Το πλήθος, οι αθλητές, η ένταση της στιγμής. Για τον Leifer αυτό ήταν η πρωταρχική του έμπνευση.

Ο Neil Leifer τράβηξε την πρώτη του φωτογραφία που αφορούσε το αγαπημένο του άθλημα, το μποξ, από μια θέση που κόστιζε μόλις πέντα δολάρια. Ηταν το 1959 όταν βρέθηκε σε ηλικία 16 ετών στο Yankee Stadium. Παρακολούθησε τον αγώνα μεταξύ του Floyd Patterson και του Ingemar Johansson.

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μάικ Τάισον.

Η εικόνα που αποτύπωσε τότε ήταν κοκκώδης, τραβηγμένη με μια φτηνή φωτογραφική μηχανή, την Yashica-Mat που κόστιζε μόλις 75 δολάρια. Κι όμως, ακόμη κι έτσι είχε καταφέρει να αποτυπώσει με δραματικούς τόνους τους δύο φωτογράφους που ήταν περιστοιχισμένοι από ένα παλλόμενο πλήθος θεατών. Αυτό ήταν το έναυσμα για τον Neil Leifer ώστε να καταλάβει πως αυτός ήταν ο δρόμος που ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του.

Εζησε από κοντά τον μύθο του Μοχάμεντ Άλι.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Leifer ερωτεύτηκε τη φωτογραφία και ειδικά αυτές που έχουν σχέση με τους αγώνες πυγμαχίας. Ένα χρόνο αργότερα, κάλυψε τον επαναληπτικό αγώνα Patterson-Johansson, όπου ο Floyd Patterson ανέκτησε τον τίτλο. Το 1961, ως επίσημος φωτογράφος του Sports Illustrated κάλυψε φωτογραφικά το Miami Rubber Match – και μία από τις φωτογραφίες του εμφανίστηκε ως εξώφυλλο του περιοδικού.

Επί 60 χρόνια ο Leifer κάλυψε όλους τους σημαντικούς αγώνες μποξ.

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών, είχε τραβήξει μια σειρά από ανεπανάληπτες εικόνες του Μοχάμεντ Αλί, δημιουργώντας τον προσωπικό του μύθο, αλλά κι εκείνος του Άλι. Οι φωτογραφίες που τράβηξε το 1965 και το 1966 αποτυπώνουν έναν θριαμβευτικό Άλι που στέκεται πάνω από τον Sonny Liston, αλλά και μια πανοραμική θέα του Κλίβελαντ Ουίλιαμς λίγα λεπτά αφότου έχει βγει νοκ άουτ. Αμφότερες οι φωτογραφίες θεωρούνται δύο από τις μεγαλύτερες αθλητικές φωτογραφίες όλων των εποχών.

Οι φωτογραφίες του θεωρούνται από τις σημαντικότερες στο χώρο της αθλητικής φωτογραφίας.

Ο αδιαμφισβήτητος «πρωταθλητής» του είδους, Leifer έχει καλύψει φωτογραφικά σχεδόν κάθε σημαντικό αγώνα των τελευταίων 60 ετών. Βρέθηκε στο “Rumble in the Jungle”, στο “Thrilla in Manila” και στο “The Clash on the Dunes”. Είδε τον πρώτο αγώνα μεταξύ του Joe Frazier και του Ali, και οι δύο αήττητοι πρωταθλητές βαρέων βαρών.

Το βλέμμα του Μοχάμεντ Άλι…

Κανείς δεν έχει δει το άθλημα, αλλά και την επιρροή του στον κόσμο όσο ο Leifer. Μέσα από τη δική του αποκαλυπτική ματιά αποτυπώνονται όχι μόνο οι σημαντικοί αγώνες, αλλά και για ολόκληρη εποχή. Από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του παλιού Madison Square Garden έως τη σημερινή απόλυτα επαγγελματική εποχή. Το 2014, ο Leifer έγινε ο μόνος φωτογράφος που εισήλθε ποτέ στο International Boxing Hall of Fame.

Το 2014, ο Leifer έγινε ο μόνος φωτογράφος που εισήλθε ποτέ στο International Boxing Hall of Fame.

Ο εκδοτικός οίκος Taschen συγκέντρωσε μερικές από τις εκατοντάδες φωτογραφίες του Leifer σε ένα θαυμαστό λεύκωμα που φέρει τον τίτλο «60 Years of Fights and Fighters». Στην έκδοση συνέδραμαν με τα κείμενά τους ο διάσημος δημοσιογράφος Gay Talese και ο συγγραφέας βιβλίων για τα σπορ, Gabriel Schechter. Αυτό το λεύκωμα είναι το αποκορύφωμα της τέχνης του Leifer, αλλά και της αγάπης του για το άθλημα.

Ο εκδοτικός οίκος Taschen έφτιαξε ένα λεύκωμα-κόσμημα για τους λάτρεις του μποξ και της φωτογραφίας.

Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση 1.000 αριθμημένων αντιγράφων, το καθένα υπογεγραμμένο από τον Neil Leifer. Ο οίκος Taschen έβαλε όλη την τέχνη του για να βγει ένα λεύκωμα υψηλών προδιαγραφών. Το βιβλίο φέρει κάλυμμα αλουμινίου, ενώ το εξώφυλλό του είναι από κόκκινο δέρμα – μια ωδή στο γάντι του μποξ.

 

Διαβάστε ακόμα: Naomi – το άλμπουμ της σέξι γαζέλας επανακυκλοφορεί.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top