Η νέα έκθεση του Jeff Koons στην Ύδρα εγκαινίασε θριαμβευτικά την καλλιτεχνική σεζόν στα νησιά.

    Μετά από δύο χρόνια απουσιών ή υποτονικών παρουσιών, η τέχνη δηλώνει παρούσα στο αρχιπέλαγος. Συναντά τη μυθολογία του ελληνικού καλοκαιριού, σαλπάρει στα νησιά, «ντύνεται» παραστάσεις, performances, εκθέσεις και γεννά ένα υβριδικό είδος θεματικού τουρισμού, τον καλλιτεχνικό, όπου η αιτία του ταξιδιού είναι μεν η επέλαση στην παραλία κυνηγώντας τη χαρά του dolce far niente, αλλά και η απόλαυση της δημιουργίας, η απόλαυση να απολαμβάνεις μια δημιουργία που λειαίνει το βλέμμα και την καρδιά.

    Στο καράβι, λοιπόν, έτοιμοι για island art hopping –μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τις πολλαπλές διαδρομές της Let’s Ferry- και με τους ορίζοντες ανοιχτούς, το δρομολόγιο περιλαμβάνει προορισμούς έμπνευσης για το τώρα και για το μετά. Το μόνο που μεσολαβεί είναι ένα κλικ στο www.letsferry.com, στην εύχρηστη και φιλική πλατφόρμα έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, και για τεχνόφιλους. Εκεί, εύκολα, απλά και γρήγορα θα κλείσετε τα πολυπόθητα εισιτήρια: για αποδράσεις σε νησιά-έργα τέχνης!

    Ο Jeff Koons με αυτή την πολυσυζητημένη έκθεση στην Ύδρα ρίχνει μια μιξαρισμένη ματιά στην αρχαιότητα, στο κιτς και στην ειρωνεία.

    Ο πιο αμφιλεγόμενος, δαιμόνιος, προκλητικός καλλιτέχνης της εποχής μας, ο Jeff Koons, εκθέτει στην Ύδρα.

    Jeff Koons, Apollo, Ύδρα

    Η πρώτη εικόνα ξεπροβάλλει ήδη από το πλοίο που προσεγγίζει το λιμάνι της Ύδρας. Στα Παλαιά Σφαγεία, τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο νησί, σφηνώθηκε ένας λαμπερός μεταλλικός ήλιος, με ένα κόμικ πρόσωπο, ο οποίος κινείται με τη φορά του ανέμου.

    Ο πιο αμφιλεγόμενος, δαιμόνιος, προκλητικός καλλιτέχνης της εποχής μας είναι εδώ. Ο Jeff Koons με αυτή την πολυσυζητημένη έκθεση ρίχνει μια μιξαρισμένη ματιά στην αρχαιότητα, στο κιτς, στην ειρωνεία, στο snap shot πέρασμα από την πραγματικότητα στην ψευδαίσθηση. Μια εμπειρία που κορυφώνεται στην κυρίως αίθουσα που φιλοξενεί το άγαλμα του Απόλλωνα με φρουρό του έναν πύθωνα τόσο αληθοφανή, που θέλει τόλμη για να τον πλησιάσεις.

    //Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία, Ύδρα, έως 31/10.


    Στον Πόρο, ο Πάνος Χαραλάμπου με τα «Επιφαινόμενα» τονίζει ότι στις μέρες μας τα γραπτά δεν μένουν.

    Ο Πάνος Χαραλάμπους κάνει το δικό του εικαστικό σχόλιο πάνω στην τέχνη της επιγραφής και στην επίδραση του εφήμερου «χαράζοντας» φύλλα καπνού.

    Πάνος Χαραλάμπους, «Επιγραφόμενα», Πόρος

    Μια ενδιαφέρουσα συνεργασία έδωσε τους καρπούς της: η γκαλερί Citronne, η οποία έχει το alter ego της στον Πόρο, «συνάντησε» το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού στο οποίο  φιλοξενείται η περιοδική έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους «Επιγραφόμενα», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ο Πάνος Χαραλάμπους κάνει το δικό του εικαστικό σχόλιο πάνω στην τέχνη της επιγραφής και στην επίδραση του εφήμερου «χαράζοντας» φύλλα καπνού. Σειρές από γράμματα, αριθμούς και λέξεις παρελαύνουν στα εύθραυστα και αέρινα φυλλαράκια, ανάμεσα από αρχαίες επιγραφές του μουσείου, τονίζοντας ότι στις μέρες μας τα γραπτά δεν μένουν.

    //Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, Πλατεία Κορυζή, τηλ: 2298023276, έως 31/10.


    Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φέτος στρέφει τη ματιά του στη γλυπτική.

    Η έκθεση αποτυπώνει πέντε δεκαετίες δημιουργίας της γλύπτριας μέσα από πέντε θεματικές ενότητες.

    Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, «Πλάθοντας το άυλο», Άνδρος

    Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φέτος στρέφει τη ματιά του στη γλυπτική με μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στην Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο «Πλάθοντας το άυλο». Η έκθεση αποτυπώνει πέντε δεκαετίες δημιουργίας της γλύπτριας μέσα από πέντε θεματικές ενότητες.

    Θα γνωρίσει κανείς το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, σε έναν όμορφο κήπο, όπου δημιουργεί εδώ και τριάντα χρόνια απρόσμενα έργα, θα περιπλανηθεί στις ακροθαλασσιές όπου βρίσκει τα περισσότερα υλικά για τις δημιουργίες της, θα περάσει σε μια πιο ελεύθερη θεματική ενότητα που εστιάζει στο ρόλο της αφαίρεσης που επηρέασε την Αθανασιάδη στο τέλος της δεκαετίας του 70 με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, θα δει αλλιώς τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τέλος θα μυηθεί στην ουσία της τέχνης της, το ανθρώπινο σώμα, με μορφές φτιαγμένες από ξύλο, μέταλλο, χαρτί.

    //Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, goulandris.gr, έως 2/10 Οκτωβρίου.


    Στην «Ταπισερί» της Νάξου το λόγο έχουν το βαμβάκι, το λινάρι, το μαλλί, τα υφάσματα, ακόμα και τα κουρέλια, που ξετυλίγουν το νήμα για μια φρέσκια υφαντική ματιά.

    Εδώ έχουμε μια συνάντηση σύγχρονων εικαστικών με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση,

    «Ταπισερί», Νάξος – Πύργος Μπαζαίου

    Για μένα η Νάξος είναι ένας κόσμος από μόνη της: αυτάρκης, πολυπρόσωπη, sui generis. Κάπως έτσι είναι και η ομαδική εκθεσιακή εγκατάσταση «Ταπισερί» στον Πύργο Μπαζαίου. Εδώ έχουμε μια συνάντηση σύγχρονων εικαστικών με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, την οποία επαναπροσδιορίζουν, για να πλάσουν τα δικά τους υφαντικά τοπία με φόντο τους χώρους του Πύργου.

    Το λόγο έχουν το βαμβάκι, το λινάρι, το μαλλί, τα υφάσματα, ακόμα και τα κουρέλια, που ξετυλίγουν το νήμα για μια φρέσκια υφαντική ματιά που μετατρέπει ταπεινά αντικείμενα σε μια πολύτιμη δημιουργία. Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού με τη συμμετοχή των Μανόλη Ζαχαριουδάκη, Μαρίας Κώτσου, Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνης Γκόνου, Ιωάννας Τερλίδου, Μάρως Κορνηλάκη, Μαρίας Γρηγορίου και Γιάννη Παπαδόπουλος, Πανδώρας Μουρίκη, Σοφίας Πάσχου, Ισμήνης Σαμανίδου, Ζωής Γαΐτανίδου και Νίκου Κόνιαρη.

    //Πύργος Μπαζαίου, naxosfestival.gr, έως 2/10.


    Το Αnimasyros στη Σύρο είναι μια γιορτή του animation που μαζεύει καλλιτέχνες και ειδικούς του χώρου από όλο τον κόσμο.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το οποίο έρχεται και φέτος σε phygital μορφή, όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές του.

    Animasyros, Σύρος

    Η Σύρος παίζει δυνατά στο καλλιτεχνικό island hopping με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το φεστιβάλ χορού και παραστατικών τεχνών Akropoditi και βέβαια το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το οποίο έρχεται και φέτος σε phygital μορφή, όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές του. Πάντοτε με μασκότ τον AnimaΣπύρο, μια χαριτωμένη φιγούρα που μοιάζει με κυκλαδικό ειδώλιο, το Αnimasyros είναι μια γιορτή του animation που μαζεύει καλλιτέχνες και ειδικούς του χώρου από όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκπαιδευτικά προγράμματα και το τμήμα της Αγοράς, μαζί με εκθέσεις, συναυλίες και πάρτι.

    //Ερμούπολη, 20-25/9, animasyros.gr


    Η Μαρίνα Τοματσέλι Φιλομαρίνο έχει έχει στόχο να βάλει τους Παξούς στους προορισμούς της σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας.

    Φέτος 7 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλάζουν το τοπίο με έργα «σπαρμένα» στο νησί.

    Βiennale, Παξοί

    Μια Ιταλίδα, η Μαρίνα Τοματσέλι Φιλομαρίνο, βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση σε αυτό τον ιόνιο παράδεισο, που στόχο να βάλει τους Παξούς στους προορισμούς της σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας. Φέτος 7 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Julia Krahn, Talmon Biran Architecture Studio, Nuria Mora, Torsten Mühlbach, Thiago Mazza, Clemens Behr, The Krank) αλλάζουν το τοπίο με έργα «σπαρμένα» στο νησί. Kαι ανοίγουν συζητήσεις, όπως το τεράστιο αποτύπωμα των 1.000 τετραγωνικών του The Krantz. Η πρόσβαση στα έργα γίνεται με αυτοκίνητο, με πλοίο ή με τα πόδια.

    //paxosbiennale.com, έως 31/10.


    Η έκθεση Deo φιλοδοξεί να καθρεφτίσει την πλούσια ναυτική κουλτούρα και κληρονομιά της Χίου.

    To Deos Project συμπληρώνεται από εκθέσεις, live events, παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    Deo Projects, Χίος

    Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ξεδιπλώνει για δεύτερη χρονιά ο καλλιτεχνικός οργανισμός Deo (Δηώ) Projects. Η Χίος είναι ένα νησί με συναρπαστική ιστορία γεμάτη θάλασσα. Αυτή ακριβώς επιχειρεί να καθρεφτίσει η Deo, που με αφετηρία την πλούσια ναυτική κουλτούρα και κληρονομιά της Χίου, εγκαινιάζει μια εν εξελίξει σπουδή για το συγκεκριμένο θέμα, με το οποίο καταπιάνονται Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Dominique White, Serapis Maritime, Rowdy SS, Ros Georgiou, που ασχολούνται με τις ιστορίες του νησιού, δημιουργώντας νέα έργα. Αυτά βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως οι Παλιοί Στάβλοι Χωρέμικου ή η Βίγλα Παχή. To Deos Project συμπληρώνεται από εκθέσεις, live events, παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    //deoprojects.com, έως τέλος Αυγούστου 2022.


    Στις 19 Αυγούστου, σε παγκόσμια πρώτη, θα παρουσιαστεί η ανάθεση του φεστιβάλ Λέσβου, το έργο των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου «Ιθάκη».

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μπραμς, Σούμπερτ, Σοστακόβιτς, Μέντελσον, Μότσαρτ, Σιμάκου, Ροντρίγκο, Ντεμπυσσύ, Σκαρλάττι, μεταξύ άλλων.

    Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, Λέσβος

    Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει καταφέρει στα οχτώ χρόνια ζωής της να κάνει τον Μόλυβο -και κατ’ επέκταση τη Λέσβο– προορισμό για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής. Φέτος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Οδύσσεια, αυτός είναι και ο τίτλος, εστιάζοντας στο κουράγιο, τη δύναμη και βέβαια στον πολυμήχανο και εφευρετικό άνθρωπο.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ενότητες Αναχώρηση, Περιπλανήσεις, Δοκιμασίες, Πηνελόπη και Ιθάκη με έργα Μπραμς, Σούμπερτ, Σοστακόβιτς, Μέντελσον, Μότσαρτ, Σιμάκου, Ροντρίγκο, Ντεμπυσσύ, Σκαρλάττι, μεταξύ άλλων. Στις 19 Αυγούστου, σε παγκόσμια πρώτη, θα παρουσιαστεί η ανάθεση του φεστιβάλ, το έργο των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου «Ιθάκη». Μαζί και ένα εικαστικό happening της Γερμανίδας εικαστικού Susanne Kessler, η οποία θα καταπιαστεί με τις λανθασμένες πορείες της ζωής μας.

    //molyvosfestival.com, από 11-19/8


    Στην Σπιναλόγκα, η παράσταση «Ωκεανός» εμβαθύνει καλλιτεχνικά σε έννοιες όπως νοσηρότητα, κανονικότητα, εξουσία.

    Στην απόκοσμη Σπιναλόγκα στήνεται μια παράσταση που σχολιάζει το πώς ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας γίνεται εστία «μόλυνσης».

    «Ωκεανός», Σπιναλόγκα, Κρήτη

    Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός», του ΥΠΠΟΑ, που φέτος είναι αφιερωμένος στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην απόκοσμη Σπιναλόγκα στήνεται μια παράσταση που σχολιάζει το πώς ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας γίνεται εστία «μόλυνσης», εμβαθύνοντας καλλιτεχνικά σε έννοιες όπως νοσηρότητα, κανονικότητα, εξουσία. Το δραματουργικό υλικό περιλαμβάνει και πραγματικές μαρτυρίες σε μια παράσταση-performance που γίνεται σε ανοιχτό χώρο και εν πλω.

    //digitalculture.gov.gr, 14-15 Σεπτεμβρίου.


    Στις Dance Days στα Χανιά προσκεκλημένοι είναι επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές, αλλά και λάτρεις του χορού.

    Δώδεκα χρόνια δράσης μετράει το Dance Days Chania.

    Dance Days Chania

    Δώδεκα χρόνια δράσης μετράει το Dance Days Chania, στα Χανιά της Κρήτης μια διοργάνωση που στρέφει το φακό της στις παραστάσεις αλλά και στην εκπαίδευση με εμβληματικά σεμινάρια. Φέτος πάει ένα βήμα παραπέρα έχοντας κατά νου την πολυπόθητη επανασύνδεση μετά από την πανδημία. Με την ενότητα «Γνωριμία με τους χορογράφους» παρουσιάζει αφενός τη δουλειά τους, αφετέρου βάζει στα βαθιά τους ενδιαφερόμενους, είτε είναι επαγγελματίες χορευτές είτε σπουδαστές είτε λάτρεις του χορού, προσκαλώντας τους να γίνουν ένα με τη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από την κίνηση και την έκφραση.

    //dancedays.gr, από 23/7-4/8.

     

    Διαβάστε ακόμα: Η Ύδρα του Robert McCabe, 1950s-1960s. Μια έκθεση γεμάτη αναμνήσεις.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top