_DSC0250 copy

    O Αντώνης Σβαρτς (αριστερά) και ο Στέφανος Λουκόπουλος (δεξιά), οι άνθρωποι που έφεραν την ιδέα εδώ. Mέσω του “Vouli Watch”, oι πολίτες στέλνουν ερωτήσεις στους βουλευτές και αυτοί απαντούν, εγκαινιάζοντας ένα διάλογο χωρίς μεσάζοντες.

    Τι γυρεύει το «Vouli Watch» σε μια χώρα που η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση αγγίζει μόλις το 14%, σύμφωνα με παγκόσμια σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallop; Σε μια Ελλάδα που η αδιαφάνεια και η διαφθορά δεσπόζουν; Oι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και έφεραν την ιδέα εδώ είναι πιο αισιόδοξοι, όπως φαίνεται από τα λόγια του συνιδρυτή του «Vouli Watch», του Αντώνη Σβαρτς.

    Το «Vouli Watch» είναι το πρώτο ψηφιακό εργαλείο στην Ελλάδα, μια αμεσοδημοκρατική πλατφόρμα σε site, για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία. Οι πολίτες στέλνουν ερωτήσεις στους βουλευτές και αυτοί απαντούν, εγκαινιάζοντας ένα διάλογο χωρίς μεσάζοντες. Επίσης μέσω του «Vote Watch», εφαρμογής που υπάρχει στο site, μπορούν να τσεκάρουν και τη συμπεριφορά κάθε βουλευτή στις ψηφοφορίες, δηλαδή πώς ψηφίζει και τι (για να μην ξεχνιόμαστε).

    Ξεκίνησε το Μάρτιο και ήδη συνεργάζεται με το Sun Light Foundation, δίκτυο οργανώσεων που προωθούν τη διαφάνεια στα εθνικά κοινοβούλια και το Kονγκρέσο, ενώ διευκολύνει τον πολίτη να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της Βουλής. Η ομάδα του «Vouli Watch» ήδη κάλεσε τους βουλευτές μέσω επιστολής για περισσότερη διαφάνεια και «είναι η πρώτη φορά που έχουν οι ενέργειές μας αντίκτυπο» λέει ο Στέφανος Λουκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας. Η συνέχεια φαίνεται να έχει ενδιαφέρον (και μαζική συμμετοχή ελπίζουμε).

    Γιατί ήρθε το «Vouli Watch» στην Ελλάδα;

    Αντώνης Σβαρτς: Έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα και στη Γερμανία, έκανα το πρώτο μου πτυχίο στο Λονδίνο, ενώ σπούδασα και στη Μαδρίτη. Τότε πήρα την απόφαση να φέρω το «Parliament Watch» στην Ελλάδα, γιατί θέλησα να έρθω και να ζήσω εδώ και να κάνω κάτι ενάντια στην κρίση. Έψαχνα λοιπόν μια καλή ιδέα και μετά από πολλές συζητήσεις προέκυψε το «Parliament Watch» ως concept που εφαρμόζεται διαφορετικά σε κάθε χώρα.

    ok

    Το θέμα είναι να γίνει το site διαδραστικό. Έχουμε ήδη επικεντρωθεί στις ερωτήσεις προς τους βουλευτές, αλλά παράλληλα λανσάραμε και το «Θέμα του Μήνα», λέει ο Αντώνης Σβαρτς.

    Διεθνώς το «Parliament Watch» ποιος το τρέχει;

    Αντώνης Σβαρτς: Κυρίως ανεξάρτητες οργανώσεις. Ξεκίνησε από το Αμβούργο της Γερμανίας και βρίσκεται σε έξι άλλες χώρες (Τυνησία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ελλάδα). Το «Parliament Watch» στη Γερμανία χρηματοδοτείται μέσω συνδρομών από διάφορους χορηγούς, ιδρύματα και μέλη με μηνιαίες συνδρομές. Πάντως, κάθε πλατφόρμα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα, εμείς έχουμε το crowd sourcing, το οποίο κινείται ικανοποιητικά. Το θέμα, ωστόσο, είναι να γίνει το site πιο διαδραστικό, να λαμβάνουμε πολλά σχόλια. Έχουμε ήδη επικεντρωθεί στις ερωτήσεις προς τους βουλευτές, αλλά παράλληλα λανσάραμε και το «Θέμα του Μήνα». Συγκεκριμένα, αναδεικνύουμε ένα επίκαιρο ζήτημα και παραθέτουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες, ώστε να υπάρχει ενημέρωση. Γίνεται συζήτηση μεταξύ του κόσμου και, στη συνέχεια, διοργανώνεται μία σχετική εκδήλωση. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει δύο, όπου καλούμε βουλευτές, ακαδημαϊκούς και πολίτες.

    Η χρηματοδότησή σας προέρχεται μόνο μέσω της κοινωνικής χρηματοδότησης (crowd funding);

    Αντώνης Σβαρτς: Μέχρι στιγμής το τρέχουμε με δικά μας χρήματα, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια πολύ λεπτή βάση που κινούμαστε, γι’ αυτό οπωσδήποτε θέλουμε να βρούμε χρηματοδότηση από Ιδρύματα. Ήδη τρέχει η σχετική καμπάνια για το crowd funding, ενώ κάνουμε αιτήσεις και σε Ιδρύματα.

    Έτσι όπως είναι στημένο το «Vouli Watch» δεν βρίσκω πώς ένας πολιτικός θα μπορούσε να μας πλησιάσει. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς διάφανη. Δεν μπορεί να πει «γράψτε καλά σχόλια για μένα». (Στέφανος Λουκόπουλος)

    Πόσο διασφαλίζετε την ανεξαρτησία σας απέναντι σε Ιδρύματα που ενδεχομένως να θέλουν να ασκήσουν έμμεσα πολιτική;

    Στέφανος Λουκόπουλος: Από τη στιγμή που κάποιο Ίδρυμα έχει τις ίδιες αξίες με εμάς, θέλει να προωθήσει με τα funds του τη δημοκρατία ή τη διαφάνεια, δεν υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσει να προωθήσουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική. Άλλωστε, αυτά τα Ιδρύματα χρηματοδοτούν συγκεκριμένα projects. Γι’ αυτό προσέχουμε πού πάμε.

    _DSC0222 copy

    “Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι συγκριτικά με διάφορες ΜΚΟ. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι, ούτε μας έχει συστήσει κάποιος υπουργός ή ο γιος του”, λέει ο Στέφανος Λουκόπουλος.

    Υπάρχουν όμως και αμαρτωλές περιπτώσεις. Πώς θα ξέρετε ότι η πηγή σας είναι αξιόπιστη και δεν θα βρεθείτε εκτεθειμένοι;

    Στέφανος Λουκόπουλος: Θα κάνουμε και αιτήσεις για απευθείας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το «Europe for Citizens» και το «Erasmus Plus». Είναι χρήματα που προέρχονται κατευθείαν από την Ε.Ε. Κατά τα άλλα, είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι συγκριτικά με διάφορες ΜΚΟ. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι, ούτε μας έχει συστήσει κάποιος υπουργός ή ο γιος του.

    Αν αύριο το Ελληνικό κράτος σας εγκρίνει χρηματοδότηση, θα τη δεχτείτε;

    Στέφανος Λουκόπουλος: Όχι, γιατί είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για το ποιος είναι ο ρόλος μας. Δεν μπορεί το «Vouli Watch» να έχει τον οποιονδήποτε δεσμό με κόμματα ή σχετικούς θεσμούς.

    Σημαντικό ρόλο παίζει πόσο ανοιχτή είναι μια πρωτοβουλία. Στο site μας υπάρχει φόρμα όπου ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος. Μάλιστα, ψάχνουμε κόσμο και εθελοντές, για να μας βοηθήσουν.(Aντώνης Σβαρτς)

    Πώς κρατάτε αποστάσεις από τον κομματικό ή το γενικότερο πολιτικό εναγκαλισμό, εφόσον δημιουργούνται σχέσεις με τους βουλευτές και τους πολιτικούς ευρύτερα;

    Στέφανος Λουκόπουλος: Η συνεργασία μας με τους πολιτικούς δεν φτάνει σε σημείο που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούμε. Έτσι όπως είναι στημένο το «Vouli Watch» δεν βρίσκω πώς ένας πολιτικός θα μπορούσε να μας πλησιάσει. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς διάφανη. Δεν μπορεί να πει «γράψτε καλά σχόλια για μένα». Σίγουρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κουλτούρα του από κάτω προς τα πάνω, των κινήσεων των πολιτών, γι’ αυτό μας φαίνονται όλα αυτά καχύποπτα. Όμως, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να λειτουργούν με λίγα χρήματα. Κανείς δεν θέλει να βγάλει λεφτά δουλεύοντας σε ΜΚΟ.

    Αντώνης Σβαρτς: Είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Δεν νομίζω ότι μπορείς να είσαι σίγουρος για τα πάντα, αλλά σε τελική ανάλυση αυτό που μετράει, για να διασφαλίσεις ότι κάποιος δεν είναι διεφθαρμένος, είναι να μιλήσεις με τον κόσμο γύρω του. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο ανοιχτή είναι μια πρωτοβουλία. Και εμείς αυτό το υποστηρίζουμε: στο site υπάρχει φόρμα όπου ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας μας. Μάλιστα, ψάχνουμε κόσμο και εθελοντές, για να μας βοηθήσουν.

    Τι θέλετε να αλλάξετε με το «Vouli Watch»;

    Στέφανος Λουκόπουλος: Στο μέτρο του δυνατού και σε βάθος χρόνου, θέλουμε να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα. Ο τρόπος που λειτουργεί ο Έλληνας πολίτης σε αυτό που ονομάζουμε «Δημοκρατία». Θέλουμε ο μέσος Έλληνας πολίτης και ειδικά οι νέοι να καταλάβουν ότι Δημοκρατία δεν σημαίνει απλώς ότι ψηφίζω κάθε τέσσερα χρόνια, σημαίνει συμμετέχω. Και ο άνθρωπος που με εκπροσωπεί στη Βουλή πρέπει να με ακούει, και αυτό θα γίνει αν υψώσω τη φωνή μου. Μέσα από το «Vouli Watch» προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον πολίτη να υψώσει τη φωνή του με ένα πιο πολιτισμένο τρόπο, ο οποίος θα είναι πιο παραγωγικός.

    Αντώνης Σβαρτς: Είναι γνωστό ότι στο πολιτικό μας σύστημα έχουμε ζητήματα διαφάνειας, ας πούμε με το πόθεν έσχες των βουλευτών που το ανεβάζουν για ένα μήνα και μετά το κατεβάζουν. Προσωπικά, θέλω με το «Vouli Watch» να μπούμε στον αγώνα για περισσότερη διαφάνεια.

     

    Στην επόμενη σελίδα: Το Vouli Watch και η Χρυσή Αυγή

    1 2

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top