16402890_1309492882406564_6198192260445148328_o

  Τον Ιούλιο, η ομάδα Spin the Wheel ετοιμάζεται να διανύσει 700 χλμ. με τα ποδήλατά της και να χαρίσει 4.500 χαμόγελα στα παιδιά της Αφρικής.

  Τον Ιούλιο το Spin the Wheel, μια αποστολή από την Ελλάδα με επικεφαλής την Κάλλι Ρουμελιώτου, θα ταξιδέψει μέχρι την Αφρική για να ποδηλατήσει από το Μαλάουι μέχρι την Τανζανία, ενισχύοντας 4.500 παιδιά σε 15 σχολεία και προσφέροντάς τους γραφική ύλη, τετράδια και αθλητικό εξοπλισμό, αλλά και υπολογιστές και τεχνολογικό εξοπλισμό σε δύο συντονιστικά ιδρύματα για ευπαθείς ομάδες. Με λίγα λόγια, για 4.500 χαμόγελα θα διανυθούν 700 χλμ.

  Δεν είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε κάποιος μεγάλος οργανισμός. Είναι απλώς μερικοί άνθρωποι που θέλησαν να ξεφύγουν γεωγραφικά αλλά και μεταφορικά από τα στενά όρια της δικής μας πραγματικότητας και να προσφέρουν σε ένα μέρος στο οποίο η «παιδεία» δεν έχει καν τα χρειώδη. «Μιλάμε για μέρη στα οποία 1 στους 3 ανθρώπους είναι αναλφάβητος και όπου το κάθε βιβλίο ή μολύβι αντιστοιχεί σε 5 παιδιά», λέει στο Andro η εμπνεύστρια του εγχειρήματος.

  «Για την Αφρική το ποδήλατο είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο. Είναι πρόσβαση στο σχολείο, μεταφορά αγαθών, πρόσβαση στο νερό και στην υγεία».

  Πώς το αποφάσισαν, ίσως αναρωτηθεί κανείς. Η Κάλλι έχει εμπειρία στα ταξίδια με ποδήλατο, έχει κάνει ταξίδια 3.000 χλμ, ξεκινώντας από Βερολίνο και διασχίζοντας Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία. Είναι μια δασκάλα δημοτικού που μένει στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά η θέλησή της έχει μεγάλη «ακτίνα». Κάποια στιγμή βρέθηκε στο Μπαγκλαντές, είδε τις παραγκουπόλεις, είδε τις συνθήκες για τα παιδιά εκεί, η σύγκριση ήταν αναπόδραστη. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησε το Spin the Wheel στο οποίο άρχισαν να προσρέουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, φτιάχνοντας μια κοινή ομάδα.

  20160506_101845

  «Μιλάμε για μέρη στα οποία 1 στους 3 ανθρώπους είναι αναλφάβητος και όπου το κάθε βιβλίο ή μολύβι αντιστοιχεί σε 5 παιδιά» λέει η Κάλλι Ρουμελιώτου.

  Οι ποδηλάτες που θα πάρουν μέρος στο πρώτο αυτό έργο της ομάδας στην Αφρική θα είναι περίπου 10. «Δεν είναι πρωταθλητές», λέει η Κάλλι, «είναι απλοί άνθρωποι. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εσάς και από εμάς, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ειδική προπόνηση. Μια απλή φυσική κατάσταση είναι αρκετή. Και αντοχές σε δύσκολες συνθήκες καθώς είναι Αφρική και αντιξοότητες θα υπάρχουν». Έχουν αρκετοί ακόμα άνθρωποι ενδιαφερθεί να συμμετάσχουν, αλλά «έχουμε ορίσει τον αριθμό στους 10, για να μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα».

  Στο μεταξύ, μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και αναχωρούν για την Αφρική, διοργανώνουν διάφορες δράσεις για να μπορέσουν να βρουν τους πόρους για το ταξίδι αυτό προσφοράς.

  Γιατί διάλεξαν το ποδήλατο, την ρωτάμε. «Το ποδήλατο έχει διπλή αξία. Δεν είναι μόνο το όχημά μας για να διανύσουμε την απόσταση. Είναι για την Αφρική ένα πολύ σημαντικό μέσο. Είναι μέσο μεταφοράς, είναι πρόσβαση στο σχολείο (υπάρχουν τεράστιες αποστάσεις που διανύουν τα παιδιά με τα πόδια για να πάνε στο σχολείο), είναι μεταφορά αγαθών, είναι πρόσβαση στο νερό, είναι πρόσβαση στην υγεία».

  16403182_1309490402406812_8563234745663822313_o

  Τα χρήματα που συλλέγονται από τις δράσεις του Spin the Wheel για την προσφορά υλικού στα σχολεία και στα ιδρύματα θα πάνε αποκλειστικά σε αυτή την προσφορά. Κανένα έξοδο του ταξιδιού δεν θα καλυφθεί από αυτό το ποσό.

  Trivia about Spin the Wheel

  – Η ομάδα θα έχει όχημα ακολουθίας που το παρέχει ο Υπουργός Παιδείας του Μαλάουι.

  – Σε κάποια μέρη της διαδρομής θα έρθουν και ντόπιοι να ακολουθήσουν την ελληνική ομάδα.

  16177871_10210851142262034_5932399357034453603_o

  Ο Αλέξανδρος Ζήλος γυρίζει ήδη την Αφρική με το ποδήλατό του και επισκέπτεται τα σχολεία από τα οποία θα περάσει η ομάδα τον Ιούλιο.

  – Ο Αλέξανδρος Ζήλος, ο ποδηλάτης που έγινε γνωστός σε όλα τα μέσα ενημέρωσης κάνοντας το γύρο της Αφρικής, επισκέπτεται ήδη αυτά τα σχολεία από τα οποία θα περάσει η ομάδα, δίνοντας feedback στους υπόλοιπους.

  – Τα χρήματα που συλλέγονται από τις δράσεις του Spin the Wheel για την προσφορά υλικού στα σχολεία και στα ιδρύματα θα πάνε αποκλειστικά σε αυτή την προσφορά. Κανένα έξοδο του ταξιδιού δεν θα καλυφθεί από αυτό το ποσό. Τα έξοδα ταξιδιού η ομάδα θα προσπαθήσει να τα καλύψει με ανεξάρτητες χορηγίες.

  – Το Spin the Wheel έχει ως στόχο να μπορεί ο καθένας που μπαίνει σε αυτό το σύλλογο, να εκπληρώσει στο μέλλον οποιοδήποτε πρότζεκτ, οποιασδήποτε εμβέλειας που αφορά τους ανθρώπους, το περιβάλλον ή άλλο κοινωφελή σκοπό.

  //Περισσότερες πληροφορίες για το Spin the Wheel μπορείτε να βρείτε στο site τους, στη σελίδα τους στο Facebook και στο blog τους.

   

  Διαβάστε ακόμα: H Ελληνίδα που διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης εκπαιδευτικού στον κόσμο

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top