01doks2

«Όταν διάβασα τα ‘’Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή’’, έμπαινα στην εφηβεία, πνιγμένος από την αγωνία της ταυτότητας: ποιoς είμαι; Το βιβλιαράκι αυτό με έκανε να υποψιαστώ για πρώτη φορά ότι μπορεί να ανήκω στη λογοτεχνία».

Ένα βιβλίο που σου αλλάζει τη ζωή δεν είναι αναγκαστικά ούτε αυτό που αγαπάς πιο πολύ ούτε αυτό που θεωρείς πιο σπουδαίο. Σου αλλάζει τη ζωή γιατί συναντιέσαι μαζί του σε μια κρίσιμη δική σου στιγμή και βρίσκεις σε αυτό μια λύση. Αυτό δεν σημαίνει λύση εγκεφαλική, σαν κάποιας μαθηματικής εξίσωσης. Περισσότερο είναι ένα νεύμα προς τη σωστή κατεύθυνση, συνοδευμένο όμως από την ενέργεια εκείνη που μπορεί να σε κινητοποιήσει, αλλά και να σε θρέψει ψυχικά στα πρώτα βήματα της πορείας σου στο νέο δρόμο.

 Τα «Γράμματα σε ένα νέο ποιητή» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ίκαρος».

Τα «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ίκαρος».

Έτσι λειτούργησε για μένα το «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή», του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ένα τόσο δα βιβλιαράκι που το διάβασα στα δεκατρία μου, στη φιλόξενη μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη. Σε αυτό, ο μεγάλος ποιητής απαντά σε ένα νεαρό που κάνει τα πρώτα βήματα στην τέχνη, στέλνοντας ποιήματά του για να ακούσει σχόλια του δασκάλου. Ο Ρίλκε δεν μπαίνει στον πειρασμό της κριτικής, αλλά του μιλά για αυτά που ο Ελύτης θα έλεγε ότι «ούτως ή άλλως οδηγούν στην ποίηση». Του δείχνει ότι η τέχνη είναι ένας τρόπος να βλέπεις τη ζωή, να σχετίζεσαι με τα πράγματα, τελικά ένας τρόπος να υπάρχεις, που ταυτόχρονα καλλιεργεί και καλλιεργείται από την ψυχή και τις αισθήσεις.

Όταν διάβασα τα «Γράμματα», έμπαινα στην εφηβεία, πνιγμένος από την αγωνία της ταυτότητας: ποιoς είμαι; Το βιβλιαράκι αυτό με έκανε να υποψιαστώ για πρώτη φορά ότι μπορεί να ανήκω στη λογοτεχνία.

 

Ο Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top