Η πιανίστα Δανάη Dörken.

Τα κύματα της ραδιοφωνίας θα φιλοξενήσουν πριν από αυτά του Αιγαίου το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2020, που φέτος θα πραγματοποιηθεί «συγχρονισμένα» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας,  προς τέρψιν του παγκόσμιου διαδικτυακού κοινού, στις 17 και 18 Αυγούστου 2020. Μια πρώτη και έντονη γεύση θα έχουμε όμως ήδη από σήμερα, όταν οι πιστοί καλλιτέχνες του Φεστιβάλ θα συγκεντρωθούν στο studio του SWR2 στη Στουτγάρδη για να ερμηνεύσουν ζωντανά ένα πρόγραμμα που έχει όλα τα γνωρίσματα μιας τυπικής «μολυβιάτικης» συναυλίας.

Κορμός της συναυλίας θα είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη Robert Schumann: οι Ρομάντσες για όμποε και πιάνο op. 94, το Adagio και Allegro για βιολοντσέλο και πιάνο σε Λα ύφεση μείζονα op. 70 και τα Φανταστικά κομμάτια για κλαρινέτο και πιάνο op. 73 θα εμπνεύσουν αντίστοιχα τον Philippe Tondre (όμποε), τον Maximilian Hornung (βιολοντσέλο) και τον Sebastian Manz (κλαρινέτο) στη σύμπραξη με τις δύο αδελφές πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Dörken. Του ιδίου συνθέτη θα ακούσουμε επίσης το Νυχτερινό Τραγούδι  op. 85 αρ. 12, σε μια μεταγραφή όπου ο ήχος του όμποε θα συμπληρώσει την αρχική γραφή για σόλο πιάνο.

Η βιολινίστα Sarah Christian.

Μεταξύ των κομματιών του Schumann οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν σε διαφορετικούς συνδυασμούς μαζί με την βιολινίστα Sarah Christian μια σειρά από σύγχρονους τίτλους μεταξύ κλασικού και “έθνικ” ρεπερτορίου. Το “A scattered Sketchbook” για βιολί και κλαρινέτο, του Kinan Azmeh (*1976), ενός σύγχρονου βιρτουόζου του κλασικού και fusion κλαρινέτου από τη Συρία, το κομμάτι “κλετσμερικής” έμπνευσης “The Chase” (Το κυνήγι) για όμποε και κλαρινέτο του Olivier Truan (*1959) και το νεο-τονικό τρίο για πιάνο της Καναδής Kelly-Maria Murphy “Give me Phoenix wings to fly” (Δως μου Φοίνικα φτερά να πετάξω). Επίσης θα ακούσουμε τις “Έξι μεταμορφώσεις κατά τον Οβίδιο” για σόλο όμποε  op. 49 του Benjamin Britten και για να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα Ελληνικό Φεστιβάλ, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τον Χορό του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα θα ακούσουμε βέβαια τον  Αύγουστο στο επίσημο Φεστιβάλ, το οποίο φέτος, λόγω του κορωνοϊού και της επακόλουθης δυσκολίας πολλών καλλιτεχνών να ταξιδέψουν, θα γίνει διήμερο και διαδικτυακό, με θέμα τον “Συγχρονισμό”. Μεταξύ των έργων που θα ακούσουμε στη δεύτερη ημέρα θα είναι και η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου Νίκου Χαριζάνου MOMENTS op.219 για φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Είναι ένα έργο που γράφτηκε ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ εμπνευσμένο από φυσικούς ήχους του νησιού που συγκέντρωσαν εννέα παιδιά υπό την καθοδήγηση του συνθέτη.

Ο κλαρενιτίστας Sebastian Manz.

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα και σε live streaming στα μέσα κοινωνική δικτύωσης του ΔιΦΕΜΜ και στις διαδικτυακές πλατφόρμες rondo και classical next. Όσοι βρεθούν όμως στη Λέσβο θα μπορέσουν να θαυμάσουν από κοντά τους φωτισμούς με τους οποίους ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης θα φωτίσει τον οικισμό του Μολύβου, ενώ το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου το κοινό θα είναι ευπρόσδεκτο να παρακολουθήσει τη συναυλία που θα δοθεί μπροστά στο «Βοστάνειο» νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, στις 12:30. Το φθινόπωρο του 2020 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και μεταφεστιβαλική εκδήλωση στη Γερμανία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν  προσεχώς.

Εν τω μεταξύ σημειώστε ότι στις 8 Αυγούστου 2020 ο Jonian Ηλίας Καντέσα (βιολί) και η Vashti Hunter (βιολοντσέλο) θα συναντήσουν το κοινό στην επόμενη προφεστιβαλική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σχεδία Home (Κολοκοτρώνη 56) στην Αθήνα, στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη, κατανάλωση υπέρ των ευπαθών ομάδων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες των εκδηλώσεων στις 24 Ιουλίου και στις 17 και 18 Αυγούστου 2020

 

Διαβάστε ακόμα: «Μούσα Ελληνική» – ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ μουσικής στη Χίο.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top