Αριστερά: Ο αξέχαστος μαικήνας των τεχνών Αλέξανδρος Ιόλας, δια χειρός Andy Warhol. Δεξιά: Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Ευάγγελος Πιστιόλης με τον σύμβουλο τέχνης και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκο Σταθούλη.

  Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με αφορμή της επετείου 30 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, ανακοίνωσε σήμερα τη θεσμοθέτηση του διεθνούς καλλιτεχνικού βραβείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ με την επωνυμία «ALEXANDER IOLAS AWARD». Το βραβείο αποτελεί ευγενική χορηγία του Συλλέκτη Τέχνης Ευάγγελο Πιστιόλη ενώ τον γενικό συντονισμό της ενέργειας και το curation του βραβείου και της έκθεσης που θα προκύψει, έχει αναλάβει ο σύμβουλος τέχνης Νίκος Σταθούλης. Πιστιόλης και Σταθούλης φιλοδοξούν η πρωτοβουλία τους να αποτελέσει ένα κίνητρο διαλόγου ανάμεσα στους εικαστικούς, το κοινό και τους θεωρητικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

  Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, το βραβείο δεσμεύεται να στηρίξει και να αναδείξει διεθνώς, εικαστικούς καλλιτέχνες απόφοιτους της ΑΣΚΤ, οι οποίοι πρωτοτυπούν με το έργο τους. Πεποίθηση των εμπλεκομένων είναι πως, αν ο ίδιος ο Ιόλας ζούσε σήμερα, θα αγκάλιαζε καλλιτεχνικά και οικονομικά τους νέους δημιουργούς περισσότερο παρά ποτέ.

  Οι υποψήφιες/οι θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από την ΑΣΚΤ Αθήνας και να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1984 και έπειτα. Το έργο που θα βραβευτεί, θα παραχωρηθεί στο Μουσείο Ιόλα και θα συμπληρώσει την υπό διαμόρφωση συλλογή του, ενώ θα εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του.

  Πεποίθηση του Πιστιόλη και του Σταθούλη είναι πως, αν ο ίδιος ο Ιόλας ζούσε σήμερα, θα αγκάλιαζε καλλιτεχνικά και οικονομικά τους νέους δημιουργούς περισσότερο παρά ποτέ.

  Οι υποψήφιες/οι οφείλουν να προσκομίσουν μέχρι την 19η Νοεμβρίου 2017 τις υποψηφιότητές τους. Η ΑΣΚΤ θα εκδώσει ανακοίνωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πάντως οι νέοι καλλιτέχνες καλό είναι να γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν μέρος με πρωτότυπα εικαστικά έργα ανεξαρτήτως μέσου (installations, ζωγραφική, εννοιολογικά έργα, sound art, video art, land art, γλυπτική, μικτές κατασκευές κ.λπ.). Ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των υποψηφιοτήτων ορίστηκε η 19η Νοεμβρίου 2017.

  Τα 3 έργα που θα επιλεγούν τελικά, θα παρουσιαστούν σε έκθεση, πιθανόν στην οικία Ιόλα στην Αγία Παρασκευή εάν έχει ανακαινιστεί με φροντίδα του Δήμου, όπως καταβάλλονται προσπάθειες το τελευταίο διάστημα. Την ημέρα των εγκαινίων οι καλλιτέχνες θα ανταμειφθούν με 10.000 ευρώ, 3.000 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, για τα τρία έργα που θα βραβευτούν.

   

  //Για περισσότερες πληροφορίες, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ ([email protected])

   

  Διαβάστε ακόμα: Επιτέλους, ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να «σώσει» τη βίλα Ιόλα

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top