Φορέστε το καπελάκι σας στραβά και μην σας νοιάζει τίποτα (Φωτογραφία: sassysisterstuff.com).

Διάβασμα το καλοκαίρι; Θα την πω την αμαρτία μου: για κάποιον που διαβάζει 367 (sic) μέρες το χρόνο, το διάβασμα στην παραλία δεν διαφέρει από το διάβασμα με το καλοριφέρ αγκαλιά ή με την ομπρέλα ανά χείρας. Οταν μπεις στο κόσμο του βιβλίου και καταλάβεις ότι δεν μπορεί να ζήσεις άνευ αυτού, καμία εποχή δεν σε προτρέπει ή δεν σε αποδιώχνει από το διάβασμα.

Επειδή, όμως, όλος ο κόσμος δεν είναι σαν εμάς τους βιβλιοσκώληκες (μπορεί και καλύτερα, θα ήταν βαρετό να είμαστε όλοι ίδιοι), έχω να σας προτείνω κάποια μικρά μυστικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να περάσετε καλύτερα με το βιβλίο ή τα βιβλία που θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές.

Εμπιστευτείτε έναν καλό βιβλιοπώλη στη συνοικία σας και ρωτήστε τον. Μην το φοβάστε, κανένας δεν θα σας παρεξηγήσει.

1. Τι βιβλίο να διαλέξω;

Φλέγον και σημαντικό ζήτημα. Ενα λάθος βιβλίο μπορεί να σας χαντακώσει τη διάθεση. Όπου «λάθος» είναι ένα βιβλίο που δεν ταιριάζει στα γούστα σας. Δεν είναι όλα τα βιβλία για όλους (πάλι ευτυχώς). Επομένως, διαλέξτε ένα βιβλίο που θα σας ταιριάξει περισσότερο. Μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε κριτικές που δεν καταλαβαίνετε τι εννοούν (συμβαίνει συχνά). Εμπιστευτείτε έναν καλό βιβλιοπώλη στη συνοικία σας και ρωτήστε τον. Μην το φοβάστε, κανένας δεν θα σας παρεξηγήσει. Επίσης, κανένας δεν γεννήθηκε για να ξέρει. Ολοι ξεκινήσαμε με τα βασικά κι ύστερα περάσαμε στα «σκληρά».

2. Πόσο να διαβάζω την ημέρα;

Δεν κάνετε πρωταθλητισμό, δεν πρόκειται να ελέγξει κάποιος τις επιδόσεις σας. Διαβάστε όσο σας κάνει κέφι. Μην κάνετε το λάθος να διαβάσετε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο διότι ενδέχεται τα σπασμένα να έρθουν κατά πάνω σας. Ξεκινήστε αργά και αφήστε το βιβλίο να σας παρασύρει ή όχι. Αν δείτε ότι χρειάζεται το χρόνο του, τότε δώστε χρόνο. Αν δείτε ότι το βιβλίο «τρέχει» και σας αρέσει ο ρυθμός, τότε ακολουθείστε.

Οποιος βιβλιόφιλος πει ότι συνέχισε να διαβάζει ανεπηρέαστος ενώ μπροστά του περνούσε μια καλλονή, είναι βέβαιο πως σας έχει πει ψέματα.

3. Ναι στην απομόνωση; 

Στην παραλία δεν πρόκειται να βρεθείτε μόνος, εκτός και πηγαίνετε σε τίποτα απάτητα μέρη που δεν τα έχει δει άνθρωπος. Αν πάλι πηγαίνετε στις κλασικές παραλίες κάθε νησιού, μην περιμένετε να κάνουν όλοι σιγή ιχθύος για να διαβάσετε ανενόχλητοι. Θέλει προσαρμοστικότητα το πράγμα. Επίσης, όποιος βιβλιόφιλος πει ότι συνέχισε να διαβάζει ανεπηρέαστος ενώ μπροστά του περνούσε μια καλλονή, είναι βέβαιο πως σας έχει πει ψέματα. Αλίμονο, αν πρέπει να μπει κανείς σε κάψουλα για να διαβάσει. Τότε θα είναι καταναγκασμός και όχι χαρά.

4. Το κινητό το αφήνουμε στην άκρη; 

Ναι, το κινητό το αφήνουμε στην άκρη γενικώς το καλοκαίρι. Οσο γίνεται, όσο μπορούμε. Ολους τους άλλους μήνες είμαστε από πάνω του. Μιλάμε συνεχώς για τη δουλειά μας, κοιτάζουμε τις αναρτήσεις στα social media. Γιατί να το κάνουμε και το τώρα; Άντε να το χρησιμοποιήσουμε για καμία selfie, αλλά γιατί να μας τρώει τα σωθικά και στις διακοπές; Στο προκείμενο: θα μας βοηθήσει να δούμε το βιβλίο ως εναλλακτική απασχόληση. Σαφώς πιο δημιουργική.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε σε βιβλία που δεν μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

5. Αν δεν μου αρέσει το βιβλίο τι κάνω;

Ούτε συζήτηση: το αφήνετε στην άκρη και πηγαίνετε ξανά στο tip No1. Nα γιατί πρέπει να διαλέγουμε με έξυπνο τρόπο τα βιβλία μας. Επίσης, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια μικρή καβάντζα. Δεν μας έκανε το ένα βιβλίο; Θα μας κάνει το δεύτερο. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε σε βιβλία που δεν μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Και αν, τελικά, πέσατε σε… κέντα και όλα τα βιβλία κάπως δεν σας κάθονται, αφήστε τα για λίγο. Δοκιμάστε να τα πιάσετε κάποια άλλη στιγμή. Ισως το απόγευμα όταν θα έχετε επιστρέψει στο δωμάτιο και όχι στην παραλία. Μην ξεχνάτε πως εκεί πηγαίνετε πρωτίστως για να κάνετε μπάνιο και όχι να «μορφωθείτε». Γενικώς, δείτε το όλο πράγμα με χαλαρό τρόπο.

Άντε και καλά διαβάσματα. 

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 20 καλύτερα -νέα- βιβλία ξένης λογοτεχνίας. Τι θα διαβάσουμε στις διακοπές.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top