Η ταινία είναι μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος Immodest Act της Αμερικανίδας ιστορικού Judith C. Brown.

Την περιμέναν πώς και πώς. Από το 2019. Με προσωρινό τίτλο Η Παρθένος. Η ταινία είναι μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος Immodest Act της Αμερικανίδας ιστορικού Judith C. Brown. Βγήκε επιτέλους χθες 9/7 στις Κάννες. Έχοντας εκδοθεί το 1987, το βιβλίο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της Benedetta Carlini, μιας καλόγριας που έβλεπε οράματα και κατηγορήθηκε για ομοφιλοφυλία.

Στο τσακ να οσιοποιηθεί, τελικά φυλακίστηκε επί 35 χρόνια στο ίδιο της το μοναστήρι με την κατηγορία της ανήθικης συμπεριφοράς. Είμαστε στην Τοσκάνη του 17ου αι. Η πολύ ελκυστική Βελγίδα Virginie Efira (40άρα, με φοβερό χιούμορ, λαμπερή και πονηρή, μελαγχολική και οργίλη) κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Κριστόφ Λαμπέρ, τη Σαρλότ Ράμπλινγκ και την Κλοτίλντ Κουρώ, alias Κλοτίλντ της Σαβοΐας, πριγκίπισσα της Βενετίας και του Πιεμόντε.

Στα 82 του χρόνια, ο σκηνοθέτης του Βασικού Ενστίκτου δεν έχει χάσει χιλιοστό από τον προκλητικό οίστρο του και το αποδεικνύει περιτράνως.

Σ’ αυτήν την τελευταία του ταινία, ο Βερχόβεν περιγράφει με ωμότητα και σαρδόνιο χιούμορ τους παραλογισμούς ενός διεφθαρμένου κλήρου.

Το σκριπτ υπογράφει ο Gerard Soeteman, πιστός σεναριογράφος του Βερχόβεν, και ο David Birke του Εκείνη (2016). Ο Thierry Frémaux, γενικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών, δήλωσε πως η ταινία «δίνει μια ερωτική, παιγνιώδη, αλλά και πολιτική, εικόνα του Μεσαίωνα, μέσα από μια μεγαλειώδη σκηνοθεσία».

Ως γνωστόν, ο άθεος Βερχόβεν δεν τραβάει κανένα ζόρι με τα σκάνδαλα και τις διαμάχες. Από τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του ’70 στην Ολλανδία, ανέκαθεν φρόντιζε να βγάζει τη γλώσσα στα «χρηστά ήθη», να πηγαίνει βόλτα τις εμμονές του (σεξ, βία, θρησκεία) και να σταυρώνει ανελεύθερους θεσμούς. Στα 82 του χρόνια, ο σκηνοθέτης του Turkish Delight και του Βασικού Ενστίκτου δεν έχει χάσει χιλιοστό από τον προκλητικό οίστρο του και το αποδεικνύει περιτράνως.

H καλόγρια Benedetta συνάπτει βλάσφημη σχέση με την μαθητευόμενη Bartolomea, που υποδύεται η Ελληνο-βελγίδα Daphné Patakia.

Το πορτρέτο της αδελφής είναι καυτό. Διακατεχόμενη ταυτόχρονα από πυρετώδη μυστικισμό και σεξουαλικές ορέξεις ουδόλως καθολικές, η μοναχή μας από τη μία συντελεί θαυματουργές πράξεις από τις οποίες το τοπικό ιερατείο ελπίζει να επωφεληθεί και, από την άλλη, συνάπτει βλάσφημη σχέση με την Bartolomea, τη δόκιμη ταπεινής καταγωγής με τα ελαφίσια μάτια που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από τρυφερής ηλικίας. Στο ρόλο, πολύ πειστική η Ελληνο-βελγίδα Daphné Patakia.

Εσάνς Μπουνιουέλ στη νέα ταινία του Βερχόφεν.

Τρικυμία. Σ’ αυτήν την τελευταία του ταινία, ο Βερχόβεν -εμπνευσμένος- περιγράφει με λύσσα, ωμότητα και σαρδόνιο χιούμορ τους παραλογισμούς μιας εποχής κι ενός διεφθαρμένου κλήρου, ο οποίος στον καιρό της πανούκλας καθαγιάζει ή στέλνει στο πυρ το εξώτερον ανάλογα με τις βολές του.

Παράλληλα, απολαμβάνουμε τις φλογερές φαντασιώσεις και τα διακεκαυμένα οράματα της Benedetta, η οποία βλέπει στα όνειρά της να διαπράττει το αμάρτημα της σαρκός με κλώνους του Χριστούλη και στην καθημερινότητά της να ζει το hot ειδύλλιό της με την Μπαρτολομέα. Plus ένα φίδι και τα μαστιγώματα της Σαρλότ Ράμπλινγκ. Είναι μια ιστορία γυναικείας εξουσίας και μια ιστορία περί σεξουαλικότητας, σπάνιες για κείνον τον αιώνα. Στην Ευρώπη, τη γυναίκα που κατηγορούσαν για σαπφισμό (ομοφυλοφιλία) την οδηγούσαν στην πυρά.

Παρά τις ακρότητές της, η ταινία σε παρασύρει στον κυκεώνα της και αποτελεί θαυμαστό παράδειγμα της σουρεαλιστικής και μπουνιουελικής έμπνευσης ενός σκηνοθέτη που ανέκαθεν τον γοήτευαν οι ζώνες του λυκόφωτος –εκείνες του πόθου και της πίστης. Αποκλείεται να μείνεις αδιάφορος.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Michael Sheen δεν έχει αφήσει γυναίκα για γυναίκα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top