«Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί ένα πρότυπο παράδειγμα τού πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, ανθρώπους και κοινότητες μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια χρήσιμη δυνατότητα για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης», λέει ο Γιάννης Γουρτζελάς (φωτογραφημένος στο Μουσείο Μπενάκη, όπου διοργανώνονται, από 9 έως και 11 Μαΐου, οι «Ημέρες Γαστρονομίας»)

    «Ο ετήσιος θεσμός του τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί παράδειγμα τού πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, ανθρώπους και κοινότητες μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια χρήσιμη δυνατότητα για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης», λέει ο Γιάννης Γουρτζελάς (φωτογραφημένος στο Μουσείο Μπενάκη, όπου διοργανώνονται, από 9 έως και 11 Μαΐου, οι «Ημέρες Γαστρονομίας»)

    Τι είναι οι «Ημέρες Γαστρονομίας» και πώς προέκυψαν; Είναι δική σας ιδέα;

    Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής αναμόχλευσης μέσω συζητήσεων για την αποτύπωση της διαχρονικής κουλτούρας της γαστρονομίας της χώρας μας. Σε κάθε τι προσωπικό αναμειγνύεται πάντα η έμπνευση, υποκίνηση ή παρότρυνση από οτιδήποτε και οποιονδήποτε μπορεί να επηρεάσει την κεντρική ιδέα. Θα έλεγα πως οι «Ημέρες Γαστρονομίας» αποτελούν τη συλλογική τοποθέτηση μιας ομάδας από ανθρώπους που σέβονται την ιστορία και αγαπούν την αυθεντικότητα και την καινοτομία. Ως εταιρεία, θεωρώ πως έχουμε την εμπειρία και την ικανότητα να φέρουμε σε γόνιμη συνεργασία διαφορετικές και πολλές φορές αντικρουόμενες συνειδήσεις, φιλοσοφίες και κουλτούρες.

    Φέτος τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός είναι οι Κυκλάδες. Μιλώντας για τη γαστρονομία των Κυκλάδων, στο μυαλό των περισσότερων έρχονται κυρίως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Ποια άλλα κυκλαδίτικα νησιά θα αιφνιδιάσουν ευχάριστα τον επισκέπτη του Μουσείου Μπενάκη με τις υποφωτισμένες έως τώρα γαστρονομικές τους χάρες;

    Για πρώτη φορά στις «Ημέρες Γαστρονομίας» και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έναν φορέα πρότυπο για την τοπική ανάπτυξη, σχεδιάσαμε και παρουσιάζουμε ένα τόσο ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων με την μέγιστη δυνατή θεματική και γεωγραφική εκπροσώπηση. Σε επίπεδο θεματικής εκπροσώπησης έχουμε εκλεκτά προϊόντα από τα κυκλαδίτικα νησιά στην έκθεση με ονομασία προέλευσης, πάνω από 10 chefs in Residence με εξαιρετικά προγράμματα γευσιγνωσίας, προβολές ταινιών στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας όπως το εξαιρετικό και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, «Η Βάρδια του Πελεκάνου», θεματικές εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών και φυσικά μια ενότητα αφιερωμάτων και συζητήσεων, όπως για τον γαστρονομικό τουρισμό, τον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα, την παλέτα των κυκλαδικών τυριών, τα αρωματικά φυτά και βότανα, το μέλι κ.α. Σε γεωγραφικούς όρους έχουμε φέτος μια δυνατή αντιπροσώπευση με την συμμετοχή της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Σύρου, της Τήνου, της Νάξου, της Πάρου, αλλά και μικρών νησιών, όπως η Σχοινούσα, η Σέριφος, η Μήλος, η Σίφνος.

    DSC_1715

    Πιάτο του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» της Σαντορίνης. Ο δημιουργός του εστιατορίου, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, θα συμμετάσχει στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας (πάνελ «Αιγαίο – Ενιαίος γαστρονομικός προορισμός», Κυριακή 11 Μαΐου, ώρα 16:50 – 17:30). Φωτογραφία: Ζωή Χατζηγιαννάκη.

    Εσείς, προσωπικά, πώς αντιλαμβάνεστε τις Κυκλάδες ως ενιαίο γαστρονομικό προορισμό;

    Ενιαίος ως μια ενότητα γαστρονομικών εμπειριών στη μέση του Αιγαίου, με μοναδικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως το τυρί και το κρασί, που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, την ίδια ιστορία, τον ίδιο άνεμο την ίδια γαστρονομική παράδοση και πάνω απ’ όλα την ίδια προοπτική. Όπως, για παράδειγμα, όταν σχεδιάζουμε ένα ταξίδι έχουμε εντυπωμένες μνήμες που ενοποιούν την αντίληψή μας για τον προορισμό, ανεξάρτητα αν ταξιδεύουμε σε ένα ή περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

    «Στις Κυκλάδες συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα από ανθρώπους που συνεργάζονται μέσα σε μια πολύ δύσκολη εποχή με οδηγό την εξωστρέφεια».

    Βλέποντας τη σύνθεση των πάνελ, διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για ένα «all star game» προσωπικοτήτων που συνδέονται –άμεσα κυρίως, αλλά και έμμεσα– με την κυκλαδίτικη γαστρονομία και τις παρυφές της.

    Μας τιμά ιδιαίτερα που σημαντικές προσωπικότητες και καταξιωμένοι άνθρωποι στον τομέα τους από διαφορετικούς χώρους της γαστρονομίας και του πολιτισμού αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τις «Ημέρες Γαστρονομίας». Φέτος μάλιστα, η κοινότητα των «Ημερών Γαστρονομίας» διευρύνθηκε σημαντικά, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Η ενεργή συμμετοχή τόσων ανθρώπων και φορέων μας δίδει δύναμη να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στη φιλοσοφία μας για μια ανοικτή, πολυσυλλεκτική και ευρωπαϊκών προδιαγραφών διοργάνωση, αφιερωμένη στη γαστρονομία.

    «Έχουμε μια δυνατή αντιπροσώπευση νησιών, με τη συμμετοχή της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Σύρου, της Τήνου, της Νάξου, της Πάρου, αλλά και μικρότερων, όπως η Σχοινούσα, η Σέριφος, η Μήλος, η Σίφνος».

    «Έχουμε μια δυνατή αντιπροσώπευση νησιών, με τη συμμετοχή της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Σύρου, της Τήνου, της Νάξου, της Πάρου, αλλά και μικρότερων, όπως η Σχοινούσα, η Σέριφος, η Μήλος, η Σίφνος».

    Τι καινούργιο θα δούμε στις φετινές «Ημέρες Γαστρονομίας»;

    Εγκαινιάζουμε έναν νέο θεσμό, το 1Ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας, με προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα και παράλληλες εκδηλώσεις για το θέμα, όπως discussion panels και το καινοτόμο πρόγραμμα Chef’s Choice, στο οποίο άνθρωποι της γαστρονομίας και του πολιτισμού, όπως η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης κ.α, παρουσιάζουν στα live cooking sessions των «Ημερών Γαστρονομίας» συνταγές εμπνευσμένες από ταινίες του σινεμά.
    Παράλληλα φέτος, εμπλουτίσαμε της εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά με διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις, για το design, τη φωτογραφία, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος «Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός» υπάρχουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον πολιτισμό της γαστρονομίας του Αιγαίου.

    Peru Sabe -Gaston y Ferran

    Το «Peru Sabe» του Jesús M. Santos είναι ένα από τα τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Μουσείο Μπενάκη (συνεργασία του CineDoc με τις Ημέρες Γαστρονομίας). Περιγράφει το ταξίδι των διάσημων σεφ Gastón Acurio και Ferran Adrià (από αριστερά) στο Περού, για να εξερευνήσουν τις ρίζες της περουβιανής κουζίνας και να επιτύχουν μέσω αυτής να αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων της χώρας.

    Μέσα από τις επαφές σας για τις Κυκλάδες διαπιστώσατε σύμπνοια, κοινό στόχο, μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων και φορέων της κυκλαδίτικης γαστρονομίας; Πως και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αρθρωθεί ως όλον, ως σύνολο, μέσω της συνεργατικότητας;

    Φέτος για τον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό συνεργαζόμαστε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έναν φορέα πρότυπο συνεργασίας για την τοπική ανάπτυξη της περιοχής. Μπορώ να σας πως με βεβαιότητα ότι σε αυτή την πλευρά της Ελλάδας συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα από ανθρώπους που συνεργάζονται μέσα σε μια πολύ δύσκολη εποχή με οδηγό την εξωστρέφεια. Κρίνοντας από τους ανθρώπους του Επιμελητηρίου, αλλά και των άλλων φορέων, παραγωγών και επιχειρήσεων που συμμετέχουν φέτος στις «Ημέρες Γαστρονομίας», θεωρώ πως στις Κυκλάδες η λέξη συνεργασία έχει ήδη πιάσει τόπο, και θα ακούμε πολύ καλά νέα τον ερχόμενο καιρό από αυτή την περιοχή της Ελλάδας.

    Δείτε τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Θανάση Τσιμπίνη, που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας, στο Μουσείο Μπενάκη:

    Ακούμε παντού να μιλούν για συνεργασία, συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters). Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι πλέον –εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα– έχουμε μέλλον όχι μόνο ως οικονομία, αλλά και ως χώρα. Ποια είναι η γνώμη σας;

    Η συνεργατικότητα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το νέο. Οι συνεργατικοί σχηματισμοί αναπνέουν από το πολύτιμο οξυγόνο της ανανέωσης, της καινοτομίας, της συνεισφοράς σε ένα κοινό όραμα.

    Αυτή είναι η δύναμη των συνεργατικών μηχανισμών

    Θέλω να επιμείνω στη συνεργατικότητα, διότι είναι κάτι στο οποίο πιστεύω βαθύτατα –όπως κι εσείς: «Ως διοργανωτές χαιρόμαστε που συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των πρώτων σπόρων συνεργασίας», έχετε πει. Φοβάμαι, ωστόσο, ομολογώ, μήπως (έως και αυτή!) είναι απλώς μια μόδα που, όταν περάσουν τα δύσκολα, θα ξαναβρεί πάλι τον καθένα μας στο αφασικό κουκούλι του, στο υπερτροφικό «εγώ» του…

    Θα πρέπει να συμφωνήσω αλλά και να διαφωνήσω εν μέρει στον συλλογισμό σας, και εξηγούμαι:
    Στις διδαχές των γεγονότων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ο συνεργατισμός ως ευρύτερη έννοια σπάνια συναντάται στη χώρα μας και αυτό δυστυχώς είναι αλήθεια.. Από την άλλη μεριά, σήμερα η συνεργατικότητα ως λέξη μπορεί να είναι όντως «μόδα», ως πράξη όμως εξακολουθεί να σπανίζει και να μην υπάρχει ούτε στην καθημερινότητά μας ούτε καν στη συνείδησή μας και, δυστυχώς, ούτε καν στην εκμάθηση (ως βασική αρετή) στα παιδιά μας.
    Ως νέος σχετικά σε ηλικία, συνεργαζόμενος με ανήσυχα πνεύματα (που δεν έχουν ηλικία) μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που δεν παρεκκλίνει από το αρχικό όραμα είναι η απαρχή ενός πολύ καλύτερου αύριο για όλους μας και ενός πολύ «ζωντανού» και «καρποφόρου» σήμερα.

    «Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποτελούν τη συλλογική τοποθέτηση μιας ομάδας από ανθρώπους που σέβονται την ιστορία και αγαπούν την αυθεντικότητα και την καινοτομία».

    «Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποτελούν τη συλλογική τοποθέτηση μιας ομάδας από ανθρώπους που σέβονται την ιστορία και αγαπούν την αυθεντικότητα και την καινοτομία».

    «Τα οφέλη συμμετοχής που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες φορείς στις Ημέρες Γαστρονομίας είναι πολλαπλά», έχετε πει. Πώς το εννοείτε;

    Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των «Ημερών Γαστρονομίας» και ένα πρότυπο παράδειγμα του πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, ανθρώπους και κοινότητες μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια χρήσιμη δυνατότητα για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Με στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού μιας περιοχής προσκαλούμε κάθε χρόνο στις «Ημέρες Γαστρονομίας» μια περιοχή της Ελλάδας, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων εκπροσώπησης, προβολής και συμμετοχής στις εκδηλώσεις, δικτύωσης και συνεργασιών με τρίτους φορείς. Υπό την έννοια αυτή, ο θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί μια κομβικής σημασίας πρωτοβουλία στο πλαίσιο των «Ημερών Γαστρονομίας». Από την φάση της υποψηφιότητας μιας περιοχής έως την ολοκλήρωση του φεστιβάλ μεσολαβεί μια σημαντική περίοδος διάρκειας ενός περίπου χρόνου, κατά την οποία εργαζόμαστε μαζί με τους φορείς, σχεδιάζουμε δράσεις δικτύωσης και εκπροσώπησης, τους φέρνουμε σε επαφή με άλλους φορείς. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να αξιοποιεί κάθε φορά ο Τιμώμενος Προορισμός το μέγιστο δυνατό των οφελών που μπορεί να παρέχει μια πολυσυλλεκτική και πολυδιάστατη διοργάνωση όπως οι «Ημέρες Γαστρονομίας», από το επίπεδο της τεχνογνωσίας έως την προώθησης και την δικτύωση. Στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, που διοργανώνουμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στις «Ημέρες Γαστρονομίας», την Κυριακή 11 Μαΐου θα παρουσιαστούν ενδιαφέρονται νέα για το καινοτόμο πρόγραμμα «Aegean Cuisine» που υλοποιεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με στόχο την ανάδειξη της Κουζίνας του Αιγαίου.

    «Οι συνεργατικοί σχηματισμοί αναπνέουν από το πολύτιμο οξυγόνο της ανανέωσης, της καινοτομίας, της συνεισφοράς σε ένα κοινό όραμα».

    Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνονται οι «Ημέρες Γαστρονομίας». Πέρυσι τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός ήταν η Λήμνος. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε έχετε πάρει μηνύματα για κάποια, πρώτα έστω, ορατά αποτελέσματα στο νησί από την προβολή του;

    Ο θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού παρέχει ένα σημαντικό πλαίσιο δυνατοτήτων ανάδειξης, προώθησης και δικτύωσης των συμμετεχόντων περιοχών, το οποίο και ανανεώνουμε κάθε χρονιά. Το πλαίσιο είναι ίδιο, αλλά οι στόχοι που θέτουν κάθε φορά οι τοπικοί φορείς είναι διαφορετικοί, καθώς πρόκειται για διαφορετικές περιοχές με διαφορετική φυσιογνωμία. Για παράδειγμα, είναι διαφορετική η συμμετοχή ενός νησιού όπως η Λήμνος, το οποίο συμμετείχε με επιτυχία πέρυσι για πρώτη φορά σε ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, και διαφορετική η φετινή συμμετοχή των Κυκλάδων, που απαρτίζονται από έναν σημαντικό αριθμό μεγάλων και μικρών νησιών, ορισμένα εκ των οποίων φημίζονται διεθνώς για την κουζίνα τους. Συνεπώς, το πλαίσιο δυνατοτήτων που παρέχουν οι «Ημέρες Γαστρονομίας» είναι ενιαίο και προσαρμόζεται στη στόχευση που θέτουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες φορείς, καθώς και στο κατά πόσον αξιοποιούν πλήρως αυτές τις δυνατότητες τόσο πριν όσο και μετά τη διοργάνωση. Συνεπώς τα οφέλη συναρτώνται μεταξύ άλλων παραγόντων και με την εμπλοκή και το ενδιαφέρον των φορέων στο πρόγραμμα. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν οι «Ημέρες Γαστρονομίας» και ελπίζουμε, το παράδειγμα του να ακολουθήσουν και επερχόμενοι Τιμώμενοι Γαστρονομικοί Προορισμοί.

    SOS για τον Σαντορινιό αμπελώνα

    «Στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, στις 11 Μαΐου, θα παρουσιαστούν ενδιαφέρονται νέα για το καινοτόμο πρόγραμμα ‘’Aegean Cuisine’’, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με στόχο την ανάδειξη της Κουζίνας του Αιγαίου».

    «Στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, στις 11 Μαΐου, θα παρουσιαστούν ενδιαφέρονται νέα για το καινοτόμο πρόγραμμα ‘’Aegean Cuisine’’, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με στόχο την ανάδειξη της Κουζίνας του Αιγαίου».

    Η εμπλοκή της «Reason to:» –της οποίας είστε ιδρυτής και συνιδιοκτήτης– με τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό σταματά με το πέρας της διοργάνωσης; Ή διατηρείτε και μετά κάποιου είδους επαφή μαζί του;

    Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» αποτελούν μια συνεργατική διαδικασία η οποία χωρίζεται σε δύο δημιουργικά στάδια: το στάδιο σχεδιασμού κατά το οποίο συνεργαζόμαστε με τους συμμετέχοντες φορείς για την παρουσία του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού στη διοργάνωση, και το στάδιο μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Πρόκειται, συνεπώς, για μια εποικοδομητική συνεργασία η οποία αρχίζει πολύ καιρό πριν από την διοργάνωση και συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ, καθώς οι «Ημέρες Γαστρονομίας» θέλουμε να αποτελέσουν μια πλατφόρμα συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας σε βάθος χρόνου, καθώς τόσο οι συνεργασίες όσο και τα καλά αποτελέσματα μετρώνται ακριβώς σε βάθος χρόνου.

    Μιλήστε μας λίγο για τη «Reason to:» και για τι άλλο, εκτός από τις «Ημέρες Γαστρονομίας», έχετε λόγο να αισθάνεστε περήφανος.

    Η «Reason to:» είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία επικοινωνίας και marketing με εξειδίκευση στην προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης. Δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια ως εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής θεματικών εκδηλώσεων και με τον καιρό, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την καινοτομία, μετασχηματίσθηκε και κατέληξε στη σημερινή της μορφή.
    Εκτός από τις καινοτόμες υπηρεσίες της, τις στρατηγικές της συνεργασίες και, φυσικά, τις «Ημέρες Γαστρονομίας», η «Reason to:» έχει να υπερηφανεύεται και για το άλλο μεγάλο «παιδί» της, την «Μικρόπολη».
    Η «Μικρόπολις» είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό φεστιβάλ για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Είναι copyright της «Reason to:», ξεκίνησε το 2010 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς και συνάντησης χιλιάδων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, οικογενειών και εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, μουσείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, δημιουργών, καλλιτεχνών και παιδαγωγών από όλη την Ελλάδα.

     

    Ημέρες Γαστρονομίας, 9, 10 και 11 Μαΐου, Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

    «Αν η Σαντορίνη ήταν 50 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές τις Τοσκάνης, κάθε κρασί της θα είχε δεκαπλάσια τιμή!»

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top