Ο Gregg Olsen μεταφέρει σε μορφή μυθιστορήματος μια τρομακτική πραγματική ιστορία. Το βιβλίο του «Αν το πεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Όταν μιλάμε για βιβλία που αναπαριστούν μυθοπλαστικά αληθινές ιστορίες -ειδικά αυτές που κατέληξαν σε λουτρό αίματος, εγκλήματα και ειδεχθείς δολοφόνους- το μυαλό μας πηγαίνει αυτομάτως σε ιστορίες που βασίζονται εν πολλοίς στη φύση αυτών των εγκλημάτων, στην ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του δράστη ή ακόμη και στις αστυνομικές έρευνες που οδήγησαν στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Αν διαβάσει κανείς το μυθιστόρημα του συγγραφέα Gregg Olsen «Αν το πεις» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση του Νεκτάριου Καλαϊτζή, θα διαπιστώσει πως η γωνία εστίασης είναι εντελώς διαφορετική.

Eχουμε ένα μυθιστόρημα που ξεφεύγει από την πεπατημένη και εισχωρήσει εις βάθος στη ψυχοσύνθεση τριών τραυματισμένων κοριστιών.

Ο Olsen δίνει βάρος και υπόσταση στις εμπειρίες και την προσπάθεια επιβίωσης των τριών κοριτσιών της Μισέλ Νότεκ, η οποία καταδικάστηκε για δύο φόνους, ενώ οι ενοχές που την βάραιναν ήταν για πολλά περισσότερα πράγματα. Η υπόθεση είναι, όντως, πραγματική. Και μπορεί να κάλυψε σημαντικό μέρος της ειδησεογραφία στα πολυάριθμα ΜΜΕ των ΗΠΑ, εντούτοις αποδεικνύεται εξόχω φρικιαστική.

Κάπως έτσι έχουμε ένα μυθιστόρημα που ξεφεύγει από την πεπατημένη για να εισχωρήσει εις βάθος στη ψυχοσύνθεση αυτών των τριών κοριτσιών που πλέον είναι μεγάλες, ζουν σε άλλα μέρη και παλεύουν να ανασυνθέσουν τις τραυματισμένες τους προσωπικότητες.

Φυσικά, δεν λείπει η καταβύθιση στον σκοτεινό ψυχισμό της μητέρας τους, της Μισέλ «Σέλι» Νότεκ, η οποία μεγάλωσε σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ζούσε μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια της και την αλκοολική μητέρα τους. Κι όταν αυτή τα εγκατέλειψε βρέθηκαν να ζουν με τον πατέρα τους και τη μητριά τους, τη Λάρα.

Ο συγγραφέας αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του για τις πράξεις της βασικής ηρωίδας.

Αυτή ήταν που είδε πολύ νωρίς ότι η συμπεριφορά της Μισέλ (ήδη από την ηλικία των έξι ετών) ήταν παράξενη έως και τρομακτική. Η Μισέλ αποδεικνύεται χειριστική ως προς τον μικρότερο αδελφό της, ενώ φαίνεται να έμαθε κάποια στιγμή ότι η μητέρα της ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ωστόσο, η αντίδρασή της σ’ αυτή την τρομακτική είδηση ήταν μια παγερή αδιαφορία.

Με την πάροδο του χρόνου, η συμπεριφορά της Σέλι γίνεται ολοένα και πιο επιθετική. Κλέβει την οικογένειά της, βάζει φωτιές, λέει ψέματα, κάνει διάφορες επικίνδυνες αταξίες. Φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει τον πατέρα της -ψευδώς- ότι την βίασε όταν ήταν 15 ετών.

Είναι φανερό πως ο Οlsen επιθυμεί να συνδέσει ψυχαναλυτικά τη συμπεριφορά της Σέλι με την τραυματική ζωή που έζησε δίπλα στη μητέρα της και την επιρροή που άσκησε πάνω της η σκληρή και κυριαρχική γιαγιά της. Ακόμη κι έτσι, ο συγγραφέας αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του για τις πράξεις της.

Γιατί παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις 17 ετών; Γιατί έκανε τρεις γάμους; Γιατί κατάφερνε και τους τρεις συζύγους της να τους μετατρέψει σε θύματα (συναισθηματικά και πραγματικά); Τη στιγμή μάλιστα που οι σύζυγοί της είχαν εντυπωσιαστεί από την ομορφιά και τη γοητεία που ασκούσε πάνω τους.

Η Σέλι βάφτισε τα τρία κορίτσια Νίκι, Σάμι και Τόρι. Είναι τα τρία πραγματικά θύματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς της Σέλι. Ηταν παρούσες ως μάρτυρες όταν θυμάτων της μητέρας τους και πολλές φορές να παίρνουν μέρος -αναγκαστικά- στις άνομες πράξεις της. Και οι ίδιες, όμως, χρειάστηκε να αναπτύξουν συναισθηματικές και σωματικές άμυνες για να αντέξουν όλα αυτά τα χρόνια της τρομερής κακοποίησης που υπέστησαν.

Το μυθιστόρημα θέλει γερό στομάχι για να το αντέξει κανείς, αλλά προσφέρει ένα ανεπανάληπτο δράμα που αναζητάει την κάθαρση.

Ο Olsen δίνει στη Νίκι, τη Σάμι και την Τόρι το χώρο για να ξεδιπλώσουν, να εξηγήσουν και να παλέψουν με τα συναισθήματά τους για τη μητέρα τους. Είναι συναρπαστικό να το παρακολουθείς ως αναγνώστης, αλλά και συνάμα σκληρό. Δίνει, επίσης, φωνή στη Λάρα, η οποία συχνά ήταν το μόνο πραγματικά θετικό ενήλικο μέλος της οικογένειας που είχαν τα κορίτσια. Γνωρίζουμε επίσης, τον Dave Knotek, τον τρίτο σύζυγο της Σέλι, ο οποίος ήταν συνεργός της σε διάφορα εγκλήματα.

Προφανώς και το μυθιστόρημα θέλει γερό στομάχι για να το αντέξει κανείς, αλλά προσφέρει ένα ανεπανάληπτο δράμα που αναζητάει την κάθαρση. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδάει ο τρόμος που έζησαν αυτά τα κορίτσια, ενώ δεν παραλείπεται μια συγγραφική ευαισθησία για τον αγώνα που έκαναν να σταθούν στα πόδια τους.

Σε κερδίσει η λιτότητα της γραφής του Olsen, η πολυπρισματική ματιά του πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά και η καλά δομημένη πλοκή που δεν ξεχνάει να μας υπενθυμίζει πως ακόμη κι αν πέσει κάποιος σε έναν ωκεανό κακότητας, πάντα θα υπάρχει η ελπίδα για σωτηρία, προσωπική ελευθερία και αγάπη που έχει τη δύναμη να καταλύσει τα οικογενειακά δεσμά.

 

Διαβάστε ακόμα: Ken Follett – 868 σελίδες, το νέο μπεστ-σέλερ για να «βγάλετε» την καραντίνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top