Η καναδή μουσικός είναι η 8η τραγουδίστρια και η 16η αρχιμουσικός που βραβεύεται (Φωτογραφία: Agnete Schlichtkrull).

Την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 στην εντυπωσιακή συναυλιακή αίθουσα της Ραδιοφωνίας της Δανίας το DR Koncerthuset, η Barbara Hannigan παρέλαβε, μετά από μονοετή αναμονή, το μουσικό βραβείο Léonie Sonning 2020, καθώς εξαιτίας της πανδημίας η περσινή τελετή αναβλήθηκε για φέτος.

Η απονομή έγινε όπως συνηθίζεται στη διάρκεια συναυλίας που δίνει η/ο τιμώμενη /ος, το μουσικό πρόγραμμα της οποίας επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα. Η τελετή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ραδιοφωνίας.

Η καναδή μουσικός είναι ταυτόχρονα η 8η τραγουδίστρια και η 16η αρχιμουσικός που βραβεύεται – ή η 1η, αν προτιμάτε, αφού οι δεκαπέντε προηγούμενοι ήταν άνδρες. Στους τραγουδιστές αντίθετα, οι γυναίκες υπερτερούν με 5 προς 3. Συνολικά το βραβείο έχουν λάβει 13 γυναίκες, εκ των οποίων 4 μονομπλόκ από το 1998 ως το 2001, και οι υπόλοιπες σε διετίες, το 1979-80, το 2010-11, και το 2020-21, αφού η επόμενη προς βράβευση είναι η Νοτιοκορεάτισσα συνθέτης Unsuk Chin (στις 5 Ιουνίου 2021). Η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο ήταν η Birgit Nilsson το 1966.

Αυτό που είναι μοναδικό με την Hannigan είναι η ικανότητά της να τραγουδά και να διευθύνει ταυτόχρονα.

Όμως αυτό που είναι μοναδικό είναι η ικανότητα της φετινής βραβευθείσας να τραγουδά και να διευθύνει ταυτόχρονα! Όπως δήλωσε κατά την τελετή απονομής ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσικού Ιδρύματος Léonie Sonning, Esben Tange: «Με την ικανότητά της να τραγουδά και να διευθύνει και να συνθέτει βαθιά προσωπικά προγράμματα, η Barbara Hannigan είναι ένα φαινόμενο και μια καλλιτέχνιδα που δείχνει νέους δρόμους για την κλασική μουσική. Και με παγκόσμιες πρεμιέρες σε περισσότερα από 85 έργα, αρκετά από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν νέα κλασικά, η Barbara Hannigan είναι η βασίλισσα μεταξύ των τραγουδιστών της μουσικής της εποχής μας».

Να προσθέσουμε ότι μεταξύ αυτών των παγκόσμιων πρώτων ερμηνειών συγκαταλέγεται και ο κύκλος τραγουδιών σε στίχους Paul Griffiths Let me tell  you (2013) του Δανού συνθέτη Hans Abrahamsen (γεν. 1952), ο οποίος ήταν και ο προηγούμενος αποδέκτης του βραβείου. Οι δυο τους είχαν βρεθεί στην ίδια αίθουσα όταν η Barbara Hannigan το ερμήνευσε παρουσία του συνθέτη στην τελετή βράβευσης του στις 26 Απριλίου 2019, όταν την Ορχήστρα της Δανικής Ραδιοφωνίας διηύθυνε ο Michael Schønwandt. Πρόκειται πράγματι για ένα από τα κλασικά έργα του 21ου αιώνα, και θα ήταν πραγματικά ωραίο να παιχτεί και στα καθ’ ημάς.

την Κυριακή 16 Μαΐου το απόγευμα η Barbara Hannigan θα δώσει στη Μουσική Ακαδημία ρεσιτάλ τραγουδιού μαζί με νέους καλλιτέχνες του προγράμματος Equilibrium, που έχει ιδρύσει η ίδια (Φωτογραφία: Agnete Schlichtkrull).

Για την δική της βράβευση η  Barbara Hannigan επέλεξε ένα πρόγραμμα στο οποίο εμφανίζεται με την διπλή της ιδιότητα επικεφαλής της Ορχήστρας της Δανικής Ραδιοφωνίας. Ξεκινά με απαγγελία του ποιήματος του Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) Niemand wird sich selber kennen (Ουδείς γνώσεται εαυτόν),[1] συνεχίζει με τις Μεταμορφώσεις (1945) για 23 σολίστ εγχόρδων του Richard Strauss (1864-1949) και κορυφώνεται με την μονόπρακτη και μονοπρόσωπη όπερα Η Ανθρώπινη Φωνή,  La Voix Humaine (1958) του Francis Poulenc (1899-1963) σε κείμενο Jean Cocteau. Η ροή είναι συνεχής, χωρίς διακοπή για χειροκροτήματα μεταξύ των δύο μουσικών έργων.

Η συναυλιακή απόδοση της όπερας εμπλουτίζεται με ένα live video σε επιμέλεια του Denis Guéguin που παρουσιάζει την καλλιτέχνη την ώρα που διευθύνει και τραγουδά. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το δούμε στη ραδιοφωνική αναπαραγωγή, υπάρχει όμως σε επίσημο βίντεο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας διαθέσιμο στο διαδίκτυο από συναυλία / παράσταση με το ίδιο πρόγραμμα που δόθηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2021. Από την άλλη, βέβαια, μπορεί κάποιος να βρει ότι η μετατροπή μιας όπερας σε υβριδικό θέαμα δεν τον γοητεύει, οπότε και να κρίνει τη ραδιοφωνική ακρόαση προτιμότερη.

Όπως συνηθίζεται με τα βραβεία Léonie Sonning, η συναυλία – τελετή απονομής πλαισιώνεται από άλλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές του βραβευόμενου αλλά και ενδιαφέροντες χώρους της Κοπεγχάγης. Της βράβευσης προηγήθηκε στις 11 Μαΐου εκδήλωση στην Κινηματοθήκη με μουσικά φιλμ όπου πρωταγωνιστεί η τιμώμενη, ενώ την Κυριακή 16 Μαΐου το απόγευμα η Barbara Hannigan θα δώσει στη Μουσική Ακαδημία (Royal Danish Academy of Music / RDAM) ρεσιτάλ τραγουδιού μαζί με νέους καλλιτέχνες του προγράμματος Equilibrium, που έχει ιδρύσει η ίδια. Η συναυλία θα μεταδοθεί σε  Live streaming από το κανάλι Youtube της RDAM και παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού μεταξύ των Young Artists είναι και η σοπρανό Αφροδίτη Πατουλίδου, ενώ στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Μιχάλης Μπολιάκης. Την επόμενη μέρα το πρωί στον ίδιο χώρο θα δώσει masterclass τραγουδιού που επίσης θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ίδιο δίαυλο.

[1]   Σύμφωνα με τον μουσικολόγο Timothy L. Jackson το συγκεκριμένο ποίημα του Γκαίτε βρίσκεται στον πυρήνα της έμπνευσης του Ρίχαρντ Στράους, καθώς ο συνθέτης το είχε αντιγράψει σε τετράδιο σημειώσεων την ίδια εποχή με τα πρώτα σχέδια για τις Μεταμορφώσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπέργκεν στη μετά-Covid εποχή – τι αξίζει να δούμε.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top