έτσι όπως την όριζε η ραγδαία έλευση του ιού.

  Πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων μέσα από ζωντανά κείμενα, αποκαλυπτικά βίντεο και γλαφυρές δημοσιογραφικές εικόνες.

  Καθαρίζουν δρόμους, κάνουν χειρουργεία, μοιράζουν φαγητό, μαζεύουν σκουπίδια, προσφέρουν φάρμακα, ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Μένουν στον δρόμο. Μένουν στο σπίτι. Αλλά μένουν παρόντες. Για όλους αυτούς αποφάσισε να μιλήσει το iMEdD μέσα από το πολυμεσικό ντοκουμέντο που δημιούργησε αποτυπώνοντας τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία.

  Οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ στάθηκαν αρωγοί μας.

  Έχοντας ως στόχο τη δημοσιογραφική καταγραφή των ιστορικών στιγμών που ζούμε, το iMEdD ενεργοποίησε το δίκτυο των συνεργατών του, ζητώντας τους να χρησιμοποιήσουν το μέσο που τους εκφράζει καλύτερα. Τους κάλεσε να είναι κι αυτοί παρόντες. Σε δυο μόλις εβδομάδες, αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστές, δημιούργησαν μια σειρά από ντοκουμέντα αφηγηματικού χαρακτήρα συνθέτοντας έτσι ένα αρχείο της περιόδου που διανύουμε.

  Είναι ένας απαραίτητος φόρος τιμής σε όσους βρίσκονται αυτή την περίοδο έξω από τα σπίτια τους φροντίζοντας για όλους μας.

  Κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο βρίσκονται από την Πέμπτη 30 Απριλίου σε δημόσιους χώρους, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ, υπενθυμίζοντας σε όλους μας πως κάποιοι έπρεπε να είναι έξω, ενώ εμείς ήμασταν μέσα. Πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων μέσα από ζωντανά κείμενα, αποκαλυπτικά βίντεο και γλαφυρές δημοσιογραφικές εικόνες, ντοκουμέντα μιας καθοριστικής περιόδου για την ανθρωπότητα.

  Επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με ένα δημοσιογραφικό project από δημιουργούς συνεργάτες του iMEdD για τους «Παρόντες» μιας ολόκληρης εποχής. Συνάμα, είναι ένας απαραίτητος φόρος τιμής σε όσους βρίσκονται αυτή την περίοδο έξω από τα σπίτια τους φροντίζοντας για όλους μας ή προσπαθούν να επιβιώσουν μη έχοντας την δυνατότητα της αυτοπροστασίας. Εχουμε να κάνουμε με ντοκουμέντα ζωής και για όσους έμειναν και παραμένουν στο σπίτι, αλλά και με ένα ανοιχτό και άμεσο «διάλογο» στον Δημόσιο χώρο.

  Οι «παρόντες» βρίσκονται σε, άλλοτε πολυσύχναστα, σημεία της Αθήνας.

  Οι «παρόντες» βρίσκονται σε, άλλοτε πολυσύχναστα, σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και του Ηρακλείου της Κρήτης, καθώς και στo parontes.imedd.org, μια πλατφόρμα που φιλοξενεί όλο το υλικό αυτής της δημοσιογραφικής καταγραφής.

  Τους «Παρόντες» καταγράφουν οι: Γιάννης Αδαμίδης (δημοσιογράφος), Ειρήνη Βουρλούμη (φωτοειδησεογράφος), Σοφία Εξάρχου (κινηματογραφίστρια), Γιώργος Ηλιόπουλος (κινηματογραφιστής), Μαριάννα Κακαουνάκη (δημοσιογράφος), Γιάννης Κολεσίδης (φωτοειδησεογράφος), Κώστας Κουκουμάκας (δημοσιογράφος), Γιώργος Μουτάφης (φωτοειδησεογράφος), Γιάννης Ντρενογιάννης (δημοσιογράφος – κινηματογραφιστής), Νατάσσα Μπλάτσιου (δημοσιογράφος), Μαριάννα Οικονόμου (κινηματογραφίστρια), Τίμος Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος), Μυρτώ Παπαδοπούλου (φωτοειδησεογράφος), Δημήτρης Παπαευαγγέλου (προγραμματιστής), Νίκος Πηλός (φωτοειδησεογράφος), Νίκος Πιτσιλαδής (δημοσιογράφος), Σάρα Σούλη (δημοσιογράφος), Κατερίνα Σωτηράκου (δημοσιογράφος), Αλεξία Τσαγκάρη (δημοσιογράφος – κινηματογραφίστρια), Φοίβη Φρονίστα (δημοσιογράφος – κινηματογραφίστρια), Θοδωρής Χονδρόγιαννος (δημοσιογράφος). Ο συντονισμός των συμμετεχόντων και η επιμέλεια του υλικού πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του iMEdD Ιncubator.

   

  Διαβάστε ακόμα: Φωτεινά παραδείγματα επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων τους που αποφάσισαν να συνδράμουν στην μάχη με την πανδημία.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top