Πάνω, από αριστερά: Μαρία Δαμανάκη, Ευαγγελία Γκρέκα, Αλεξάνδρα Καραπιδάκη, Στέλλα Λάζαρη, Νίκη Ξημέρη. Κάτω, από αριστερά: Λίλα Τζαμούση, Χαρίδημος Σπινθάκης, Ιωάννης Ηλιάδης, Αντώνης Τριανταφυλλάκης, Μαρία Ζαμπουλάκη.

  Πάνω, από αριστερά: Μαρία Δαμανάκη, Ευαγγελία Γκρέκα, Αλεξάνδρα Καραπιδάκη, Στέλλα Λάζαρη, Νίκη Ξημέρη. Κάτω, από αριστερά: Λίλα Τζαμούση, Χαρίδημος Σπινθάκης, Ιωάννης Ηλιάδης, Αντώνης Τριανταφυλλάκης, Μαρία Ζαμπουλάκη.

  Ιωάννης Ηλιάδης – Ιδρυτής και Επιμελητής
  Ασχολούμενος με τα TEDx εδώ και τέσσερα χρόνια, η σκέψη στο βάθος του μυαλού μου ήταν να φέρουμε τη συζήτηση για τα επιτεύγματα, για την καινοτομία και για τις όμορφες ιδέες σε μια περιοχή με δραστήρια μυαλά και με ιδιαίτερο «κοινωνικό κεφάλαιο». Η Κρήτη είναι ένα νησί στο οποίο οι επιδόσεις στον τομέα της επιστήμης είναι ιδιαίτερα υψηλές. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις κοινότητες τη δυνατότητα να ακουστούν στο παγκόσμιο στερέωμα. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε σιγά-σιγά ένα «πάτημα» για τον κόσμο της αριστείας και να τον φέρουμε πιο κοντά με τον απλό κόσμο που αναζητεί το καλύτερο για τον εαυτό του και τους γύρω του. Η κοινότητα των TEDxsters είναι μια από τις καλύτερες ομάδες για κάτι τέτοιο.

  «Είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε Κρητικούς να μιλάνε σε TEDx events του κόσμου, αλλά να μην μπορούμε να τους δούμε εδώ, στο χώρο όπου ανδρώθηκαν ή εξακολουθούν να μεγαλουργούν».

  Μας ενδιαφέρει η πρόκληση να βρεθούν μαζί άνθρωποι σχεδόν άγνωστοι μεταξύ τους, που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης. Μια ομάδα ατόμων με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες και με σύνολο από εµπειρίες που προέρχονται από ποικίλους χώρους και διαφορετικά θεωρητικά υπόβαθρα. Αυτό το «σταυροδρόμι» από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και ανθρώπους σχημάτισε την παρέα που είμαστε σήμερα.

  Συνέβαλε επίσης στην απόφασή μας το γεγονός ότι είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε Κρητικούς να μιλάνε σε TEDx events του κόσμου, αλλά να μην μπορούμε να τους δούμε εδώ, στο χώρο όπου ανδρώθηκαν ή εξακολουθούν να μεγαλουργούν.

   

  Στέλλα Λάζαρη – Back office Manager
  Γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες σε αρκετά ζητήματα: η προετοιμασία τεχνικής κάλυψης ικανής για ένα TEDx event, η ανεύρεση συνεργατών και χορηγών που θα καταλάβουν τι κάνουμε και θα πιστέψουν σε αυτό. Σταδιακά και μέσα από μεθοδική δουλειά, όλα αυτά επιλύθηκαν.

  Ιδιαίτερα δύσκολο ήταν να καταφέρουμε να συντονιστούμε μεταξύ μας. Βλέπετε, κάθε ένας από την ομάδα μας έχει τη δουλειά του και η ανεύρεση των κοινών μας ωρών δεν ήταν κάτι δεδομένο. Αυτό με τη σειρά του έκανε τις συναντήσεις μας να χρήζουν περισσότερης παραγωγικότητας. Ευτυχώς, σε αυτό το κομμάτι είχαμε με το μέρος μας την τεχνολογία (project management, social networks, skype, κ.α.), που πλέον έχει κάνει την εξ αποστάσεως συνεργασία αρκετά εύκολη.

  Η δράση μας βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία ανθρώπων που πιστεύουν στο ότι οι καλές ιδέες αξίζει να διαδίδονται και τους ενδιαφέρει να αφιερώσουν χρόνο και κόπο από δική τους πρωτοβουλία για κάτι μεγάλο.

  Ίσως να ακουστεί κάπως περίεργο, αλλά μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν να κάνουμε τον κόσμο να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του ενάντια στην εθελοντική δράση. Πολύς κόσμος όταν ακούει πως κινούμαστε ανιδιοτελώς και ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία 100% εθελοντική, δυσανασχετούσε. Πιστεύουμε πως αυτό είναι κάτι που σταδιακά επιτύχαμε να αλλάξουμε.

   

  Ειρήνη Μακεδώνα – Παγκοπούλου – Υπεύθυνη Experience TEDxHeraklion
  Η Κρήτη δεν είναι μόνο ένα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών. Είναι, επίσης, ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωλογικό σταυροδρόμι στο οποίο συναντιούνται δύο τεκτονικές πλάκες και τρεις ήπειροι. Ένα νησί – σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιστοριών. Μια τοποθεσία με κατοίκους που ανέκαθεν κινούνταν εξωστρεφώς.

  Προτείνουμε τη θεματική «σταυροδρόμια» επιδιώκοντας να αναζητήσουμε, να «πάμε μπροστά» τη συζήτηση και να προτείνουμε λύσεις. Πώς μπορούμε να οραματιστούμε το νησί μας στη νέα εποχή; Με άλλα λόγια συζητάμε τα σενάρια προόδου, ξεκινώντας από τη μεταβατική περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, αυτό το «σταυροδρόμι των καιρών». Πιστεύουμε πως το Ηράκλειο και γενικότερα η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει το μέρος για να δοκιμαστούν νέες ιδέες και πράγματα.

   

  Χαρίδημος Σπινθάκης – Εκτελεστικός Διευθυντής
  Φιλοδοξούμε το TEDxHeraklion να γίνει μια δράση που θα φέρει κοντά τις επιχειρήσεις, τις πρωτοβουλίες, τους ανθρώπους του νησιού.
  Προετοιμάζοντας και δουλεύοντας για την πρώτη διοργάνωση, το μυαλό μας είναι στο μέλλον. Όπως και με τα σταυροδρόμια: θέλουμε να επικεντρωνόμαστε στο δρόμο που έχουμε μπροστά.
  Το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι να επικεντρωθούμε στη φιλοσοφία του TEDx, της δημιουργικής δηλαδή συνεργασίας. Να δημιουργηθεί ένας θεσμός – κοινωνός νέων ιδεών που να παρέχει προστιθέμενη αξία για κάθε παρευρισκόμενο και συνεργάτη, μια δράση γύρω από την οποία να συσπειρώνεται ό,τι καλύτερο έχει να δείξει το νησί προς τα έξω.

   

  Αντώνης Τριανταφυλάκης – Υπεύθυνος Εθελοντών
  Ένα TEDx μπορούμε να το δούμε ως μια εκδήλωση όπου παρουσιάζονται «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», οι οποίες υλοποιούνται μεν τοπικά, αλλά έχουν διεθνή χαρακτήρα.

  Με το TEDxHeraklion επιδιώκουμε να γίνει μια συσπείρωση προσπαθειών με ενεργή εμπλοκή της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Πρέπει να προωθηθεί και να γίνει γνωστό το σημαντικό έργο που έχει αναπτυχθεί στα τοπικά εργαστήρια.

  Ένα άλλο δυνατό στοιχείο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ο χαρακτήρας της αυτοδιάθεσης που τη διέπει. Ως TEDx event ναι μεν δεσμευόμαστε σε ένα σύνολο οδηγιών, αλλά πρόκειται για μια δράση αυτόνομη, που στήνεται εξ’ ολοκλήρου ανεξάρτητα με δικούς της πόρους και με ένα δυναμικό δεκάδων εθελοντών να την υποστηρίζουν, καθαρά ανιδιοτελώς.

  Κάθε ομιλητής, συνεργάτης και εθελοντής μοιράζεται την ίδια ενέργεια και τον ίδιο ενθουσιασμό για την ανταλλαγή ιδεών. Μοιράζεται όμως εξίσου και την πίστη στη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων: στις ατομικές πρωτοβουλίες, στις συλλογικές δράσεις, στις επιχειρήσεις και πάνω από όλα στο δυναμικό των ανθρώπων του νησιού.

   

  Μαρία Δαμανάκη – Υπεύθυνη Ομιλητών
  Οι ομιλητές επελέγησαν με το κριτήριο ότι είναι προσωπικότητες που έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο εγχώριας και παγκόσμιας εμβέλειας με εκκίνηση ή αναφορά στο νησί μας.

  Ο Δρ. Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης θα μας μιλήσει για Συμμετοχική Δημοκρατία και για την ονειροφόρο προσδοκία, ο φωτογράφος Στυλιανός Παπαρδέλας θα μας μεταφέρει στις περιπλανήσεις του σε μη συμβατικά μέρη και τόπους, η Αρχαιολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νένα Γαλανίδου θα σταθεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην Αρχαιολογική έρευνα στο Αιγαίο. Ο Βαγγέλης Μάλλιος – Διδάκτωρ Νομικής θα μας μιλήσει για την επιτυχημένη προσφυγή των ομόφυλων ζευγαριών για το Σύμφωνο Συμβίωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων.

  Ορισμένοι ομιλητές έχουν δυνατό «άρωμα Κρήτης». Ο Γκάρεθ Όουενς – Γλωσσολόγος – ερευνητής θα μας μιλήσει για το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού, ο Ross Daly, ο άνθρωπος πίσω από το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρυνθος» θα μας μεταφέρει σε ποικίλα μονοπάτια μουσικής και τέχνης, μέσα από την ομιλία του.

  «Οι ομιλητές επελέγησαν με το κριτήριο ότι είναι προσωπικότητες που έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο εγχώριας και παγκόσμιας εμβέλειας με εκκίνηση ή αναφορά στο νησί μας».

  Ορισμένοι ομιλητές μας θα ενεργοποιήσουν τη σκέψη για επιτεύγματα και για την καινοτομία: ο επιχειρηματίας και ερευνητής Βασίλης Νικολόπουλος θα σταθεί στη μετατροπή της καινοτομίας & της έρευνας σε προϊόντα, η Παναγιώτα Ποϊράζη θα μας δείξει πώς τα υπολογιστικά συστήματα βοηθούν στη μελέτη του ανθρώπινου νου. Θα μιλήσει ακόμα ο Γιώργος Τσερπές, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ. και η Έλενα Παραβάντη – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος για τη Μεσογειακή διατροφή και τον θρύλο της Κρητικής κουζίνας.

  Τέλος, στη σκηνή του TEDxHeraklion θα ανέβουν και δυο συνδυασμοί μουσικών με δυο ενδιαφέροντα performances. Το μουσικό τρίο των Daulute προσεγγίζει τη μουσική της Κρήτης αντλώντας θέματα από άλλες μουσικές παραδόσεις, ενώ δύο αναμφισβήτητοι βιρτουόζοι, οι Efren Lopez & Στέλιος Πετράκης, θα μας οδηγήσουν σε ένα σταυροδρόμι μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου και της ανατολής.

  Κάθε συνεργάτης και εθελοντής μοιράζεται την ίδια ενέργεια και τον ίδιο ενθουσιασμό για την ανταλλαγή ιδεών και τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων.

  Κάθε συνεργάτης και εθελοντής μοιράζεται την ίδια ενέργεια και τον ίδιο ενθουσιασμό για την ανταλλαγή ιδεών και τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων.

  Αλεξάνδρα Καραπιδάκη – Υπεύθυνη Marketing
  Όπως σε κάθε TEDx event, οι ομιλητές προέρχονται από ποικίλους, ετερόκλητους χώρους. Εδώ όλοι σχετίζονται άμμεσα ή έμμεσα με την Κρήτη ‒ακόμα και αυτοί που δεν κατοικούν στο νησί. Κάθε ένας έχει την ικανότητα ‒είτε λόγω του αντικειμένου που πραγματεύεται είτε λόγω της ίδιας της κεντρικής ιδέας της ομιλίας‒ να πυροδοτήσει συζητήσεις, να μας δείξει πώς αντέδρασε μπροστά σε κάποιο δίλημμα και τι αποφάσεις πήρε, ή πώς ξεπέρασε εμπόδια που συνάντησε στην πορεία του.

   

  Ευαγγελία Γκρέκα – Υπεύθυνη Οργάνωσης Venue
  To Ενυδρείο Κρήτης, που θα μας φιλοξενήσει, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος ‒ιδιαίτερος ακόμα και για μια καινοτόμα διοργάνωση όπως το TEDx! Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου κέντρου θαλάσσιας επιστήμης στη Μεσόγειο. Είναι ένα μέρος διάδοσης και εκλαΐκευσης της γνώσης ‒άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φιλοσοφία του ίδιου του TEDx‒ μέσα από σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων και science labs που πραγματοποιεί.
  Συνεπώς, το Cretaquarium ως τοποθεσία εξασφαλίζει τα ερεθίσματα και τους προβληματισμούς που θέλουμε να μεταφερθούν. Ο χώρος μας, δηλαδή, μαζί με τις ομιλίες που θα φιλοξενήσει, βοηθάει τα μέγιστα στο να διαδοθούν οι ιδέες που αξίζουν.

   

  Λίλα Τζαμούση – Υπεύθυνη Social Media
  Βασικός μας στόχος είναι να έρθουμε κοντά με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που μοιράζονται κοινές αξίες με εμάς, ακόμα και αν δεν το ξέρουν! Ενώ στην αρχή αντικρίζαμε απορημένα πρόσωπα στο άκουσμα των TEDx events, οι αιτήσεις που λάβαμε τελικά, τόσο για τις θέσεις των εθελοντών, όσο και για τα εισιτήρια της ημέρας του event ήταν εκατοντάδες. Με την αλληλεπίδραση των social media βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να ενδιαφέρεται να μάθει για αυτό που οργανώνεται. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον, θέλουμε το TEDxHeraklion να γίνει θεσμός στην πόλη.

  www.tedxheraklion.com

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top