Η εθελοντική δράση της ομάδας του Pepper radio 96,6 έγινε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στον πεζόδρομο της Κοραή. Φωτό: Ελένη Γεωργοπούλου.

  Σήμερα το μεσημέρι πουλήσαμε το νέο τεύχος της «Σχεδίας» γύρω από τον πεζόδρομο της Κοραή με την ομάδα του Pepper radio 96,6.

  Το πρώτο και εύκολο συμπέρασμα: είναι δύσκολο να πουλήσεις οτιδήποτε στο δρόμο για μια ώρα, πόσο μάλλον να το κάνεις κάθε μέρα, όλη μέρα, με κρύο ή βροχή.

  Το βασικό συμπέρασμα: ο κόσμος είναι σκληρός και αγενής. Ναι, συμπεριφέρεται έτσι από άμυνα, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σκληράδα και την αγένεια του. Οι περισσότεροι όταν σε βλέπουν με το κόκκινο γιλέκο χαμηλώνουν το βλέμμα, και αν τους καλημερίσεις είτε τρομάζουν και επιταχύνουν το βήμα, είτε δεν σου απαντάνε και δε σε κοιτάνε καν, σα να μην υπάρχεις.

  Οι περισσότεροι όταν σε βλέπουν με το κόκκινο γιλέκο χαμηλώνουν το βλέμμα, και επιταχύνουν το βήμα.

  Το τραγικό της υπόθεσης: αν τους πεις ότι πουλάς εθελοντικά την Σχέδια, οι αντιδράσεις μαλακώνουν. Ανακουφίζονται κατά κάποιο τρόπο που δεν είσαι πραγματικά φτωχός -αλλά και εσύ, αν θες να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, κατα βάθος νιώθεις την ίδια ανακούφιση και «συνενοχή» με τον περαστικό.

  Σκέψου τώρα να είσαι άστεγος, να έχεις επείγουσα ανάγκη τα χρήματα και να παλεύεις να τα μαζέψεις με τρόπο νόμιμο και αξιοπρεπή κόντρα στην απάθεια του κόσμου. Οι φίλοι της «Σχεδίας» μου είπαν ότι πολύ συχνά τους θεωρούν ναρκομανείς ή φυλακόβιους και φυσικά ούτε αυτό είναι κακό (το να είσαι σε απεξάρτηση ή σε κοινωνική επανένταξη) αλλά οπωσδήποτε δίνει ένα μέτρο της νοοτροπίας του κόσμου.

  Το πιο χρήσιμο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι δεν έχει καμία σημασία εάν κάποιος τυγχάνει άντρας ή γυναίκα, ευκατάστατος ή ζορισμένος, ξένος ή έλληνας. Πούλησα τη «Σχεδία» και σε ροκάδες και σε ηλικιωμένες κυρίες με μαλλί κομμωτηρίου, ενώ συνάδελφοι πούλησαν ως και σε τουρίστες που δεν μίλαγαν ελληνικά για να καταλάβουν τι γράφει το περιοδικό. Απλά ήθελαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

  Μια καθωσπρέπει κυρία με κοίταξε υποτιμητικά και μια άλλη κυρία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά πήγε και έβγαλε λεφτά από το ATM για να αγοράσει. Ταλαιπωρημένοι μετανάστες μου χαμογέλασαν και γραβατωμένοι τραπεζικοί με προσπέρασαν. Πλησίασα και έναν ρασοφόρο ιερωμένο, ο οποίος με αγνόησε πλήρως.

  Οι νέοι δεν ήταν πιο φιλικοί από τους γέρους, ούτε οι ηλικιωμένοι πιο τυπικοί από τους πιτσιρικάδες. Στο δρόμο συναντάς κάθε καρυδιάς καρύδι. Αν έπρεπε κάτι να ξεχωρίσω, θα έλεγα ότι οι γυναίκες είναι λίγο πιο ευγενικές.

  Η «Σχεδία» κοστίζει 4 ευρώ και τα 2,5 ευρώ -μείον φόρους και εισφορές- μένουν στους ανθρώπους που πουλάνε το περιοδικό.

  Το αστείο της υπόθεσης: Είχα πιάσει πόστο κοντά σε ένα ATM και υπήρξαν φορές που η ουρά ξεκινούσε αρκετά μέτρα μακριά από το μηχάνημα, από το φόβο των ανθρώπων να μην περιμένουν τρία ή τέσσερα αγωνιώδη λεπτά δίπλα μου.

  Από την άλλη μεριά, επειδή οι άνθρωποι είμαστε καλοί κατα βάθος, υπήρξαν και περιπτώσεις όπως αυτή μιας γλυκιάς κυρίας που ήρθε από μόνη της να αγοράσει χωρίς να την έχω δει. Μια άλλη κυρία μου έδειξε συγκινημένη το τεύχος που είχε ήδη στην τσάντα της.

  Το τελικό συμπέρασμα είναι πάρα πολύ απλό: να αγοράζετε τη «Σχεδία». Κοστίζει 4 ευρώ με απόδειξη και τα 2,5 ευρώ μένουν στους ανθρώπους που πουλάνε το περιοδικό και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. End of story.

  Αν πάλι σας προτείνουν τη «Σχεδία» αλλά δεν θέλετε να την αγοράσετε, πείτε «όχι ευχαριστώ». Πίστεψε με, ακόμα και αυτές οι δύο λέξεις είναι μια στιγμιαία ανάσα αξιοπρέπειας για τον άνθρωπο που στέκεται ολημερίς στο δρόμο.

   

  //INFO:

  Η «Σχεδία» είναι μέλος του International Network of Street Papers, το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες.
  Η «Σχεδία» δεν πωλείται στα περίπτερα, αλλά αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες: άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι κ.ο.κ.
  Από τα 4,00€, που είναι η τιμή διάθεσης του περιοδικού, τα 2,50€ (ήτοι το 62,5% επί της τιμής πώλησης) περιέρχονται στον άνθρωπο με το κόκκινο γιλέκο. Το καθαρό του έσοδο ανα τεύχος είναι 1,52€ . Τα 0,39€ αφορούν τον ΕΦΚΑ, ενώ 0,59€ είναι η παρακράτηση φόρου (20%) και το χαρτόσημο (3,6%). Είκοσι τέσσερα λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%). Το υπόλοιπο 1,26€ αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού που εκδίδει το περιοδικό (με τη δαπάνη για την εκτύπωση να έχει τη μερίδα του λέοντος).

   

  Διαβάστε ακόμα: Το Ladies Run στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top