Ο Σπύρος Ζέρβας και ο Παναγιώτης Καραμπίνης στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό που θα μετατρέψει την Καλαμάτα σε κέντρο ιδεών», δηλώνουν.

  Σπύρος Ζέρβας: Το όραμα ενός TEDx event σε μια επαρχιακή πόλη ξεκίνησε όπως ξεκινούν όλα: με μια φευγαλέα σκέψη, που γρήγορα μετουσιώθηκε σε ιδέα και εν τέλει σε πράξη. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να περάσουμε από διάφορα στάδια εσωτερικών «αναζητήσεων», αλλά, ευτυχώς, παρακάμψαμε τους εύλογους δισταγμούς και τις αναπόφευκτες φοβίες. Για εμάς μεγαλύτερη σημασία είχε ο στόχος, ο οποίος ήταν να μεταφέρουμε επιτυχώς τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συνεδρίων στον κόσμο στην Καλαμάτα, την πόλη όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

  Παναγιώτης Καραμπίνης: Επί της ουσίας, όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν κατεβήκαμε με τον Σπύρο για διακοπές στην Καλαμάτα. Έχοντας δουλέψει, προσωπικά, ως εθελοντής, στοTEDx της Αθήνας, είχα διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για τις ανάγκες και τις προοπτικές του συνεδρίου. Έτσι, κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα ενός παρθενικού TEDx event στην επαρχία και δη στην πόλη μας. Σύντομα, αυτό που ξεκίνησε σαν μια συζήτηση δυο κολλητών από το γυμνάσιο, άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Κουβέντα στην κουβέντα, βλέπαμε ότι μπορούμε πράγματι να κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε οραματιστεί. Μάλιστα, η θετική αποδοχή τόσο των τοπικών φορέων όσο και του απλού κόσμου της πόλης, ο οποίος «διψά» για νέες προτάσεις, μας ενθουσίασε. Η Καλαμάτα διαθέτει μια πολυεπίπεδη δυναμική. Τουρισμός, αγροτική ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες, είναι σημαντικοί τομείς, που μπορούν να «ανθίσουν» στην πόλη, αρκεί οι σωστές ιδέες να συναντήσουν τους αντίστοιχους κοινωνούς. Αυτό είναι και ο στόχος του TEDx Καλαμάτας: να μοιράσει, να συνθέσει, να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση με ουσιαστικούς νεωτερισμούς.

  «Πετύχαμε σημαντικές καινοτομίες όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο. Είναι η πρώτη φορά που οι ομιλίες θα γίνουν σε ένα αρχαίο θέατρο, αυτό της Μεσσήνης, αλλά και στο φράγκικο κάστρο της πόλης» (Σπύρος Ζέρβας).

  Σ.Ζ.: Ασφαλώς στην αρχή τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν. Στην Καλαμάτα αγνοούσε το TEDx περίπου το 95% της πόλης, οπότε έπρεπε να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε από το μηδέν τη φιλοσοφία του συνεδρίου και παράλληλα να εξηγήσουμε στον κόσμο τι εστί TEDx. Η αλήθεια είναι ότι ζοριστήκαμε, καθώς έπρεπε να απευθυνθούμε κάθε φορά σε διαφορετικό κοινό. Τέλος καλό, όλα καλά, όμως. Οι άνθρωποι στην Καλαμάτα έδειξαν υπομονή, κατανόηση και κυρίως μηδενική καχυποψία, γεγονός που μας γέμισε με δύναμη να συνεχίσουμε, μετά το πρώτο TEDx, τον Δεκέμβριο του 2012.

  DSC_3529BW

  «Για εμάς η αποκέντρωση αποτελεί αναγκαία λύση προς ένα βιώσιμο μέλλον».

  Π.Κ.: Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε με το TEDx Καλαμάτας είναι ένα θεσμό, έναν ζωντανό οργανισμό που θα εξελίσσεται, και θα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα: να μετατρέψει την Καλαμάτα σε κέντρο ιδεών, μια πόλη πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο, προσελκύοντας τα πιο δημιουργικά μυαλά της χώρας. Για εμάς η αποκέντρωση αποτελεί αναγκαία λύση προς ένα βιώσιμο μέλλον. Εξ ου και είμαστε πολύ χαρούμενοι, διότι, έπειτα από τη δική μας πρωτοβουλία, πέντε ακόμα επαρχιακές πόλεις προετοιμάζονται με εξωστρέφεια για τα δικά τους TEDx. Η ελληνική επαρχία μπορεί και θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια…

  «Έπειτα από τη δική μας πρωτοβουλία, πέντε ακόμα επαρχιακές πόλεις προετοιμάζονται για τα δικά τους TEDx. Η ελληνική επαρχία μπορεί και θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια». (Παναγιώτης Καραμπίνης)

  Σ.Ζ.: Με το TEDx Καλαμάτας πετύχαμε σημαντικές καινοτομίες όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο. Είναι η πρώτη φορά που οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε ένα αρχαίο θέατρο, αυτό της Μεσσήνης, αλλά και στο φράγκικο κάστρο της πόλης. Ο χώρος μάς εμπνέει από κάθε άποψη. Περισσότερο δε, γιατί η Ελλάδα αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια κοιτίδα ιδεών, κι εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να ξαναγίνει.

  Π.Κ.: Στο πλαίσιο αυτό έχουμε επιλέξει μια σειρά σημαντικών ομιλητών. Όπως τη σπουδαία Γαλλίδα ακτιβίστρια Rokhaya Diallo, η οποία έχει έχει τιμηθεί για τη δράση της κατά του ρατσισμού, την Τουρκάλα πολιτικό και αρθρογράφο Safak Pavey, γνωστή για τη σημαντική δράση της κατά των διακρίσεων στα άτομα με αναπηρία, τον εξαιρετικό αρχιτέκτονα David Sim και πλήθος άλλων ανθρώπων με ιδέες που αξίζει να μοιραστούν. Με ιδέες που δεν έχει σημασία πόσο καινούργιες είναι, αλλά το πόσο καινούριες μπορούν να γίνουν…

   

  *Το TEDx Καλαμάτας, με τίτλο «Brave New World», θα πραγματοποιηθεί στις 26/7 στο Κάστρο της πόλης και στις 27/7 στο Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης.

  Πρόγραμμα, πληροφορίες: www.tedxkalamata.com

  venues-03

  To Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες στις 27 Ιουλίου.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top