Στα 78 του συνεχίζει ακάθεκτος να πρωταγωνιστεί στη μεγάλη οθόνη, με τους περισσότερους να περιμένουν το φιλμ «The Irishman», όπου ο Pacino αναμένεται να συναντήσει τον Robert De Niro και Martin Scorsese. (Photo credits: Justin Bishop)

«Είμαι ηθοποιός, δεν είμαι σταρ. Σταρ είναι αυτοί που ζουν στο Χόλιγουντ και έχουν πισίνες στο σχήμα καρδιάς». Μέσα σε αυτές τις 18 λέξεις συνοψίζεται τόσο η πορεία όσο και η φιλοσοφία του Al Pacino ως ηθοποιός, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωπος.

Όχι φυσικά ότι δεν είναι ένας από τους πιο πετυχημένους ηθοποιούς των τελευταίων 4 δεκαετιών, αλλά ποτέ δεν «πούλησε» την εικόνα του superstar. «Δεν κυκλοφορώ με σωματοφύλακες, έχω μεγαλώσει στο Μπρονξ» είναι μια από τις αγαπημένες του ατάκες, την ώρα που πολλοί συνάδερφοί του, έστω και λιγότερο επιτυχημένοι, έχουν δίπλα τους δύο «φουσκωτούς» για κάθε τους βήμα.

«Ποτέ δεν μου άρεσε η αναγνώριση, η δημοσιότητα, οι ερωτήσεις. Συχνά νιώθω ότι κάνω τα πάντα για να τα αποφύγω».

Γεννημένος στις 25 Απριλίου 1940 στο Χάρλεμ και μεγαλωμένος στο Μπρονξ, ο Pacino έδειξε από μικρός ότι ήταν «κακό παιδί». Άρχισε το τσιγάρο και το αλκοόλ στα 9 του χρόνια, τη μαριχουάνα στα 13 του, είδε τους δύο καλύτερούς του φίλους να πεθαίνουν από ναρκωτικά, έφυγε από το σπίτι στα 17 του όταν η μητέρα του διαφώνησε με την απόφασή του να γίνει ηθοποιός, απορρίφθηκε από το Actors Studio, έκανε ότι δουλειά έβρισκε για να βγάζει τα προς το ζην και να χρηματοδοτεί τις σπουδές του και το 1967 κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το 1972 θα έρθει η μεγάλη ευκαιρία: αφού «νικάει» στο κάστινγκ ονόματα όπως οι Jack Nicholson, Robert Redford, Warren Beatty, Robert De Niro, ο Pacino κερδίζει τον ρόλο του Michael Corleone στην τριλογία του Francis Ford Coppola.

Τα πρώτα του χρόνια τον βρίσκουν στο σανίδι, το οποίο ήταν και το μεγάλο του πάθος. «Πάντα το θέατρο ήταν μέσα μου». Ωστόσο το όνομά του θα το φτιάξει στη μεγάλη οθόνη. Το 1972 θα έρθει η μεγάλη ευκαιρία: αφού «νικάει» στο κάστινγκ ονόματα όπως οι Jack Nicholson, Robert Redford, Warren Beatty, Robert De Niro, ο Pacino κερδίζει τον ρόλο του Michael Corleone στην τριλογία του Francis Ford Coppola, Ο Νονός (και αμοιβή 35.000 δολαρίων). Αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας.

Από τότε η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη: Serpico, …And Justice for All, Scarface, Frankie and Johnny, Scent of a Woman, Carlito’s Way, Heat, Donnie Brasco και η λίστα δεν έχει τέλος. Αλλά όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έστω κι αν έχει προταθεί 8 φορές στα βραβεία Όσκαρ, έχει κερδίσει μόλις μία φορά, το 1993 για το Scent of a Woman. Ωστόσο, μάλλον, δεν είναι από τα θέματα που τον ενοχλούν ιδιαίτερα. Άλλωστε, όπως έχει πει «ποτέ δεν μου άρεσε η αναγνώριση, η δημοσιότητα, οι ερωτήσεις. Συχνά νιώθω ότι κάνω τα πάντα για να τα αποφύγω».

Αυτό που δεν αποφεύγει για την ώρα είναι τους νέους ρόλους. Τι κι αν είναι πλέον 78 ετών, τι κι αν δεν έχει ανάγκη τα χρήματα, συνεχίζει να είναι ένας από τους πλέον ενεργούς ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης. Και τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στο 2018 και το φιλμ The Irishman, όπου ο Pacino αναμένεται να συναντήσει τον Robert De Niro και Martin Scorsese. Αυτή κι αν είναι συνεργασία.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Say hello to my little friend» και μερικές ακόμα επικές στιγμές του Pacino που έγραψαν ιστορία.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top