Για πέμπτη χρονιά η Χίος θα γεμίσει με ωραίες καλοκαιρινές μουσικές.

Με ειλικρινή χαρά και ενθουσιασμό φιλότεχνο και φιλελληνικό πληροφορήθηκα το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην υπέροχη Χίο, από μεθαύριο 24 Ιουλίου ως την 1 Αυγούστου, προσφέροντας σε εννέα ημέρες δέκα συναυλίες και πλήθος άλλων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όλες με ελεύθερη είσοδο.

Η Μούσα Ελληνική είναι ένα φεστιβάλ πραγματικά μοναδικό στο είδος του, καθώς είναι αφιερωμένο στη διαχρονική ελληνική μουσική δημιουργία σε όλες τις καλλιτεχνικά αξιόλογες εκφάνσεις της, χωρίς ειδολογικά όρια ή περιορισμούς άλλους πάρεξ της ποιότητας, κάτι που το κάνει να μην εντάσσεται εύκολα στα συνήθη θεσμικά στερεότυπα. Για τον ίδιο λόγο όμως είναι ένα Φεστιβάλ που έχει κάτι για όλους και προσφέρει τις πιο απρόσμενες καλλιτεχνικές ανακαλύψεις.

Το Φεστιβάλ έχει κάτι για όλους και προσφέρει τις πιο απρόσμενες καλλιτεχνικές ανακαλύψεις.

Ο τρομπονίστας Ρολάνδος Θεοδώρου.

Το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και την άρτια οργάνωση εξασφαλίζουν η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια μουσικός και φιλόλογος Ελευθερία Λυκοπάντη και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος, συνθέτης και μουσικός παιδαγωγός Αλέξανδρος Καλογεράς. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω ο ίδιος το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το νησί και παρακολούθησα ορισμένες από τις πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες του, που πραγματοποιήθηκαν όλες σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας με σχολαστική επιμέλεια τις οδηγίες για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Φέτος το Φεστιβάλ θα έχει πιο αποκεντρωμένο χαρακτήρα και προσφέρει έτσι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς σημαντικά κτίρια και ιστορικούς τόπους σε ολόκληρο σχεδόν το νησί.

Η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη.

Αν και καταρχήν μουσικό φεστιβάλ, το 5ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική θα ξεκινήσει τις εκδηλώσεις του το Σάββατο 24 στην Κεντρική Πλατεία των Αρμολίων με το Το ρόδο της μοναξιάς, μια ανάθεση στην ομάδα ΘΑΛίΑ. Είναι μια πολυμεσική παράσταση λόγου, χορού, εικαστικών και μουσικής με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα  της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία έτσι όπως το βίωσαν τρόφιμοι και εθελοντές του Γηροκομείου Χίου.

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το τριήμερο αφιέρωμα στον εορτασμό των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με έμφαση στις γαλλοχιακές σχέσεις. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στο Αρχοντικό Ρίζικο (δηλαδή της οικογένειας Ρίζου) στον Κάμπο και αποτελείται από δύο σκέλη: α) ακαδημαϊκή ημερίδα  με εισηγήσεις επτά ακαδημαϊκών και ιστορικών από Ελλάδα και Γαλλία με θέμα τον γαλλικό φιλελληνισμό και ειδικότερα τη σημασία της Χίου β) συναυλία της πιανίστας Ντιάνας Βρανούση με έργα γάλλων και ελληνογάλλων συνθετών του 19ου αιώνα, όπως οι γοητευτικότατοι Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού και του Κάμιλλος Σταμάτης (Camille Stamaty). Τη συναυλία θα προλογίσει ο σύζυγος της καλλιτέχνιδος, ο λαλίστατος πολιτικός μηχανικός και μουσικογράφος Γιώργος Μονεμβασίτης.

Οι φιλόμουσοι θα πρέπει να μετακινηθούν σε εξαιρετικά γραφικούς τόπους της νήσου για να παρακολουθήσουν κάποιες συναυλίες.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί την επομένη ημέρα Δευτέρα 26 Ιουλίου η συναυλία Παρίσι – Αθήνα που θα περιλάβει ένα πανόραμα φωνητικών κυρίως συνθέσεων Ελλήνων συνθέτων γαλλικής παιδείας και γάλλων συνθετών ελληνικής έμπνευσης, μεταξύ των οποίων ο François-Bernard Mâche (γεν. 1935: Φρανσουά-Μπερνάρ Μας), για το έργο του οποίου θα μιλήσει πριν τη συναυλία η εκ των συμμετεχόντων σοπράνο Ιώάννα Βρακατσέλη.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως στα τριήμερα, η τρίτη ημέρα δεν ακολουθεί τη δεύτερη, αλλά μεσολαβούν δυο διαφορετικού κλίματος συναυλίες. Την Τρίτη 27 Ιουλίου η Μούσα παραμένει στον Κάμπο για το VIVA BRASS στο Αρχοντικό Στεφάνου. Όπως υπονοεί το όνομα, θα ακουστεί μουσική για χάλκινα πνευστά από το τρίο χάλκινων πνευστών Aeris Trio (Σοφία Σιωρά, τρομπέτα, Χρήστος Σαλβάνος, κόρνο, Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι). Θα συμμετάσχει η πιανίστα Κυριακή Κουντούρη και η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου υπό τη διέυθυνση της αρχιμουσικού Ευγενίας Βορριά. Στη συναυλία θα ακουστούν πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών αλλά και η εντυπωσιακή Fanfare από την  “Péri” (1912) του Paul Dukas και το υποβλητικό In C του μινιμαλιστή Terry Riley.

Για τις επόμενες συναυλίες οι φιλόμουσοι θα πρέπει να μετακινηθούν σε εξαιρετικά γραφικούς τόπους της νήσου. Την Τετάρτη 28 Ιουλίου στο Ανοικτό θέατρο Καρδαμύλων η μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ελένη Βουδουράκη και ο τραγουδιστής του εντέχνου Κώστας Βασιλιάγκος θα ερμηνεύσουν την ΜUSICA POETICA , σε μια βραδιά όπου τους στίχους συνεισφέρουν οι Γκάτσος, Βάρναλης, Ελύτης, Σεφέρης, Ελευθερίου, Μυρτιώτισσα, Καββαδίας, Βασιλειάδης, Χριστοδούλου, Αναγνωστάκης, Ρίτσος, Λειβαδίτης και τη μουσική οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Θάνος, Μαρκόπουλος, Σπανός, Μικρούτσικος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος, Λάγιος και άλλοι. Την 16μελή ορχήστρα σε δικές του ενορχηστρώσεις θα διευθύνει ο Παναγιώτης ΛιαρόπουλοςΕίναι πραγματικά ενδιαφέρον να ακούει κανείς ελληνικό τραγούδι με τόσο ηχοχρωματικά πλούσια συνοδεία. Την ηχοληψία θα φροντίσει ο Δημήτρης Μπουρμπούλης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον του Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική είναι η πολυμεσική σχέση μουσικής και κινηματογράφου.

Ελληνική φωνή αλλά εντελώς άλλου τόνου θα ακουστεί και την Πέμπτη 29 Ιουλίου στον αρμόζοντα χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Μηνά. Η Υμνολογία των Ολοκαυτωμάτων είναι μια απολύτως πρωτότυπη παραγωγή, προϊόν σχετικής φιλολογικής και μουσικής έρευνας κατόπιν ανάθεσης του Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική. Ο Ψαλτικός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» θα ψάλλει υμνογραφήματα, συντεθειμένα από λογίους του Γένους, για τη Σφαγή της Χίου (1822), για τους πατέρες των νήσων Στροφάδων (1537), για όλους του Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας κ.ά. Την εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώνεται το τριήμερο αφιέρωμα στην Ελληνική Παλιγγενεσία, θα παρουσιάσουν ο Θεολόγος και Μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος και ο Μιχάλης Στρουμπάκης, Εκλ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον του Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική είναι η πολυμεσική σχέση μουσικής και κινηματογράφου. Τη Παρασκευή 30 Ιουλίου στο Μουσείο Μαστίχας θα παρουσιαστούν που ξεπερνούν τη συμβατική αντίληψη Λόγου, Μουσικής και Θεάτρου και επαναπροσδιορίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Η συναυλία θα περιλάβει έργα «κλασικά» της πρωτοπορίας του 20ου αιώνα όπως η Sequenza III – για σόλο γυναικεία φωνή (1965) και η Sequenza V – για σόλο τρομπόνι (1966) του Luciano Berio (1925-2003), πρώτες παγκόσμιες ή πανελλήνιες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών, μια «διευρυμένη» απόδοση του έργου του  Γεώργιος Καζάσογλου (1908-1984) Το νανούρισμα της Μαργκρέτας για φωνή, πιάνο και καινούργιο βίντεο (1945/2021) που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ, και τέλος τις Retrouvailles (2013) του Γιώργου Απέργη (γ. 1945) για δύο κρουστούς/ηθοποιούς με ταινία μικρού μήκους των Marc Mahn και Harry Vogt. Ορισμένες από τις μουσικές ερμηνείες σε αυτήν την εκδήλωση θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένες.

Το τρίο Αeris.

 Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 31 Ιουλίου με τη συναυλία νέων και πολύ νέων μουσικών στο πάρκο της Κλειδούς και την Κυριακή 1 Αυγούστου στην έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών από τη Χίο με νέα έργα εμπνευσμένα από τα κείμενα της εκδήλωσης του Σαββάτου 23 Ιουλίου στην Πλατεία των Αρμολίων, με μουσική συνοδεία από το κουαρτέτο εγχόρδων του Φεστιβάλ. Στο αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε και όλες τις πρωινές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα στις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν δωρεάν. Εκτός από τα εργαστήρια οργάνων τα πρωινά σεμινάρια φέτος περιλαμβάνουν τρεις μέρες αφιερωμένες στον Ούγγρο συνθέτη György Ligeti, από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της πρωτοπορίας του β΄ μισού του 20ου αιώνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Eίναι ο Θέμελης Γλυνάτσης ο πιο «ενοχλητικός» σκηνοθέτης όπερας στην Ελλάδα σήμερα;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top