Ο Χρήστος Kαρακασίδης.

    – Πώς ξεκίνησε το TheHappyArt;
    Συνήθως τα πάντα ξεκινάνε από μια στιγμή! Για το TheHappytArt αυτή η στιγμή ήταν η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης με ηθοποιούς άτομα με αναπηρία, την οποία διοργάνωνε η αδερφή μου η Μαρία, στον φορέα ειδικής αγωγής με τον οποίο συνεργαζόταν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

    Η εμπειρία ήταν μαγική και ήρθε ως αποκάλυψη για το καταπληκτικό έργο, το οποίο επιτελείται στους φορείς αλλά και για το μοναδικό ταλέντο των μαθητών τους.

    Η παράσταση εξαιρετική και ο ενθουσιασμός των μαθητών ανείπωτος. Ωστόσο, με τον κολλητό μου διαπιστώσαμε ότι οι μοναδικοί θεατές της παράστασης ήταν γονείς και εκπαιδευτικοί. Και, δυστυχώς, αυτό αποτελεί πάγιο πρόβλημα αυτού του χώρου. Πραγματοποιείται αξιόλογο έργο, το οποίο, όμως, δεν επικοινωνείται.

    Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να αλλάξει. Ο κόσμος έπρεπε να ενημερωθεί, να ενεργοποιηθεί, να εκπαιδευτεί και τελικά να έρθει κοντά με ένα μεγάλο και «διαφορετικά» όμορφο μέρος του κοινωνικού μας συνόλου. Ο στόχος μεγάλος, αλλά η επιθυμία ακόμα μεγαλύτερη και έτσι δημιουργήθηκε το TheHappyArt, από τη Μαρία, τον Νίκο και εμένα, θέτοντας ως στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στον χώρο της ειδικής αγωγής ώστε να επιτευχθεί η επανατοποθέτηση των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο με νέα ώθηση αλλά και δυναμική.

    – Σε αυτό το ταξίδι τι σας γοήτευσε και ποιες ήταν οι προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε;
    Η ειδική αγωγή με τα σχολεία και τους φορείς της είναι ένας πολύ μεγάλος και δημιουργικός χώρος. Αποτελείται από εκπαιδευτικούς, που καλούνται με όπλο τη αγάπη τους και την πίστη τους στον άνθρωπο να οδηγήσουν άλλους ανθρώπους, τους μαθητές τους στην προσωπική ολοκλήρωση και αυτονομία. Από την άλλη μεριά, οι ίδιοι οι μαθητές, παρά τις δυσκολίες τους, παράγουν έργο διαπρέποντας συχνά στις Τέχνες και στον αθλητισμό.

    Ταυτόχρονα, όμως, βιώνουν έντονα έναν αυθαίρετο κοινωνικό αποκλεισμό. Στερούνται πράγματα που για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητα. Ένα από αυτά είναι και η ψυχαγωγία και η πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

    «Όνειρό μας είναι ο πολιτισμός και η Τέχνη να καταστούν απολαύσεις πραγματικά προσβάσιμες για όλους του ανθρώπους».

    – Τι εννοείτε όταν λέτε «κοινωνικός αποκλεισμός»; Αναφέρεστε σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα;
    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι άτομα στο φάσμα του αυτισμού καθώς και άτομα με αισθητηριακά προβλήματα δεν δύνανται να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και να έχουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας. Οι συνθήκες θέασης είναι ιδιαίτερα έντονες, ο φωτισμός, ο ήχος καθώς και η διαδικασία εισόδου και εξόδου από τους χώρους δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πληθυσμού, προκαλώντας πολλές φορές ανεπιθύμητες καταστάσεις και προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στους υπόλοιπους πελάτες. Αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό της πληθυσμιακής αυτής ομάδας καθώς και των συγγενικών τους ατόμων (οικογένειες ατόμων ΑμεΑ) από την δυνατότητα ψυχαγωγίας και εξωστρέφειας.

    «Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, που τόσα χρόνια αντιμετώπιζαν κοινωνική περιθωριοποίηση, θα έχουν πλέον την δυνατότητα, απροβλημάτιστα, να ψυχαγωγηθούν και να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο».

    – Αναφερθήκατε σε καινοτόμες λύσεις πριν, μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα;
    Το συγκεκριμένο ήταν και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να είναι ένα αρκετά μεγάλο υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα αποκλεισμού. Παράλληλα όμως, αποτελεί και μια καλή ευκαιρία ώστε η ομάδα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και να προσπαθήσει να σκεφτεί «διαφορετικά» για να δώσει μια λύση μεταφέροντας τον σκοπό και τον χαρακτήρα της. Προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τα Village Cinemas σχεδιάσαμε και καθιερώσαμε τις Sensory Friendly προβολές για άτομα με αυτισμό.

    – Τι είναι οι Sensory Friendly προβολές;
    Στις Sensory friendly προβολές έχει γίνει προσαρμογή των συνθηκών θέασης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού, ώστε να είναι αισθητηριακά φιλικές και προσβάσιμες για αυτούς. Οι προσαρμογές δεν συνιστούν δομικές αλλαγές στον χώρο ψυχαγωγίας, αλλά αναφέρονται στην προσαρμογή των συνθηκών θέασης όπως είναι ο φωτισμός, η ένταση του ήχου, η εξασφάλιση επαρκούς κενού διαστήματος μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και άρση του περιορισμού κίνησης και ομιλιών από το κοινό. Ο καθένας μπορεί να φέρει το παιχνίδι του ή το σνακ που επιθυμεί από το σπίτι του και το οποίο συμβαδίζει με τις ιδιαίτερες διατροφικές του ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό, όλοι γονείς και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μία άνετη κινηματογραφική εμπειρία. Όσοι γονείς έχουν έρθει με τα παιδιά τους, έχουν λατρέψει αυτές τις προβολές. Στις προβολές αυτές, μάλιστα, έρχονται και οικογένειες με παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 3- 6 ετών καθώς επιθυμούν μια πιο χαλαρή πρώτη επαφή με τον κινηματογράφο. Αυτές είναι ιδανικές και για ηλικιωμένους ανθρώπους.

    Ο Χρήστος Καρακασίδης, κατά την διάρκεια της βράβευσης του TheHappyArt στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών.

    – Ποια είναι η μεγαλύτερη καινοτομία στο συγκεκριμένο έργο;
    Η μεγαλύτερη καινοτομία πρωτίστως είναι, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται ως πελάτες και όχι ως ευνοούμενοι, φροντίζοντας να λάβουν την βέλτιστη εμπειρία πελάτη. Απενοχοποιείται η έννοια του πελάτη, καθώς τα ΑμεΑ τοποθετούνται ως ιεραρχικά ισότιμα με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ώστε να αναλυθούν οι ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να τους προσφερθεί μια εμπειρία προσαρμοσμένη πάνω τους.

    Δευτερευόντως, είναι ότι πλέον ο κινηματογράφος, τα θέατρα και τα Μουσεία προστίθενται στις διεξόδους ψυχαγωγίας για τις οικογένειες με μέλη ΑμεΑ. Οικογένειες, που τόσα χρόνια αντιμετώπιζαν περιορισμούς και κοινωνική περιθωριοποίηση και παρέμεναν περιορισμένες στα στενά πλαίσια της οικίας τους, θα έχουν πλέον την δυνατότητα, απροβλημάτιστα, να ψυχαγωγηθούν και να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

    – Ποιο είναι το όραμά σας για την ειδική αγωγή;
    Όνειρό μας στο TheHappyArt είναι ο πολιτισμός και η Τέχνη να καταστούν απολαύσεις πραγματικά προσβάσιμες για όλους και το ίδιο το TheHappyArt να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο οποίο άτομα με και χωρίς αναπηρία συναντώνται, συνυπάρχουν, συν δημιουργούν. Επαγγελματικά προέρχομαι και δραστηριοποιούμαι σε έναν αμιγώς τεχνοκρατικό χώρο, ο οποίος όμως με βοηθάει να συνεισφέρω την τεχνογνωσία μου για την επίτευξη του σκοπού της ομάδας μας. Η ανταπόδοση, οι εμπειρίες και η αγάπη που παίρνεις πίσω σε κάνουν να αναθεωρήσεις την κοσμοθεωρία σου.

    //Ο Χρήστος Kαρακασίδης είναι Professional Services Manager σε εταιρεία πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Ωστόσο, για το μικρόβιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ευθύνεται η αδερφή του η Μαρία, η οποία είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης θέλει να αλλάξει τις ευκαιρίες καριέρας για τα άτομα με αναπηρία

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top