Οι ίδιοι οι Mechanimal αποκαλούν τη μουσική τους drone ‘n’ roll.

Ξεκίνησαν ως άλλο ένα project του πολυπράγμονα Γιάννη Παπαϊωάννου (ΙΟΝ) που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες έχει αλωνίσει ποικιλοτρόπως και καθοριστικά τις ισοσκελείς αποστάσεις ανάμεσα στο techno, το goth και το industrial. Η παρτίδα κερδήθηκε ανεπιστρεπτί όμως όταν η «υπόθεση Mechanimal» εξελίχθηκε σε τρίο, με την προσθήκη στο line-up του Τάσου Νικογιάννη (παραγνωρισμένου κιθαρίστα των Make Believe και εν γένει δραστήριου μέλος της μεγάλης των ’90s ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής) και του Freddie F, που είναι φτασμένος φωτογράφος και, παρότι δεν είχε ξαναπιάσει ποτέ μικρόφωνο στη ζωή του, καταφέρνει να ακούγεται σαν βαρύτονος σαμάνος που κηρύττει ένα δυστοπικό στιχουργικό ευαγγέλιο, κάπως σαν να «ταγκάρει» με μαύρο σπρέι πάνω στον βιομηχανικό blues ηχητικό τοίχο (οι ίδιοι βαφτίζουν τη μουσική τους drone ‘n’ roll) που χτίζουν οι δύο bandmates του, μόνο και μόνο για να τον γκρεμίσουν από μόνοι τους. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους χαιρετίστηκε ως ο καλύτερος ελληνικός δίσκος της περσινής χρονιάς. Ήταν όμως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε; Πότε και πού βρήκατε τα λεφτά;
ION O πρώτος δίσκος που διάλεξα ποτέ σε δισκάδικο ήταν το soundtrack του Rollerball (1975). Μου τον έκανε δώρο η μητέρα μου.
Freddie F Το 1981 αγόρασα ό,τι είχαν βγάλει οι Kiss μέχρι τότε. Μου είχε δώσει λεφτά ο παππούς μου ο Fred.
Τάσος Νικογιάννης Disco Bomb vol. I. Μου τον αγόρασε η μητέρα μου στα επτά μου, μετά από επίσκεψη στον οδοντίατρο. Την επόμενη χρονιά κάνω την πρώτη επίσκεψη μόνος σε δισκάδικο, αγοράζω το Dark Side of the Moon με χαρτζιλίκι της γιαγιάς, και αποφασίζω να μάθω «ηλεκτρονική» κιθάρα. Τον είχα ακούσει στο μάθημα μουσικής, από τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο, από τους συνθέτες της Λιλιπούπολης.

Ποιος είναι ο τελευταίος;
ION Το reissue του 666 των Aphrodite’s Child, το οποίο και διατήρησα σφραγισμένο.
Freddie F Ο δίσκος μας, των Mechanimal, γιατί ήθελα να τον κάνω δώρο στην πρώην γυναίκα μου.
Τάσος Νικογιάννης Johnny Marr – The Messenger.

Ποιοι είναι οι τρεις δίσκοι που έχετε στη δισκοθήκη σας, αλλά ντρέπεστε γι’αυτό; Και ποιοι οι τρεις που δεν έχετε και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό;
ION Ντρέπομαι λίγο για τη δισκογραφία του Boyd Rice (ΝΟΝ), των Whitehouse και των Grey Wolves, αλλά πάλι εκεί κρύβεται το μανιφέστο του Noise – Power Electronics κινήματος και ένα μεγάλο κομμάτι του αυθεντικού industrial ρεύματος, οπότε η καλλιτεχνική περιέργεια κερδίζει επί κάθε ιδεολογικής μου αντίρρησης απέναντι στις πεποιθήσεις ή τις θεωρίες των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Επίσης, έχω φτιάξει τη δισκοθήκη μου τόσο πλήρη όσο ιδανικά κάποτε ονειρευόμουν, που δεν νομίζω ότι της λείπει κάτι σήμερα έτσι ώστε να ντρέπομαι γι’ αυτό.
Freddie F Των Gloria Estefan and the Miami Sound Machine, του Shabba Ranks και του Snow. Δυστυχώς δεν έχω ακόμη κανένα δίσκο των Swans, αλλά τους έμαθα αργά από τον Ion.
Τάσος Νικογιάννης Ντρέπομαι που έχω τα Pink Floyd – The Final Cut, Eric Clapton – 461 Ocean Boulevard, Modern English – Start/Stop. Beach Boys – Pet Sounds. Ντρέπομαι που δεν έχω τα Johnny Cash – At Folsom Prison, Brian Eno – Here Come the Warm Jets.

Ποιους δίσκους έχετε δανειστεί από φίλους σας και δεν τους επιστρέψατε ποτέ;
ION Το αντίθετο έχει συμβεί. Μεταξύ άλλων, έχουν δανειστεί από μένα και δεν μου επέστρεψαν ποτέ πίσω, το Harvest του Neil Young, το The Wall των Pink Floyd, το σπανιότατο πλέον The Affectionate Punch των Associates… Τα αγόρασα όλα ξανά.
Freddie F Πολλούς, πάρα πολλούς…
Τάσος Νικογιάννης Ελεάνα, αν το διαβάζεις αυτό, συγγνώμη που σου έφαγα το Forever Changes των Love, αλλά κι εσύ κράτησες hunders and the Heartbreakers cemen τε. το Unplugged των Nirvana. Και Πάρι ή Νίκο, σόρι για το Homelistening is Killing Clubbing του Spyra που ακόμα ψάχνετε, αλλά είμαι σίγουρος ότι κι εσείς από τον Παπαϊωάννου το βουτήξατε. Και καμιά πενηνταριά ακόμα, που ούτε καν θυμάμαι πώς έφτασαν στα χέρια μου.

Mechanimal

Από αριστερά: Γιάννης Παπαϊωάννου (ΙΟΝ), Freddie F. , Τάσος Νικογιάννης

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχετε δει στη ζωή σας μέχρι σήμερα;
ION Οι Foetus Interruptus το 1989 στην Uppsala στη Σουηδία. Ο J.G. Thirlwell στη σκηνή μαζί με Al Kizys και Norman Westberg από Swans, τον Vinnie Signorelli των Unsane, τον μεγάλο βιολιστή Hahn Rowe των Hugo Largo και τον David Quimet των Cop Shoot Cop και Motherhead Bug στο σάμπλερ! Ήταν την εποχή που ο Thirlwell είχε βγάλει το Thaw. Ένα χρόνο αργότερα ονόμασε αυτό το σχήμα σε Foetus In Excelsis Corruptus Deluxe.
Freddie F Γενικότερα δεν μου αρέσει να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο, γι’ αυτό οι συναυλίες μου προκαλούν λίγη αμηχανία. Θυμάμαι όμως ότι πέρασα καλά στους Beastie Boys, γιατί ήμουν στη σκηνή μαζί τους και τους φωτογράφιζα.
Τάσος Νικογιάννης Κανονικά εδώ απαντάνε Mano Negra το ’92 στο Ρόδον, αλλά… Χειμώνας του ’89, showcase της δισκογραφικής Creation στο Ρόδον με Piff Bang Pow, The Times και Primal Scream. Οι δύο πρώτοι δεν μπήκαν ποτέ στο αεροπλάνο, αλλά ο τραγουδιστής των Primal Scream, Bobby Gillespie χρώσταγε λεφτά και έκανε την τιμή στους εκατό το πολύ νοματαίους που μαζευτήκαμε. H σκηνή είναι φορτωμένη Marshall ενισχυτές μέχρι το ταβάνι, η μπάντα παίρνει κεφάλια κυρίως με διασκευές (Stooges, Thin Lizzy και Elvis), o Gillespie σέρνεται στα πατώματα σε άθλια κατάσταση και τα αυτιά μου βουίζουν για κάνα μήνα. Ένα χρόνο μετά, αλλάζουν ναρκωτικά, κυκλοφορούν το Loaded και τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα ξεχωριστά);
ION Μερικές φορές γίνομαι τόσο nerd… Το ομότιτλο του Ian Dury, φυσικά. Βέβαια, αν το καλοσκεφτώ, θα έλεγα ότι το σεξ θα μου το φέρνει πάντα στο μυαλό το Venus In Furs των Velvet Undergound, τα ναρκωτικά το Weekender των Flowered Up και το rock ‘n’ roll το I Want To Be Your Dog του Iggy.
Freddie F Σεξ το Unfinished Sympathy των Massive Attack. Drugs το Fire του Jimi Hendrix. Rock ‘n’ Roll το Bikini Girls With Machine Guns των Cramps.
Τάσος Νικογιάννης Αντίστοιχα, Happiness in Slavery – Nine Inch Nails, Losing Touch with my Mind – Spacemen 3, Born to Lose – Johnny Thunders and the Heartbreakers

Mechanimal

Το ομώνυμο ντεμπούτο τους χαιρετίστηκε ως ο καλύτερος ελληνικός δίσκος της περσινής χρονιάς.

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στιψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου;
ION Κάποιο από τα Selbstportrait του Roedelius.
Freddie F Ίσως κάτι από Ξυλούρη, με ηρεμεί η φωνή του.
Τάσος Νικογιάννης The Velvet Underground – Loaded

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο David Bowie. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου;
ION Tι άλλο; Να τον φωνάξω στη σκηνή να τραγουδήσουμε μαζί το Heroes!
Freddie F «Άραγε είναι και η Ιμάν μαζί του;»
Τάσος Νικογιάννης «Ευτυχώς που δεν παίζουμε καμιά διασκευή του».

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop;
ION Θεοί και οι δύο! Επόμενη ερώτηση.
Freddie F The Stooges.
Τάσος Νικογιάννης Lou Reed.

Πόσες φορές στη ζωή σας έχετε μετανιώσει που παίζετε μουσική και δεν ζείτε μία «κανονική» ζωή;
ION Μέχρι στιγμής καμία.
Freddie F Ποιος σας είπε ότι δεν ζω μια «κανονική» ζωή;
Τάσος Νικογιάννης «What came first? The music or the misery?» (σ.σ.: το διάσημο δίλημμα του πιο γνωστού λογοτεχνικού ήρωα του Nick Hornby).

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερον ήμισυ σας έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνετε τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνετε, βάζετε τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται;
ION Tim Buckley – «Pleasant Street».
Freddie F Jay-Z – «99 problems».
Τάσος Νικογιάννης Van Halen – «Unchained».

Tι μουσική ακούγατε την τελευταία φορά που σας έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσετε την ένταση;
ION Experimental Black Metal, το «Chains» των Sutekh Hexen συγκεκριμένα.
Freddie F Πάντα σεβόμουν τους ανθρώπους γύρω μου και κρατούσα τις εντάσεις χαμηλές ή άκουγα από ακουστικά. Στο σχολικό, πάντως, θυμάμαι ότι μου έλεγαν να χαμηλώσω τους Cure.
Τάσος Νικογιάννης Την τελευταία φορά, έπαιζα κιθάρα εγώ, αλλά μετράει αυτό για μουσική; Την τελευταία φορά που μου έγινε παρατήρηση για την ένταση του στερεοφωνικού άκουγα το «And All That Could Have Been» των Nine Inch Nails.

Με «όχημα» τα σκοτεινά, αστικά τους blues, οι Mechanimal με το ντεμπούτο τους συμπεριλήφθηκαν στις πιο «υποψιασμένες» λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ του 2012.

Κρατάτε στα χέρια σας το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρείς από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα θέλατε να επισκεφτείτε και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 4) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Μάντσεστερ με τους Joy Division. 6)Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain.
ION Δεκαετία του ’60 στην Ύδρα του Λεονάρδου, γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί το κιτς γιώτ του Koons. To ’77 με τον Strummer στο Λονδίνο, γιατί το punk δεν έχει προλάβει να πεθάνει ακόμα. Και τέλος, το ’79 στο Manchester με τους Joy Division, για να τους δω όλους μαζί ζωντανούς. Τόσο απλά.
Freddie F Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ νοσταλγικός. Με ενδιαφέρει η Αθήνα του σήμερα και αυτά που βιώνω με τους Mechanimal.
Τάσος Νικογιάννης Ύδρα με τον Cohen (νησί, ήλιος, κοριτσόπουλα, άντε και λίγη ποίηση), Καλιφόρνια με τον θείο Neil (να μου μάθει και κάνα περίεργο ακόρντο), Μ100αεστερμαρ τον Κemen τε.άντσεστερ με τον Ian Curtis («Holy mother of fuck, I love Joy Division»).

Ποια μπάντα θα θέλατε να παίξει live στην κηδεία σας;
ION Οι Spiritualized με full γκάζια και full gospel χορωδία.
Freddie F Οι Bad Brains, το τραγούδι τους «I against I».
Τάσος Νικογιάννης Επειδή θα λείπω σε ταξίδι για δουλειές, φέρτε τον φτηνότερο.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα κάνατε κολλητή παρέα;
ION Με τον Syd Barett, γιατί έχουμε και την ίδια μέρα γενέθλια.
Freddie F Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να κάνω παρέα με μουσικούς. Θα ήθελα ίσως να γνωρίσω τον Chet Baker ή τον Elvis.
Τάσος Νικογιάννης William Melvin Hicks. Δεν έπαιζε σε μπάντα, αλλά θα έπρεπε.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος;
ION Εννοείται, πως όχι! Brian Eno και ξερό ψωμί.
Freddie F Όσο περνάνε τα χρόνια καταλαβαίνω όλο και περισσότερο πόσο ταλαντούχος είναι, αλλά όχι.
Τάσος Νικογιάννης Την τελευταία φορά που διάβασα νέα του, πάντως, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top