1172605

«Δεν θα πω ότι είμαι φεμινίστρια. Αλλά δεν μου αρέσει να βλέπω γυναίκες να το παίζουν χαζές, για να πάρουν αυτό που θέλουν». (Όλες οι φωτογραφίες είναι του Charles Moriarty)

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουλίου 2011, όταν μια από τις πιο ωραίες και γεμάτες γυναικείες φωνές που έχει βγάλει η Βρετανία τα τελευταία χρόνια, άφηνε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 27 ετών.

Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο πλανήτης έπεσε από τα σύννεφα. Η πορεία που είχε πάρει η Amy Winehouse οδηγούσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια απασχολούσε περισσότερο τα μίντια με τις καταχρήσεις της, τα δημόσια ξεσπάσματά της και τις ερωτικές απογοητεύσεις της, παρά με το πλούσιο ταλέντο της. Ένα ταλέντο που θα μπορούσε να λάμψει για χρόνια, αν οι αυτοκαταστροφικές τάσεις της νεαρής Αγγλίδας δεν ήταν τόσο ισχυρές.

1172611

«Τα τραγούδια μου έχουν να κάνουν με πράγματα που δεν μπορώ να ξεπεράσω. Και όταν τα γράφω νιώθω καλύτερα».

Το άσχημο σε όλην αυτήν την υπόθεση, πέρα από το θάνατο μιας νέας γυναίκας, ήταν το πόσο γρήγορα χάθηκε μια υπέροχη φωνή και το πόσο άσχημη εικόνα έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους για την Amy. Την εικόνα μιας γυναίκας με το πρόσωπο παραμορφωμένο από τις ουσίες, τρομακτικά αδύνατη και χωρίς καμιά διάθεση να παλέψει για τη ζωή της.

«Σε αυτές τις φωτογραφίες βλέπεις και τις δύο πλευρές της Amy: και το καθημερινό κορίτσι και το μουσικό είδωλο».

Κι όμως, η Winehouse δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι που χαμογελούσε και ονειρευόταν να κάνει καριέρα στον κόσμο της μουσικής. Σε αυτήν την περίοδο μας μεταφέρει το νέο βιβλίο Before Frank, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο.

amy1

«Έχω την αίσθηση ότι πάσχω από κατάθλιψη. Αλλά δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, πολλοί άνθρωποι είναι στην ίδια κατάσταση».

Εκεί βλέπουμε την Amy πριν από το 2003, δηλαδή πριν από την κυκλοφορία του Frank, μέσα από το φακό του Charles Moriarty, του ανθρώπου που επιμελήθηκε και το εξώφυλλο του πρώτου της δίσκου.

1172604

«Ερωτεύομαι κάθε μέρα. Όχι ανθρώπους, αλλά καταστάσεις».

«Όταν τη γνώρισα ήταν καταπληκτική, ειλικρινής, σίγουρη για τον εαυτό της», δήλωσε ο Moriarty στο Daze and Confused. «Έχω την αίσθηση ότι σε αυτές τις φωτογραφίες η Amy είναι και το κορίτσι και το είδωλο. Τη βλέπεις ήρεμη να γελάει και μετά βλέπεις ξαφνικά την επαγγελματία Amy».

amy2

«Άρχισα να γράφω μουσική για να προκαλέσω τον εαυτό μου. Για να δω τι θα καταφέρω».

Μάθετε περισσότερα για την κυκλοφορία του βιβλίου Before Frank εδώ.

1172603

«Αν πεθάνω αύριο, θα είμαι μια ευτυχισμένη κοπέλα».

 

Διαβάστε ακόμα – Steve Schapiro: Ο άνθρωπος που φωτογράφιζε ήρωες και αντιήρωες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top