Η «Law of the Journey» είναι μια έκθεση-μήνυμα για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε όλο τον πλανήτη.

  Ήταν το 2015 όταν ο Ai Weiwei είχε επισκεφτεί τη Λέσβο, ώστε να δει από κοντά το δράμα της προσφυγικής κρίσης. Και αυτά που είδε τον επηρέασαν σε τέτοιο βαθμό που μετά τα αποτύπωσε στα έργα της έκθεσή του Ai Weiwei at Cycladic, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει σε όλο τον κόσμο τους κινδύνους και τις κακές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες.

  Άλλωστε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά, καθώς έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια εξόριστος στις δυτικές επαρχίες της Κίνας, ενώ έχει συλληφθεί επειδή μιλούσε ανοικτά για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

  «Στο θέμα των προσφύγων οι άνθρωποι χάσαμε τις βασικές μας αξίες. Δεν αντιμετωπίζουμε προσφυγική κρίση, αλλά κρίση ανθρωπιάς».

  Και τώρα επιστρέφει με τη νέα του έκθεση, Law of the Journey, στο Trade Fair Palace της Πράγας: μια έκθεση-μήνυμα για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε όλο τον πλανήτη. «Στο θέμα των προσφύγων οι άνθρωποι χάσαμε τις βασικές μας αξίες. Δεν αντιμετωπίζουμε προσφυγική κρίση, αλλά κρίση ανθρωπιάς» δηλώνει ο Ai Weiwei.

  Η έκθεση του Ai Weiwe θα διαρκέσει έως τον Γενάρη του 2018.

  Το νέο installation του Ai Weiwei είναι μια τεράστια φουσκωτή βάρκα, γεμάτη με ανθρώπους, που προσπαθούν να ισορροπήσουν στο κενό, ενώ ονειρεύονται μια νέα ζωή. Την ίδια ώρα, γύρω από τη βάρκα, υπάρχουν φουσκωτά «σώματα» ανθρώπων που μοιάζουν να έχουν πνιγεί και άλλων με σωσίβια που ζητούν βοήθεια.

  «Σε αυτήν την περίοδο της αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη συμπόνια και εμπιστοσύνη για τον άλλον αφού είμαστε όλοι ένα. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση» δηλώνει ο καλλιτέχνης.

  //Ai Weiwe, Law of the Journey.

   

  Διαβάστε ακόμα: Νίκος Βαβδινούδης – Αυτοί οι «Διόνυσοι» έχουν κάτι να μας πουν

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top