H σκυτάλη περνάει από χέρι σε χέρι.

  Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Την βλέπουμε, πλέον, στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι ένα απειλητικό μήνυμα για το μέλλον. Επομένως, όλοι μας, ο καθένας από την πλευρά του, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και να δείξουμε σε όλες τις κυβερνήσεις πως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μάλιστα άμεσα.

  Από τις 30 Σεπτεμβρίου, με εκκίνηση τη Γλασκόβη ξεκίνησε μια σκυταλοδρομία, μια ανθρώπινη αλυσίδα συνεργασίας υπό το όνομα Running Out of Time που θα διανύσει 7.767 χλμ. σε 18 χώρες για να μεταφέρει το μήνυμα για την κλιματική εκπαίδευση, από τη νέα γενιά στους ηγέτες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27 στο Sharm El-Sheikh στην Αίγυπτο.

  Η σκυταλοδρομία θα τερματίσει στο Sharm El-Sheikh στις 5 Νοεμβρίου 2022, εγκαίρως για την COP27, που θα πραγματοποιηθεί 6-18 Νοεμβρίου 2022.

  Η Γλασκόβη δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ήταν η πόλη που φιλοξένησε την COP26.  H σκυτάλη ξεκίνησε στις 14:00 ώρα Γλασκόβης από το Πάρκο Glasgow Green και άλλαζε συνεχώς χέρια. Αυτό θα συνεχιστεί να γίνεται  μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων επί 38 ημέρες και νύχτες ώστε να φθάσει στο Sharm El-Sheikh στις 5 Νοεμβρίου 2022, εγκαίρως για την COP27, που θα πραγματοποιηθεί 6-18 Νοεμβρίου 2022. Τους συμμετέχοντες θα συνοδεύει στη διαδρομή η επιλεγμένη, έμπειρη ομάδα υποστήριξης με τους J. Levelle, E. Scott, A. Lim και M. Borgen. Είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει επιχειρηθεί έως τώρα.

  Τρέχοντας, αλλά και με ποδήλατο.

  «Να πιέσουμε τις κυβερνήσεις που αδρανούν και να απαιτήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα με αυστηρές δεσμεύσεις, για να κάνουμε την κλιματική γνώση κτήμα όλων μας», σημειώνει ο Νίκος Πέτρου.

  Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του FEE, Νίκος Πέτρου, είπε για τη δράση: «Από σήμερα, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στους χιλιάδες ανθρώπους που θα μεταφέρουν χέρι με χέρι τη σκυτάλη, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα βιώσιμο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας. Ο χρόνος περνά, δεν έχει όμως ακόμη τελειώσει και οι επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις. Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις που αδρανούν, για να απαιτήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα με αυστηρές δεσμεύσεις, για να κάνουμε την κλιματική γνώση κτήμα όλων μας μέσα από ποιοτική εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε και να κατανοήσουμε την ανάγκη για ριζική αλλαγή συμπεριφορών και τρόπου ζωής. Τρέξτε μαζί μας! Στηρίξτε τη σκυταλοδρομία και το μήνυμά της!».

  Η σκυταλοδρομία θα περάσει από 18 χώρες, και από την Ελλάδα.

  Η Επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκόβης, Susan Aitken, λέει: «Η COP26 ανέδειξε πόσο δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και παράλληλα ότι μόνο με συλλογική και εσπευσμένη δράση μπορεί η ανθρωπότητα να σωθεί από την επικείμενη παγκόσμια καταστροφή. Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, όμως είναι οι πόλεις όπως η Γλασκόβη, που υλοποιούν έργα για κλιματικά ουδέτερο και αειφόρο μέλλον και πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο μελλοντικών πολιτικών και δράσεων. Είναι η στιγμή, που θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις σε ηγέτες και κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των δεσμεύσεων της Συμφωνίας της Γλασκόβης για το Κλίμα. Είμαι βέβαιη ότι το μήνυμα στη σκυτάλη θα μεταλαμπαδεύσει τα ισχυρά αισθήματα που είδαμε πέρυσι εδώ στη Γλασκόβη. Η συμμετοχή στη Running Out of Time είναι άλλη μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους και να δείξουν τη σταθερή δέσμευσή τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

  Τελικός προορισμός το Sharm El-Sheikh στις 5 Νοεμβρίου 2022.

  Μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί περίπου 434.000 μαθητές από 736 σχολεία σε 82 χώρες.

  Οι συμμετοχές θα ενισχύσουν περιβαλλοντικά προγράμματα του FEE μέσα από τον μηχανισμό Global Forest Fund και της Carbon Copy.

  Η διαδικτυακή Ημέρα Δράσης Σχολείων, στις 3 Νοεμβρίου, αποτελεί δομικό μέρος της διοργάνωσης και θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους να συμμετέχουν σε ένα εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα, που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή και συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί περίπου 434.000 μαθητές από 736 σχολεία σε 82 χώρες.

  Όσοι δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή στο όνομα της κλιματικής δράσης μπορούν να «μεταφέρουν» τη σκυτάλη, σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία στις 5 Νοεμβρίου 2022, στηρίζοντας έτσι και με τη δική τους φωνή το μήνυμα.

  Η Running Out of Time διοργανώνεται από την The World Relay Ltd και γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως εκπρόσωπος του FEE.

   

  //Εγγραφές για συμμετοχή στην Ελλάδα, εδώ.

  Περισσότερες πληροφορίες: ΕΕΠΦ -Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), 210 3255341.

   

  Διαβάστε ακόμα: Κι όμως, ο Χαράρι πιστεύει πως ο πλανήτης μπορεί να σωθεί.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top