«Η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα με στήριξαν και με στηρίζουν σε κάθε δύσκολη φάση που έχω περάσει» μας είπε ο Άκης Τσαρούχης. (Φωτογραφίες: Christos Petropoulos / SOD)

– Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στην ιστιοπλοΐα;
Στο άθλημα μυήθηκα σε ηλικία 7 χρονών. Από τότε θυμάμαι αποσπασματικά μόνο κάποιες παραστάσεις από τα πρώτα μου μαθήματα, τους πρώτους μου δασκάλους και το παιχνίδι που έκανα με το σκάφος. Ηθικοί αυτουργοί είναι οι γονείς μου οπότε δεν μπορώ να πω ότι κάτι με τράβηξε στην ιστιοπλοΐα. Αυτό που όμως με κράτησε, ήταν το παιχνίδι με το σκάφος, η αίσθηση της ελευθερίας και το ότι μπορούσα να οδηγήσω ένα όχημα πολύ πιο σοβαρό από το παιδικό μου ποδήλατο. Το ότι ήμουν ο καπετάνιος σε ένα βαρκάκι και το πήγαινα όπου ήθελα!

– Ποια είναι η πρώτη σας ανάμνηση από αυτή την ενασχόλησή σας;
Σε ένα άθλημα σαν την ιστιοπλοΐα που το κάθε δευτερόλεπτο που ζεις σου προσφέρει νέες αναμνήσεις, είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Όμως ακόμα θυμάμαι έναν φίλο μου από τον όμιλο με τον οποίο ξεκινήσαμε την ίδια μέρα, να μου δείχνει την καντηλίτσα με το παραμυθάκι με το φίδι και το δέντρο.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς και συγγραφέας του «…παίζουμε ιστιοπλοΐα» Άκης Τσαρούχης.

– Ως παιδί, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή;
Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα σε κάτι που αφορά το πρακτικό της υπόθεσης. Τόσο ο όμιλός μου όσο και οι γονείς μου, νομίζω μου το έκαναν εύκολο. Άλλωστε η ιστιοπλοΐα για το οποιοδήποτε νέο παιδί εύκολη είναι: πρέπει απλά να το φέρνουν οι γονείς του στον όμιλο και να μην χάνει μαθήματα. Αυτό που χαρακτηριστικά θυμάμαι όμως ήταν ότι επειδή ήμουν μεγαλόσωμο παιδί, δεν είχα τον κατάλληλο σωματότυπο για το Optimist και στεναχωριόμουν που έβλεπα άλλα παιδιά γύρω μου που δεν γνώριζαν τόσο καλά όσο εγώ το πώς «παίζεται το παιχνίδι» να με κερδίζουν στους αγώνες. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει στους ομίλους και πλέον χρησιμοποιούνται από τους ομίλους διαφόρων τύπων εξοπλισμοί πέρα από το Optimist, ώστε το παιδί να μην εμποδίζεται και να μπορεί να χαίρεται την ιστιοπλοΐα.

– Τι είναι αυτό που δεν θα ξεχάσετε ποτέ στη ζωή σας σε σχέση με την ιστιοπλοΐα;
Πρακτικά ότι η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα με στήριξαν και με στηρίζουν σε κάθε δύσκολη φάση που έχω περάσει. Οι φίλοι, οι παρέες που έχω από τον χώρο είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί. Αλλά και πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο, το ότι μετά από μια βόλτα στη θάλασσα κανείς βιώνει το πρόβλημά του πιο ανάλαφρα είναι μεγάλη βοήθεια στην καθημερινότητά μας. Τέλος, η θάλασσα με έχει βοηθήσει να αναπτύξω εφόδια στον χαρακτήρα μου που μου έχουν χρησιμεύσει πολύ και που αν ήμουν μακριά από την ακτή δεν ξέρω αν θα είχα καταφέρει να αναπτύξω.

«Μια συμβουλή που θα δώσω σε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα είναι ότι κάθε έξοδος στη θάλασσα θα είναι ένα νέο μάθημα. Ποτέ μην θεωρήσει ότι “έμαθε”»

– Σήμερα ποια είναι η σχέση σας με το άθλημα;
Για πολλά χρόνια έχω ασχοληθεί με διάφορες κατηγορίες αγωνιστικά με σημαντικές επιτυχίες. Πλέον, λόγω περιορισμένου χρόνου, τρέχω με μια παρέα φίλων ανοικτή θάλασσα. Επί σειρά ετών έχω εργαστεί σαν εκπαιδευτής ενώ τώρα είμαι διευθυντής εκπαίδευσης στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς.

– Πώς πήρατε την απόφαση να γράψετε το βιβλίο «…παίζουμε ιστιοπλοΐα»;
Για πολλά χρόνια ήμουν εκπαιδευτής σε μικρά παιδιά και είχα καημό να έχω σαν εκπαιδευτής ένα βοήθημα που να μπορεί να συμπληρώνει το μάθημα που κάνω. Ένα βοήθημα αρκετά δομημένο, που να περιέχει τα βασικά μόνο και να μην μπερδεύει το παιδί με περιττή πληροφορία. Ένα βοήθημα που το παιδί να μπορεί να ανατρέχει, όταν στα πρώτα του βήματα δεν θυμάται κάτι ή θέλει να ξεκαθαρίσει κάτι που δεν έχει καταλάβει από το μάθημα. Δεν είχα βρει κάποιο που να με βοηθούσε στην δουλειά μου και λειτουργούσα με σημειώσεις και φωτοτυπίες. Προσπάθησα λοιπόν να μαζέψω σκέψεις, σημειώσεις και τον τρόπο εκπαίδευσής μου και ένα τεύχος ώστε να μπορώ να βοηθήσω τον μελλοντικό εκπαιδευτή στη δουλειά του. Οι εκδόσεις ONDECK, εκτίμησαν την δουλειά αυτή και έδωσαν αξία στο έργο μου αποφασίζοντας να εκδώσουν το βιβλίο αυτό σε καιρούς δύσκολους για κάθε κλάδο, πόσο μάλλον αυτό του βιβλίου.

«Το βιβλίο μου είναι ένα βοήθημα αρκετά δομημένο, που να περιέχει τα βασικά μόνο και να μην μπερδεύει το παιδί με περιττή πληροφορία».

– Ποιος είναι ο στόχος σας με την κυκλοφορία του βιβλίου;
Ο πρώτος μου στόχος είναι το να βοηθήσω συναδέλφους εκπαιδευτές στο να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα. Από την άλλη, θα ήθελα να ακούσω μια μέρα από κάποιο παιδί ότι ο λόγος που ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα ήταν το ότι διάβασε το βιβλίο αυτό και ότι ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα γιατί την βρήκε απλή και ενδιαφέρουσα.

– Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει;
Στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς ξεκινάμε τα παιδιά από 4 χρονών. Θεωρώ ότι σε οποιαδήποτε ηλικία κανείς και να ξεκινήσει, έχει να ωφεληθεί σημαντικά και πρέπει να το κάνει. Είμαστε σε μια ναυτική χώρα και όλοι πρέπει να γνωρίζουν, έστω να αρμενίσουν.

– Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει κάποιος για μια τέτοια ενασχόληση;
Νομίζω ότι χρειάζεται μόνο χρόνος και κέφι. Και ακόμα και αυτά σε μικρές δόσεις. Είναι ένα άθλημα το οποίο, εκτός αν ασχοληθείς με τον πρωταθλητισμό, το κάνεις όποτε και όσο θέλεις και το κέφι, είναι ικανό να στο δημιουργεί από μόνο του!

Το βιβλίο «…παίζουμε ιστιοπλοΐα» του Άκη Τσαρούχη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ONDECK.

– Στο μυαλό των περισσοτέρων, η ιστιοπλοΐα είναι μια ακριβή ενασχόληση. Κατά πόσο ισχύει αυτό;
Απλά μύθος. Η ιστιοπλοΐα είναι για τον ιστιοπλόο μια πολύ οικονομική δραστηριότητα. Ειδικά για τα παιδιά, ίσως από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν. Για παράδειγμα, με το ημερήσιο κόστος της κάρτας του σκι για τα λιφτ, το παιδί μπορεί να κάνει σε μια σχολή για κάθε Σαββατοκύριακο του μήνα ιστιοπλοΐα.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λέτε σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα;
Το πρώτο που θα του πω είναι ότι αν χρειαστεί το οτιδήποτε, να μην διστάσει να έρθει να με βρει. Μέλη της μεγάλης οικογένειας της θάλασσας πάντα πρέπει να αλληλοβοηθιούνται. Θα του πω και ένα δεύτερο όμως: ότι η διαδικασία εκμάθησης της θάλασσας είναι μια που θα το συντροφεύει για όλη του τη ζωή. Κάθε έξοδος στη θάλασσα θα είναι ένα νέο μάθημα. Ποτέ μην θεωρήσει ότι «έμαθε».

 

//Το βιβλίο «…παίζουμε ιστιοπλοΐα» του Άκη Τσαρούχη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ONDECK. Το βιβλίο θα το βρείτε σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, ενώ αποστέλλεται με αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Ανέστης Τζουτζουράκος – «Από την Ελλάδα μακριά θα μπορούσα να ζήσω, από τη θάλασσα όχι»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top