Η ιδανική θέση κολύμβησης για έναν βιβλιόφιλο (Φωτογραφία: Unsplash.com).

Για αρκετό κόσμο ανήκουν στα χρειώδη των διακοπών: τα βιβλία ή, μάλλον, τα πολλά βιβλία, καθώς το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για ανάγνωση. Ο χρόνος είναι άπλετος και οι καθημερινές υποχρεώσεις υποχωρούν. Κάτω από την ξαπλώστρα, πίνοντας ένα απεριτίφ ή ξεκλέβοντας λίγο χρόνο πριν από τη βραδινή έξοδο, στις διακοπές πολύ πιο εύκολα μπορείς να γίνεις συμμέτοχος με κάποιον λογοτεχνικό ήρωα.

Σας προτείνουμε είκοσι βιβλία της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής (μεταφρασμένη λογοτεχνία και ελληνική) προσπαθώντας πάντα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικοί στα προτεινόμενα είδη. Κάπως έτσι θα βρείτε βιβλία που αναφέρονται σε καθοριστικές ιστορικές περιόδους, αστυνομικά, κοινωνικά, ερωτικά, αλλά και ποίηση που ποτέ δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή μας. Καλό διάβασμα.

 

Χώρες της επαγγελίας – Ζαν Μισέλ Γκενασιά (εκδ. Πόλις)

Το βιβλίο του Ζαν Μισέλ Γκενασιά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Όσοι αγάπησαν τη Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων (ναι, ήταν πολλοί) θα βρουν σ’ αυτή τη συνέχεια τους λόγους που κάνουν τον Γκενασιά έναν εξαίρετο «συνθέτη» μιας ολόκληρης εποχής που σημάδεψε την Ευρώπη προσφέροντας, συνάμα, μια πλειάδα αξέχαστων ηρώων. Στις Χώρες της επαγγελίας συναντάμε πολλά από τα πρόσωπα της Λέσχης, μόνο που οι εποχές έχουν αλλάξει.

Οι αποικίες των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών κατακτούν την αυτονομία τους, το ανατολικό μπλοκ καταρρέει, οι μεγάλες ιδεολογίες ηττώνται και οι ήρωες αναζητούν το δικό τους καταφύγιο για να κουρνιάσουν τις τρεμάμενες προσωπικότητές τους. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι το μυθιστόρημα του καλοκαιριού. Η μετάφραση ανήκει Χαρά Σκιαδέλλη.

 

 

 

 

 

 


 

Σκόνη στον άνεμο – Λεονάρδο Παδούρα (εκδ. Καστανιώτης)

Το βιβλίο του Λεονάρδο Παδούρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η μεγάλη αφήγηση ταιριάζει τον Παδούρα που, όπως και ο Γκενασιά, μπορεί να συνενώνει τη μεγάλη ιστορική αφήγηση με τις μικρές ιστορίες των απλών ανθρώπων. Μια παρέα νέων της Κούβας που συγκροτούν μια αρραγή ομάδα γεμάτη ελπίδες, φόβους, ανασφάλειες και πόθους, ζώντας, δε, υπό το βάρος ενός δυναστευτικού κράτους, αρχίζει να σκορπάει στα πέντε σημεία του ορίζοντα.

Κάποια μεταναστεύουν, κάποιοι μένουν, ενώ η νέα γενιά έρχεται να τους αντικαταστήσει. Αυτό που μένει να βγει στην επιφάνεια είναι τα παλιά κρυμμένα μυστικά που δεν είναι λίγα ούτε και ασήμαντα. Εξαιρετικά βαθύ και πυκνό μυθιστόρημα, γραμμένο σε μεθυστική γλώσσα. Η μετάφραση ανήκει στον Κώστα Αθανασίου.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ξένος στη χώρα μου – Χανς Φάλαντα  (εκδ. Gutenberg)

Το βιβλίο του Χανς Φάλαντα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Μια μακρά επιστολή από το σπίτι των πεθαμένων. Καθώς ο Χίτλερ και οι ολετήρες του πνέουν τα λοίσθια και ετοιμάζονται να χάσουν τον πόλεμο, ο Φάλαντα βρίσκεται φυλακισμένος ανάμεσα σε δολοφόνους, σχιζοφρενείς και βιαστές. Καταγράφει, με φόβο να τον πιάσουν οι δεσμοφύλακες, το χρονικό της ζωής του στη Γερμανία του Φύρερ.

Δεν φέρει τίποτα το ηρωικό η αφήγηση, αντίθετα είναι οι αμφιταλαντεύσεις, η απολογία και η πικρία ενός τσακισμένου ανθρώπου που προτίμησε να μην μεταναστεύσει, αλλά να μείνει στη χώρα του, όντας στην πραγματικότητα ξένος. Το ύφος του Φάλαντα είναι τόσο ευδιάκριτο που ορισμένες στιγμές ξεχνάς πως διαβάζεις ημερολογιακές καταγραφές, αλλά ένα ακόμη μυθιστόρημά του. Πικρό, ωστόσο, και τραυματικό. Η μετάφραση ανήκει στην Σίσσυ Παπαδάκη.

 

 

 

 

 

 

 


 

Το νησί των αρουραίων – Τζο Νέσμπο  (εκδ. Μεταίχμιο)

Το βιβλίο του Τζο Νέσμπο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ναι, είναι ο σύγχρονος «Σαίξπηρ του αστυνομικού». Δεν χωράει αμφιβολία πως ο Νέσμπο είναι μια κατηγορία μόνος του. Τον έχουμε συνηθίσει σε μεγάλες καταβυθίσεις από βιβλίο σε βιβλίο και μας έχει χαρίσει, φυσικά, τον Χάρι Χόλε, έναν ήρωα που συνιστά συγγραφικό υπόδειγμα. Εντούτοις, τα καταφέρνει πολύ καλά και στα διηγήματα. Κάτι που μας το είχε αποδείξει και το βιβλίο του Ο Αρχοντας της ζήλειας. Σε τούτη τη συλλογή πέντε ιστοριών τα πάντα τελούνται στο άμεσο μέλλον.

Ο βαθμός επινοητικότητας του Νέσμπο είναι σε υψηλό επίπεδο είτε αναφέρεται σε μελλοντικά τεχνολογικά επιτεύγματα είτε σε μια ιστορία αγάπης που περιλαμβάνει δύο αδελφικούς που θέλγονται από το ίδιο κορίτσι. Το ομώνυμο διήγημα, αρκετά σημερινό καθώς έχει να κάνει με μια πανδημία, είναι μια εξαίρετη δυστοπία. Η μετάφραση ανήκει στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

 

 

 

 

 


 

Άλλες ζωές – Αμπντουλραζάκ Γκούρνα  (εκδ. Ψυχογιός)

Το βιβλίο του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Άγνωστος μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας (και όχι μόνο), ο Γκούρνα είναι, πλέον, μια άκρως ευδιάκριτη μορφή της λογοτεχνίας που μας έρχεται από την Αφρική. Βοήθησε, φυσικά, και η Σουηδική Ακαδημία που τον βράβευσε με το Βραβείο Νόμπελ το 2021. Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε ανάγλυφα όλο το ενδιαφέρον και τη ζέση του για τις χώρες της Αφρικής που έζησαν κάτω από τον ζυγό της αποικιοκρατίας.

Άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, που δεν τους δόθηκε τέτοια δυνατότητα και που χρειάζεται να πολεμήσουν στο πλευρό των δυναστών τους. Ένα μυθιστόρημα σκληρό και βαθύτατα ανθρώπινο που μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα με ήρωες που χάνονται στον πόλεμο, με κορίτσια που παλεύουν να μορφωθούν, με επονείδιστους αποικιοκράτες και μια ήπειρο που έζησε και συνεχίζει να ζει στο σκοτάδι. Η μετάφραση ανήκει στην Κατερίνα Σχινά.

 

 

 

 

 

 


 

Οι προφήτες – Robert Jones Jr (εκδ. Διόπτρα)

Το βιβλίο του Robert Jones Jr. κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το συγγραφικό ντεμπούτο του Τζόουνς είναι αρκούντως εντυπωσιακό με αποτέλεσμα να βρεθούν οι Πορφήτες στη βραχεία λίστα του National Book Award των ΗΠΑ. Ο κρυφός έρωτας δύο νεαρών σκλάβων στις φυτείες που αντιπαλεύει τη βαναυσότητα και λειτουργεί εξαγνιστικά. Το άχθος της επιβίωσης που οδηγεί τους σκλαβωμένους σε πράξεις εξανδραποδισμού. Η αγάπη που θεωρείται εξοβελιστέα από την κτηνώδη ηθική των καταπιεστών.

Σε τούτο το πυκνό μυθιστόρημα ακούγονται ευδιάκριτα πολλές φωνές, όπως εκείνες δύο γυναικών της φυτείας που κόντρα στη φθορά και τον πόνο παλεύουν να διατηρήσουν τη θράκα της μνήμης αναμμένη. Η σκληρότητα παλεύει με την ανθρωπιά που όσο κι αν είναι τραυματισμένη έχει το δικαίωμα στην ελπίδα. Κάπου εκεί ψηλά η Τόνι Μόρισον θα χαίρεται γι’ αυτό το βιβλίο. Η μετάφραση ανήκει στη Ρηγούλα Γεωργιάδου.

 

 

 

 

 


 

Νύχτες πανούκλας – Ορχάν Παμούκ (εκδ. Πατάκης)

Το βιβλίο του Ορχάν Παμούκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ισως να ξεγελάει ο τίτλος θεωρώντας πως ο Παμούκ επιθυμεί να μιλήσει για την τωρινή κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα με την πανδημία. Κι όμως, ο νομπελίστας συγγραφέας θέτει έναν υψηλότερο στόχο: την κατάδειξη των ιστορικών παθών, την αλαζονεία της εξουσίας, αλλά και την αδυναμία των ανθρώπων να χαλιναγωγήσουν το θυμικό τους σε καταστάσεις οριακές. Σαν αυτές που συμβαίνουν την άνοιξη του 1901 στο φανταστικό νησί Μίνγκερ μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Οι προσπάθειες που κάνει ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ Β’ να αναχαιτίσει το κακό πέφτουν στο κενό. Η πανούκλα διαιρεί τις δύο κοινότητες (μουσουλμανική και χριστιανική). Οι απαγορεύσεις της τοπικής εξουσίας αποδεικνύονται κενό γράμμα, ενώ ο φόβος, οι ίντριγκες, τα μίση και οι εθνικιστικές προκαταλήψεις φουντώνουν σε επικίνδυνο βαθμό. Διόλου τυχαίο πως μόλις βγήκε το βιβλίο, ο Παμούκ διώχθηκε δικαστικά με την κατηγορία της προσβολής του Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας. Η μετάφραση ανήκει στη Στέλλα Βρετού.

 

 

 

 


 

Η πυρά – Γκιόργκι Ντραγκομάν (εκδ. Κλειδάριθμος)

Το βιβλίο του Γκιόργκι Ντραγκομάν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Μπορεί η φαντασία, το όνειρο και η μαγεία να πασπαλίσουν με λίγη ελπίδα τη καταδυναστευτική πραγματικότητα; Η μικρή Έμα του μυθιστορήματος του Ντραγκομάν μεγαλώνει σε μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στην οποία έχει επιβληθεί δικτατορία. Όταν χάνει τους γονείς της μένει με τη γιαγιά της σε ένα χωριό. Μόνο που η γιαγιά είναι γνωστή ως καφετζού, μάγισσα και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Το κορίτσι μεγαλώνοντας θα αρχίσει να μαζεύει τις ψηφίδες της οικογενειακής ιστορίας και μέσω της επίδρασης που έχει η γιαγιά πάνω της αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον μηχανισμό άμυνας που αναπτύσσουν οι άνθρωποι (οι παππούδες της σίγουρα) για να αντέξουν τη σιδηρά πειθαρχία που μπορεί να επιβάλλει ένα καθεστώς. Δεν είναι άλλος από το όνειρο και τη μαγεία. Η μετάφραση ανήκει στη Γωγώ Αρβανίτη.

 

 

 

 

 

 


 

Λατρεία – Χάνα Κεντ (εκδ. Ίκαρος)

Το βιβλίο της Χάνα Κεντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Από τις αγαπημένες συγγραφείς των ελλήνων αναγνωστών, η Κεντ βυθίζεται ξανά στα βάθη του χρόνου για να ανασύρει σπάνια κοιτάσματα. Η Λατρεία αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικές περιοχές κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα (1836 και 1838 συγκεκριμένα). Αρχικά μεταφερόμαστε στην Πρωσία όπου συναντάμε την 15χρονη Χάνε Νουσμπάουμ που δεν μπορεί να αντέξει την καταπίεση που υφίσταται ως γυναίκα. Έως τη στιγμή που συναντάει την Τέα και μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας ακατάλυτος δεσμός.

Μαζί με την οικογένειά της αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία για να ζήσουν ελεύθεροι. Εκεί, στη Νότια Αυστραλία, πάλι η Χάνε και η Τέα δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί, καθώς η θρησκεία, η κοινωνία και η ίδια η φύση τους βάζουν φραγμούς. Ένας ύμνος στην αγάπη κόντρα σε όλους και σε όλα; Αναμφίβολα ναι. Η μετάφραση ανήκει στον Άγγελο Αγγελίδη και την Μαρία Αγγελίδου.

 

 

 

 

 

 


 

Ο έφηβος – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (εκδ. Άγρα)

Το βιβλίο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Οι ήρωες του Ντοστογιέφσκι είναι πάντοτε διάπυροι, φλογισμένοι, ντελιριακοί, γεμάτοι αντιφάσεις, κλεισμένοι σε ένα δικό τους κόσμο. Σε τούτο το προτελευταίο μυθιστόρημά του, μας προσφέρει έναν ακόμη σπάνιο ήρωα: τον φιλόδοξο έφηβο Αρκάντι Ντολγκορούκιπου, ο οποίος είναι νόθος γιος ενός γαιοκτήμονα που κάποτε είδε δύναμη και μας δουλοπάροικης. Κλεισμένος σε μια οικεία απομόνωση και βουτηγμένος στους στοχασμούς και τις ποικίλες εμμονές του, αποφασίζει να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να γνωρίσει τον πατέρα του, να τον αγαπήσει, αλλά και να ανακαλύψει τα σφάλματά του.

Εκεί, όμως, το όνειρό του θα συντριβεί και τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα περίμενε. Στο βάθος ο Ντοστογιέφσκι μας παρουσιάζει την Κομούνα του Παρισιού, τις νέες ιδέες που κυκλοφορούν στον αέρα, αλλά και τους σημαντικούς φιλοσόφους και συγγραφείς της εποχής. Το δράμα εναλλάσσεται με την κωμωδία σε τούτη τη λεπτογραμμένη ηθογραφία. Η μετάφραση ανήκει στην Ελένη Μπακοπούλου.

 

 

 

 

 

 

 


 

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Ηλίας Μαγκλίνης (εκδ. Μεταίχμιο)

Το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Ηλίας Μαγκλίνης συνεχίζει να σκάβει και να σκάβεται. Όπως στο προηγούμενο βιβλίο του Είμαι όσα έχω ξεχάσει είχε γράψει για τη δολοφονία του παππού του, έτσι και τώρα η προγονική ιστορία αναλαμβάνει να ξετυλίξει το κουβάρι. Ο παππούς του συγγραφέα, άγνωστος κατ’ ουσίαν, ένα φάντασμα του παρελθόντος, πήρε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Χρόνια μετά ο συγγραφέας θα ακολουθήσει τα βήματά του κάνοντας ένα ταξίδι εμπειρίας στα μέρη που αναπτύχθηκε και κάηκε η Μεγάλη Ιδέα. Μέσα από την προσωπική ιστορία, ο Μαγκλίνης μιλάει για εκείνη την ιστορική στιγμή που θα καθόριζε την Ελλάδα. Ένα βιβλίο που εμπλέκει το βίωμα, την ιστορία, τη μυθιστορία, ακόμη και τις καταγραφές ενός ταξιδιώτη που αναζητεί τα σπαράγματα του οικογενειακού μύθου.

 

 

 

 

 

 


 

Μισή καρδιά – Δημήτρης Σωτάκης (εκδ. Κέδρος)

Το βιβλίο του Δημήτρη Σωτάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τον Ντοστογιέφσκι έως τον Πολ Όστερ, η διπλοτυπία ως υπαρξιακή υπόθεση έχει δώσει στη λογοτεχνία αξιόλογα έργα. Ο Δημήτρης Σωτάκης, με τη γνωστή του ικανότητα να κάνει το ανοίκειο τόσο προσφιλές, μεταφέρει την «περιπέτεια» ενός άντρα που ανακαλύπτει σε μια φωτογραφία τον ίδιο του τον εαυτό στο σώμα ενός άλλου.

Ξεκινάει να τον αναζητεί και όπως συμβαίνει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που ανακαλύπτει κανείς είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Αυτός που είναι βαθιά κλεισμένος μέσα μας και φοβόμαστε να τον φέρουμε στην επιφάνεια. Ένα άκρως δραστικό μυθιστόρημα που σε κρατάει σε αγωνία έως την τελευταία σελίδα.

 

 

 

 

 

 

 


 

Τα πτώματα δεν πληρώνουν – Δημήτρης Μαμαλούκας (εκδ. Κέδρος)

Το βιβλίο του Δημήτρη Μαμαλούκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Αναμφίβολα από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που διαθέτουμε στην ημεδαπή, ο Δημήτρης Μαμαλούκας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που αναπτύσσεται στην Αθήνα, αλλά σε ποια Αθήνα άραγε; Ήρωας είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Νετούνο που από μόνος του θα έφτανε να κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον. Πόσο παράξενος είναι αυτός ο Νετούνο θα το καταλάβετε αμέσως. Είναι κλεισμένος σε ένα δικό του οχυρό, παρέα με βιβλία, κόμικς και δίσκους.

Έχει χάσει από τη μνήμη του τα στοιχεία του παρελθόντος με αποτέλεσμα το μυαλό του να κάνει προβολές στο μέλλον. Κάποια στιγμή αναλαμβάνει να βρει το παιδί μιας παλιά του αγαπημένης που έχει χαθεί και τότε έρχεται αντιμέτωπος με ένα δίδυμο πληρωμένων δολοφόνων που εύκολα θα μπορούσε να κανείς να τους δει σε ένα καλό αστυνομικό φιλμ του Χόλιγουντ. Για δύο μέρες θα γίνει ο κακός χαμός σ΄αυτή την ξέφρενη αναζήτηση. Μυθιστόρημα εξαιρετικής έντασης.

 

 

 

 

 


 

Παγωμένα πέλματα – Βαγγέλης Μπέκας (εκδ. Ψυχογιός)

Το βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Βαγγέλης Μπέκας αναδεικνύεται σε ελπιδοφόρα περίπτωση στο χώρο του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Η υπαστυνόμος Σοφία Μήτση (από τις σπάνιες φορές που έχουμε γυναίκα κεντρική ηρωίδα σε αστυνομικά βιβλία) μετατίθεται στο Ανθρωποκτονιών όπως το επιζητούσε. Σύντομα, όμως, ο προϊστάμενός της θα προσπαθήσει να την βάλει στη θέση της. Κι όμως, η ιστορία είναι με το μέρος της όταν, την πρώτη μέρα της υπηρεσίας της, μια γυναίκα θα βρεθεί νεκρή στο διαμέρισμά της.

Η Μήτση αναλαμβάνει την υπόθεση και με τη βοήθεια του Θωμά Δήμου, ενός πρώην δημοσιογράφου και νυν ιδιωτικού ερευνητή θα προσπαθήσουν να βρουν τον δράστη που φαίνεται να προτιμάει για θύματά του γυναίκες. Από εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται ένα σκοτεινό κουβάρι που είναι καλά πλεγμένο τριγύρω από την Αθήνα και τον Πειραιά. Έντονο σασπένς και ανατροπές μας περιμένουν σ’ αυτό το μυθιστόρημα που μας εμφανίζει και μια άλλη εκδοχή της πρωτεύουσας που μπορεί να την εικάζουμε, αλλά εδώ αποτυπώνεται με πολύ ζωντανό τρόπο.

 

 

 

 

 


 

Αυτές – Ευγενία Μπογιάνου (εκδ. Πόλις)

Το βιβλίο της Ευγενίας Μπογιάνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Ποιες είναι οι γυναίκες στα 24 μικρά, αλλά άκρως ευσύνοπτα διηγήματα της Μπογιάνου; Πώς γίνεται να μην φέρουν ονόματα (παρά μόνο αρχιγράμματα) κι όμως να γίνονται απόλυτα κατανοητές και σάρκινες; Είναι μια γυναίκα σε διάφορες φάσεις της ζωής της ή πολλές των οποίων η ζωή ομοιάζει στα καλά και τα άσχημά της;

Είναι, άραγε, μόνο γυναικεία υπόθεση αυτά τα διηγήματα ή, μήπως, βαθύτατα ανθρώπινη; Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν χρειάζονται απάντηση όταν έχουμε μπροστά μας μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, την προβληματική, το άδηλο, αλλά και το μαγικό των σημερινών γυναικών. Η Μπογιάνου με βαθιά ενσυναίσθηση μάς παρουσιάζει ηρωίδες σε διάφορες ηλικίες και με διαφορετικά ζητούμενα. Κι όμως, όλες μαζί φτιάχνουν ένα θηλυκό ψηφιδωτό που είναι σημερινό, μας αφορά και μας καθηλώνει. Από τις καλύτερες συλλογές διηγημάτων του τελευταίου διαστήματος.

 

 

 

 

 


 

Έρως πόλεμος – Γιάννης Ψυχοπαίδης/Τίτος Πατρίκιος (εκδ. Πατάκη)

Το βιβλίο του Γιάννη Ψυχοπαίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ίσως το ομορφότερο βιβλίο από εικαστικής πλευράς στα βιβλιοπωλεία. Μια ουσιαστική και βαθιά συνομιλία ανάμεσα στον χρωστήρα του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη και την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου. Πρόκειται για 24 εικόνες πάνω στην ποίηση του Πατρίκιου και συγκεκριμένα από την ποιητική του συλλογή Λυσιμελής πόθος.

Αλλως πως: ο έρωτας επανεφευρίσκει τον έρωτα σε ένα δίπτυχο όπου το χρώμα και η σωματική αναπαράσταση μπλέκονται με στίχους λιτούς, αλλά γνήσια ερωτικούς. Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμη και πίνακες του Ψυχοπαίδη με 34 πρόσωπα της ποίησης από τον Εγγονόπουλο έως τον Κάφκα και από την Ελύτη έως τον Μίκη Θεοδωράκη. Ένα σπάνιο απόκτημα. Να τι είναι αυτό το βιβλίο.

 

 

 

 

 

 

 


 

Δημητρίου Σούτσου 36 – Νίκος Καρούζος/Γιάννης Ζουγανέλης (εκδ. Ικαρος)

Το βιβλίο με τη συνομιλία του Νίκου Καρούζου με τον Γιάννη Ζουγανέλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Στο υπόγειο διαμέρισμα του Νίκου Καρούζου, στην Δημητρίου Σούτσου 36, στα έγκατα της πόλης, εκεί που ο ποιητής καταβυθιζόταν για να συλλέξει τα πιο σπάνια και άγρια υλικά της ποίησής του, εκεί έγινε μια συνάντηση με τον επιστήθιο φίλο του, τον μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη.

Δεν ήταν μια τυπική συνέντευξη, αλλά μια συνομιλία που καταγράφηκε σε μαγνητόφωνο και τώρα έρχεται σε εμάς σαν μια συνομιλία μεταξύ δύο ανθρώπων βαθύτατα πνευματικών. Μιλώντας για τα απλά και τα μεγάλα. Για την ποίηση, τη μουσική, τη ζωή, τον θάνατο και τον έρωτα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανακάλυψη: το υπόγειο της Δημητρίου Σούτσου 36 ήταν ένα σημείο όπου ο ήλιος είχε άλλη λάμψη. Ολότελα ποιητική.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Απ’ το μπαλκόνι να φύγεις – Μελίσσα Στοίλη (εκδ. Κίχλη)

Το βιβλίο της Μελίσσας Στοίλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Μικρές ιστορίες, λεπτές αφηγήσεις, αποκλίνουσες πτυχές της καθημερινότητας. Η Μελίσσα Στοίλη μας παρουσιάζει μέσα από τα 17 μικρά διηγήματά της μια διαφορετική Θεσσαλονίκη από αυτή που τυχόν γνωρίζουμε.

Από τα Λουτρά Φοίνιξ έως το λούνα παρκ της ΔΕΘ και από τον κινηματογράφο Ηλύσια έως τον συνοικισμό Χιρς, η Στοίλη μας παρουσιάζει καθημερινούς ανθρώπους, απόλυτα οικείους που αναμετρώνται με τις απώλειές τους, το παρελθόν τους. Ανθρώπους που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής, δοκιμάζουν τις αντοχές των υλικών τους και πολλές φορές βιώνουν μια ακόμη ήττα. Αρκετά ενδιαφέρουσα ματιά και με μια λιτότητα γραφής που σε πολλά διηγήματα αποδεικνύεται ουσιαστική.

 

 

 

 

 

 

 


 

Άπνοια – Νίκος Κουρμουλής (εκδ. Κείμενα)

Το βιβλίο του Νίκου Κουρμουλή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα.

Πώς θα μπορούσε να είναι η Αθήνα ενός κάποιου μέλλοντος όχι μακρινού από το δικό μας; Ποιες ψυχικές ζυμώσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει στους κατοίκους της; Ο δημοσιογράφος Νίκος Κουρμουλής στην πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα βάζει την άπνοια ως φαινόμενο, αλλά και ως «υπόσταση» να κυριαρχεί στις ιστορίες του.

Ήρωές του είναι μία σολίστ, ένας σεκιούριτι, ένας βουλευτής, ένας συλλέκτης, μία ταμίας, μία μάνατζερ, ένας διαχειριστής πολυκατοικίας και μία χάκερ. Όλοι τους, υπό το βάρος της άπνοιας που κυριαρχεί στην πόλη, ψάχνουν τον πυρήνα της ύπαρξής τους. Η γραφή του Κουρμουλή είναι εσωτερικής καύσης, καθώς όλα τα δρώμενα και οι μικρές πλοκές λειτουργούν ως εναύσματα για ψυχικές αναζητήσεις και χαρτογραφήσεις των ηρώων του.

 

 

 

 

 

 

 


 

Νέα σελήνη, ημέρα πρώτη– Θανάσης Βαλτινός (εκδ. Εστία)

Το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία.

Ποιος είπε ο Εμφύλιος Πόλεμος είναι μόνο ζόφος, φόνοι, μίσος και ιδεολογικά πάθη; Είναι, σαφώς, κι αυτά και ο Θανάσης Βαλτινός, ένας από τους εξέχοντες συγγραφείς της Ελλάδας, τα έχει καταγράψει όλα αυτά με εμβριθή τρόπο. Σε αυτό το αφήγημα, όμως, βάζει ως πρωταγωνιστές μια παρέα εφήβων που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο σε μια εποχή αιματοβαμμένη (το 1948). Κι όμως, αυτοί βιώνουν τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα και του σωματικού πόθου.

Ο Κοσμάς και ο Γιάννης –οι δύο από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές-, δονούνται από φαντασιώσεις και ερωτικές επιθυμίες. Οι γυναίκες είναι το δικό τους χρυσόμαλλο δέρας. Ο Βαλτινός αφήνει κατά μέρος της μεγάλη ιστορία που έχει πονέσει αρκετά την Ελλάδα, καθώς θέλει να μας μιλήσει για το μέγα μυστήριο του έρωτα και το κάνει με τον γνωστό επιδέξιο τρόπο του.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: Μανόλης Αναγνωστάκης. «Στο συρτάρι μου δεν θα βρει κανείς τίποτα».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top