Τα μικρά παιδιά του Μούκο έχουν πλέον το δικό τους κέντρο προσχολικής ηλικίας.

  Οι σημαντικές πρωτοβουλίες πρέπει να προβάλλονται. Ιδιαιτέρως όταν προέρχονται από ελληνικές εταιρίες που πέραν του κύκλου εργασιών τους ενδιαφέρονται για το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί.

  Κάτι τέτοιο έκανε το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ που ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Ανάπτυξης Προσχολικής Αγωγής στη Ρουάντα στο πλαίσιο του προγράμματος «Για Τα Παιδιά Όλου του Κόσμου» σε συνεργασία με την ActionAid. Μια κίνηση ουσίας που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

  «Το νέο κέντρο θα βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων στην κοινότητα», σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΕΟΝΗ Α.Ε, Δημήτρης Τσέλιος.

  «Μετά από 545 ημέρες εντατικών εργασιών και παρά τις αντίξοες συνθήκες, το κέντρο προσχολικής ηλικίας στο Μούκο είναι πλέον γεγονός! Παρακολουθούσαμε στενά όλο αυτόν τον χρόνο τις εξελίξεις στη Ρουάντα και δεν σταματήσαμε ποτέ να ενισχύουμε τη δέσμευσή μας για την υλοποίηση του κέντρου προσχολικής αγωγής. Είμαστε υπερήφανοι που λάβαμε μέρος σε ένα τόσο σπουδαίο κοινωνικό έργο και νιώθουμε εξαιρετικά ευγνώμονες που καταφέραμε το ΘΕΟΝΗ να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των παιδιών της κοινότητας, εστιάζοντας στην παιδεία ως την απαραίτητη βάση για την εξάλειψη των διαφορών και των ανισοτήτων για ένα καλύτερο μέλλον» δηλώνει ο Δημήτρης Τσέλιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΕΟΝΗ Α.Ε.

  «Το νέο κέντρο ανάπτυξης προσχολικής αγωγής στο Μούκο θα βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων στην κοινότητα και είναι μεγάλη μας χαρά που η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΘΕΟΝΗ Α.Ε. Το αποτέλεσμα της σύμπραξής μάς γεμίζει αισιοδοξία για τα όσα μπορούμε από κοινού να καταφέρουμε, υποστηρίζοντας συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid.

  Πλέον, οι μητέρες μπορούν να νιώθουν ότι το παιδί τους βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όσο οι ίδιες εργάζονται.

  Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο 2019 και παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς πανδημίας μετά από ενάμιση χρόνο η κοινότητα Μούκο διαθέτει πλέον ένα πλήρως επιπλωμένο κέντρο προσχολικής ηλικίας, με τρεις διαμπερείς αίθουσες διδασκαλίας. Τα συγκεκριμένα κέντρα (Early childhood development- ECD- centres) αποτελούν δομές με επαγγελματίες όπου τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν και αναπτύσσουν δεξιότητες σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Έτσι οι μητέρες τους μπορούν να νιώθουν ότι το παιδί τους βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όσο οι ίδιες εργάζονται. Στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Μούκο στη Ρουάντα δεν υπάρχουν επιλογές και οι γονείς αναγκάζονται να παίρνουν τα μικρά παιδιά στα χωράφια για να είναι μαζί τους όση ώρα δουλεύουν. Η ύπαρξη του Κέντρου σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας σελίδας στη ζωή των οικογενειών της Αφρικανικής κοινότητας καθώς τα παιδιά ηλικίας 2-6 ετών θα έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση.

  Για την κατασκευή του κέντρου, η συνεργαζόμενη κατασκευαστική εταιρεία προσέλαβε εργαζόμενους από την τοπική κοινότητα, δίνοντας εργασία σε 34 ανθρώπους.

  Θα πρέπει να σημειωθεί και μια άλλη διάσταση του έργου, επίσης σημαντική. Για την κατασκευή του κέντρου, η συνεργαζόμενη κατασκευαστική εταιρεία προσέλαβε εργαζόμενους από την τοπική κοινότητα, δίνοντας εργασία σε 34 (22 άνδρες και 12 γυναίκες) ανθρώπους. Το έργο αναμένεται να αλλάξει τη ζωή των παιδιών και των γονιών τους, ωστόσο ήδη το όφελος είναι πολλαπλασιαστικό, δίνοντας ζωή στην κοινότητα αφού γυναίκες και άνδρες αποκτούν εισόδημα και συμμετέχουν ενεργά στο έργο, νιώθοντας ότι είναι κάτι δικό τους.

  Το πόσο έχει αλλάξει ήδη τις ζωές των απλών ανθρώπων αυτό το έργο φαίνεται από τις μαρτυρίες των ντόπιων. Μια εξ αυτών, η 25χρονη Lea Nishimwe, παντρεμένη με ένα παιδί, είπε χαρακτηριστικά: «Μένω στη Songa στην περιοχή Muko. Εργάζομαι στην κατασκευή του κέντρου προσχολικής ηλικίας και είναι τα πρώτα χρήματα που έχω ποτέ κερδίσει! Κατάφερα ήδη να αγοράσω με αυτά λιπάσματα για τη γη μας και το κράτος μας έδωσε σπόρους. Με τα επόμενα χρήματα, σκοπεύω να αγοράσω ένα πρόβατο!»

   

  Διαβάστε ακόμα: Γιατί μαζεύω τα σκουπίδια των άλλων (και μ’αρέσει).

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top