Το κολαστήριο του Αουσβιτς μέσα από το ιστορικό βιβλίο «Ο Εθελοντής» του Jack Fairweather που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

[…] Κι ενώ η έρευνα των Αμερικανών συνεχιζόταν, ο ρόλος του Αουσβιτς ως στρατοπέδου θανάτου επιτέλους αποκαλύφθηκε στις 20 Νοεμβρίου – όχι από Βρετανούς, ούτε από Αμερικανούς, ούτε από Πολωνούς αξιωματούχους της υπηρεσίας κατασκοπίας που είχαν ενώσει τα κομμάτια των αναφορών του Βίτολντ, αλλά από μια μικρή σιωνιστική οργάνωση ονόματι Εβραϊκή Υπηρεσία. Το γραφείο της Ιερουσαλήμ είναι συλλέξει τις μαρτυρίες 114 Παλαιστινίων. Από αυτούς, 69 ήταν Εβραίοι που είχαν απελευθερώσει Γερμανοί σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ένας από τους επιζώντες, μια γυναίκα από το Σοζνόβιετς, περιέγραψε τρία κρεματόρια στο Άουσβιτς για τη θανάτων Εβραίων με αέριο. Τη μαρτυρία της πήρε ανταποκριτής των Νew York Times και έγραψε ένα σύντομο άρθρο που εμφανίστηκε στην έκδοση της εφημερίδας στις 25 Νοεμβρίου στη σελίδα 10, κάτω από τον τίτλο «Πληροφορίες φτάνουν από την Παλαιστίνη.

Η αναφορά στο Άουσβιτς είχε συμπυκνωθεί σε μια σειρά: «Πληροφορίες που φτάνουν εδώ σχετικά με μεθόδους που ακολουθούν οι Γερμανοί στην Πολωνία για να δολοφονούν Εβραίους αναφέρουν ότι τρένα ολόκληρα με ενήλικες και παιδιά οδηγούνται σε τεράστια κρεματόρια στο Οσβιέτσιμ, κοντά στην Κρακοβία».

O Φράνκλιν Ρούσβελτ (αριστερά) με τον Γουίνστον Τσέρτσιλ (δεξιά)/ (atomicheritage.org).

Αυτή ήταν και η πρώτη αναφορά στο Αουσβιτς ως στρατόπεδο θανάτου σε δυτικό μέσο ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια. Αντιθέτως, την ίδια μέρα, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου του ραβίνου Γουάιζ στην Ουάσιγκτον. Τον Υπουργείο Εξωτερικών είχε επιτέλους ολοκληρώσει την έρευνα και είχε δώσει στον ραβίνο την έγκρισή του να δημοσιεύσει την πληροφορία του Σούλτε για τα σχέδια εξόντωσης του Χίτλερ. Ο Γουάιζ αποκάλυψε ότι είχαν χαθεί δύο εκατομμύρια ζωές.

Η δήλωσή του τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και, στις 8 Δεκεμβρίου, ο Γουάιζ, μαζί με άλλες τέσσερις ραβίνους, οδηγήθηκε στο Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, όπου βρήκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καπνίζει καθισμένος στο γεμάτο έγγραφα γραφείο του. Ο Ρούσβελτ ήταν φιλικός και δέχθηκε την ευλογία των ραβίνων. Ο Γουάιζ του διάβασε μια δήλωση που είχε ετοιμάσει και του παρέδωσε μια λεπτομερή περίληψη των μαζικών δολοφονιών στην οποία υπήρχε και μια φευγαλέα αναφορά στο Άουσβιτς. Όμως, ο Ρούσβελτ δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες […]

 

//Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο του Jack Fairweather «Ο Εθελοντής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

 

 

Διαβάστε ακόμα: 95 χρόνια «Ο Αγών μου» – το πιο επικίνδυνο βιβλίο του κόσμου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top