Ο χώρος είναι φωτεινός και ευχάριστος, με έμφαση στην προσβασιμότητα.

  Διχασμένος αισθάνομαι μετά την επίσκεψη στο “Σχεδία Home”, το στέκι που άνοιξε το περιοδικό δρόμου Σχεδία στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2 στο Μοναστηράκι: να εξάρω την κοινωνική σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας, η οποία αποτυπώνεται έμπρακτα και στην μορφή και λειτουργία του καταστήματος , ή να μιλήσω απλώς για το πραγματικά εξαιρετικό φαγητό; Οφείλω να πω καταρχήν μερικά πράγματα για το πρώτο, αλλά όποιος πεινάει μπορεί να πάει κατευθείαν στο ψητό (λαβράκι ή τσιπούρα φιλέτο).

   Η Σχεδία, αν κάποιος τυχόν δεν το γνωρίζει, είναι ένα περιοδικό δρόμου, δηλαδή ένα περιοδικό που γράφεται κυρίως από εθελοντές και πωλείται από αστέγους ή άλλους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στο κοινωνικό περιθώριο, αντιμετωπίζοντας οικονομικά κυρίως προβλήματα, ουσιαστικά την ανεργία. Τους αναγνωρίζει κανείς από τα χαρακτηριστικά κόκκινα γιλέκα.

  Εκτός από το περιοδικό, η Σχεδία έχει και μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εργασιακή αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των πωλητών.

  Ένα μέρος της τιμής του περιοδικού καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, και το υπόλοιπο αποτελεί το εισόδημα του πωλητή. Όσοι το αγοράζουν αρχικά ως μια έντιμη και εγγυημένη φιλανθρωπική δράση (βλέπεις μπροστά σου ποιος παίρνει τα χρήματα που δίνεις και δεν είναι επαιτεία, αλλά εργασία), ανακαλύπτουν στη συνέχεια ότι έχει και ένα προσεγμένο και ποιοτικό περιεχόμενο – δηλαδή αυτό που ήταν τα περιοδικά προτού γίνουν αποκλειστικά κομμάτι του lifestyle.

  Το στέκι που άνοιξε το περιοδικό δρόμου Σχεδία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2 στο Μοναστηράκι.

  Εκτός από το περιοδικό, η Σχεδία έχει και μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εργασιακή αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των πωλητών και άλλων εργαζομένων της (διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, κ.α.), με τελευταίο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα τη λειτουργία του καφέ και εστιατορίου “Σχεδία Home” στο κτίριο που τώρα στεγάζει και τα νέα γραφεία της σύνταξης.   Οι εργαζόμενοι προέρχονται κυρίως από την κοινωνική ομάδα που κατεξοχήν στηρίζει η Σχεδία,  τους (πρώην) άστεγους, με έμφαση στην ηλικία 50+, δηλαδή αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία επανένταξης στην αγορά εργασίας. Το “Σχεδία Home” λειτουργεί και ως πωλητήριο των τεχνουργημάτων του shedia art, του καλλιτεχνικού προγράμματος της Σχεδίας, τα εργαστήρια του  οποίου βρίσκονται στον ημιώροφο.

  Το “Σχεδία Home” λειτουργεί και ως πωλητήριο των τεχνουργημάτων του shedia art.

  Το  shedia art χρησιμοποιεί παλαιά τεύχη του περιοδικού τα οποία ανακυκλώνει σε νέα χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα. Από την οροφή κρέμονται 30 χάρτινα σπιτάκια, όσα και οι άνθρωποι που βρήκαν δουλειά χάρις στο “Σχεδία Home”. Είναι ένα από τα στοιχεία που ορίζουν τον χαρακτήρα του εστιατορίου, όπως η χρήση ανακυκλωμένης ξυλείας στους τοίχους. Ο χώρος είναι φωτεινός και ευχάριστος, με έμφαση στην προσβασιμότητα. Υπάρχουν τραπέζια που μπορούν να υποδεχτούν αναπηρικό αμαξίδιο, το ίδιο και ένα κομμάτι της μπάρας. Εννοείται οι τουαλέτες είναι απολύτως προσβάσιμες.

  Τιμολογικά ο κατάλογός του “Σχεδία Home” το εντάσσει στη μεσαία κατηγορία, αλλά η ποιότητα του φαγητού και του περιβάλλοντος μάλλον θα το κάνουν ανταγωνιστικό.

  Υπάρχει φωνητικός κατάλογος για όσους έχουν πρόβλημα όρασης. Δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια μιας χρήσης και αντί για πλαστικά καλαμάκια καφές και ποτά προσφέρονται (προαιρετικά) με ένα χοντρό μακαρόνι! Η απαγόρευση καπνίσματος εφαρμόζεται απολύτως. Από τις τζαμαρίες χαζεύεις την περατζάδα στην οδό Κολοκοτρώνη. Η υποδοχή και η εξυπηρέτηση είναι ενθουσιώδης. Συνολικά, η γενική αίσθηση που εμπνέει ο χώρος είναι ευγενική και πολιτισμένη.

  Το μενού έχει σαλάτες και πιάτα για χορτοφάγους, και εκτός από καθιστό φαγητό υπάρχει και ποικιλία από σάντουιτς.

  Η πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου είναι αποτέλεσμα της επιμονής και συστηματικότητας του υπεύθυνου σύνταξη της Σχεδίας, Χρήστου Αλεφάντη, και της ομάδας του περιοδικού, οι οποίοι κατάφεραν να προσελκύσουν μια σειρά από χορηγούς, υποστηρικτές και εθελοντές. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ (δωρητής), το Ίδρυμα Μποδοσάκη (δωρητής), η VISA Ελλάς μέσω του προγράμματος Αλληλεγγύης (δωρητής), η Κάριτας Ελλάς μέσω του προγράμματος ELBA (δωρητής), η Interamerican (ασφάλιση κτιρίου).

  Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος, το γραφείο του οποίου Potiropoulos+Partners πρόσφερε την αρχιτεκτονική μελέτη για το χώρο του ισογείου, ο Ιωσήφ Αραμπατζής και η Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική ανέλαβαν, με ευνοϊκούς όρους, την κατασκευή, η Άννα Σμπώκου και το γραφείο της ASLight πρόσφεραν τη μελέτη φωτισμού και μπήκαν από μόνοι τους στη διαδικασία αναζήτησης χορηγών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Τον συνολικό προγραμματισμό και την επιμέλεια του project είχε ο Βασίλης Μπαρτζώκας και η εταιρία Design Ambassador

  Οι αρχιτέκτονες Τόνια Κατερίνη και Ηλίας Παπαγεωργίου είχαν την τεχνική επίβλεψη, ενώ έκαναν την αρχιτεκτονική μελέτη και είχαν την επίβλεψη για τον υπόλοιπο πέραν του ισογείου χώρο. Ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης σχεδίασε το γιλέκο που θα φορούν οι εργαζόμενοι στο χώρο,  οι εταιρείες Formula και Formula Τεχνική πρόσφεραν τον πυροσβεστικό εξοπλισμό, το δημιουργικό γραφείο «Somethink» το υποστήριξε επικοινωνιακά, ενώ πολλοί προμηθευτές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στις τιμές. Είναι τόσοι πολλοί όσοι βοήθησαν που αδύνατον να τους αναφέρεις δυστυχώς όλους.

  Το πρωτότυπο μενού δημιούργησε ο διακεκριμένος αρχιμάγειρας Λευτέρης Λαζάρου με τον συνεργάτη του Γιάννη Υφαντίδη.

  Αλλά τι είναι ένα εστιατόριο αν όχι το φαγητό που σερβίρει και το “Σχεδία Home” προτείνει ένα πρωτότυπο μενού που δημιούργησε ο διακεκριμένος αρχιμάγειρας Λευτέρης Λαζάρου με τον συνεργάτη του Γιάννη Υφαντίδη, ο οποίος ανέλαβε και το εκτελεστικό κομμάτι, δηλαδή να εκπαιδεύσει το προσωπικό της κουζίνας, ουσιαστικά να τους παραλάβει από το επίπεδο “βραστό αυγό” και να τους φτάσει στις Γαρίδες με μουστάρδα αρωματισμένη με μανταρίνι, βινεγκρέτ χαρουπιού, σβησμένες με ούζο, τα Κεφτεδάκια από βιολογικό κιμά κοτόπουλου με πουρέ γλυκοπατάτας, τον Χιουροπασπαλά Μάνης από βόεια ελιά αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο, τη Φρουτάλια με χωριάτικο λουκάνικο, και άλλα που δοκίμασα και δε συγκράτησα.

  Όλα πολύ νόστιμα και φροντισμένα και με εμφανώς πολύ καλά υλικά που έκαναν τη διαφορά. Το μενού έχει επίσης σαλάτες και πιάτα για χορτοφάγους, και εκτός από καθιστό φαγητό υπάρχει και ποικιλία από σάντουιτς με πρωτότυπους συνδυασμούς από ελληνικά υλικά. Πολύ αξιόλογο είναι το μπαρ, που επιμελήθηκε ο Πέτρος Μυτιληναίος. Στα εγκαίνια προσφέρθηκε πρωτότυπο κοκτέηλ με τριαντάφυλλο, λίγο γλυκό στην αρχή αλλά πολύ ευχάριστο μόλις λιώσει ο πάγος, ενώ υπάρχει μπύρα “Νήσος” σε βαρέλι.

  Τιμολογικά ο κατάλογός του “Σχεδία Home” το εντάσσει στη μεσαία κατηγορία, αλλά η ποιότητα του φαγητού και του περιβάλλοντος μάλλον θα το κάνουν ανταγωνιστικό προς πολύ ακριβότερες προτάσεις.

   

  //Σχεδία Home: Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Μοναστηράκι

   

  Διαβάστε ακόμα: Το Ladies Run στηρίζει το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top